Ciekawi mnie czy nadal wykorzystuje się w WP konfiguracje sprzętu opartą o suchy skafander PW-2 i aparaty powietrzne PR-27, UAN-82 i APND. Czy coś uległo zmianie (poprawie)? Oczywiście nie mówimy o Formozie i wposażeniu w aparaty o obiegu zamkniętym. To oddzielny temat. Chodzi mi głównie o płetwonurków-zwiadowców.
[ Dodano: Sob Paź 01, 2005 5:44 pm ]
Wreszcie znalazłem zdjęcie wyposażenia płetwonurka WP, a dokładnie gumowego skafandra suchego PW-2, automatu Kajman i zestawu butli P-22. Mimo, że sprzęt jest już prehistoryczny z niewielkimi zmianami był wykorzystywany jeszcze pare lat temu. Do jego założenia trzeba było dwóch pomocników. Skafander suchy był z regóły na brzegu, później zamieniał się w mokry. Nurkowało się z linką uwiązaną do pasa, której koniec trzymał ktoś na brzegu. Można było dawać mu sygnały szarpnięciami. W praktyce różnie z tym bywało
[ Dodano: Sob Paź 01, 2005 5:50 pm ]
A to jest skafander nurka klasycznego WP:
Pomógł: 5 razy Wiek: 25 Dołączył: 06 Sie 2005 Posty: 162 Skąd: hells pit
Wysłany: 02-10-2005, 17:45
hehe mam jeszcze takie butle, ale trzymam je tylko "muzealnie", nie odważyłbym sie na tym nurkować, no i nie wspominam że nie są legalizowane. Mam do niego też automat w którym przewód do drugiego stopnia jest z... węża ogrodowego Oczywiście nie ma możliwości założenia octopusa, gwint nie ten, chociaż "optycznie" przypomina DIN. Kiedyś ludzie byli odważni. No ale znam i widziałem takich co pływali na butelce od coca coli nabitej do 4,5 at hehe
Kain [Usunięty]
Wysłany: 06-10-2005, 10:36
Nurkowania techniczne, w stroju nurka klasycznego odbywają się też na trochę nowocześniejszym sprzęcie. W czerwcu, z okazji z Dnia Dziecka można było zwiedzić co nieco w Gdyni
Chciałbym zwrócić uwagę mniej zaznajomionych z tematem na pewne zwroty używane w słownictwie nurków i płetwonurków. Zwrot "nurkowanie techniczne" nie jest synonimem "nurkowania w stroju klasycznym". Nurkowanie techniczne mozna wykonywac w sprzecie SCUBA. Nurkowanie techniczne to nurkowanie w którym będąc pod wodą zmieniamyczynnik oddechowy. Nurkowanie w sprzęcie klasycznym to nurkowanie w "HEŁMIE", ktory zapewnia dopływ mieszanki oddechowej, chroni głowe przed uderzeniami, często jest wyposażony w żródło światła, łączność z powierzchnią i kamerę. Sprzęt używany dziś wygląda inaczej niż ten który pokazał Suchy na zdjęciach ale zasady działania sa te same.
Sprzęt SCUBA to self contained uderwater breathing aparathus, butla i automat oddechowy, to co ma na plecach i w ustach każdy nurek rekreacyjny.
Wysłany: 06-10-2005, 12:31
Chciałbym w tym miejscu równiez zauważyć że rozwiązanie z Kajmana (zintegrowany 1 i 2-gi stopień) było bardzo dobre i obecnie w niektórych automatach się do niego wraca. Zmniejsza to podatność na zamarzania no i bąbelki, ponieważ "wychodzą" za głową nurka nie przysłaniają pola widzenia.
Również nurkowania techniczne w praktyce obecnie wykonywane są tylko na rebreatherach (obiegach półzamkniętych - SCR i zamkniętych CCR). W ich skład wchodzą butle z powietrzem, diluentem, tlenem lub nitroxem, czasem argonem (do obsługi skafandra suchego), pojemnik z pochłaniaczem dwutlenku węgla no i ustnik oraz zawory sterujące + komputer (czasem najwazniejsze sensory są zdublowane na wypadek awarii).
Również nurkowania techniczne w praktyce obecnie wykonywane są tylko na rebreatherach
Tutaj nie moge się z Tobą zgodzić. Wiele owszem jest ale rekordy głębokości są jednak osiągane na obiegach otwartych. Techniczne nurkowania jaskiniowe robi się na rebreatherach. Tam gdzie można z nich rezygnować nie zabiera się ich, ponieważ wciąż są zbyt awaryjne na dużych głębokościach.
bulva napisał/a:
W ich skład wchodzą butle z powietrzem, diluentem, tlenem lub nitroxem, czasem argonem (do obsługi skafandra suchego), pojemnik z pochłaniaczem dwutlenku węgla no i ustnik oraz zawory sterujące + komputer (czasem najwazniejsze sensory są zdublowane na wypadek awarii).
Zapomniałeś jeszcze o helioksie lub trymixie
Komputer i sensory są dubowane zawsze, ze względu na bezpieczeństwo. W większości są to 3 zestawy które pracują niezależnie. Komputer i sensory nie występują w sprzęcie takim jak SCR Drager Dolphin gdzie PPO2 jest kontrolowane srednicą dyszy, którą dobiera się do głębokości i montuje przed nurkowaniem. Uzupełnianie gazu w worku dzieje się mechanicznie. A sprzęt zaleca się używać w nurkowaniach do 30msw. Czy w sprzęcie ucieczkowym, który znajduje sie na rosyjskich łodziach podwodnych.
Wysłany: 06-10-2005, 13:30
Oczywiście masz rację choc nie do końca
Rebreathery f-my A.P. Valves posiadaja gwarancję do 100 msw. Wysoka wypadkowość wynika w 99,9 % wypadków z winy człowieka. Kiedyś w magazynie "Nurkowanie" podano zestawienie śmiertelnych wypadków z udziałem rebreatherów w danej konfiguracji (typu buddy inspiration). Na jakeiś 20 pozycji 4 to były wypadki gdy użytkownik... nie włączył urządzenia. Następne kilka to przyczyny naturalne, a więc np problemu z sercem. W kilku przypadkach zawiodły samodzielnie dokonywane przeróbki. W jednym użytkownik zdjął urządzenie pod wodą. Wszytskich nie pamiętam ale jedynie kilka było bezposrednio związanych z rebreatherem typu uszkodzenie handsetów i zatrucie dwutlenkiem węgla lub zacięcia się zaworów. Zawsze były to jednak nurkowania solo, więc być może lista byłaby krótsza gdyby dokonano pełnego buddy check, lub już pod wodą, gdyby została udzielona szybka pomoc.
P.S. Obecny rekord zanurzenia technicznego i jednoczesnie należy do Marka Ellyat'a Brytyjczyka i wynosi 313m z groszami (wykonywany na automacie otwartym , czas denny ponizej 1 min. Kajam się otwarcie
Chociaż zdania nt rebreatherów nie zmienię, technologia ta poszła bardzo do przodu i opinia o ich awaryjności to dinozaur. Szkoda tylko ze (póki co) żadna powazna organizacja nie zajmuje się odpowiednimi szkoleniami...
Suhy [Usunięty]
Wysłany: 09-10-2005, 09:08
Cytat:
Szkoda tylko ze (póki co) żadna powazna organizacja nie zajmuje się odpowiednimi szkoleniami...
PADI,KDP/CMAS, SSI Polska. Czyli najwięksi na rynku w Polsce. Oczywiście trzeba poszukać, bo większość centrów nurkowych i szkół nie ma jeszcze szkolenia rebreatherowego w programie.
Wysłany: 09-10-2005, 19:50
Wymieniłes organizacje największe nie tylko w Polsce ale i na świecie Podaj prosze jakiś link z informacją o szkoleniach na rebreaherach, ponieważ widocznie masz świeższe informacje, z tego co ja wiem komercyjnie do takiego kursu nie można podejść.
Wysłany: 11-10-2005, 20:57
Sklepy znam, sprzedawców znam. A jeśłi sam jestes z Łodzi lub Łódź znasz to powinieneś wiedziec że Narcosis nazywa sie teraz Aquarium :P Dziękuje pięknie za linki
maras [Usunięty]
Wysłany: 19-11-2006, 16:24
. z-tka nurkuje w skafandrach suchych( zima) czasem nawet rekawiczki dawaja. i wbrew pozorom jak ktos dobrze zalozyl to byly suche naprwde. niesty nie pamietam jak sie nazywaly, ale na pewno nie sa to stomilowskie skafandry o ktorych jest w pierwszym poscie.
latem pianki 6. flaszki to apnd i p22. automaty manty i uany. a pletwy tzw desantowe( tak to nazywali). w kazdym badz razie byly sztywne niewygodne i zawsze konczylo sie optarciami u wiekszosci chlopakow
Pomógł: 2 razy Wiek: 36 Dołączył: 19 Mar 2006 Posty: 82 Skąd: Maidstone Anglia
Wysłany: 20-11-2006, 19:25
na SCRach szkoli http://www.shark.net.pl/
oczywiście Dolphin dragera ale od czegoś trzeba zacząć:) ja osobiście nie nażekałem
i ciekawa atmosfera, tyle że oni sż z Warszawy a szkola
ale ludzie na poziomie i wyszkolenia i doświadczenia
szczerze polecam, a koszt ostatnio w promocii spadał nawet do 850-950pln więc konkretnie tanio:) zwyczajowo jest 1200 ale mozna łaczyć z czymś innym i wtedy cena spada ...i w ogule mozna się po targować:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum