Nurek wojskowy to szerokie pojęcie. Powiem Ci tyle, że dysponują różnym sprzętem. Aquion, Viking, płetwy Jet Fin etc. To zależy czy masz na myśli płetwonurków bojowych czy nurków-którzy robią prace podwodne.
Aparaty o obiegu zamkniętym Oxy-NG. Jak znajdę trochę czasu to wrzucę krótki opis tych aparatów.
GĘBUŚ [Usunięty]
Wysłany: 28-03-2005, 00:56
Witam
Sprzet uzywany przez oddzialy specjalne:
1. Pletwy Jet-Fin faktycznie bija wiekszosc swoich konkurentow na glowe ze wgledu na mocowanie na srezynach z tylu, szerokosci (za to sa krotsze i latwiej je podpiac potem pod ekwipunek), twardosci i przeplywie dzieki trzem otworom w nich zrobionych
2. Maska Techni Sub - look, czarna z szyba antyreflesyjna, badz zaklejana tasma 100 MPH (w nocy zmniejsza to ryzyko odbicia sie swiatla od szyby)
3. Suchy skafander Ocean Pro lub Eques - czarny. Z zielonym napisem MARYNARKA WOJENNA na plecach (GROMole maja jakies inne, bo wkladaja na nogi Jungle amerykanskie a Equesy i Oceany maja wtapiane buty, chyba ze ktoras z tych firm robi im cos specjalnego) oczywiscie z kryza do podpiecia rekawic suchych.
4. Rekawice mokre tez roznie, ja spotykam sie glownie z sopras sub roznymi odmianami (wzomcnione guma na dloniowej czesci lub kevlarem)
5. Noz w zaleznosci od upodoban, ja mam jeszcze szczypce do ciecia sieci lub kabli zapiete na przedramieniu...
6. Automaty Apex TX50, Posejdony choc zdarzaja sie jeszcze UAN-y. Na wlasne oczy widzialem W OSNiP dwa Apexy w twinsecie polaczone ukladem Manefelda, wiec sa napewno...
7. Jackety, rozne... ja mam RIGa-skrzydlo z plyta (DIR!!!),ale czasem daje sie na "lekko", zeby nie bylo potem problemu z dyganiem po plazy...
8. Obiegi zamkniete to faktycznie francuskie OXY-NG2/3
9. Kompasy Suunto - Finlandia
Pozdrawiam
Komputery jakieś stosujecie? W nurkowaniach bezdekompresyjnych nie są niezbędne, ale teraz taka moda że je się wszędzie tacha. Może te Apexy w OSNiPie były prywatne?
GĘBUŚ [Usunięty]
Wysłany: 03-04-2005, 17:52
WITAM
Ja osobiscie stosuje komputer suunto-vyper, ale czasem, gdy robi sie cos glebszego lub dluzszego uzywam dodatkowo suunto-octopus...
pozdrawiam
Ja osobiscie stosuje komputer suunto-vyper, ale czasem, gdy robi sie cos glebszego lub dluzszego uzywam dodatkowo suunto-octopus...
Gębuś...
Mozesz mi dac link do opisu tego komputera SUUNTO-OCTOPUS?!
I odpowiedziec na pytania co to jest:
1. RIG?
co to jest plyta z workiem i DIR to wiem.
2. uklad Manefelda czy manifold?
Pozdrawiam.
GĘBUŚ [Usunięty]
Wysłany: 05-05-2005, 13:41
CZOLEM
1. RIG to firma. Zrobila to skrzydlo.
2. Suunto Octopus juz nie jest produkowany, wiec na stronie Suunto juz go nie ma, byl tej samej klasy co Suunto Favor. Uzywam Suunto Vyper wraz z Suunto Octopus zeby miec mozliwosc porownania danych podczas ciezszych nurkowan.
3. Manefeld i Manifold to to samo... Ja mam te wersje z zaworem separujacym...
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum