Wysłany: 05-08-2008, 00:38 OSNiP
Witam,
Czy mógłby ktoś opisać OSNiP, szczególnie interesują mnie kursy jakie oferują oraz poziom szkolenia.
Poza tym czy kwalifikacje z wojska maja swoją moc później w cywilu
Tak, wiem, że to wojskowy ośrodek...
Podstawy nurkowania w klasy i pletwonurkowania. Lizniecie tematow spawanie, ciecie podwodne.
Kiedys wiem, ze mozna bylo te papiery przepisac na cywilne (oczywiscie wiazalo sie to z pewna oplata, calkiem nie mala) nie pamietam juz w ktorym urzedzie sie to zalatwialo. Na samych "golych" wojskowych papierach to nie popracujesz. Chyba ze u jakiegos ziomka ale u niego to popracujesz i bezpapierow.
Wiadomosci w temacie mam stare z 10 lat juz sobie licza, moze jest ktos "swiezszy" po OSNie?
Przyponialo mi sie, gdzie mozna bylo "przepisac" papiery, w Glownym Urzedzie Morskim.
_________________ Have a character instead of being character.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 30 Paź 2006 Posty: 260 Skąd: centrum
Wysłany: 08-08-2008, 21:33
Z tego co wiem już nie ma przepisywania papierów. Jak chcesz uprawnienia cywilne to musisz sobie zrobić kurs PADI, Cmas itp. Wojskowe uprawnienia powinny być jeszcz honorowane w Straży Pożarnej, Policji i to chyba wszystko.
W OSNIPIE kształcono nurków klasycznych i płetwonurków dla różnych wojsk - marynarki i lądowych. O klasykach wiem niewiele więc nic nie pisze. Poza tym, że mieli ciekawe stroje
O płetwonurkach - podstawy nurkowania + podstawy mocno podstawowe minerki, ratownictwa i prostych prac podwodnych.
Moja wiedz też ma około 10 lat. Ogólnie mógłbym powiedzieć jak kolega z postu wyżej, choć i tak uważam, że program nauczania jest ( był?) więcej niż skromny.
Ale to się dotyczy generalnie MON w wersji dla żołnierzy z poboru.
Pomógł: 2 razy Wiek: 36 Dołączył: 19 Mar 2006 Posty: 82 Skąd: Maidstone Anglia
Wysłany: 15-08-2008, 15:05
z tego co się orjętuję , to na dzisiejszy dzień G.U.Morski dalej przepisuje uprawnienia z monu w zakresie marynarka wojenna, i OSNiP ale tu przepisują tylko Nurkowanie Klasyczne
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum