Ośrodek prowadzi szkolenie tylko dla żołnierzy na potrzeby Marynarki Wojennej i Wojsk Lądowych. Większość kursantów nie miało nic do czynienia z nurkowaniem przed wojskiem, dlatego prowadzimy szkolenie od "podstaw". Kończy się ono nadaniem specjalności wojskowej - nurka. Pozdrawiam oto co mi napisali ja jusz w syfie bylem a oni prowadza tylko zajecia dla mondurowych!
Suhy [Usunięty]
Wysłany: 27-07-2005, 20:36
Poszukaj choćby w Panoramie Firm centrum lub sklepu nurkowego. Tam Cię pokierują. Możesz popytać tutaj http://forum.jds.pl/
Masz intrnet-możliwości sporo. Teraz ten sport robi się coraz popularniejszy. Troche dobrych chęci i dużo kasy i masz to o czym marzysz...
federacja nie ma najmniejszego znaczenia, cmas jest teraz tak samo lajtowy jak padi czy ssi. jak chcesz dostac w kosc na kursie to idz do lok-u, oni tam chyba wciaz na starych normach jada
Pomógł: 5 razy Wiek: 25 Dołączył: 06 Sie 2005 Posty: 162 Skąd: hells pit
Wysłany: 27-07-2006, 22:03
Nie chce teraz wchodzić w takie dyskusje czy lepiej sikac siedząc czy stojąc ;) Ale asystowałem przy kursach owd dla pedi i odniosłem wrażenie że sa robione na szybko i na niskim poziomie, byle więcej pieniędzy na tym zarobić, a jeszcze lepiej jest z kursami aowd bo nie musza miec stażowego tylko zaliczaja 5 zanurzeń "z przygodą", tak to sie nazywa. Wiem że ci ludzie robia te kursy i bedą pływać dla przyjemności, ale takie zaniżanie wymagań do niczego dobrego nie prowadzi, bo potem sie gość pyta jak założyć din bo pierwszy raz to widzi, mają zawory odwrotnie pozakładane, a uprawnienia do 40 m.
[ Dodano: 29-07-2006, 00:43 ]
Jeszcze powiem wam jedno w ssi są zarąbiste kursy nitroxowe, polecam.
bulva to moze jeszcze stazem nurkowym sie pochwal, zeby wszyscy wiedzieli jak miarodajne sa Twoje wypowiedzi! Odnosze wrazenie, ze probojesz stawiac jedna federacje nad druga. Zapominajac chyba, ze to ludzie szkola i ludzie nurkuja i gowno maja do tego federacje!
KDP/CMAS od kilku lat szkoli tak samo lajtowo jak PADI, wszystkie federacje zanizaja wymagania, bo im wiecej nurkow wyszkolisz tym wiecej zarobisz. I nie opowiadaj tutaj jakich nurkow widziales tylko w czym brales udzial. W ilu kursach PADI brales udzial?
Aby nie bylo, ze to wojna miedzy federacjami to jestem certyfikowany w CMAS.
A co do kursow nitroxowych, to o jakim kursie nitroxowym mowisz? Basic, advanced, a moze gas blender?
Zeby na AOWD robic 40m zgodnie z uprawnieniami trzeba jeszce DEEP specjalizacje zrobic, nieprawdasz?
Pomógł: 5 razy Wiek: 25 Dołączył: 06 Sie 2005 Posty: 162 Skąd: hells pit
Wysłany: 29-07-2006, 12:39
Nie znamy sie, nie wiem kim jestes, ani jak masz na imie więc czemu miałbym przedstawiać swoje referencje. To po pierwsze.
Po drugie nurek CMAS dwie gwiazdki ma prawo nurkować z Instruktorem do głębokości 40m (nie wierzysz zerknij do dowolnej książeczki)
Po trzecie kurs Advanced Open Water Diver składa się (podkreślam znaczenie tego słowa) z 4 czy 5 (nie pamiętam, nieistotne) specjalizacji, czyli w praktyce jest to 5 zanurzeń z instruktorem (nurkowania "z przygodą" o czym pisałem), znaczy to że stopień AOWD można zdobyc dopiero mając te specjalizacje. Deep Diver to specjalizacja uprawniająca do nurkowań z dekompresją, pisałem 40 m, może jest to właśnie tyle może 30(mowie o aowd) - też nie ma to znaczenia bo zabic to sie można na 10, a jak z tymi uprawnieniami naprawde jest to każdy dobrze wie, bo nikt tego nie sprawdza dopóki komuś sie krzywda nie stanie.
A tak dla odmiany to skąd Ty wiesz ze CMAS też szkoli lajtowo? W jednym napewno masz 100% racje, szkolą ludzie, ale mówie o tym czego ja doświadczyłem, chociaż z pewnością nie może się mierzyc to z Twoimi osiągnięciami, to mówię subiektywnie jak jest z mojego punktu widzenia. Prosta różnica, na moim kursie ćwiczenie z opróżniania maski wygladało tak instruktor był przy każdym osobno, zdejmował nam maski, kazał założyć, opróżnic, ok? Jest ok - nastepna osoba. A na kursie padi było maski zdejm, maski włóż, opróżnij, następne ćwiczenie.
A cała dyskusja wogóle nie ma sensu, o czym napisałem na poczatku, bo miało nie być które lepsze, a tak wyszło
Zreszta jak ktoś zrobi kurs podstawowy, to dalej i tak może sie szkolić w dowolnej federacji, kazda ma plusy i minusy. Padi ma naprzykład dobre szkolenie rescue ( a raczej powinno być dobry program tego szkolenia, bo szkola przecierz ludzie )
Powiem że przeczytałem mój pierwszy post jeszcze raz i nie wiem skąd Twoje wrażenie że chce stawiać jedną federacje jako lepsza od innej, skoro pisałm o kursach podstawowych, podkrelsilem że jest to moje tylko wrażenie, a do tego zaczołem od tego że nie chce dyskutować które lepsze.
_________________ Czas ciąć stal i krzesać iskry!
Ostatnio zmieniony przez bulva 29-07-2006, 15:45, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2017 Skąd: Polska
Wysłany: 29-07-2006, 13:01
panowie ja może nie bardzo rozumiem tej kłótni ale czy z PADI i CMAS mają po jednego instruktora na cały kraj ? Może tam gdzie Ty robiłeś kursy szkola lajtowo a tam gdzie drugi kolega, hardkorowo. W czym jest problem? Uważam że podstawy jest w stanie nauczyć każdy i nie ma tam, aż takiego poziomu umiejętności żeby kłócić się kto lepiej nurkuje i gdzie to robią. Mam nadzieję że konflikt zażegnany ONZ nie musie wkraczać ?
1. bulva poprostu z tresci Twojego posta odnioslem takie wrazenie.
2. odbiegamy od tematu.
3. tylko stare LOKowskie normy pozwalaja zasmakowac zycia
4. Miales dobrego instruktora, ja takiego na CMAS P2 nie mialem!
co podkresla, ze najwazniejszy jest instruktor.
Przed wyborem kursu nurkowego trzeba dobrze sprawdzic instruktora. - rada dla tych co chca zaczac
I moze na tym zakonczmy.
Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2017 Skąd: Polska
Wysłany: 27-08-2006, 00:18
Najlepiej proponuję iść do MONu i do OSNiP ;) Tam robią hardkorowo.
A jak komuś nie halo to może zabrać pompke to materaca i iśc nad jezioro (ale człowiek był kiedyś głupi )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum