Pomógł: 5 razy Wiek: 25 Dołączył: 06 Sie 2005 Posty: 162 Skąd: hells pit
Wysłany: 18-11-2005, 18:46 HABD
HABD - helicopter aircrew breathing device. Służy do awaryjnych wynurzeń z zatopionych helikopterów, samolotów i innych przemieszczaczy.
Bardzo podobne urządzenie do butli ucieczkowych. Nie znam tylko żadnych parametrów, zeby móc je porównać ze znanymi butlami. (Specjalnie nie pisze tu o celowości posiadania takiego urządzenia przez nurka, pokazuje raczej jako ciekawostkę). Co również zastanawia to fakt, czemu habd ma przewód zamiast zintegrowanego ustnika.
Suhy [Usunięty]
Wysłany: 26-12-2005, 18:49
Myśle, że z wężem niskiego ciśnienia i zainstalowanym drugim stopniem na końcu urządzenie jest znacznie wygodniejsze niż bez.
Pomógł: 5 razy Wiek: 25 Dołączył: 06 Sie 2005 Posty: 162 Skąd: hells pit
Wysłany: 26-12-2005, 19:45
Takie urządzenie ma z założenia ratować życie - wygoda jest w takim razie na ostatnim miejscu, a bez węża łatwiej je dobyć i zajmuje mniej miejsca - wszystkie butle ucieczkowe jakie widziłem nie posiadały węża. Ale masz rację, jest pewnie wygodniejsze
Zwykle takie urządzenia w sytuacji awarynej wyciągasz z kamizelki i łapiesz ustnik. Z butlą przy ustach wychodzenie np. przez okno śmigłowca może być niewygodne. Kiedy butle masz na kamizelce a napiersi tylko ustnik (coś w stylu Camelbaka ;)) jest na pewno i wygodniejsze, i bezpieczniejsze przy opuszczaniu maszyny. I masz obie ręce wolne.
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Widziałem takie coś w działaniu na filmie - jeśli dobrze pamietam to "Perfect Storm" z Cluney'em jako kapitanem kutra rybackiego. Tam jak się rozbija helikopter marynarki to właśnie czymś takim oddychają piloci podczas ucieczki z wraku.
Polecam zobaczyć
P.S. Bardzo ładna scena próby tankowania w locie w ciężkich warunkach :D
Widziałem takie coś w działaniu na filmie - jeśli dobrze pamietam to "Perfect Storm" z Cluney'em jako kapitanem kutra rybackiego. Tam jak się rozbija helikopter marynarki to właśnie czymś takim oddychają piloci podczas ucieczki z wraku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum