tak jestem zielony w tej dziedzinie i chcialbym zaczerpnac wiedzy na temat: a mianowicie czy sa jakies zastrzezenia co do zejscia w glebine jacy ludzie nie powinni tego prubowac chodzi mi tu o kondycje psycho fizyczna, slyszalem ze jezeli ktos ma klopoty z zebami nie powinien sie zanuzac czy jest w tym prawda..?
Suhy [Usunięty]
Wysłany: 21-04-2005, 17:12
Sądze, że najlepiej będzie jeżeli sobie sam poczytasz:
http://nurkomania.pl/index.htm
A dalsze pytania z tej dziedziny można zadawać tutaj:
http://forum.jds.pl/
Na ten temat można pod tymi adresami znaleźć wystarzająco wiele, ale gdyby było mało to dawaj znać. Poszukamy.
Taka ciekawostka-na moim kursie w OSNiPie był gość który jak wskoczył do wody to szedł na dno jak kamień-po prostu nie umiał pływać. Nie przeszkodziło to mu zostać płetwonurkiem wojskowym
Nie przejmuj się stanem psychofizycznym i innymi duperelami. Armia zrobi z ciebie płetwala niezależnie od zębów:)
Nie kazdy problem z zebami Cie dyskfalifikuje. Tak naprade problem stanowia tylko zle wykonane plomby pod ktorymi zamkniety jest pecherzyk gazowy.
Cechy niepozadane u nurkow/pletwonurkow to: brawura, plytka wyobraznie i nadmierna pewnosc siebie.
GĘBUŚ [Usunięty]
Wysłany: 01-07-2005, 19:57
Witam
Jest jeszcze jeden problem dotyczacy zebow, bardzo zadko wystepuje ale jest odnotowany. Dotyczy prochnicy zebow. Jesli jame ustna wziasc za przestrzen gazowa, to zmiany cisnienia tez moga powodowac tam bol i krwawienia z ubytkow...
Pozdrawiam
Pomógł: 1 raz Dołączył: 30 Paź 2006 Posty: 260 Skąd: centrum
Wysłany: 08-04-2007, 22:06
GUE - Global Underwater Explorers
Zajmują się m.in. szkoleniem w nurkowaniu technicznym więc zapewne przerabiają różne scenariusze.
Ale nie sądze by prowadzili naukę nurkowania w wersji military.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 30 Paź 2006 Posty: 260 Skąd: centrum
Wysłany: 09-04-2007, 14:57
Na cywilnych kursach nie uczą wychodzenia z okrętu podwodnego znajdującego się w zanurzeniu choćby. Do tego minerka podwodna, wychodzenie na brzeg itd.
Prawa fizyki są te same, tylko cel w jakim się zanurzamy jest zgoła odmienny.
d4jw3r [Usunięty]
Wysłany: 19-06-2007, 14:19
a widziales keidys, zeby nurkowie "wojskowi" uzywali na akcji obiegow otwartych?? bo ja nie... na cwiczeniach owszem, ale podczas akcji uzywaja obiegow zamknietych, aby zostac nie zauwazymi i aby wydluzyc czas przebywania pod woda... rebreathery w nurkowaniu cywilnym sa wykorzystywane od niedawna...i sa cholernie drogie;) jedna z roznic miedzy nurkowaniem cywilnym a military;))
d4jw3r za nim zaczniesz opowiadac co widziales a czego nie to moze napisz kilka slow osobie.
_________________ Have a character instead of being character.
d4jw3r [Usunięty]
Wysłany: 19-06-2007, 19:20
;))
nie chodzilo mi o to co widzialem, a czego... bo jestem jeszcze mlody i duzo mam nadzeje zobacze;) staram sie jedynie dzielic moimi spostrzezeniami;))
o mnie.. hm... studiuje w warszawie Turystyke i Rekreacje, 21l
zainteresowania: nurkowanie technicze ( sam tez nurkuje - mam nadzieje ze bede coraz wiecej) i od niedawna interesuja mnie zagadnienia zwiazane z AT, kiedys myslalem o pojsciu w te strone, ale zrezygnowalem,
glaczego to forum? chyba generalnie dlatego ze military diving wiaze sie jakby z moimi zainteresowaniami, wiec dobrze jest poczytac co inni wiedza/mysla i podyskutwac;)
a widziales keidys, zeby nurkowie "wojskowi" uzywali na akcji obiegow otwartych?? bo ja nie...
Ja widzialem. Nurkowie bojowi to nie tylko GROM i Navy Seals. Oni sa w mniejszosci. Obiegi otwarte i nurkowania klasyczne to chleb powszedni. Zarowno do cwiczen jak i na akcji.
d4jw3r [Usunięty]
Wysłany: 20-06-2007, 09:44
mhm.. tylko mi chodzilo generalnie o nurkow wojskowych (czyt. grom navy seals) i oni to wiem ze raczej na CCR nuraja... ale jesli mowisz ze obiegi otwarte rowniez do akcji, to musze sobie gdzies doczytac;)
Pomógł: 2 razy Wiek: 36 Dołączył: 19 Mar 2006 Posty: 82 Skąd: Maidstone Anglia
Wysłany: 27-06-2007, 23:42
Nie w chodząc w te zamknięto otwarte obiegi:)
W nurkowaniu militarnym bardzo często stosuje sie inne tabele dekompresyjne
( zmodyfikowane do specyficznych potrzeb i warunków)
A i stopień sprężania (cisnienia parcjalnego) nieżadko przekracza przyjęte teraz za bezpieczne w nuranu rekreacyjnym 1,4, czy stare 1,6
Słyszałem ( instruktor był u płetfali ) ze spręza sie na sucho nie zadko do ponad 2,0 a na mokro w tych samych okolicach.
Dzieje sie to poniewaz wojskowi to ludzie sprawni, i młodzi,
a nie jak srednia statystyczna nurów przyjęta za wykładnie w obliczeniach norm bezpiecznego nurania ;)
a i statystyczny militarny nuras spędza więcej czasu na ruznego rodzaju cwiczeniach i robi to w sposób zwarty i planowy, więc poziom obycia ze sprzętem bez porównania, a wstosunku do takiego powszedniego zjadacza chleba jak ja , co to sobie rekreacyjnie pierdzi w suchara:D
od czasu do czasu , bo a to czasu niema a to kasy, a to dziecko chore proza zycia.
a ze minerka itp.
Statystyczny nuras co to przy batalionie czołgów na etacie siedzi to minerke na szkoleniu widział, a rozpoznanie przepraw, i umocnien inż to jego chleb powszedni.
A takich militarnych jest najwięcej
Tabele nie sa zmodfikowane do specyficznych warunkow, sa poprostu stare. Zwykly stary Buhlmann/Hahn z predkoscia wynuzania 20m. Tego uzywalo USN i OSNiPWP.
Mozesz mi wyjasnic co to sa mokre sprezenia, kto i jak to robi?
Pomógł: 2 razy Wiek: 36 Dołączył: 19 Mar 2006 Posty: 82 Skąd: Maidstone Anglia
Wysłany: 28-06-2007, 23:28
ales mnie zdiwil przeciesz napewno wiesz
suche są w komoze hiperbarycznej
a mokre w wodzie tyle ze nura sie na głębokosci przekraczające "bezpieczne granice" dla danej mieszanki oddechowej
i tak dla powietrza potrafia ich zsyłac na 68 -69 metrów czyli grubo
niemówiąc jusz o bardzo szczegulnym nuraniu do 30 metrów na czystym tlenie ( w obiegu zamknietym)
które przez normalnych zjadaczy chleba to prawie samobuja ......
pozdrawiam
ksiadz
[ Dodano: 28-06-2007, 22:36 ]
aha a robi to min. polski mon.
[ Dodano: 28-06-2007, 22:44 ]
a i jeszcze co do tych tabeli deco
To USN dostosowuje tabele do mieszanki ( jej składu)
A ze Buhlman-Hahn w polsce to wiem , to sie bierze z CMAS bo tam tez B-H
a PADI przejeło tabele od USN w granicach rekreacyjnych
Sam nie wiem jak to jest z tym technicznym teraz w PADI i jakich tabeli uzywają ... nic to trzeba doczytac
a USN dalej bada i poszukuje i pogłębia wiedze
pozdro
Jezeli takie historie opowiadal Ci instruktor, to radze Ci przyjrzec sie krytycznie jego poczynania i zastanowic sie czy dobrze wybrales. Nurkowie wojskowi podlegaja tym samym prawa fizyki co cywilni. Malo tego maja podobne organizmy, ten sam metabolizm, malo tego... sa rownie smiertelni.
A teraz wracamy do tematu, o tabelach i mitach o nurkowaniach na 30m na O2 mozemy podyskutowac w innych watkach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum