Wysłany: 28-03-2010, 15:09 Zatrzymywanie szczególnie niebezpiecznych przestępców - ćwic
Cytat:
Zatrzymywanie szczególnie niebezpiecznych przestępców ćwiczono podczas warsztatów trwających od 22 marca do wczoraj na terenie Morskiego Oddziału Straży Granicznej. Uczestniczyło w nich 60 funkcjonariuszy z różnych jednostek, m.in. straży granicznej i Policji.
Celem przeprowadzonych warsztatów była wymiana doświadczeń, a w szczególności doskonalenie technik zatrzymywania osób w różnych warunkach oraz miejscach, doskonalenie technik pracy na tarczy balistycznej, doskonalenie technik siłowego wejścia do pomieszczeń za pomocą sprzętu wyłomowego oraz strzelby gładkolufowej, doskonalenie udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej poszkodowanemu, opracowanie procedur taktyczno – medycznych w terenie i w obiekcie. W ostatnim dniu ćwiczono element z użyciem śmigłowca I Wydziału Lotniczego BLSG. Były to ćwiczenia praktyczne oraz symulacje rzeczywistych działań sekcji realizacji.
W ćwiczeniach udział brali funkcjonariusze Wydziału Zabezpieczenia Działań MOSG, Centralnego Biura Śledczego, Wydziału Realizacyjnego Komendy Stołecznej Policji, Wydziału VII Zabezpieczenia Działań, V Wydziału Departamentu Postępowań Karnych oraz Biura Operacji Specjalnych Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego.
(źródło: Morski Oddział Straży Granicznej w Gdańsku)
Zebrało sie najbardziej "elitarne "grono MSWiA- skiego antyterroryzmu. Pośredniaków nie zapraszano. A i o nikim z "górnej półki" nie zapomniano. I to w dobie kryzysu w kryzysie.
Wiek: 34 Dołączył: 30 Maj 2008 Posty: 258 Skąd: piaseczno
Wysłany: 29-03-2010, 12:44
bugiat napisał/a:
A skąd wiesz że mnie tam nie było.
bo nie zauważyłem żebyś kiedyś pisał, że należysz do "elitarnego" grona MSWiA-skiego antyterroryzmu...głównie były słowa w stylu "przecież ja się nie znam" ;)
Wiecie co mnie ciekawi, fakt że w działaniach biorą udział co widać na zdjęciach cywilni ratownicy?No bo jak wytłumaczyć że jest tam ratownik ,tak podejrzewam po ubranku,cywilny.Z tego co się orientuję nie działają oni w 1 lub 2 strefie zagrożenia podczas działań?
Zdjęcie popatrz na ludzi którzy na te szkolenie zostali zaproszenie. Nie ma tam np. Strazy granicznej z Chełma, czy SAT-u z Gorzowa Wlkp.
CBŚ, ABW, WR-ka....
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 08 Lut 2005 Posty: 447 Skąd: Warszawa
Wysłany: 30-03-2010, 16:39
CBŚ i WR to jednostki realizacyjne nie AT. Piatka tez chyba nie ma w statusie AT, w kazdym razie procenty im zabrali. BOA czyli centralnej jednostki nie bylo podobnie jak zadnego SPAP czy SAT. Taki przywilej organizatorow ze zapraszaja kogo chca albo z kim sie dogaduja wiec nie wiem do czego pijesz.
mówiąc antyterrorka miałem na myśli okreslenie potoczne formacji realizacyjnej. Do niczego nie pije. Ty za to widzę masz jakiś problem. Może Cie omineło.....? Nie martw sie. bYŁO TAK SOBIE
Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 06 Lis 2008 Posty: 581 Skąd: z samego dna
Wysłany: 31-03-2010, 17:53
A właściwie to o co chodzi z tym szkoleniem?
Były sobie warsztaty jakich wiele, zaproszono kilka ekip i z tych kilku to kilka dojechało, w czym problem nie bardzo rozumiem
Pomógł: 1 raz Wiek: 30 Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 57 Skąd: z brzucha mamy
Wysłany: 07-04-2010, 10:45
bugiat napisał/a:
Chłopak robił za instruktora..... ale ja sie nie znam.
chłopaki nie robili za instruktorów. ich obecność/działanie było jednym z elementów szkolenia...z tego co słyszałem
[ Dodano: 07-04-2010, 11:46 ]
bugiat napisał/a:
A skąd wiesz że mnie tam nie było. BOA widocznie dla niektórych nie jest z "górnej półki"
BOA nie było...z tego co słyszałem
[ Dodano: 07-04-2010, 11:48 ]
Sokol napisał/a:
CBŚ i WR to jednostki realizacyjne nie AT. Piatka tez chyba nie ma w statusie AT, w kazdym razie procenty im zabrali. BOA czyli centralnej jednostki nie bylo podobnie jak zadnego SPAP czy SAT. Taki przywilej organizatorow ze zapraszaja kogo chca albo z kim sie dogaduja wiec nie wiem do czego pijesz.
tak się składa, że ma. jako jedyna jednostka w Polsce ma zapisane w ustawie "fizyczne zwalczanie terroryzmu"...z tego co słyszałem
[ Dodano: 07-04-2010, 11:52 ]
bugiat napisał/a:
mówiąc antyterrorka miałem na myśli okreslenie potoczne formacji realizacyjnej. Do niczego nie pije. Ty za to widzę masz jakiś problem. Może Cie omineło.....? Nie martw sie. bYŁO TAK SOBIE
wcale nie było tak sobie...było kilka ciekawych zajęć, np. na sprzęcie, który posiada tylko jedna, nie mon-owska jednostka...z tego co słyszałem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum