Przez trzy dni – od 3 do 5 czerwca, na terenie Międzynarodowego Portu Lotniczego „Katowice” w Pyrzowicach ponad 1000 osób reprezentujących różnego rodzaju służby i instytucje uczestniczyło w ćwiczeniach „Lotnisko 2011”. Wśród uczestniczących w ćwiczeniu służb mundurowych byli funkcjonariusze Śląskiego Oddziału Straży Granicznej.
Były to największe ćwiczenia w dwudziestoletniej historii pyrzowickiego portu. Sprawdzano prawidłowość działania procedur reagowania w sytuacjach kryzysowych. Trzy epizody: terrorystyczny, epidemiologiczny oraz dotyczący przyjęcia osób o statusie VIP, pozwoliły kompleksowo przetestować sprawność komunikacji i współpracy między poszczególnymi organami administracji i służbami odpowiedzialnymi za bezpieczeństwo.
W ćwiczeniach, wspólnie z funkcjonariuszami Straży Granicznej, wzięli udział przedstawiciele Śląskiego Urzędu Wojewódzkiego - organizatora ćwiczeń, Międzynarodowego Portu Lotniczego Katowice, funkcjonariusze Policji, Państwowej Straży Pożarnej, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, służb medycznych i sanitarnych oraz samorządów.
Podczas pierwszego dnia odbyły się ćwiczenia w zakresie zarządzania kryzysowego w sytuacji wystąpienia zdarzenia o charakterze terrorystycznym. Zgodnie opracowanym scenariuszem, na pyrzowickim lotnisku wylądował porwany przez terrorystów samolot, na pokładzie którego znajdowali się zakładnicy. W tym epizodzie sprawdzano wiele elementów, między innymi rozwiązania negocjacyjne oraz siłowe, a także sprawność działań w przypadku pożaru samolotu oraz ujawnienia ładunku wybuchowego.
W drugim dniu ćwiczeń sprawdzano skuteczność procedur, które stosuje się w przypadku zagrożenia epidemiologicznego. Wg przyjętych założeń, jeden z pasażerów lądującego samolotu był podejrzany o zarażenie groźnym wirusem, co nakazało bezzwłoczne podjęcie odpowiednich działań.
Trzeci dzień dotyczył obsługi przylotu ma pyrzowickie lotnisko przedstawicieli najwyższych władz państwowych oraz osób o statusie VIP.
Ćwiczenia odbyły się w wyznaczonym miejscu lotniska, nie zakłócając normalnego jego funkcjonowania. Całość działań oceniana była przez grupę obserwatorów.
Wiek: 34 Dołączył: 12 Maj 2011 Posty: 60 Skąd: z nieba,z piekła
Wysłany: 09-06-2011, 19:21
wiem, że sie teraz chwalę ale miałem przyjemność być w zespole oceniającym
był tam może ktoś forum być może się widzielismy ?
o nawet sie załapałem na jednej z fotek , nie wiedziałem
ŚCIEMA to jak to w końcu było, bo z tego co czytam, ćwiczenia odbywały się tylko w obrębie portu lotniczego. Jakieś 2 miesiące temu, jak omawiałem te ćwiczenia z kilkoma osobami to ich istotnym a nawet najistotniejszym elementem miały być działania na pokładzie samolotu, łącznie z przelotem do W-wy i włączeniem się do akcji BOA? Nie jestem na bieżąco ostatnio a co do ćwiczeń to żałuje, bo miałem tam być.
Wiek: 34 Dołączył: 12 Maj 2011 Posty: 60 Skąd: z nieba,z piekła
Wysłany: 11-06-2011, 17:09
generalnie wszystko dzialo sie na lotnisku, w wyznaczonej czesci , na pokladzie byli terrorysci itd. ocenialismy cala procedure dzialania i wspolpracy wszystkich złuzb
jedna wielka lipa jest z lacznoscia ,ogolnie fajna sprawa , wyciagnalem duzo wniosków i duzo sie nauczylem
pozdawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum