Pomógł: 9 razy Wiek: 37 Dołączył: 08 Lut 2009 Posty: 690 Skąd: z nad wisły
Wysłany: 14-09-2010, 20:59 Antyterroryści na stadionie Polonii
Stadion Polonii Warszawa przypominał we wtorek twierdzę nie do zdobycia. Dziesiątki funkcjonariuszy wokół stadionu a na samym obiekcie m.in. antyterroryści. Spokojnie, to tylko ćwiczenia przed zbliżającymi się Mistrzostwami Europy w piłce nożnej.
Strzelanina na stadionie piłkarskim, policyjny pościg i odbijanie zakładników -
tak wyglądało popołudnie w Śródmieściu i na Żoliborzu.
W niezapowiedzianych ćwiczeniach uczestniczyli policjanci, funkcjonariusze ABW, antyterroryści, straż pożarna i straż graniczna. Akcja zaczęła się o godz. 11.00 i trwała pięć godzin.
Policja tłumaczy
- Celem ćwiczeń jest test służb i instytucji odpowiedzialnych za ochronę antyterrorystyczną państwa, sprawdzenie systemów współdziałania i łączności oraz procedur uruchamiania odpowiednich sił i środków w sytuacji kryzysowej (obejmującej w tym wypadku m.in. masową sytuację zakładniczą) - wyjaśnia Maciej Karczyński, rzecznik stołecznej policji.
Nie tylko mundurowi
Wszyscy, którzy będą uczestniczyć w organizacji Euro 2012 muszą przejść specjalne szkolenie. Niebawem ruszą także kampanie społeczne, których celem będzie zwrócenie uwagi Polaków i zagranicznych kibiców na potencjalne
zagrożenia związane z tego typu masowym wydarzeniem.
Odbijanie zakładników z rąk terrorystów i przejmowanie autobusu z porwanymi kibicami, huki, krzyki strzały - takie wojenne sceny mogli oglądać we wtorek w okolicach stadionu Polonii mieszkańcy Warszawy. Właśnie tam odbyły się ćwiczenia antyterrorystyczne, związane ze zbliżającymi się mistrzostwami Euro 2012.
- Terroryści, którzy wjechali na terytorium Polski, próbowali dokonać zamachu terrorystycznego, powstała sytuacja zakładnicza, w której terroryści próbowali użyć brudnej bomby. Dzięki zdecydowanym działaniom wszystkich służb udało się zneutralizować zagrożenie - relacjonował zdarzenia wiceminister spraw wewnętrznych Adam Rapacki.
Funkcjonariusze rozminowywali samochód i podstawili autobus na żądanie terrorystów. Następnie odbito z niego zakładników i zatrzymano agresorów. W akcji uczestniczyli policyjni negocjatorzy, użyto m.in. helikoptera.
Obserwatorzy z USA
Jak podkreślił wiceminister Rapacki, głównym celem ćwiczeń była koordynacja służb odpowiedzialnych za zwalczanie zagrożeń terrorystycznych. W działaniach brały udział jednostki specjalne policji i ABW oraz GROM. Uruchomione zostały wszystkie procedury związane z zarządzaniem kryzysowym, włącznie z Rządowym Zespołem Zarządzania Kryzysowego. Ćwiczenia obserwowało kilkudziesięciu ekspertów z USA.
- Na oceny potrzeba czasu, bo to jest niesłychanie żmudny proces zbierania wniosków. (...) Ja osobiście mam bardzo wiele wniosków i mamy sporo rzeczy, które musimy usprawnić w całym systemie - dodał Rapacki, który jest przewodniczącym Komitetu ds. bezpieczeństwa Euro 2012. Zabezpieczenie antyterrorystyczne mistrzostw, to - jak mówił - jedno z najważniejszych wyzwań stojących przed służbami.
Jak poradzić sobie z zamachem
Dlatego m.in. już teraz sprawdzane są firmy zaangażowane w budowę stadionów. Specjalny proces kwalifikacyjny mają też przejść osoby, które będą pracować przy mistrzostwach m.in. jako wolontariusze, tak by wśród nich nie znalazł się ktoś powiązany z organizacjami terrorystycznymi. Służby ćwiczą też różne warianty zagrożeń terrorystycznych - tak by były przygotowane nie tylko na wzięcie zakładników, ale też np. na zamachy z użyciem materiałów wybuchowych, radioaktywnych czy chemicznych.
Jak zapowiadał już w sierpniu Rapacki, podczas najważniejszych meczów zabezpieczana będzie również polska przestrzeń powietrzna, by nie doszło do ewentualnej próby porwania i rozbicia samolotu. Przygotowywane mają być także kampanie społeczne, których celem będzie zwrócenie uwagi Polaków i obcokrajowców na ewentualne zagrożenia. W połowie lipca z inicjatywy MSWiA oraz Centrum Antyterrorystycznego Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego uruchomiono portal antyterroryzm.gov.pl, na którym znajdują się m.in. poradniki, jak zachować się w sytuacji, gdyby doszło do zamachu lub wzięcia przez terrorystów zakładników.
Tam to już wogule - najpierw trzeba spojrzeć na Mil ADHD Spec ADHD Monkey ADHD żeby wiedzieć jaki kolor/rodzaj oporządzenia jest akurat w G-unit na topie.
O tym nawet nie mówię, łatwiej mi przewidzieć następny kostium Lady Ga-Ga niż następny trend oporządzeniowy w tej zacnej formacji.
Ale to tylko świadczy o ciągłym dążeniu do doskonałości.
Tam to już wogule - najpierw trzeba spojrzeć na Mil ADHD Spec ADHD Monkey ADHD żeby wiedzieć jaki kolor/rodzaj oporządzenia jest akurat w G-unit na topie.
O tym nawet nie mówię, łatwiej mi przewidzieć następny kostium Lady Ga-Ga niż następny trend oporządzeniowy w tej zacnej formacji.
Ale to tylko świadczy o ciągłym dążeniu do doskonałości.
K.
Sory za język ale jak czytam te twoje wypociny to mnie szlag trafia. Masz jakieś niezaleczone ambicje czy co? Na zdjęciach są chłopaki z 2305 w kombinezonach i kamizelkach taktycznych.
Po co te teksty o trendach i modzie w ich wykonaniu. Obudz się człowieku oni mają w dupie tę czy inną mode. Ekipa wróciła z Afganu to ma jeszcze niektóre elementy pomalowane na jasno i nie zawracają tym sobie głowy tylko robią swoją robote
Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2017 Skąd: Polska
Wysłany: 15-09-2010, 22:01
Cytat:
Ekipa wróciła z Afganu to ma jeszcze niektóre elementy pomalowane na jasno i nie zawracają tym sobie głowy tylko robią swoją robote
No no... a SPAP Gdańsk też był w Afganie i dlatego ma swoją 416 pomalowaną na piaskowo
A kolega na zdjęciu z Gromu ma zielną kamizelkę bo był w lesie na grzybach i nie zdjął ?
Lans, lans i jeszcze raz lans.
Ja osobiście nic do tego nie mam ale jest wiele prawdy w tym co powiedział K.
Popatrz na zdjęcia. Każda jednostka inaczej ubrana... Każda ma inny lans
Pomógł: 9 razy Wiek: 37 Dołączył: 08 Lut 2009 Posty: 690 Skąd: z nad wisły
Wysłany: 15-09-2010, 22:08
broken_arrow napisał/a:
No no... a SPAP Gdańsk też był w Afganie i dlatego ma swoją 416 pomalowaną na piaskowo
A kolega na zdjęciu z Gromu ma zielną kamizelkę bo był w lesie na grzybach i nie zdjął ?
Popatrz na zdjęcia. Każda jednostka inaczej ubrana... Każda ma inny lans
Myślę że generalnie Panowie nie macie się czegoś czepić więc szukacie sobie powodu do czepiania się.
Jeżeli nawet wystąpili by w strojach króliczków Playboya to jest najmniej ważne, najważniejsze jest to co potrafią.
A to że każda jednostka jest inaczej ubrana to jest normalne na całym świecie.
Popatrz na zdjęcia. Każda jednostka inaczej ubrana... Każda ma inny lans[/quo
Sory ale nie wierzę co czytam. Ludzie gdzie wy pracujecie że macie takie dziwne naleciałości.
SPAP Gdańsk nawet gdyby miał pomalowanego kałacha na różowo to przecież ich sprzęt i warsztat pracy i oni o tym decydują. Zwykłe czepianie się teoretyków.
Po co te teksty o trendach i modzie w ich wykonaniu. Obudz się człowieku oni mają w dupie tę czy inną mode. Ekipa wróciła z Afganu to ma jeszcze niektóre elementy pomalowane na jasno i nie zawracają tym sobie głowy tylko robią swoją robote
Jesteś pewien? Bo moje doświadczenia mówią coś innego.
Po prostu błędnie modę utożsamiasz z czymś złym. A w momencie jeśli spośród x dostępnych dobrych rozwiązań wybierasz to najbardziej trendy to nie ma w tym nic złego. A na całym świecie specjalisi lubią się wyróżniać i "ładnie ubrać"
[ Dodano: 15-09-2010, 22:19 ]
broken_arrow napisał/a:
Ostatnio "robili" Atelier i musieli się przygotować
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Jesteś pewien? Bo moje doświadczenia mówią coś innego.
Po prostu błędnie modę utożsamiasz z czymś złym. A w momencie jeśli spośród x dostępnych dobrych rozwiązań wybierasz to najbardziej trendy to nie ma w tym nic złego.
OK. Napisz mi o tych x dostępnych rozwiązaniach i o które elementy ci chodzi bo ja nie rozumiem a lubie wiedzieć.pozdr
Naucz się cytować najpierw
B_A
Ostatnio zmieniony przez broken_arrow 15-09-2010, 22:43, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2017 Skąd: Polska
Wysłany: 15-09-2010, 22:50
Cytat:
Sory ale nie wierzę co czytam. Ludzie gdzie wy pracujecie że macie takie dziwne naleciałości.
SPAP Gdańsk nawet gdyby miał pomalowanego kałacha na różowo to przecież ich sprzęt i warsztat pracy i oni o tym decydują. Zwykłe czepianie się teoretyków.
kolego więc nie chrzań farmazonów że byli w Afganie i dlatego mają tak a nie inaczej.
Mają tak bo to jest dobre żeby się polansować nie dla taktycznego punktu widzenia czy innych zasad tylko dlatego że to modne. Czyli patrz post Kangura, do którego się przyczepiłeś no ale co my tam wiemy teoretycy...
jacek napisał/a:
Myślę że generalnie Panowie nie macie się czegoś czepić więc szukacie sobie powodu do czepiania się.
Jeżeli nawet wystąpili by w strojach króliczków Playboya to jest najmniej ważne, najważniejsze jest to co potrafią.
Ale czy ktoś pisał że się nie znają ? Odpowiadamy na post o różnorodności sprzętu i dlaczego jest tak a nie inaczej.
Czepiać się można dlaczego w ogóle GROM brał udział w tego typu ćwiczeniach skoro jego udział jako jednostki wojskowej na terenie kraju jest wielce dyskusyjny.
Pomógł: 2 razy Wiek: 43 Dołączył: 06 Lis 2008 Posty: 583 Skąd: z samego dna
Wysłany: 15-09-2010, 23:41
Cytat:
Czepiać się można dlaczego w ogóle GROM brał udział w tego typu ćwiczeniach skoro jego udział jako jednostki wojskowej na terenie kraju jest wielce dyskusyjny
Dyskusyjny nie znaczy niemożliwy.
Cytat:
Odpowiadamy na post o różnorodności sprzętu i dlaczego jest tak a nie inaczej.
Formacje tego typu na świecie też nie są wolne od mody czy lansu, tyle że czy to jest złe i czy w czymś komuś przeszkadza?
OK. Napisz mi o tych x dostępnych rozwiązaniach i o które elementy ci chodzi bo ja nie rozumiem a lubie wiedzieć.pozdr
E? A ja nie rozumiem czego Ty nie rozumiesz.
ze.NON napisał/a:
Formacje tego typu na świecie też nie są wolne od mody czy lansu, tyle że czy to jest złe i czy w czymś komuś przeszkadza?
No i właśnie o tym pisałem
Witam. Opisz mi te x rozwiązana bo ja dalej nie rozumiem. Chłopaki nałożyli kamizelki hełmy wzieli broń i tyle. I nie wiem między czym by mieli wybierać, o jakich rozwiązaniach ty piszesz?
[ Dodano: 16-09-2010, 11:42 ]
broken_arrow napisał/a:
Cytat:
kolego więc nie chrzań farmazonów że byli w Afganie i dlatego mają tak a nie inaczej.
Mają tak bo to jest dobre żeby się polansować nie dla taktycznego punktu widzenia czy innych zasad tylko dlatego że to modne. Czyli patrz post Kangura, do którego się przyczepiłeś no ale co my tam wiemy teoretycy...
jacek napisał/a:
Ale czy ktoś pisał że się nie znają ? Odpowiadamy na post o różnorodności sprzętu i dlaczego jest tak a nie inaczej.
Czepiać się można dlaczego w ogóle GROM brał udział w tego typu ćwiczeniach skoro jego udział jako jednostki wojskowej na terenie kraju jest wielce dyskusyjny.
To była bardziej abstrakcyjna wypowiedź, którą, jak widać, inni zrozumieli.
Jeśli masz do wyboru 5 kamizelek (nie mówią o wyborze na akcję, a do zakupu) i z tych 5 4 są dobre i spełniające wymagania, to dlaczego nie wybrać tej najmodniejszej i najbardziej lanserskiej? Co w tym złego?
Lans był, jest i będzie, również w SFach i dopóki nie jest doprowadzony poza granice absurdu to nie ma w nim nic złego.
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Piekło polega na tym że 30 uzbrojonych w broń maszynową terrorystów nie będzie się zachowywać jak pozoranci na stadionie, nie będą czekać na autobus i nie wezmą zakładników na środku piłkarskiego boiska. Zato zrobią nam piekło na, które Rzeczpospolita Polska nie jest przygotowana w najmniejszym stopniu, ani z ramienia MON ani MSWiA - jeżeli oczywiście ktokolwiek uważa że szansa takiego zdarzenia jest większa od zera, w co serdecznie wątpię. Może nic się nie stanie, tragedii raczej nie będzie...
To że na 10 zespołów jest 10 kolorów oporządzenia to tylko taki malutki, nic nie znaczący wskaźnik rozpadu systemu, braku standardów, braku wspólnych szkoleń i procedur.
W żadnej firmie się nie przelewa nawet w 2305. A kolory pustynne każdy wie z czego wynikają. Rozumiem że chcielibyście żeby każdy miał identycznie i pięknie ale to nie ma znaczenia podczas roboty.
Zaraz, zaraz, ale cała dyskusja zaczęła się od tego, że to Tobie coś nie pasowało, nie nam. My tylko sobie niewinnie żartujemy, a Ty się spinasz.
A co do tego co napisał Kangur to różnicę między ćwiczeniami/pokazami, a prawdziwą akcją bardzo ładnie pokazała nam policja na Filipinach oraz nasza policja w Rybniku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum