Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2017 Skąd: Polska
Wysłany: 16-09-2010, 14:34
Nic nie wnoszące przegadywanki będę kasował.
B_A
Prawda jest prosta. Skoro tak super wygląda to na pokazie gdzie autobus z terrorystami jedzie 5km/h żeby stary mogły za nim nadążyć to dlaczego w Rybniku jak napisał foka nie było tak różowo ?
Skoro policyjne jednostki są takie dobre to jakim prawem w tego typu działaniach bierze udział GROM, który jako jednostka wojskowa powinien spełniać inne zadania. Czy do sytuacji zakładniczej w USA przyjeżdża DELTA ?
Cytat:
W żadnej firmie się nie przelewa nawet w 2305. A kolory pustynne każdy wie z czego wynikają. Rozumiem że chcielibyście żeby każdy miał identycznie i pięknie ale to nie ma znaczenia podczas roboty.
Dlaczego uważasz że nie ma to znaczenia? Dlaczego jednostka na którą idą grube miliony nie może wyglądać profesjonalnie tylko wygląda tak jakby szpej na targowisku dobierała z tego co ma ? Bo dla laika patrzącego na to z boku tak to wygląda...
Czarne kombinezony i piaskowe kamizelki, do tego zielone kevlary i pustynne buty...
Stąd pojawiła się dyskusja od pytania po co taka różnorodność w sprzęcie ?
I nie mów że nie mają sprzętu ? Mają co nie raz widzieliśmy na pokazach czy szkoleniach Gromu. Po prostu zabrali ten żeby się wyróżnić, że to grom i mają możliwość pomalować szpej jak im się podoba i że są najbardziej lansiarscy i taka jest o tym prawda a nie dlatego że wrócili z Afganu i to mieli pod ręką.
Dobrze że jednostki działają razem i jest połączenie prac WRki, BOA, Vki, Fakt dobrze że szkolą się z G. Ale na Boga niech nikt mi nie powie że w realu to też wyjdzie tak kolorowo bo za długo siedzę w tym burdelu żeby nie wiedzieć jak to wygląda na prawdę.
Pomógł: 12 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Mar 2008 Posty: 1026 Skąd: Prusy Wschodnie
Wysłany: 16-09-2010, 16:26
Dawno, dawno temu żołnierze jw2305, w CT działali w czarnych kombinezonach i kamuflowanych kamizelkach Moratexu oraz oliwkowych Black Hawk, albo Eagle.
Wiek: 34 Dołączył: 30 Maj 2008 Posty: 258 Skąd: piaseczno
Wysłany: 18-09-2010, 09:24
broken_arrow napisał/a:
[color=darkred]
Prawda jest prosta. Skoro tak super wygląda to na pokazie gdzie autobus z terrorystami jedzie 5km/h żeby stary mogły za nim nadążyć to dlaczego w Rybniku jak napisał foka nie było tak różowo ?
na Boga niech nikt mi nie powie że w realu to też wyjdzie tak kolorowo bo za długo siedzę w tym burdelu żeby nie wiedzieć jak to wygląda na prawdę.
może już za długo w tym siedzisz i burdel już na mózg Ci się rzucił...
porównujesz pokaz wykonywany przez ludzi, którzy trenują ze sobą podobne sytuacje na każdej służbie do realnej sytuacji jaka miała miejsce i rozwiązanie jej przez chłopaków, którzy ćwiczą ze sobą raz w tygodniu (jak się uda-mówię o GSRce)...gratuluję...
Cytat:
Dlaczego jednostka na którą idą grube miliony nie może wyglądać profesjonalnie tylko wygląda tak jakby szpej na targowisku dobierała z tego co ma ? Bo dla laika patrzącego na to z boku tak to wygląda...
co to znaczy "wyglądać profesjonalnie"? każdy guziczek pozapinany, każda kieszonka umieszczona w tym samym miejscu u każdego? no i najlepiej jednakowe oczy, bo spod kominiarki ładniej to wygląda...
nie rozumiem tego-najpierw gadka, że nawet w różu mogliby robić, byleby było dobrze zrobione a zaraz potem-wyglądają nieprofesjonalnie...
a co do milionów-widać mają inne priorytety na wydawanie ich niż taki szpej żeby się na forum podobało....
Wysłany: 18-09-2010, 10:45
Cytat:
nie rozumiem tego-najpierw gadka, że nawet w różu mogliby robić, byleby było dobrze zrobione a zaraz potem-wyglądają nieprofesjonalnie...
Czy ja gdzieś pisałem że mogliby to zrobić w różu ? Znajdź taki mój post...
Dla mnie tak profesjonalnie wygląda jednostka która ma oporządzenie takie same i dobrane do odpowiedniej roboty a nie to z tej półki a to z tej...
Zaznaczam mówię o wyglądzie a nie o profesjonalizmie działania.
Cytat:
może już za długo w tym siedzisz i burdel już na mózg Ci się rzucił...
porównujesz pokaz wykonywany przez ludzi, którzy trenują ze sobą podobne sytuacje na każdej służbie do realnej sytuacji jaka miała miejsce i rozwiązanie jej przez chłopaków, którzy ćwiczą ze sobą raz w tygodniu (jak się uda-mówię o GSRce)...gratuluję...
Ale przepraszam to pada moje pytanie gdzie w tym czasie byli ci super ludzie którzy trenują to na każdej służbie i są do tego powołani? O tym pisałem kolego...
Pokaz zawsze wychodzi zaje...cie nawet w wykonaniu GRki bo się trenuje do niego i trenuje i trenuje na kilka dni lub tygodni wcześniej... ASG by ogarnęło...
O tym właśnie mówię. W naszych służbach wszystko jest na POKAZ. jak przychodzi realna sytuacja to jest improwizowanie i nie ma tych co robią to codziennie.
Wiek: 34 Dołączył: 30 Maj 2008 Posty: 258 Skąd: piaseczno
Wysłany: 18-09-2010, 10:59
broken_arrow napisał/a:
Dla mnie tak profesjonalnie wygląda jednostka która ma oporządzenie takie same i dobrane do odpowiedniej roboty a nie to z tej półki a to z tej...
Zaznaczam mówię o wyglądzie a nie o profesjonalizmie działania.
widać dobrali sobie takie, jakie im pasowało...jeśli każdy w zespole ma inne zadania to dobiera sobie sprzęt pod siebie a nie, żeby ładnie wyglądało-tak mi się wydaje...
Cytat:
Ale przepraszam to pada moje pytanie gdzie w tym czasie byli ci super ludzie którzy trenują to na każdej służbie i są do tego powołani?
a to już trzeba zapytać osoby, które tym wszystkim zawiadują...chyba, ze to wygląda tak, że siedzi sobie pan 24h przed tv i ogląda tvn a jak zobaczy, ze się coś dzieje, to mówi-chłopaki jedziemy...
Cytat:
Pokaz zawsze wychodzi zaje...cie nawet w wykonaniu GRki bo się trenuje do niego i trenuje i trenuje na kilka dni lub tygodni wcześniej... ASG by ogarnęło... O tym właśnie mówię. W naszych służbach wszystko jest na POKAZ. jak przychodzi realna sytuacja to jest improwizowanie i nie ma tych co robią to codziennie.
skoro widzisz różnicę między pokazem a robotą, to o czym ta gadka?
Wysłany: 18-09-2010, 12:15
….. przykro mi panie broken_arrow że usuną pan mój post który niby nic nie wnisi… troszke się smieję bo z tego co przeczytałam w twoim poście ....
.... Dlaczego jednostka na którą idą grube miliony nie może wyglądać profesjonalnie tylko wygląda tak jakby szpej na targowisku dobierała z tego co ma ? Bo dla laika patrzącego na to z boku tak to wygląda...
Czarne kombinezony i piaskowe kamizelki, do tego zielone kevlary i pustynne buty...
Stąd pojawiła się dyskusja od pytania po co taka różnorodność w sprzęcie ?
I nie mów że nie mają sprzętu ? Mają co nie raz widzieliśmy na pokazach czy szkoleniach Gromu. Po prostu zabrali ten żeby się wyróżnić, że to grom i mają możliwość pomalować szpej jak im się podoba i że są najbardziej lansiarscy i taka jest o tym prawda a nie dlatego że wrócili z Afganu i to mieli pod ręką.
........ wnioskuję ze moja odpowiedz chyba ciebie najbardziej ugryzła bo sam nie masz pojęcia o czym piszesz …..
….. na temat 2305 w Internecie jest bardzo dużo informacji nie tylko na polskich stronach i proszę poczytaj sobie na początek a potem zabieraj głos na temat 2305 bo wypisując bzdury wprowadzasz młodych ludzi w błąd ……
magda
Wysłany: 18-09-2010, 12:59
usunąłem Twój post bo nic do tematu rozmowy nie wnosił. pisanie ja się znam a wy nie jest co najmniej dziecinne. ale mniejsza o to... zresztą postaraj się pisać bez literówek bo następny usunę równie chętnie...
Cytat:
.. na temat 2305 w Internecie jest bardzo dużo informacji nie tylko na polskich stronach i proszę poczytaj sobie na początek a potem zabieraj głos na temat 2305 bo wypisując bzdury wprowadzasz młodych ludzi w błąd ……
Szkoda że wiedzę na temat Gromu czerpiesz z internetu, świadczy to właśnie o poziomie tej wiedzy.
Zresztą nie bardzo rozumiem co ma jedno do drugiego. czy wiedza na temat Gromu zmienia to jak wyglądali na tych "ćwiczeniach" ? że sprzęt dobrali dla lansu żeby się wyróżnić "w tłumie" ?
diabel napisał/a:
widać dobrali sobie takie, jakie im pasowało...jeśli każdy w zespole ma inne zadania to dobiera sobie sprzęt pod siebie a nie, żeby ładnie wyglądało-tak mi się wydaje...
Racja. I zgadzam się z tobą w 100% szpej dobiera się pod funkcję, zadanie do wykonania i inne tego typu aspekty... Ale czy nie można dobrać sprzętu do tych samych celów o których mówimy tak aby był ujednolicony, aby operatorzy wyglądali tak samo a nie jak czeczeńska partyzantka ? czym innym są działania poza granicami kraju, gdzie nie ma to jakiegoś większego znaczenia a czym innym jest działanie CT/AT zwłaszcza pod publikę mediów... Nie obrażam operatorów GROMu czy podważam ich zajebistość. Są dobrzy w tym co robią i znam wielu z nich osobiście ale to nie zmienia faktu że moim zdaniem sprzęt można dobrać lepiej tym bardziej że jak wielu z nas napisało wcześniej mają z czego wybrać... No cóż ale to nie jest już tak na topie i jak napisał FOKA można by ich pomylić z innymi...
Cytat:
skoro widzisz różnicę między pokazem a robotą, to o czym ta gadka?
O wyglądzie... o modzie i lansie jak zapoczątkował to kangur w tej dyskusji... Podsumowując...
Jak pisaliście wyżej robią tak jednostki na całym świecie... owszem zgadzam się i nie przeczę że tak jest... Ale niech nikt mi nie mówi że wrócili z Afganistanu i mieli sprzęt w wersji piaskowej dlatego tak wystąpili na tych ćwiczeniach.
To czysty lans i jak napisał kangur moda...
Pomógł: 1 raz Dołączył: 30 Paź 2006 Posty: 260 Skąd: centrum
Wysłany: 18-09-2010, 14:03
Na temat sprzętu, to trzeba by popytać panów logistyków, czym kierują się kupując taki sprzęt, a nie inny. Czy tylko ceną, czy również wrażeniami estetycznymi? Ale to chyba inny temat.
Wracając do meritum, fajnie jest, że różne grupy z kraju współpracują ze sobą. Tylko co z tego wynika? Jakieś wnioski, poz tym, że "pokaz się udał"? W cyrku jak się pokaz uda to ludzie biją brawo, a ja brawo to mogę im bić po udanej realizacji.
Ja jako podatnik i trybik tej machiny oczekuję na konkretne podsumowania.
Co leży, co można poprawić, jak i kiedy?
Z tego co wiem nadal nie ma wspólnej łączności. Jak nie ma łączności to nie ma dowodzenia i współpracy. Czyli leżymy i kwiczymy jak nas będą zarzynali?
Co leży, co można poprawić, jak i kiedy?
Z tego co wiem nadal nie ma wspólnej łączności. Jak nie ma łączności to nie ma dowodzenia i współpracy. Czyli leżymy i kwiczymy jak nas będą zarzynali?
To nie jest chyba sprawa, którą należy się dzielić z opinią publiczną ;)
Pomógł: 5 razy Wiek: 33 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 361 Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 18-09-2010, 14:17
Co do różności sprzętu się nie wypowiadam. Specjalistą nie jestem. Wydaje mi się jednak że GROM ma możliwość doboru sprzętu do sytuacji i do czarnej roboty maja dobrej jakości czarne gadzety. Im niżej tym gorzej i tu się nosi co się ma.
Co do pokazów to pic na wodę i fotomontaż. Ja nie mówię żeby się nie szkolić. Natomiast wszystkie te symulacje kończą się zawsze sukcesem z zerowymi stratami po stroni osi dobra. Podczas gdy w sytuacji kryzysowej mieliśmy przykład z Rybnika że jest problem. Dowodzenie, łączność itd. To było w sytuacji gdy działała "jedna firma" W sytuacji gdy działa grom z policja całkiem tego nie widzę. Tu trzeba zacząć od procedur.
Na koniec lekki OT.Na co szukać akcji terrorystycznych. Wystarczy zabawa w remizie na pograniczu dwóch komend i już jest Sajgon. Problemy z decyzjami łącznością odpowiedzialnością itd......
Arafat ci co chcą wiedzieć to już to wiedzą, wiedzą dużo więcej niż tylko to. Ci którzy się tym nie interesują nic z tej informacji nie maja. Tak to wygląda.
panowie... dodam swe trzy grosze... jeżeli chodzi o 2305... w tej jednostce panuje niepisana zasada- każdy operator dobiera pewne elementy oporządzenia wedle własnego "widzimisie". Po prostu... są to najwyższej klasy profesjonaliści i mają pojęcie co włożyć, jaką kamizelkę jakie buty itp i nie dobiera im tego logistyk czy inny gryzipiórek i dlatego czasem wygladają jak powiedział kolega wcześniej jak czeczeńska partyzantka... w tej jednostce panuje pewna dowolność choć w granicach rozsądku... czasem to przybiera postać lansu ale jedynie na tego typu pokazach czy ćwiczeniach co w wawce ale uwierzcie mi na zadanie bojowe chłopaki idą w pełni profesjonalnie wyposarzeni i ubrani... zresztą są tego przykłady na wielu fotografiach ogólnie dostępnych, wystarczy wejść w googla i poszukać
_________________ BOŻE CHROŃ MNIE OD PRZYJACIÓŁ, Z WROGAMI SAM SOBIE PORADZĘ
Czy istnieją jakieś przepisy ograniczające użycie konkretnych wzorów kamuflażu (przede wszystkim wz.93) i kolorów (oczywiście poza policyjnymi odcieniami niebieskiego i granatowego) w grupach realizacyjnych/antyterrorystycznych/innych specnaz poszczególnych służb podległych MSWiA i MON?
Przykłady:
1 - czy "V" ABW albo ci z kontroli skarbowej mogą nosić kamizelki w kamuflażu wojsk lądowych?
2 - czy żołnierz PSK mógłby założyć kombinezon AT-1/2/3 Policji (w czasach gdy ten był intensywnie używany przez Policję), ale bez jakichkolwiek oznaczeń mylnie wskazujących na przynależność do MSWiA?
?
_________________ Co się tu dzieje, na Litość BOSKĄ!
panowie... dodam swe trzy grosze... jeżeli chodzi o 2305... w tej jednostce panuje niepisana zasada- każdy operator dobiera pewne elementy oporządzenia wedle własnego "widzimisie". Po prostu... są to najwyższej klasy profesjonaliści i mają pojęcie co włożyć, jaką kamizelkę jakie buty itp i nie dobiera im tego logistyk czy inny gryzipiórek i dlatego czasem wygladają jak powiedział kolega wcześniej jak czeczeńska partyzantka... w tej jednostce panuje pewna dowolność choć w granicach rozsądku... czasem to przybiera postać lansu ale jedynie na tego typu pokazach czy ćwiczeniach co w wawce ale uwierzcie mi na zadanie bojowe chłopaki idą w pełni profesjonalnie wyposarzeni i ubrani... zresztą są tego przykłady na wielu fotografiach ogólnie dostępnych, wystarczy wejść w googla i poszukać
A Ty skąd to wiesz ?
Nie słyszałeś o tym , że czasami w sfach nosi się takie samo oprządzenie żeby każdy wiedział gdzie np. dany koleś z oddziału ma apteczke ?
kupolud231... dlaczego dodałeś "czasami"? Z reguły i nie tylko z reguły ale chyba zawsze jest tak że każdy element wyposażenia osobistego żołnierza ma swe miejsce na oporządzeniu, nie ważne jakiej marki jaki model to kamizelki, a że np ja będę miał na nogach np kupczaki a kumpel np GSG9 to już zależy od wyboru poszczególnego operatora. A skąd to wiem? A stąd że od dobrych paru lat służę Najjaśniejszej RP
_________________ BOŻE CHROŃ MNIE OD PRZYJACIÓŁ, Z WROGAMI SAM SOBIE PORADZĘ
Mam nadzieje że z racji fali mój post nie zostanie odrazu usunięty jako nic nie wnoszący:)
Zachowujecie się jak cioty bo przynajmniej od 20 postów gadacie tylko o kolorach i ubrankach. Zero konstruktywnej gadki.
Jaki jest stopień przygotowania naszych służb każdy kto miał doczynienia z tym dobrze wie, i nie mówie tu o małych wspólnych ćwiczniach dwóch jednostek ale o tym co pisał kangur rozwiązaniu systemowym. Oczywiście dobrze że coś się robi ale to........I tak cud że Rapacki przyznał delikatnie że trzeba wile usprawnić(jest wiele wnisków).
No i jeszcze ta Pani która zarejestrowała się by nam powiedzieć żę "w internecie jest sporo o gromie......i dlaczego skoro jest łożone na nich tyle kasy nie mogą wyglądać tak samo"
Wnioski tylko potwierdza regułę że takie ćwicznia wogule nie powinny być ujawnianie w kwesti co się robiło, jak przebiegały a tym bardziej foty
Wysłany: 22-09-2010, 22:53
zawsze jest co poprawiać.. o taktyce ze zdjęć się nie dyskutuje więc chociaż o wyglądzie można. prawda jest taka że źle jest że takie ćwiczenia odbywają się tak rzadko i to głównie na zasadzie wyreżyserowanego show. W PL jest masa obiektów sportowych po kilka lub kilkanaście tysięcy miejsc i nie ma na nich ćwiczeń czy choćby planów ewakuacji. Na pytanie i poruszenie zagadnienia odnośnie "co by było w razie ataku czy zamachu" w odpowiedzi uzyskuje się cyniczny uśmiech i odwieczne "nam to nie grozi". Dopóki nic nie pierdyknie szkolenia będą robione tylko pod media.
A tak przy okazji Foka czy o tym zielonym mówiłeś wyżej:
Wujek Google ma, jak zapytasz go o Wydział Realizacyjny KSP
Jak pogrzebiesz w prasie to też znajdziesz to i owo w temacie.
Pozdr
Robal2pl
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Wiem, ze juz duzo chwil uplynelo ale dyskusja byla ciekawa
Dla odswiezenia tematu pragne powiedziec, ze niepotrzebnie spieraliscie sie o dobor umundurowania i wyposazenia taktycznego skoro w Polsce terrorysci zawsze beda ubrani w dresy . To ich znaczaco odrozni od jednostek AT.
_________________ "W walce na miecze największą sztuką Samuraja jest wiedzieć, kiedy nie dobywać miecza." - Musashi Miyamoto specnazlodz.pl
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum