Witam, mam prośbę, lub pytanko. Znacie, albo wiecie gdzie można znaleźć przykłady "znaków migowych"(wybaczcie nie znam fachowej nazwy) używanych przez oddziały specjalne lub zwykłe jednotki w czasie akcji? Czyli np. pięść oznaczająca postój itd... Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!
HEH...wczoraj tak na "szybko" zajrzałem na wskazany link, ale po krótszych oględzinach stwierdzam, że tam nic nie ma (...)
Podalibyście mi słownie jak mają wyglądać poszczególne znaki, a my byśmy je sfotografowali w czasie akcji! Uważam, że mołgo by to wszystkim wyjść na dobre. Ja zdobyłbym potrzebną mi wiedzę, a Wy kolejną ciekawostkę na Waszym Forum! Deal?Pozdrawiam!
Do wszystkich którzy są nowi a zaglądają tutaj proponuje najpierw przejrzeć dokładnie całą stronke SpecOpsa plus obowiązkowo na pamięć forum.Potem zadawać pytania.
BosArFros kuknij na http://www.airsoft-extrem...on=1&Menu_ID=23
(Link ten pochodzi z działu najczarniejszego z czarnych tego forum)
Mam nadzieje ze to zaspokoi Twoją ciekawosć....
BossAFrOs [Usunięty]
Wysłany: 12-06-2005, 10:44 !!!
Bardzo dziękuję za pomoc i przepraszam, jeśli przysporzyłem komuś większych kłopotów:) Pozdrawiam. Postaram się przejrzeć wszystko o co mnie prosiliście.
Przerwa na papierosa to przerwa na papierosa. nie nalezy mylić od przerwy 5-minutowej.
Generalnie jest to komenda d-cy patrolu - tylko on morze zadecydować o tym czy w danym momencie jest wystarczająco bezpiecznie na zapalenie taktycznego papierosa.
Szkoda ze nie pale to bym napisal artykuł o paleniu taktycznym - metody maskowania ognia i dymu w terenie. Naogladalem sie troche jak nalogi to robia.
Wysłany: 19-06-2005, 23:10
A ja pozwole sie sobie nie zgodzic.
W danych oddzialach nawet poszczegolne zespoly maja, poza zbiorem sygnalow standardowych, pewien zasob komend, ktore sa wlasciwe tylko dla nich. Znaki migowe, jak wiele innych rzeczy, sa kwestia umowna, wiec tylko od porozumienia operatorow zalezy ich znaczenie.
"A jakże miło Cię widzieć Waldziu!
Kapitan Stopczyk i major Walenda...
(...)
Mam dla Ciebie dwie wiadomości złą i złą..."
Pierwsza jest taka, że aby wypowiadać się na tym forum potrzebny jest pewien elementarny aparat pojęciowy. Jest wiele sposobów na jego wyrobienie. Należą do nich praca własna i zajecia grupowe np. w ramach zasadniczej służby wojskowej.
Niestety, druga jest taka, że nie należą do nich ASG i gry komputerowe.
...W dziale taktyka zielona jest artykul poświecony znakom patrolowym tak sie to czasem okresla fachowo.
Panowie, nie nazywajmy tego znakami migowymi ani patrolowymi, bo nie jestesmy gluchoniemi ani nie uzywamy ich tylko na patrolach. Fachowo sa to Sygnaly Dowodzenia
Andrzej J.A.G.a napisał/a:
Do wszystkich którzy są nowi a zaglądają tutaj proponuje najpierw przejrzeć dokładnie całą stronke SpecOpsa plus obowiązkowo na pamięć forum.Potem zadawać pytania.
Moze najpierw ludzie z forum pomoga koledze Kangurowi poprawic bledy jakich mnostwo jest na stronie, a pozniej odsylac do niej innych?
KANGUR napisał/a:
...Przerwa na papierosa to przerwa na papierosa. nie nalezy mylić od przerwy 5-minutowej.
Generalnie jest to komenda d-cy patrolu - tylko on morze zadecydować o tym czy w danym momencie jest wystarczająco bezpiecznie na zapalenie taktycznego papierosa...
Wedlug mnie ten akurat sygnal jest zbedny, bo jesli jest mozliwosc zapalenia papierosa bo jest na to wystarczajaco bezpiecznie, to wtedy mozna bez problemu mowic, bo o wiele dalej niesie dym z papierosa niz odglosy cichej rozmowy w np. lesie.
BossAFrOs napisał/a:
Czy jest jakaś komenda - znak patrolowy na oskrzydelnie wroga??
Jesli bedziesz chcial i bedziesz mial na tyle kumata grupe, to mozesz wymyslic sobie nawet sygnal dowodzenia na sranie dwojkami w ubezpieczeniu okreznym. Wazne jest aby sygnal byl widoczny i rozpoznawalny, ale o tym napisze za chwile. Tylko ja tez nie wiem co to jest tutaj oskrzydlenie wroga? ;)
Wiec za moment napisze tutaj co mysle o tych fotkach i co mnie w nich meczy a Wy mozecie wziac to do serca lub sobie olac :D
Idz do zdjecia sygnalow dowodzenia i;
Cytat:
Znaki patrolowe służą do bezgłośnej wymiany informacji pomiędzy członkami patrolu lub do wydawania rozkazów podczas hałasu bitwy.
Znaki patrolowe są zawsze podawane lewą rękąz wyraźnym odstępem pomiędzy poszczególnymi znakami. Osoby wymieniające znaki patrolowe muszą stać w miejscu. Po przekazaniu informacji odbiorca powtarza odebraną sekwencję – nadawca ją potwierdza, i przekazuje dalej do innych członków Ptl. Obowiązkiem każdego członka patrolu jest dokładne powtarzanie wszystkich znaków patrolowych.
Zazwyczaj sygnaly sa podawane reka w ktorej nie ma broni, ale nie zawsze jest to reka lewa!!
Niektore sygnaly dowodzenia musza byc pokazane za pomoca dwoch rak a nieraz nawet i broni
Zdjecia:
Przyjacie, Nieprzyjaciel, Niezydentyfikowany te sygnaly na 1000% beda mylone ze soba jesli pokaze je ktorys ze "szperaczy" (ubezpieczenie przednie) a jak wiadomo ze sa oni oddaleni o kilka do kilkudziesieciu metrow od grupy glownej, wiec te wystawione kciuki nie beda widoczne, szczegolnie kiedy zolnierz bedzie zamaskowany i nie bedzie mial tak dobrze widocznych dloni jak ten na zdjeciu, a do tego jak mundur zolnierza bedzie bardziej zlewal sie z otoczeniam to juz lipa calkiem.
Dystans? Nie wiem nawet jak wyglada ten sygnal bo tutaj ciezko wyczaic to sie na jego temat nie wypowiem, ale w dalszej czesci wyjasnie co jest nie tak.
Przerwa 5 minut ten sygnal moze byc pomylony z sygnalem STOP (Stoj)
Przerwa na papierosa i Jesc Opisywalem juz wczesniej o papierosie a to samo tyczy sie jedzenia.
Stopnie To kolejne sygnaly ktore nie beda rozpoznawalne dla ludzi kiedy pokazujacy je bedzie mial zamaskowane dlonie i zamaskowany mundur, beda rozpoznawalne tylko dwie grupy czyli Podoficerowie i Oficerowie a domyslic sie tego bedzie mozna po ulozeniu przedramienia pod odpowiednim katem a palce nie beda wcale widoczne.
Sygnaly GRUPY sa nieciekawe bo sa identyczne z innymi sygnalami dowodzenia i moga byc z nimi pomylone, no chyba ze beda poprzedzone jakims innym sygnalem, ale to tylko utrudnianie sobie zycia.
Pamietajmy ze sygnaly dowodzenia maja byc dobrze widoczne nawet w warunkach slabszej widocznosci, np. takiej jak jest pokazane na fotce u gory gdzie rosyjski zolnierz pokazuje sygnal dowodzenia, pamietajmy tylko ze jek ten zolnierz bedzie stal 10m dalej to w tej mgle nie bedzie widac tego palca.
Dlatego wymyslane przez Was sygnaly lub takie ktore adoptujecie z innych zrodel, musza byc widoczne, jak najwiecej sygnalow musi byc pokazywana reka oddalona od ciala, bo moze byc on pokazany tak tylem jak i przodem, a te ktore pokazujemy na tle ciala musimy niestety pokazac kiedy jestesmy odwroceni tylem do kierunku marszu. Poza tym sygnaly ktore pokazane sa na tle zamaskowanego munduru, zamaskowana dlonia nie beda widoczne z kilku metrow.
Oto link do manuala FM 21-60 Visual Signals ktory moze byc pomocny w skonstruowaniu jezyka sygnalow dowodzenia w Waszych grupach.
http://www.unlv.edu/depts/rotc/fm21_60.pdf
Pamietajmy tez ze trzeba ustalic sobie sygnaly ktore beda tez stosowane juz w czasie akcji, dla przykladu podam tutaj fragmenty filmow takich jak Snajper z T. Berengerem gdzie na poczatku filmu pokazywal On sygnaly do bliskiego kontaktu.
Nastepnym filmem jest film Kompania Braci gdzie w pierwszej czesci Winters ze swoja ekipa obstawial skrzyzowanie i jak pokazywal "Gownianemu" sygnal do zajecia pozycji (bylo to zaraz przed tym jak Sobel przecial druty na polu :D )
W drugim odcinku tego serialu podczas podchodzenia do stanowisk dzial ktore mieli zdobyc, tez ladnie jest pokazane porozumiewanie sie sygnalami dowodzenia, ale pamietajmy ze tam nikt nie maskowal dloni rekawicami i roznego rodzaju farbami, wiec trzeba brac poprawke na rozne sygnaly.
Dla mnie wzorowym pokazem porozumiewania sie w taki sposob jest film Szeregowiec Ryan, gdzie snajper siedzacy na wiezy kosciola przekazuje informacje sygnalami dowodzenia do dowodcy, jezeli osiagniecie taki poziom porozumiewania sie, to mozecie wyrzucic lacznosc radiowa :P:P:P
Zapraszam do dalszego rozwijania tego tematu bo z pewnoscia nie jest zakonczony!
jak zawsze wiele slusznych uwag, postaram sie odpowiedziec na kilka poruszanych kwesti:
1. nareszcie ktos zwraca uwage na bledy na stronie! pamietajcie o tym ze ja mam 700++ podstron i sam tego nei jestem w stanie sprawdzic - wiec jak nie bedziecie meldowac bledow to nigdy ni ezostana usuniete.
2. Znaki Patrolowe = Sygnaly Dowodzenie - dobre, brakowalo mi tego terminu.
3. nieprzyjaciel / przyjaciel - w moim doswiadczeniu nie myla sie te sygnaly - z reguly znak nieprzyjaciel jest podkreslany ogniem broni maszynowej. Ale sie nie myli, wszyscy sa skoncentrowani na znakach i sledza je uwaznie - niemniej potencjal na znieksztalcenie istnieje - jak zawsze
4. Przerwa na papierosa - zgadzma sie ze czasem logika dyktuje ze jak mozna palic to mozna rozmawiac, jednak dla mnie jako dowodcy byl to na przyklad taki drobny mechanizm dyscyplinowania zolnierzy - nie kazda przerwa byla przerwa na papierosa. Na przyklad tylko raz w ciagu godziny mogli zapalic. Zgadzam sie ze sygnal moze wydawac sie zbyteczny, ale im wiecej znakow tym lepiej - dodaje to troche wiecej elastycznosci.
5. Zawsze zaznaczma ze znaki sa elastyczne - tak dlugo jak sa zrozumiale dla wszystkich w danym oddziale wszystko jest ok.
6. Dystans - ciezko pokazac ten znak na statycznych zdjeciach - chodzi o "klikanie kciukiem tak jak bysmy naciskali na przycisk dlugopisu" - odnosi sie do ruchow wykonywanych na liczniku krokow. Jak wszystko - umowny sygnal.
7. stopnie - sygnaly sa podawane w kontekscie, dystans nie jest az tak wielki pomiedzy zolniezami - w praktyce w plutnie stosuje sie w 90% przypadkow dwa - sierzant/porocznik, wiec nie jest tak zle.
8. Oczywiscie sygnaly podawane sa reka w ktorej nie ma broni, lub tak jak zauwazyl kolega dwoma rekoma, lub wlasnie z wykozystaniem broni jako "czesc" znaku"
Mam taka propozycje:
Przesylajcie do mnie Wasze propozycje roznych sygnalow dowodzenia - zlorzymy kompilacje na podstawie ktorej kazdy bedize mog sobie wybrac sygnaly najlepiej pasujace do jego oddzialu i sytuacji taktycznej.
Nalezy tez pamietac ze sygnaly dowodzenia musza byc jakos znormalizowane choc po czesci bo pamietajmy ze nieraz przyjdzie nam dzialac z inna grupa jako wsparcie lub w innym celu, ale ciezko bedzie sie wtedy porozumiec jesli przyjdzie potrzeba wydzielenia z naszej grupy kilku ludzi i dolaczenie ich na czas dzialan do innego oddzialu,. Wtedy caly nasz trening jest do bani, bo wymyslilismy sobie takie sygnaly ktore nie sa nigdzie stosowane a co za tym idzie nie ma mozliwosci "rozmowy" w czasie dzialan.
oczywiscie. Znaki ktore ja podalem na zdjeciach sa powszechnie znane w ADF. Napewno w Polsce sa inne znaki ktore sa powszechnie zrozumiale dla wiekszosci zolnierzy. :-)
Chyab dlatego te wszystkie nowe uzupelnienia tak szybko gina na froncie ... nie potrafia sie ze swoim zespolem dogadac.
...Napewno w Polsce sa inne znaki ktore sa powszechnie zrozumiale dla wiekszosci zolnierzy. :-)
No Panie Kangur... tutaj to bym sie sprzeczal, bo mozna by powiedziec ze sa powszechnie zrozumiale dla mniejszosci zolnierzy. No chyba ze mowimy o takich sygnalach dowodzenia jak pokazywanie gestow Kozakiewicza, wystawianie srodkowych palcow u dloni czy najpopularniejszy w MONie sygnal okazywany przez szerokie spektrum sluzb czyli kantem dloni uderzamy w szyje a to juz wiadomo ze trzeba przegrupowac wojsko w celu spozycia trunow mozgoczepnych....
no ale nie rozumiem??..... GDZIE SĄ WASI KAPRALE??????????!!!!!!!!!!!
Nie nasi tylk ich!!! Kaprale nadzoruja odpowiednie rozdzielanie trunku zeby nie bylo niesprawiedliwosci, bo przeciez z regulaminu wynika ze podoficer ma nadzorowac prawidlowe rozdzielenie... zeby nie bylo sporow hehehe
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum