Szczerze mowiac nie podniecalbym sie tym fimlem zbytnio! Najciekawsze sceny zaczynaja sie od osmej minuty i potem od osiemnastej! Ale oddam swojego camelbaga wartego 30 funtow jezeli ktos pokaze mi lepiej zamaskowanego SWD niz ten po 18 minucie filmu!
I slowa dotrzymam - jakem SIWY !!!
_________________ Jakby co, kieby co, kany co - To my som. J. Galica
wlasnie nei ma sie czym podniecac - tak na pierwszy rzut oka porownujac "zachodnich" snajpeow to widac ze sa lepiej wyposarzeni / zamaskowani etc.... ale filmik ma pewien urok - proste niezawodne patenty, minimalna ilosc sprzetu - najwidoczniej w realiach Czeczeni to sie sprawdza.
Pomógł: 2 razy Wiek: 101 Dołączył: 10 Paź 2005 Posty: 277 Skąd: Polska
Wysłany: 20-02-2006, 18:16
Jak się mówi ; proste rozwiązania są niezawodne. Osobiście uważam że powinni posiadać radiostacje do komunikacji między sobą, ale to już detal.
Mam natomiast pytanko nt., ściągnięcia filmiku z google, akurat nie tego, ale moje pytanko brzmi czy potrzebny jest program do ściągania plików, itp. np. "Nero" ?
Za odpowiedzi pomocne z góry dziękuję
nero? nero to do wypalania - nic nie jest potrzebne - wchodzisz i ogladasz - ale nie wiem jak sie z googla sciaga bezposrednio PLIK na PC. Moze ktos inny sie orientuje?
Kangur - ja bym tam z tym minimalizmem nie przesadzal! Chyba trzy lata temu w Komandosie byl artykul o zawodach rosyjskich par snajperskich - zarowno ze zwyklych jednostek, jak i jednostek specjalnych i ... mozna sie zdziwic, jakiego sprzetu i ekwipunku uzywa wiekszosc zawodowcow w Rosji!!! O ile pamietam to artykul ten byl przedrukiem z Soldat Udaczi? Ale wlosow nie dam sobie za to obciac
_________________ Jakby co, kieby co, kany co - To my som. J. Galica
_________________ w okopach nie ma niewierzacych..
Leśnik [Usunięty]
Wysłany: 02-06-2006, 23:51
O ile się nie mylę to pan w 20 minucie ubrany jest we wzór KZM (jeżeli mówię bzdury to mnie poprawcie). Nie wiedziałem, że Rosjanie jeszcze używają wzorów tego typu. Moje pytanie brzmi czy, ktokolwiek z was kiedyś z tykną się z tym kamuflażem i czy ma on jakąś wartość maskującą?- jak tak to w jakim środowiku najlepiej się sprawdza? Pozdrawiam
czy, ktokolwiek z was kiedyś z tykną się z tym kamuflażem i czy ma on jakąś wartość maskującą?- jak tak to w jakim środowiku najlepiej się sprawdza? Pozdrawiam
Przyznam szczerze, że o czymś zwanym KZM nie słyszałem...
Gość na filmie - na tyle, na ile ja widzę, bo obraz jest pikselozowaty - KZS (kamuflaż piksel brzozowy zwany popularnie bieriozka).
Warto przy okazji wspomnieć, że KZS nie jest wzorem kamuflażu, tylko kroju munduru. Nazwa rodzaju kamuflażu to właśnie bieriozka.
Czy ma wartość maskującą?
Maskałat ten powstał w czasie 2 Wojny Światowej (Amerukanie wbrew pozorom wcale nie wymyślili pikselowatych kamuflaży), a używany jest do dziś - myślę, że to samo w sobie odpowiada na Twoje pytanie ;)
KZS uszyty jest z lekkiej bawełnianej tkaninyi jest dość przewiewny. Ze względu na to Rosjanie lubią go nosić w ciepłym klimacie.
Zalety- lekki i niewielki , dobrze kryje w warunkach zielonych , fenomenalnie rozmazuje kontur czlowieka ten baniasty kaptur ( zrobiony z pojedynczej siatki , przez którą bardzo dobrze widać co sie dzieje )
Wady - fatalnie sie w nim czołga bo haczy wszytko , brak kieszeni wewnątrz bluzy ( doszyłem sam )
Uwagi:
kumpel miał taki samw kolorze wyschnietej trawy z jasnoszarym wzorkiem nadrukowanym ( dawno już takich rzeczy nie widziałem ) - znikał kładąc sie na podsuszonej trawie
Leśnik [Usunięty]
Wysłany: 05-06-2006, 09:54
Wielki dzięki za pomocne odpowiedzi!!!Tego typu informacji potrzebowałem! Powinniście dostać, plusy..Pozdro
Hehe, Rzufik, masz rację. Z tym, że ta wada, o której wspomniałeś, czyli utrudnione czołganie poprzez szorstki, chwytający się wszystkiego materiał jest może nie tyle "wadą zamierzoną" ale bardzo pożyteczną funkcją tego maskałata.
Znajomi eksSpecnazowcy tłumaczyli, że w KZSie pierwsza rzecz którą robisz, to rzucasz się na ziemię i przetaczasz się kilka razy - KZS łapie wtedy najróżniejsze możliwe liście, gałązki, zajęcze bobki i masz świetny naturalny kamuflaż.
SERIO!
A co do kroju i innych wzorów - Rosjanie mają juz taki zwyczaj rozgraniczania w maskalatach kroju i kamuflazu.
Np. Maskałat który mam w awatarze nazywa się popularnie partyzant. Z tym, że partyzant to nazwa kroju, a kamuflaż to dębowy. Dębowy kamuflaż występuje np także w Maskałacie Sumrak.
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 08 Lut 2005 Posty: 447 Skąd: Warszawa
Wysłany: 05-06-2006, 18:39
To co bylo na fotkach to tzw. "afganka" wkladana chyba pod wlasciwy maschalat. Maschalat wlasciwy jest w nieco innych barwach i nie jest tak delikatny. Camo "komputer" rulez;)
Pomógł: 12 razy Dołączył: 09 Maj 2005 Posty: 831 Skąd: Festung Posen
Wysłany: 06-06-2006, 10:13
Beatkuned0 zapomniałem zrobić "wada" w cudzysłowiu , patent z unaturalnieniem KZS też jest mi znany... działa jak złoto...
russian digital kamo rulez;)
Ostatnio zmieniony przez Rzufik 06-06-2006, 10:28, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum