Są. Możesz zawęzić pytanie?
O Checkpointach w Iraku z perspektywy kontraktorów było coś w Death Valley Mag, masz Google , sobie znajdziesz....
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
dobra. Uściślam. W jaki sposób przez wojska koalicji organizowane są punkty kontrolne na drogach afganistanu (obecnie) i w iraku. Jak wyglądają takie PK z punktu widzenia teorii taktyki i jak wyglądają w praktyce. Na czym polegają zadania żołnierzy na PK. No i to narazie tyle.
dobra. Uściślam. W jaki sposób przez wojska koalicji organizowane są punkty kontrolne na drogach afganistanu (obecnie) i w iraku. Jak wyglądają takie PK z punktu widzenia teorii taktyki i jak wyglądają w praktyce. Na czym polegają zadania żołnierzy na PK. No i to narazie tyle.
Pomógł: 9 razy Dołączył: 21 Gru 2004 Posty: 250 Skąd: Południe
Wysłany: 24-02-2011, 08:36
Witam.
Fajnie, że są teorie jak powinien wyglądać TCP, ale praktyka do teorii ma się tak, że praktycznie teoria nie działa:-)
Checkpoint wygląda tak jak na to pozwalają warunki, posiadane siły i środki i zadanie.
Pogadaj z żołnierzami po misjach, książki to mało.
Pozdrawiam
V.
Kontrolne pytanie : 2 Rosomaki + MRAP to standardowy skład patrolu?
Pozdr
Robal2pl
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Na pewno nie!
Ja nigdy się nie spotkałem z takim minimum.
3 KTO+MRAP to najmniej.
Sprawdzane są wszystkie osobowe i czasami autobusy.
Jeśli checkpoint jest ustawiony na Highway 1 często nie ma możliwości(zabudowania itp.) puszczenia reszty pojazdów off roadem.Kontroluje się ruch i przepuszcza reszte wozów wahadłowo.
Zastanawiam się jak sprawdzisz wszystkie pojazdy na Highway-u.szuszfole by Cie zlinczowali.Jak cp stoi przy FB to było tak jak napisałem.Nigdy nie kontroluje się wszystkich pojazdów bo to nie realne.
Cytat:
Na pewno nie!
Ja nigdy się nie spotkałem z takim minimum.
3 KTO+MRAP to najmniej.
tu piszesz o minimalnej ilości pojazdów jakimi porusza się patrol-nie myl pojęc chyba że służyłes w Alfie.ja niestety w ciemnogrodzie zwanym Warriorem
[/code][/quote]
Szuszwole mają gówno do gadania i tyle.Mają stać i czekać pokornie czy im się to podoba czy nie.
Kontrolowaliśmy wszystkie OSOBOWE łącznie z "hide'owaniem " pasażerów i nie było problemu.Zaznaczam,że cp nie był pod FB lecz w na różnych odcinkach Highway 1.
Nie mylę pojęć,na TCP wyjeżdżało tyle wozów (minimalnie) ile napisałem.
Nie mam z Alfą i Gazownią nic wspólnego,to dobre miejsce dla Panów,którzy lubią chodzić całą zmianę w beretach i czyściutkich mundurkach
Szuszwole mają gówno do gadania i tyle.Mają stać i czekać pokornie czy im się to podoba czy nie.
O kurde - moment, czy to nie kraj "szuszwoli"?
Rozumiem że generalnie nie wiadomo co tam chcemy osiągnąć, za 3 lata odwrót, ale sorry - czy chodzi o to żeby ich traktować w ten sposób - co poniekąd jest przeciwskuteczne?
Jak ma Ci na głowe spaśc rakieta 107 mm lub granat moździeżowy 82mm to uwierz mi że warto ich tak traktowac.Przypominam że wcześniej spało się tam w namiocie.
OK - ale nie wszyscy strzelają - i w tym jest problem.
Pozdr
Robal2pl
Ten kraj jest w stanie wojny i "localsi" o tym dobrze wiedzą.
Muszą odstać swoje na jednym czy drugim CP,ale wiedzą,że to po to,żeby było bezpieczniej.
Żadnemu cywilowi nie celuje się w głowę i nikt nikogo nie traktuje jak przedmiot.
Jest przeszukanie,kolo się nie stawia to podamy sobie rękę,jego dzieciak dostanie długopis lub puszke napoju i jest happy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum