Pomógł: 9 razy Dołączył: 21 Gru 2004 Posty: 250 Skąd: Południe
Wysłany: 25-12-2004, 12:02
Czolem.
O ile wiem to ostatnio struktura druzyny piechoty ulegla drobnej zmianie w zwiazku z doswiadczeniami z Iraku (co dokladnie zmieniono i jak docelowo to wyglada- jeszcze nie wiem). W sklad wchodzi strzelec wyborowy z Sako TRG-21/22 (na zdjeciach strzelec trzymal w rekach TRG-22 a na plecach mial Beryla- tak ze to moze tylko na pokaz, no i Sako kosztuje... :-).
Wzroslo nasycenie przyrzadami noktowizyjnymi (gogle) , a na broni pojawily sie celowniki holograficzne na nowej szynie MIL-STD u Beryla. Wrocil do wyposazenia WIST z nowymi kaburami. Dodatkowo na wyposazeniu jest mozdziez( jaki nie wiem) i granatnik RPG.
Jak wyglada sprawa z kaemami PK nie wiem.
A tak na marginesie to zmiany dotycza tylko wojsk w Iraku- w kraju ma byc bez zmian.
To już prawie temat na osobny post - "skład polskich patroli w Iraku" :-)
Napewno dostaja TRG-21 na poziomie drużyny... hmm.... cos mi się nie wydaje - nie przypominam sobie żeby WP kupiło az tyle TRG-21 - kojarzy mi się lixczba 512 zakupionych przez wP (na marginesie - jaka jest optyka w WP do trg-21? jak znam zycie to pewnie PSO-1 wyciągnięty z zetenów
a z tym moździezem to juz nieźle dałeś - jakoś nie widzę moździeża na stanie jakiejkolwiej etatowej drużyny piechoty nawet małego typu 60mm... nawet nie wiem żeby WP miało cos takiego na stanie. :-)
Acha, dlaczego piszesz TRG-22 a nie 21? to inna wersja?
Wysłany: 27-12-2004, 20:46
Czolem.
Info o tym co ma byc w skladzie druzyny wzialem z "Strzal" nr 10- pazdziernik 2004. Jest tam relacja z tego co nowego maja dostac zolnierze w Iraku. Cytuje "najbardziej rzucajaca w oczy roznica jest liczebnosc - wzrosla z 8 do 9 zolnierzy, co jest nastepstwem wprowadzenia do niej zolnierza z lekkim mozdzierzem kal. 60mm znacznie zwiekszajacym sile ognia..." (celowniczy jest uzbrojony w Glauberyta).
Sako TRG-21 to wojskowa wersja a TRG-22 jest "sportowa" tj. bez tlumika plomieni- luneta na zdjeciu wyglada na Svarowskiego (ale pewnie tylko wyglada...- bo to kosztuje...)
W opisie tego co dostali jest tez 40mm granatnik pallad-D. Na pgppanc jest montowany celownik noktowizyjny PCS-5.
Tyle dowiedzialem sie z prasy... wiem ile kosztuje TRG ale nie mialem mozliwosci sprawdzic u zrodla co faktycznie ma jechac/pojechalo.
Mozdzierz kal.60mm jest produkowany w ZM Tarnow.
Na stanie druzyny piechoty gorskiej zdaje sie ze znajduja sie mozdzierze 60mm- sprawdze to dam znac. Jesli ktos ma 100% info to prosze o korekte.
Napisalem ze zmiany dotycza wojsk w Iraku- co zaznaczylem wczesniej.
OK, dzięki za info na temat TRG 21 vs TRG 22 - stare przyzwyczajenia
trzeba będzie dokładnie sprawdzić info na temat broni snajperskiej.
co do 9 - osobowej drużyny - dla mnie to jest standard, czyli tak "powinno " byc. Wtedy bardzo ładnie drużyna dzieli się na 3 zespoły ogniowe.
Co do "dodania" "snajpera" do drużyny - to myślę , przynajmniej tak wydaje mi się z Twojego opisu, że zastosowali stary schemat z układu warszawskiego - czyli; był SVDzista w drużynie - to teraz dali mu TRG 21 robiąc z niego "snajpera"
myślę że to jest bez sensu.
Dlaczego:
w nomenklaturze NATO - SVDzista był nazywany "sharp-schooter" - czyli strzelec wyborowy, a nie snajper. Sens tego ma być taki że jak trzeba zdjąć pojedyńczy cel na dystansie przekraczającym mozliwości kbk AK, to jest w drużynie jedna broń i strzelec którzy moga to zrobić - no, powiedzmy 6 razy na 10.
Dlatego SVD był semi-auto, nie miął kosmicznych osiągów, ale dawał rade. W praktyce chodziło o zwalczanie celi oddalonych o 300-500m. (oczywiście da rade na więcej, ale mówimy tutaj o szeregowym kowalskim a nie o oficjalnym rekordzei Specnazu!)
co do moździerza - 60mm - wiem o jaki sprzęt chodzi, ale jakoś nie widzę żeby to obsługiwał jeden facet w druzynie 9 osobowej. to juz jest klimat na drużynę wsparcia.
:rocket:
Podsumowując - myslę że w "strzale" była pokazana taka "demonstracyjna" drużyna a nie konkretny skład patroli jakie jada w teren w Iraku. Żeby to było jasne - daje nowy temat w dziale "IRAK"
Wysłany: 28-12-2004, 20:30
Czolem!
Struktura druzyny o ktorej pisalem byla prezentowana na poligonie WITU w Zielonce ( 24 wrzesnia 2004). Znalazlem info o celowniku do TRG-21: jest to Schmidt&Bender 3-12x50. Jest bardzo mozliwe ze zolnierzowi dano Sako do "potrzymania" na czas pokazu- na plecach mial swojego Beryla( taka sugestia znajdowala sie w artykule). Co do tego co napisales to w pelni sie z tym zgadzam.
Aha... Pisali tez, ze powiekszono zapas amunicji na zolnierza do 8 magazynkow- wczesniej byly ponoc 4!
Pozdrawiam.
no to już mamy jakies konkretne info - 8 magazynków - to juz całkiem normalny zapas ammo - wiadomo że biora więcej ale istotne jest to ile dostaja ustawowo.
8 mag to 240 sztuk 556 a tym już można powalczyć. wcześniej, z moich informacji wynika, że zapas ammo w zmechu wynosił 3 magazynki 762.
Wracając do TRG ... hmm.... tak, raczej napewno żołnierz takowy sprzęt tylko trzymał w dłoni.
co do celownika Schmidt und Bender to kosztuje on około 1500$ USD w wersji cywilnej.
Duzo interesujących informacji na temat tej optyki znajdziesz na:
Witam;
mój debiut bedzie zdawkowy, ale cierpię teraz na chroniczny brak czasu ;) .
Doktryna radziecka zakłada, iż w działaniach piechoty zmotoryzowanej jeden strzelec wyborowy przypada na pluton nie na drużynę.
W wypadku LWP, stan na 1986r (dużo się nie zmieniło ;) ) wyglądało to tak:
Pluton zmechanizowany:
1. dowódca plutonu (oficer) - kbk AK i P-64,
2. pomocnik dowódcy (podoficer) - kbk AK,
3. strzelec wyborowy - kbw SWD,
4. 3 x drużyna piechoty każda po 9 żołnierzy.
Uzbrojenie plutonu: SKOT 2A/BWP 3szt. | PK 3szt. | PKS 1szt. | RPG-7 6szt./3szt. | kbk 12szt.+3szt. z dost. do granatów nasdk. | PM-63 9szt. | SWD 1 szt. | P64 1szt. do tego po 2 granaty "na łebka".
Stan na 2000r:
Pluton zmechanizowany:
1. dowódca plutonu
2. pomocnik dowódcy
3. strzelec wyborowy
4. 3 x drużyna zmechanizowana po 9 żołnierzy:
(dowódca/kierowca-mechanik/działonowy-operator/celowniczy km/pomocnik celowniczego/celowniczy RPG/pomocnik celowniczego RPG/strzelec (kbk z granatnikiem lud dost. do granatów nasdak.)/strzelec)
uzbrojenie plutonu: BWP 3szt. | PK 3szt. | PKS 1szt. | RPG-7 3szt. | AKM wz96 12szt.+3szt. z granatnikiem/dost. do granatów nasadk. | PM-84/PM-63 9szt. | SWD 1 szt | RGPpanc Komar 3szt. | pistolet wz. 83 2szt. do tego po 2 granaty "na łebka".
Jako ciekawostkę poniżej wrzucam skład drużyny i plutonu zmot. armii FR:
Drużyna zmechanizowana na BTR
1 - dowódca drużyny (karabinek AK-74),
2 - kierowca BTR (pistolet maszynowy),
3 - strzelec broni pokładowej (pistolet maszynowy),
4 - strzelec karabinu maszynowego (RPK-74),
5 - pomocnik strzelca km (karabinek AK-74),
6 - strzelec granatnika (RPG-7, pistolet maszynowy),
7 - pomocnik strzelca granatnika (karabinek AK-74),
8 - strzelec wyborowy (7,62 mm SWD) w 1 drz,
w 2 i 3 drz - strzelec (karabinek AK-74),
9 - strzelec - sanitariusz (karabinek AK-74).
W plutonie:
- stan osobowy - 29 żołnierzy
- BTR - 3
- km RPK-74 - 3
- karabin wyborowy SWD - 1
- granatnik RPG-7 - 3
- pistolet maszynowy 9mm - 10
- karabinek AK-74 - 16
Interesuje mnie że wszędzie jednak jest podział na 9 - więc nei jesteśmy aż tak inni. :-) przydział broni automatycznej jest mniej więcej taki sam PK ma zapewne większą siłę ognia niż Minimi.
Strzelec (operator) RPG-7 jest napewno groźniejszy niż te dwie jednorazowe wyżutnie LAW-66 które mamy na stanie w każdej druzynie.
A SWD lub inna broń o zasięgu większym niż 300m na pewno się nie zmarnuje.
Czołem
Jestem byłym żołnierzem rozpoznania, ale jakis czas słuzyłem na piechocie więc powiem jak to widziałem oczyma strzelca z "bie pie pie".
Panie Stopczyk co do "składu" plutonu zmech. teoretycznie ma Pan racje ale niestety w praktyce to wygląda inaczej.
W czasie mojej służby na piechocie nigdy niebylo podziału na drużyny zawsze działaliśmy całym plutonem!. Po 3 miesiącach na piechocie dowiedziałem sie, że jest podział na drużyny 9-osobowe. Niewiem jak ma się sprawa do BWP bo ja byłem na zmotoryzowanej, mieliśmy 3x STAR 266.
Gdy był rozka zdobyć jakieś umocnienia zawsze biegliśmy całym plutonem dowódcy drużyn byli od tego aby poganiac a nie dowodzić. Całością dowodził tylko ppor ( dowódca plutonu).
Mam nadzieje , że w niedalekiej przyszlości w składach plutonu będa też i druzyny ale na to chyba jeszcze w WP przyjdzie troche poczekać.
zawsze najlepiej zacząć od analizy tego co ma być wdług doktryny - a potem zobaczyć jak jest w praktyce.
Taktyka typu "pluton to jedna masa" - nie sprawdza się w armiach zawodowych. Ale jest to standard w armiach PW gdzie nie przywiązywano zbyt dużej uwagi do takyki pierchoty poniżej poziomu kompani.
Jeżeli ja miałbym na wsparciu 3 BWP z działkami 76mm + PK - to też bym pewnie inaczej atakował i bronił. :-)
W piechocie górskiej praktyka wygląda troche inaczej niż w zmechu.
Jwśli jakaś drużyna jest zmechanizowana, co się ostatnio bardzo rzadko zdaża, to dowódcą drużyny pg. jest mł.podoficer (Kapral-Plutonowy) i jednocześnie jest on d-cą BWP-a lub TOP-a (Transportera Opanceżonego Piechoty- w teopri niekoniecznie kołowego). Jego Zastępcą (niestety nieetatowym) jest Starszy Szeregowy (zwany potocznie Starszym Strzelecem w 21.BSP), który w działaniu pieszym (spieszeniu) faktycznie dowodzi tą częścią drużyny. Tak więc w praktyce górskiej można powiedzieć, że są to dwie drużymy, jedna zmechanizowana (zwana górską kawalerią i jedna piechoty. Z tej racji praktycznie dpg składa się z 5-6 górali (strzelców). Zaś spieszonym plutonem dowodzi d-ca plutonu a cześcią zmechanizowaną pomocnik d-cy plut. lub jeden z formalnych d-ców druż. pozostająch w swoich BWP-ach. Wszystko jest w porządku jeśli drużyna czy pluton działają pieszo dość krótki czas i w zasięgu wzroku "d-cy" części zmechanizowanej. Niestety w warunkach górskich jest to z rególy niemożliwe.
Możecie sobie szanowni Państwo wyobrazić jaki "cyrk" się dzieje gdy trzeba coś rozpoznać na daszą odległość. Dlatego w piechocie górskiej rzadko co działa zgodnie z etatową strukturą, no chyba, że jest jakiś pokaz ......
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum