...nie bardzo rozumiem o co chodzi z tymi dwoma żołnierzami, którzy od razu uciekają na lewo od kamery...prawdopodobnie jakieś stanowisko dla MG wyznaczone ze względów lokalnych przepisów bezpieczeństwa... a reszta w standardzie.
Pomógł: 13 razy Wiek: 12 Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 746 Skąd: Centrum
Wysłany: 03-11-2007, 11:38
Trochę dziwne, ale widać działa. Tylko mają w akcji na początku 1/3 ognia, a mogliby mieć 2/3. Taka forma "Australian peel", tylko zupełnie odwrotna. Ciekawsze jest , że ćwiczą z plecakami. Tylko czemu te odległości są takie małe pomiędzy nimi?
_________________ Watch your corner and bring your men back alive.
Kawaleria wciąż utrzymuje pozycje ;)
to prawdopodobnie bardziej kwestia przepisów niż realnej taktyki.
Np: w ADF jak robiliśmy zerwanie kontaktu to operator M79 musiał odskoczyć co najmniej 20metrów na bok żeby strzelić - bo taki jest przewidziany promień rażenia odłamkami 40mm - uzasadnienie jest takie że jeżeli mu broń wybuchnie w rękach to nikogo więcej nie porazi.
Tutaj może być podobnie - mają jakieś wyznaczone miejsce na MG do którego załoga musi dotrzeć...
Pomógł: 52 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2005 Posty: 1395 Skąd: Warszawa
Wysłany: 03-11-2007, 14:07
Zenith napisał/a:
Trochę dziwne, ale widać działa. Tylko mają w akcji na początku 1/3 ognia, a mogliby mieć 2/3. Taka forma "Australian peel", tylko zupełnie odwrotna. Ciekawsze jest , że ćwiczą z plecakami. Tylko czemu te odległości są takie małe pomiędzy nimi?
Widziałem sporo różnych norweskich fotek i rzeczywiście oni większość podstawowych drillów robią z dużymi plecakami - przynajmniej tych u siebie, bo na zdjęciach w Afg było normalnie i odległości między ludźmi były dużo większe. Podejrzenie moje jest takie że w ichnich warunkach (myślę o zimie) pozbycie się garba z rzeczami jest równoznaczne ze skazaniem się na zamarznięcie. Swoją drogą ciekawe co by zrobili jakby ich ktoś zaskoczył z przypiętymi pulkami?
Też mnie ten MG dziwi - goście lecą jakby mieli umówione stanowisko na tym stoku górki. Może Kangurski ma rację i ich zachowanie podyktowane jest lokalnymi przepisami bezpieczeństwa.
[ Dodano: 03-11-2007, 15:36 ]
Przypadkiem mi wpadło na MP.net w oko. Batalion Telemark ćwiczący przed kolejną rotacją w Afg.
Pomógł: 13 razy Wiek: 12 Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 746 Skąd: Centrum
Wysłany: 03-11-2007, 17:34
Tylko że poprzez zajęcie tam stanowiska w początkowej fazie nie mogą prowadzić ognia - przynajmniej w tych warunkach. Że go nie prowadzą podczas zasuwu tam to już pisałem. Ale i tak szybko pomykają z tymi plecakami.
_________________ Watch your corner and bring your men back alive.
Kawaleria wciąż utrzymuje pozycje ;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum