Wysłany: 15-11-2011, 09:39 Nietypowe szkolenie dla snajperów w Rosji
W Rosji w przyszłym roku wojsko zakupi około 10 tysięcy rakiet do badmintona i dziesiątki tysięcy lotek. Jako pierwsi w ramach szkolenia obowiązkowo będą grać w kometkę snajperzy. Ministerstwo obrony buduje także boiska do uprawiania tego sportu.
Rosyjskie "Izwiestia" dowiedziały się, że w każdym z siedmiu nowoczesnych kompleksów sportowych, które powstaną w wojskowych miasteczkach dla pobrowych, jest juz po 10 boisk do badmintona. To początek.
Gry w kometkę będą się uczyć wszyscy wojskowi. Tam, gdzie nie ma hal sportowych będą grali jedynie latem, chociaż niskie temperatury tu nie przeszkadzają, chyba, że wieje silny wiatr. Naczelnik wydziału przygotowania fizycznego rosyjskiego ministerstwa obrony pułkownik Aleksandr Szczepeliow uważa, że badminton, to ważny element w sportowym szkoleniu żołnierzy.
- Podczas gry pracują te same mięśnie, które są przydatne np. przy rzucaniu granatem, nożem czy innymi przedmiotami. Szczególnie jest to ważne dla strzelców i snajperów, dlatego, że śledzenie lotki pozwala na wyrobienie mięśni poruszających oko, gra w kometkę wzmacnia serce, rozwija szybkość reakcji - podkreśla Szczepieliow.
Zainteresowanie badmintonem w Rosji wzrosło po tym, jak prezydent Dmitrij Miedwiediew trzy tygodnie temu opowiedział na swoim blogu o korzyściach płynących z gry w kometkę i zagrał w badmintona z premierem Władimirem Putinem.
Miedwiediew wezwał Rosjan do zainteresowania tym sportem i oświadczył, że gra ta będzie obowiązkowa na lekcjach wf w szkołach.
towarzysz Stalin pierndnął... wszyscy teraz pierdzimy. Strach pomyśleć jak towarzysz prezydent po pijaku na blogu napisze że rosyjska ruletka pomaga w ćwiczeniach kontroli stresu brrrr
_________________ BOŻE CHROŃ MNIE OD PRZYJACIÓŁ, Z WROGAMI SAM SOBIE PORADZĘ
Ja w tym roku prawie całe lato grywałem. Namówiła mnie moja kobita i jej koleżanki a jak kobietom odmówić? Z początku byłem sceptycznie nastawiony jednak po kilku grach zauważyłem, że lepiej się czuje. Lepsza orientacja, sprawność psycho-fizyczna się poprawia i ogólnie samopoczucie. Generalnie każdy ruch jest dobry. Odnosząc się konkretnie do badmintona to choć z pozoru wydaje się to śmieszne może coś w tym być. Zawsze lepszy ruch niż walenie konia i zbijanie bąków na jednostce.
Pomógł: 12 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Mar 2008 Posty: 1026 Skąd: Prusy Wschodnie
Wysłany: 15-11-2011, 17:57
Blind napisał/a:
Ja w tym roku prawie całe lato grywałem. Namówiła mnie moja kobita i jej koleżanki a jak kobietom odmówić? Z początku byłem sceptycznie nastawiony jednak po kilku grach zauważyłem, że lepiej się czuje. Lepsza orientacja, sprawność psycho-fizyczna się poprawia i ogólnie samopoczucie. Generalnie każdy ruch jest dobry. Odnosząc się konkretnie do badmintona to choć z pozoru wydaje się to śmieszne może coś w tym być. Zawsze lepszy ruch niż walenie konia i zbijanie bąków na jednostce.
Badbington jest bardzo fajną grą i wbrew pozorom można się przy komentce nieźle nabiegać. Ale jako element szkolenia snajperów? Śmiem twierdzić, że w napietym procesie szkolenia trudno byłoby znaleźć czas na takie treningi. Biegi, gimnastyka, cwiczenia siłowe, tory przszkód, marsze kondycyjne, itp. i tak mało czasu na to wszystko.
towarzysz Stalin pierndnął... wszyscy teraz pierdzimy. Strach pomyśleć jak towarzysz prezydent po pijaku na blogu napisze że rosyjska ruletka pomaga w ćwiczeniach kontroli stresu brrrr
Wtedy zmniejszy się potencjalne zagrożenie ze strony Rosji. Dobrze prawie, nie Michał? Będzie ze mnie politolog?
_________________ Co się tu dzieje, na Litość BOSKĄ!
Musisz uwzględnić czynnik behawioralny - kolesie mogą po pijaku źle celować
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum