aresztowanie z zasadzki? Przejmowanie VIPA? sorry, mozesz to dokładniej opisać bo niesety nie rozumiem o co Ci chodzi.
Pewne informacje na temat "zielonej" masz już opisane w dziale "taktyka Zielona"
Nie neguje w żaden sposób ASG - (sam lubie się w to pobawić) ale chyba WMASG jest lepszym miejscem na tego rodzaju pytania? Tam masz tysiące ludzi którzy żyją ASG - a tutaj większość osób miała z tym sporadyczny kontakt, albo wcale i raczej nie podejmą konstruktywnej polemiki o ASG.
Jak masz konkretne pytania odnośnie "zielonej + ASG" zapraszam na priv.
Będzie skrótowo i jednorazowo , ponieważ wyjeżdżam i nie będę miał przez pewien czas dostępu do sieci.
Pomijając już słuszne twierdzenia Kangura, pozwolę sobie na kilka uwag.
Raszyd napisał/a:
Nazywam się Raszyd (...). Jestem z Białegostoku i bawię się w AirSoft.
Zabrzmiało to mniej więcej jak: Nazywam się Jan Kowalski. Jestem alkoholikiem...
Kangur, może by tak założyć podforum "Anonimowych airsoftowców"? A jak nie to może chociaż podforum "Anonimowego Trepa"?
Raszyd napisał/a:
Chciałbym wprowadzić do naszych rozgrywek ASG więcej profesjonalizmu i uzywania taktyki SF
Oksymoron - ASG to zabawa, hobby, itp. A do wprowadzenia jakiegokolwiek "profresjonalizmu" w ASG jest równie daleko jak do odnalezienia Bursztynowej Komnaty.
(...)
Raszyd napisał/a:
Szkolenie będzie z zakresu patrolu i elementów taktyki zielonej z tym związanych (skryte poruszanie się i bytowanie w lesie, zasadzka, posterunki obserwacyjne, przejmowanie VIPa i aresztowania z zasadzki).
Za dużo filmów i Discovery. A poważnie - ile chcesz czasu poświęcić na poszczególne elementy w zakresie opanowania umiejętności podstawowych i doskonalenia?
Jeśli odpowiedziałes sobie na to pytanie, to chyba rozumiesz nasz entuzjazm...
Raszyd napisał/a:
Jak zrobić takie szkolenie? Jak je prowadzić?
Najlepiej zacząć od zaprawy. Co prawda wątpię by na dłuższą metę coś to dało, ale zaprawa nigdy nie jest zła. Rozumiem, że to takie chłopięce wojsko, więc wyrobienie norm ze szkolenia przeciwchemicznego sobie darujemy. Natomiast proponowałbym zacząć od nauki okopywania się. Kiedy już to opanują, można przejść do prowadzenia topografii i terenoznawstwa. Kiedy opanują to zagadnienie w wystarczający sposób można przejść do poruszania się w kilku najprostszych szykach. Więcej robić, mija się z celem.
Co do sposobu prowadzenia zajęć, to musisz go sobie wypracować sam, bo w wypadku wszystkich innych, nie gwarantuje, że Twoje "wojsko" nie poucieka z powrotem w pielesze po 15 minutach..
A skoro dobrnąłeś już tu, zadaj sobie pytania - po co i czy warto?
Po co Wam to szkolenie, czy chcecie się czegoś nauczyć, czy tylko poudawać, że to robicie i dalej radośnie bawić się w chłopięce wojsko?
I czy warto - czy chcecie (i czy możecie) poświęcić na to wystarczająco dużo czasu i wysiłku, skoro rezultaty i tak w praktyce (szczególnie tej ASG) będą żadne?
Ostatnio zmieniony przez Stopczyk 30-06-2006, 01:14, w całości zmieniany 2 razy
Rash [Usunięty]
Wysłany: 19-05-2005, 20:14
(...)
CO stoi na przeszkodzie, żeby to "hobby i zabawę" bardziej umilić sobie właśnie czymś takim jak używanie taktyki i sposobu operowania w terenie jakich używają prawdziwi żołnierze? Poza tym... Skąd Ty możesz wiedzieć coś więcej o AirSofcie? Ja tu nie jestem, zby gadać o ASG człowieku... Pomyśl.
(...)
Stopczyk napisał/a:
A skoro dobrnąłeś już tu, zadaj sobie pytania - po co i czy warto?
Po co Wam to szkolenie, czy chcecie się czegoś nauczyć, czy tylko poudawać, że to robicie i dalej radośnie bawić się w chłopięce wojsko?
I czy warto - czy chcecie (i czy możecie) poświęcić na to wystarczająco dużo czasu i wysiłku, skoro rezultaty i tak w praktyce (szczególnie tej ASG) będą żadne?
Trochę więcej szarych komórek by Ci się przydało, zwiadowco, trochę więcej kultury osobistej, życzliwości i wiary w ludzi.
Postaram się teraz wyłożyć w sposób maksymalnie prosty, to czego nie możesz zrozumieć.
1. To jest Vortal militarny, traktujący m.in. o taktyce wojskowej. Ta zaś rządzi się realiami innymi niż "taktyka walk ASG".
2. Każdy, kto chce się rozwijać i szkolić z zakresu taktyki wojskowej, nawet z użyciem ASG znajdzie tu pomoc.
3. Jeśli jednak ktoś chce wprowadzać ELEMENTY taktyki dla lepszej ZABAWY w ASG to od tego są stosowne działy na Forum WMASG.
Nie robię sobie dużych nadziei, ale może jednak to zrozumiesz.
(...)
Jeśli chcesz "zachowywać się jak prawdziwy żołnierz" idź do wojska lub chociaż wstąp do organizacji paramilitarnej.
Jeśli chcesz się bawić w naśladownictwo wzorców z filmów i gier komputerowych, to nie musisz nam o tym opowiadać.
(...)
A co do Airsoftu, to wiem bardzo mało. Jest to zagadnienie dla mnie całkowicie obce i nieznane, o którym nie mam zielonego pojęcia, ponieważ dostaję bolesnych wyprysków na widok replik ASG. Poza tym powoduje to u mnie tak dużą traumę psychiczną, ze za każdym razem musze iść do knajpy i schlać się, celem odreagowania . Catch może to potwierdzić. (sarkazm)
Pomógł: 52 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2005 Posty: 1395 Skąd: Warszawa
Wysłany: 20-05-2005, 11:14
Potwierdzam, pokażesz Stopczykowi taką białą kulkę i musi od razu się napić. Odruch ma taki.
Ale zgadzam się z konkluzją Raszyda z przedostatniej linijki jego posta. Jak będzie robił z siebie takiego wała to pomocy tu raczej nie znajdzie. Airsoft, RAM, paintball, MILES, Simunition FX i parę innych patentów to są potencjalnie użyteczne narzędzia w szkoleniu. Pod warunkiem dobrego wykorzystania przy ich ograniczeniach. Ale trzeba pamiętać co jest środkiem a co celem. Ja mam wrażenie, że tego już nasz czupurny (ehehe...) kolega R. nie załapał.
Hydrozagadka [Usunięty]
Wysłany: 21-05-2005, 00:18
Cholera ale się zagotowało ...Raszydku nie drap się, mam uczulenie na sierść, .( nie złośliwie raczej żartobliwie)
Stopczyk zapewne Cie zirytował ale nie sposób nie przyznać mu racji.
Ja toże niet sałdat ale....? jakoś nie przepadam jak użytkownicy plastykowych karabinów wypowiadają się na temat; wejść do budynków, zasadzek itp pierdół, a potem zastanawiają się jakie portki kupić ., czy też kamizelkę, ( hehe to z innego forum).
Ale jedno jest najzupełniej oczywiste ---jest forum wmasg, które jest jednym z lepszych( też chętnie mu się przyglądam). Poza tym zadając pytanie , które wychwycił Kangur obnażyłeś totalną indolencję, co za tym idzie nieprofesjonalizm, do którego tak usilnie dążysz. ( co ja gadam hehehe)
Nikt tu nie ma zamiaru Cię besztać i odsądzać od czci czy też wiary --sam mam grubo ponad trzydzieści i nie chce mi się biegać z PK (choć lubię )bo i już nie czas ku temu ( normy wyrabiam coraz gorsze )
Ode mnie rada, czytaj , dużo czytaj i ochłoń, to zawsze lepsze niż piana w kagańcu
i wbrew pozorom wypowiedź Stopczyka o pomocy dla chcących "zazywać" taktyki z asg nie jest sprzecznością bo to tego wystarczą AKM-g jak Grudziądz czyli zwyczajne "gumolajzy"-bardzo trudne słowo
pozdrawiam
Wysłany: 21-05-2005, 01:24
"Gumiaki" rządzą! Zwłaszcza saperka - idealna broń do samoobrony - gdyby nie klopot z ukryciem. No i cios gumowcem nawet w kask z zasłoną przyjemny nie jest. Ale do ćwiczenia na sucho są idealne.
ASG może być przy swoich niskich kosztach amunicji i przy rozsądnym wykorzystaniu uwzględniającym jego możliwości - bardzo pomocną rzeczą w ćwiczeniu pewnych elementów taktyki (zwłaszcza czarnej, gdzie zasięg ma mniejsze znaczenie). W polskich warunkach i tak prawdopodobnie jedną z lepszych i najdostępniejszych. Choć znamy takich co do siebie z junkrów strzelali
Hydrozagadka [Usunięty]
Wysłany: 21-05-2005, 01:30
hehehe znamy i żyją ...ale gumolajzy "naprawdę się spisują " i to tyle
cholera i nie wyjeżdżaj mi z asg bo ja też gadałem z pewnym wąsatym stróżem prawa .który kochał tylko swojego Smitha....
Wysłany: 21-05-2005, 19:43
Ja mam Gumikałasza (bagnet odciąłem i zrobiłem zdejmowany), saperkę, P64 i nóż. Granat widziałem, pałki nigdzie. O ile wiem są chyba jeszcze do załawienia te rzeczy bo mój instruktor kupował spore ilości noży i pistoletów.
Ktos chcial poczytac o tym jak to robia inni? Patrz linki powyzej!
P.S. Almsherfa mam nadzieje ze sie nie gniewasz za wklejenie tutaj linkow
P.S.2 Jesli kts ma pytania co do tych szkolen lub uczestwnictwa w nastepnych to walic na priv do almsherfa'y :D
almsherfa [Usunięty]
Wysłany: 03-03-2006, 19:17
Co do linków to się nawet ciesze, że doceniasz choć troche Naszą działalność, i w takim właśnie celach powstała ta strona, nie poto aby pie.....ć o bzdurach które można by zrobić, a pokazywać co takiego właściwie robimy.
A co do kontaktów to lepiej na maila
Al-msherfa
mer [Usunięty]
Wysłany: 17-06-2006, 14:40
Przepraszam, za odkopanie tematu, ale nie mogę się powstrzymać!
Raszyd napisał/a:
Jak zrobić takie szkolenie? Jak je prowadzić?
Żeby zrobić jakiekolwiek szkolenie nawet z sikania w terenie - instruktor SAM musi wiedzieć co i jak. Jeśli wiesz, z czego masz uczyć - to już sam będziesz m/w wiedział co i jak tłumaczyć. Chyba, że za każdym razem uczysz grupę nieznanych Ci ludzi. [toteż poświęć chwile, aby wszyscy wszystkich poznali i nawiązały się chociaż nicie koleżeństwa].
Stopczyk napisał/a:
Natomiast proponowałbym zacząć od nauki okopywania się.
Oj, pobrudzą się. Zresztą - kto im da saperki? Widział ktoś kiedyś Airsoftowca z saperką?
Lepiej praktyka z patrolowania. O tak - nie trzeba praktycznie nic. A żeby doceniali to, że MOGĄ nosić broń - to niech najpierw polatają bez broni. Wtedy ma się większy szacunek [kiedyś na zdjęciach widziałam cały arsenał położony jak leci, poopierany o ścianę a właściciele wesoło gawędzą... Rany! Broni nie zostawia się na pół kroku!]
Co do patrolu - pobiegają chłopcy, poczołgają się, posiniaczą kolana i łokcie - to im wystarczy.
Ryszard napisał/a:
Tak? A CO stoi na przeszkodzie, żeby to "hobby i zabawę" bardziej umilić sobie właśnie czymś takim jak używanie taktyki i sposobu operowania w terenie jakich używają prawdziwi żołnierze?
Wtedy naradza się puste poczucie lepszości od innych - no bo, umiemy patrolować jak prawdziwi żołnierze [chociaż...jest żołnierz i żołnierz - więc który żołnierz konkretnie?].
A jak sobie chcesz umilić zabawę, to rozpalcie ognisko na koniec. Będzie to świetna akcja - zabezpieczenie terenu przed pożarem, zbiórka gałęzi na ognisko, rozpalenie ogniska, pieczenie kiełbasek [które ktoś musiał załatwić] a potem gaszenie ogniska.
(...) Stopczyk
Ryszard napisał/a:
Poświęcę tyle czasu, ile będzie trzeba.
Trzeba sporo czasu, aby coś osiągnąć z typową grupą cywili, która typowo wymyśliła sobie "A co tam, pobawię się w żołnierza!"
Ryszard napisał/a:
Z tą zaprawą to masz rację. Masz także rację mówiąc "chłopięce wojsko" ale nie ze względu na wiek, bo niektórzy mają grubo ponad 30 lat, ale dlatego, że ci ludzie nie zajmują się sportem nawet na co dzień i żadnych norm nie wyrobią.
Toteż trzeba ich wyćwiczyć tak, aby każdy wiedział na co kogo stać, i aby cała grupa jakąś spójną normę wyrabiała.
Jeśli ćwiczyć prawdziwą taktykę, to tylko z małą pomocą ASG'owych pistoletów - co by wyrobić typowe doruchy - "always make safe", "cover me", "rapid fire" itd. [a nie - strzelił sobie w stopę, bo miał odbezpieczony i palec na spuście; nie strzela, bo mu kulek szkoda...]
Witam!
Moze tak dajcie sobie po razie i spokój co...?
(...)
Obojętnie czy to faktycznie broń palna czy ASG czy gumikałasz zawsze podchodź do tego jakby to była prawdziwa broń.
Może skończmy te bzdurne dywagacje na temat tego czy ASG Team jest sie w stanie wyszkolic sie na herosakomandobravoalfazajebisteteam bo cos mam wrazenie ze Ci którzy mają zostac w/w zawodnikiem i tak nimi zostaną a Ci którzy tworza zręby elity to mają głęboko to czy ktoś tam nazywa sie tak a tak a po prostu trzymaja gębe na kłódke i robią swoje.Służba nie drużba.Jak ktoś chce sie pobawic plastikowym gunem niech sie bawi a jak ktos chce powalczyc to prosze amerykanie chyba cały czas maja nabór (nawet dla obcokrajowców) do Iraku.Ważne zeby nie mylić pieczywa z dupczywem jak mawiał mój d-ca.
(...)
Ps.Podziwiam tych którzy dążą do wiedzy....tych którzy chcą sie czegoś nauczyc.Potępiam leni i ciepłe kluski. n/n
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum