Rozmawiałem z gościem operacyjnym z CBŚ Wrocław i powiedział że AT Wrocław troszkę się zagubiło w filmach pokazach i szkoleniach z Marcinem K.
Nie wydaje mi się że pododdział sam decyduje co ma robić bo to można sądzić po twojej wypowiedzi. Według ciebie nie jadą "na robotę" ponieważ w danej chwili kręcą sobie film czy robią pokaz?! Rozkaz z góry to rozkaz i raczej nie ma tu nikt nic do gadania. Jest robota trzeba jechać. A co do filmów.. Jest o nich w mediach mniej niż o jakiejkolwiek innej jednostce realizacyjnej. Pojawił się kiedyś "teledysk" z nimi wyprodukowany przez TVP i tyle. A "Fala zbrodni" to garstka ludzi, dorabiają sobie. Zarzutu o udział w szkoleniach z Marcinem K. nie rozumiem w ogóle. Co złego w ćwiczeniach i samodoskonaleniu się?
Wiek: 34 Dołączył: 30 Maj 2008 Posty: 258 Skąd: piaseczno
Wysłany: 13-09-2009, 21:32
kotlet napisał/a:
Oczywiście że przy więkrzych realizacjach wykorzystywane są pododziały AT ale powiec mi czemu ZOS ma więcej rocznie zatrzymanych i realizacji niż wszystkie pododdziały razem wzięte z całej Polski? Coś tu chyba nie gra?Wiem też że ZOS robi tych nr 1 a pododdziały dostają ochłapy ale to pewnie dlatego że ZOS to CBŚ i daje się swoim coś lepszego
i ciągle statystyka...równie dobrze mozna by powiedzieć, że patrol zmotoryzowany w Warszawie-Śródmieście ma więcej zatrzymanych niż pododdziały AT w całej Polsce...
poza tym-jeśli sprawę prowadzi CBŚ, to wiadomo jest, że ich "chłopcy" będą łapać "najgroźniejszych"
a w zasadzie-co za różnica kto i kogo...wazne, że ci co powinni są za kratkami
jeżeli o BOA chodzi to rzeczywiście są od terroryzmu i niech się nie rozdrabniają,lae z tego co wiem to sami proszą o realizacje w CBŚ bo coś trzeba robić
Jeśli tak jest to dlaczego wieszasz psy na funkcjonariuszach BOA? Że leniwi, że nic nie robią, że mają ciepłe posadki. To raczej nie ich wina, że nie dostają zadań do wykonania, a, wg Twoich słów, sami szukają roboty. To źle?
kotlet napisał/a:
Oczywiście że przy więkrzych realizacjach wykorzystywane są pododziały AT ale powiec mi czemu ZOS ma więcej rocznie zatrzymanych i realizacji niż wszystkie pododdziały razem wzięte z całej Polski? Coś tu chyba nie gra?Wiem też że ZOS robi tych nr 1 a pododdziały dostają ochłapy ale to pewnie dlatego że ZOS to CBŚ i daje się swoim coś lepszego
A może dlatego, że SPAPy mają swoje "rejony" A ZOS działa w całym kraju? Zsumuj wszystkie realizacje SPAPów, albo w drugą stronę - podziel akcje ZOS przez 16. I jak wtedy wychodzi porównanie?
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Wysłany: 13-09-2009, 21:57
Nick_Riviera napisał/a:
kotlet napisał/a:
Rozmawiałem z gościem operacyjnym z CBŚ Wrocław i powiedział że AT Wrocław troszkę się zagubiło w filmach pokazach i szkoleniach z Marcinem K.
Nie wydaje mi się że pododdział sam decyduje co ma robić bo to można sądzić po twojej wypowiedzi. Według ciebie nie jadą "na robotę" ponieważ w danej chwili kręcą sobie film czy robią pokaz?! Rozkaz z góry to rozkaz i raczej nie ma tu nikt nic do gadania. Jest robota trzeba jechać. A co do filmów.. Jest o nich w mediach mniej niż o jakiejkolwiek innej jednostce realizacyjnej. Pojawił się kiedyś "teledysk" z nimi wyprodukowany przez TVP i tyle. A "Fala zbrodni" to garstka ludzi, dorabiają sobie. Zarzutu o udział w szkoleniach z Marcinem K. nie rozumiem w ogóle. Co złego w ćwiczeniach i samodoskonaleniu się?
Oczywiście że nie decyduje sam o realizacjach ale CBŚ nie chce ich brać do roboty tak mówi źródło
A w ćwiczeniach oczywiście że nie ma nic złego ale z kim to już jest ważne a Marcin K chyba nie za dużo się nawojował choć jest to bardzo fajny gość tylko czy on powinien nakreślać taktykę pododdziałowi AT a co robi BOA? chyba oni są jedostką centralną a nie Marcin?
[ Dodano: 13-09-2009, 22:05 ]
Foka napisał/a:
kotlet napisał/a:
jeżeli o BOA chodzi to rzeczywiście są od terroryzmu i niech się nie rozdrabniają,lae z tego co wiem to sami proszą o realizacje w CBŚ bo coś trzeba robić
Jeśli tak jest to dlaczego wieszasz psy na funkcjonariuszach BOA? Że leniwi, że nic nie robią, że mają ciepłe posadki. To raczej nie ich wina, że nie dostają zadań do wykonania, a, wg Twoich słów, sami szukają roboty. To źle?
kotlet napisał/a:
A może dlatego, że SPAPy mają swoje "rejony" A ZOS działa w całym kraju? Zsumuj wszystkie realizacje SPAPów, albo w drugą stronę - podziel akcje ZOS przez 16. I jak wtedy wychodzi porównanie?
Kilku z BOA próbowało roboty w ZOS i co wycofali się bo w ZOS trzeba ciężko pracować i nie ma czasu nawet dla rodziny a panowie myśleli że siłka grafik i do domu,tak przynajmniej ktoś napisał na forum.
Wysłany: 13-09-2009, 22:21
kotlet napisał/a:
Kilku z BOA próbowało roboty w ZOS i co wycofali się bo w ZOS trzeba ciężko pracować i nie ma czasu nawet dla rodziny a panowie myśleli że siłka grafik i do domu,tak przynajmniej ktoś napisał na forum.
a ja myślałem, ze chodziło o kasę...
Nie przejmuj się Diable- Kotlet jak sama nazwa wskazuje to kotlet wiec wie najlepiej
Uwielbiam te ugolnienia.
Primo: BOA teoretycznie winna sie przygotowyac do dużych operacji, zadania ZOS sa zupełnie inne. Co kogo obchodzi że aktualnie nie ma unas terrorystów oni maja szkolić się w teorii do takich zadań.
To że BOA działa w waw-ce rzutuje w pewien sposób na zagdadnienie. Wiadmo że jak ktoś ma robotę w KSP to zrobi to WR KSP jak ktoś ma podobną robote w CBŚ to odda ja do ZOS CBŚ. to chyba normalne że dają swoim.
Jak obecne BOA było wydziałem at KSP to też miało w duzo roboty.
Jako że na forum padły słowa o ilosciach realizowanych zadań to ten raport statystyczny moze nieco rozjaśni sprawę.
Wybrane dane statystyczne Biura Operacji Antyterrorystycznych Komendy Głównej Policji z działań antyterrorystycznych realizowanych w ramach zadań dla pododdziałów AT polskiej Policji w latach 2007/2008.
Sekcja II - realizacyjna ma na swoim koncie ponad 670 realizacji, podczas których zatrzymano 115 osób, w tym członków zorganizowanych grup przestępczych. (2008)
Nie wiem czy w tym przypadku KSP liczy zadania tj. zabezpieczanie rozpraw sądowych czy konwoje jako realizację czy nie.
Pomógł: 2 razy Wiek: 43 Dołączył: 06 Lis 2008 Posty: 583 Skąd: z samego dna
Wysłany: 14-09-2009, 09:31
Cytat:
i teraz pytanie-na co ta cała statystyka??
Statystyka w Policji to super sprawa. Jeżeli chcemy kogoś kopnąć w d... albo paluszkiem pogrozić to wyciągamy statystykę i ją odpowiednio interpretujemy.
Mamy wtedy doczynienia ze statystyką kreatywną. Pomimo, że patrzymy na te same liczby wnioski często są skrajnie różne.
Co do WR KSP. To faktycznie zapracowana jednostka i należy im to przyznać. Jako realizację liczą wszystko; konwój, deport, pilnowanie żydów na lotnisku, całą działalność piro oraz oczywiscie zatrzymania. Daje im to jakieś 2 realizacje dziennie wliczjąc soboty i niedziele. Zatrzymanych mają sporo gdyż ich głównym źródłem zleceń jest terror oraz samochodówka, a te wydziały działają wyjątkowo prężnie.
Cytat:
6 - Wydział Snajpersko-Rozpoznawczy
Nim podasz to jako argument to sprawdź ilu ich tam jest w tym zespole rozpoznania.
Pamiętaj, że przygotowanie takiej roboty to potrzeba elektroniki i dobrych obserwatorów ale nie takich z lornetką a ludzi mogących np. pociągnąć kontakt itp. Zobacz jak podobną kwestię rozwiązuje Grom. AT to nie sami "komandosi", ani "karabiny", fajne mundury czy "bicepsy".
Cytat:
poza tym-na operację składa sie mnóstwo czynników które muszą być spełnione, a żeby je spełnić potrzeba dość dużą ilość ludzi-zabezpieczenie logistyczne, zabezpieczenie terenu itd. BOA musiało by więc liczyć jakieś 500-600 osób lekką ręką licząc...
Cyfra mocno przesadzona.
Cytat:
rozpoznawczy...a więc chyba mają osoby, które prowadzą rozpoznanie...
A BSW kiedyś nazywało się IOF (jednostka ochrony funkcjonariusza)
Co do WS ZOS. Ci ludzie kiedyś funkcjonowali oddzielnie od ZOS jako Wydział III. Cały czas w tej samej formie organizacyjnej. Po pewnych zawirowaniach i artykułach w gazecie wcielono ich jako całość do ZOS. Zadania się nie zmieniły. Wykonują prace na rzecz CBŚ i nic dziwnego, że mają pierwszeństwo w realizacji gdyż w innym przypadku ich istnienie byłoby pozbawione sensu. A o przydziale zadań i tak decyduje Dyrektor, więc... nie widzę [powodu aby rozpatrywać ich istnienie przez pryzmat BOA czy AT. Niech każdy robi swoje i to jak najlepiej potrafi
ps. nie słyszałem aby jakieś zatrzymanie było realizowane wspólnie z BOA czy AT i na odwrót.
Co do WR KSP. To faktycznie zapracowana jednostka i należy im to przyznać. Jako realizację liczą wszystko; konwój, deport, pilnowanie żydów na lotnisku, całą działalność piro oraz oczywiscie zatrzymania. Daje im to jakieś 2 realizacje dziennie wliczjąc soboty i niedziele. Zatrzymanych mają sporo gdyż ich głównym źródłem zleceń jest terror oraz samochodówka, a te wydziały działają wyjątkowo prężnie.
Z tego co się orientuje to cała stastystyka tych służb jest tak liczona. Suma realizacji to zarówno zabezpiecznie sądu jak i konwoje. Z tego co tu kolega napisał wynika że te realizacje przeprowadziła sekcja bojowa WR KSP a wiec nie wilcza się pirotechników.
Coż rejon warszawy jest dość specyficzny.
Wogule dziwi mnie że autor rozdziela satysyke WR i AT tak jak by te działania w rzeczywistości miały inny charakter. Już najbardziej mnie śmieszy że podaje się dane jako działania antyterrorystyczne choć nie mają z tym nic współnego.
Wszystkie działania realizowane przez BOA, lokalne AT, czy WR to zatrzymania wysokiego ryzyka.
Ciekawy jestem jak autor tej statystki tłumaczy współdziałanie BOA i WR:
Wysłany: 14-09-2009, 19:31
kotlet napisał/a:
[ Dodano: 13-09-2009, 20:49 ]
Tsunami napisał/a:
Ciekawy pomysł to łączenie roboty operacyjnej oraz realizacji w jeden zespół. Choć nie wydaje mi się aby panowie z realizacji wykonywali sami robotę wywiadowczą.
Jeżeli jest taka potrzeba to wykonują jeżeli chodzi ci o obserwację? moje źródło mi tak podpowiedziało
Znaczy się inne forum dyskusyjne?
kotlet napisał/a:
W ZOS funkcjonuje to od 1994 roku i chyba reszta się wzoruje na ich doświadczeniach
Wygląda na to ze ZOS powstał pare lat przed założeniem CBŚ, ciekawe.
kotlet napisał/a:
[
Pozostawię bez komentaża.
kotlet napisał/a:
A co do aktów terroru to troszkę przesada równać Polskę z Rosją i doszukiwać się terrorystów chyba że z radia Maryja?
Proponuje rozwiazać wszystkie leniwe SPAPy i BOA w końcu ZOS ogarnia cały kraj. Do tego rozwiazmy wojsko bo i po co nam. W końcu jesteśmy w NATO a przed ruskimi i tak byśmy się nie obronili nasza armią.
kotlet napisał/a:
A w ćwiczeniach oczywiście że nie ma nic złego ale z kim to już jest ważne a Marcin K chyba nie za dużo się nawojował choć jest to bardzo fajny gość tylko czy on powinien nakreślać taktykę pododdziałowi AT a co robi BOA? chyba oni są jedostką centralną a nie Marcin?
A tu masz pretensje do kogo bo juz się trochę pogubiłem? BOA złe, Kossek też, to kto ma koordynować cały ten bałagan? ZOS?
ze.NON napisał/a:
Żyd już od ponad dwuch lat nie funkcjonuje.
Jeszcze niedawno robili dużo tematów dla CBŚ, teraz robi je ktoś inny.
_________________ May God have mercy upon my enemies, because I WON'T
Wysłany: 15-09-2009, 08:51
ze.NON napisał/a:
Nim podasz to jako argument to sprawdź ilu ich tam jest w tym zespole rozpoznania. Pamiętaj, że przygotowanie takiej roboty to potrzeba elektroniki i dobrych obserwatorów ale nie takich z lornetką a ludzi mogących np. pociągnąć kontakt itp. Zobacz jak podobną kwestię rozwiązuje Grom. AT to nie sami "komandosi", ani "karabiny", fajne mundury czy "bicepsy".
to, ile osób jest w takim zespole chyba nie ma znaczenia-ważne jest jakie zadania wykonują. wg mnie oni robią rozpoznanie np obiektów które BOA ma szturmować, zaś "śledzeniem" osoby czy osób zajmują się policjanci, którzy daną sprawę prowadzą-przecież BOA, czy inny pododdział AT jest w zasadzie "mieczem" a nie mózgiem danego zadania...więc prawdopodobnie f-sze m.in. BOA współpracują ściśle z osobami, którzy "prowadzą" daną osobę
ze.NON napisał/a:
Wykonują prace na rzecz CBŚ i nic dziwnego, że mają pierwszeństwo w realizacji gdyż w innym przypadku ich istnienie byłoby pozbawione sensu. A o przydziale zadań i tak decyduje Dyrektor, więc... nie widzę [powodu aby rozpatrywać ich istnienie przez pryzmat BOA czy AT. Niech każdy robi swoje i to jak najlepiej potrafi
Wysłany: 15-09-2009, 09:25
ze.NON napisał/a:
Cytat:
Wygląda na to ze ZOS powstał pare lat przed założeniem CBŚ, ciekawe.
Owszem, powstał w PZ-ach.
To tak jakby powiedzieć że WR KSP to ta sama jednostka co stary wydział AT KSP tylko pod inną nazwą.
ze.NON napisał/a:
Cytat:
Jeszcze niedawno robili dużo tematów dla CBŚ, teraz robi je ktoś inny.
A to ciekawe, skoro Zarząd CBŚ w Warszawie ma zespół realizacyjny
ps. dużo to ile?
No i co z tego że ma własną nieetatową realizację? Wiesz jak jest liczebność tej realizacji? W sam raz na zrobienie jednego mieszkania. Wiesz ile adresów jest robione jednoczesnie do większej sprawy? Albo ilu ludzi trzeba do dużej posesji np; fabryki amfetaminy?
Ile tego było? Więcej niż dla wymienienoj przez Ciebie samochodówki KSP, oczywiście mowa o konkretnych robatach.
Wysłany: 15-09-2009, 15:12
Cytat:
To tak jakby powiedzieć że WR KSP to ta sama jednostka co stary wydział AT KSP tylko pod inną nazwą
Sorki, że to powiem ale to bzdura.
Biuro PZ zmieniło nazwę na CBŚ ze starą strukturą. Tak samo jak Wydział Specjalny wcześniej miał nazwę Wydział III; poza nazwą zmian brak.
WR KSP nie powstał z AT KSP tylko z połączenia AT z lotniska, sekcji realizacji z Wydziału dw z przestępczością samochodową, pirotechników z terroru oraz kieszonek.
Ludzie w realizacji samochodówki pochodzili z Wydziału Wywiadowczego KSP w tym z realizacji oraz z zadaniowej grupy Moskit, w której skład wchodzili m.in. funkcjonariusze ruchu drogowego i policjanci z wywiadowczego.
Zaś stary wydział AT wcielono do CBŚ na krótko następnie powołano samodzielne BOA, później ZOA w strukturze BGSP KGP aby ostatecznie powstało ponownie BOA KGP.
Takze Twoje porównanie jest w mojej ocenie mało precyzyjne.
Cytat:
Wiesz jak jest liczebność tej realizacji?
Wiem, ale pamiętaj, że jest jeszcze WS oraz BOA, którzy z nimi pracują.
Cytat:
oczywiście mowa o konkretnych robatach.
Robota to robota jeśli chodzi o statystykę oczywiscie ale skoro mówisz o konkretnych to masz napewno rację
Co do realizacji to podali ogólną liczbę 750 w tym 670 realizacji sekcji 2 oraz 85 piro to razem 750.
Tu przyznaję Ci rację, moja pomyłka
Swoją drogą ładny wynik bo odliczając soboty i niedziele robią ok. 2.5 realizacji dziennie.
Wysłany: 15-09-2009, 16:53
ze.NON napisał/a:
Cytat:
To tak jakby powiedzieć że WR KSP to ta sama jednostka co stary wydział AT KSP tylko pod inną nazwą
Sorki, że to powiem ale to bzdura.
Biuro PZ zmieniło nazwę na CBŚ ze starą strukturą. Tak samo jak Wydział Specjalny wcześniej miał nazwę Wydział III; poza nazwą zmian brak.
WR KSP nie powstał z AT KSP tylko z połączenia AT z lotniska, sekcji realizacji z Wydziału dw z przestępczością samochodową, pirotechników z terroru oraz kieszonek.
Ludzie w realizacji samochodówki pochodzili z Wydziału Wywiadowczego KSP w tym z realizacji oraz z zadaniowej grupy Moskit, w której skład wchodzili m.in. funkcjonariusze ruchu drogowego i policjanci z wywiadowczego.
Zaś stary wydział AT wcielono do CBŚ na krótko następnie powołano samodzielne BOA, później ZOA w strukturze BGSP KGP aby ostatecznie powstało ponownie BOA KGP.
Takze Twoje porównanie jest w mojej ocenie mało precyzyjne.
Trzymając się szczegółów to nie było to AT Okecie ponieważ wcześniej stracili status i byli tylko sekcja zabezpieczenia lotniska. Zapomniałeś jeszcze dodać że przez przejściem AT KSP do CBŚ zostało rozdzielone. Piro zostało w strukturach KSP, obecnym WdwTKiZ. Wracając do ZOS. Wydział III jako taki został rozwiązany w lutym 2006. Przestał istnieć jako jednostka "indywidualna", a w nieco zmienionym składzie przeszedł pod Zarząd Operacji Specjalnych jako Wydział III Specjalny. Innymi słowy nowe struktury, zadania, sposób działania, kierownictwo ... itd
ze.NON napisał/a:
Cytat:
Wiesz jak jest liczebność tej realizacji?
Wiem, ale pamiętaj, że jest jeszcze WS oraz BOA, którzy z nimi pracują.
Teraz na upartego można tak powiedzieć ale jeszcze jakiś czas temu bardzo często brali WR KSP. Współpraca z BOA zawsze była, z ZOS nie do końca. Najwyraźniej zmieniła sie polityka i tematy CBŚ pozostają w KGP, przynajmniej tak to wygląda w warszawie.
_________________ May God have mercy upon my enemies, because I WON'T
Wysłany: 15-09-2009, 17:51
Napisałem AT z lotniska dla uproszczenia.
Wydział III został rozwiązany i zmienił nazwę na Wydział Specjalny i wcielony do struktur ZOS.
W zadaniach raczej zmian nie było, chyba że kosmetyka.
Rozwiazanie wydziału zbiegło sie z publikacją "pewnego" artykułu oraz ogłoszoną szumnie w mediach deubekizacją policji.
Poza zmianami personalnymi i to też wybiurczymi ... nowa miotła nowi ludzie
Można by rzec, że ich los jest zbliżony do Piro, niegdyś usuniętymi ze struktur AT do terroru i obecnie do WR a mówi się, że to nie koniec ich tułaczki
...ale masz rację nie ma co roztrząsać tego dalej
_________________ "Niewielki będzie pożytek z mówienia i pisania,jeżeli słowo będzie używane nie po to,aby szukać prawdy,wyrażać prawdę i dzielić się nią,ale tylko po to,by zwyciężyć w dyskusji i obronić swoje - może właśnie błędne - stanowisko"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum