Pomógł: 2 razy Wiek: 43 Dołączył: 06 Lis 2008 Posty: 583 Skąd: z samego dna
Wysłany: 06-06-2011, 20:25
Ale co ma twardość do siły uderzenia?! Gdzie we wzorze masz zmienną o nazwie twardość?
Jak przy uderzeniu nie chodzi o energię to o co?!
A tak na marginesie to końcówka z walcem z tworzywa nie ma na celu ochronę tarana tylko jego uzytkowników.
To samo rozwiązanie zastosowano w konstrukcji Thor'a.
Pomógł: 1 raz Wiek: 33 Dołączył: 26 Maj 2011 Posty: 189 Skąd: Wrocław
Wysłany: 06-06-2011, 21:18
FIZYKA
ENERGIA= (masa * prędkość do kwadratu)/2
Tak więc i masa i prędkość ma znaczenie, jednak:
Jak zwiększymy masę *2 zwiększamy energię *2
Jeśli jednak prędkość zwiększymy dwukrotnie, wówczas energia wzrasta więcej niż tylko dwukrotnie ))
Ideałem byłoby połączenie dużej masy, z dużą prędkością (chociaż sam taran, też powstał z myślą, nadania dużej masie, większej prędkości), jednak punktowo młot powinien mieć większą energię...
Taran jednak rozkłada energię na większej powierzchni i to jego zaleta.
Taran hydrauliczny- tu pogodzimy obie strony konfliktu
Łączy masę z dużą prędkością )
Energia to za mało. Jest jeszcze pęd, zasada zachowania pędu (czyli jak bardzo przedmiot (czy. drzwi) chce pozostać w bezruchu), Energia na powierzchnię itd
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Mateusz, a wiesz, że koleś z tego zdjęcia drugi po lewej jest aktualnie wybitnym informatykiem i kilka lat temu wygrał nagrodę w konkursie (nie pamiętam gdzie, USA?) na sumkę zawierającą wiele zer?
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Mateusz, a wiesz, że koleś z tego zdjęcia drugi po lewej jest aktualnie wybitnym informatykiem i kilka lat temu wygrał nagrodę w konkursie (nie pamiętam gdzie, USA?) na sumkę zawierającą wiele zer?
Więcej. Obecnie jest konsultantem/chief managerem/szychą w jakiejś rozpoznawanej korporacji jeśli chodzi o zabezpieczenia komputerowe i zarabia pięciocyfrówkę na miesiąc a jak nie to uber mocną czterocyfrówkę. (według wirtualnej polski).
No ale jak dla Mateusza to i tak ma za mały biceps. ( )
_________________ Co się tu dzieje, na Litość BOSKĄ!
Wystąpcie o ekspertyzy do instytutu fizyki kwantowej.
Ja uważam, że taran powinien być z kauczuku.
Taka wskazówka. Nie wiem, o cóż się spieracie.
Logiczne, że zarówno waga jak i to jaki jest skład metalu użytego do produkcji narzędzi wyważeniowych ma znaczenie. Nie chcecie mi chyba powiedzieć, że renoma wiodących firm produkujących tego typu sprzęt to wynik wagi i kształtu gadżetów. Gdyby to było takie proste, firmy nie przeprowadzały by setek testów, obliczeń i nie spędzały tyle czasu na projektowaniu.
Ogólnie dyskusja typu ile cm powinien mieć członek w czasie stosunku i jaka powinna być jego optymalna sztywność by obie strony odczuwały spodziewaną przyjemność.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum