Testy zostały usunięte z WWW na prośbę kilku psychologów zajmujących się rekrutacją do AT - twierdzili że znajomość takich testów może mieć negatywny wpływ na rekrutacje kandydatów.
Oczywiście ich prośba została uhonorowana.
Niewykluczone jednak że w przyszłośći zamieścimy bardfzo ogólne informacje na temat zasady działania psychotestów.
Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2017 Skąd: Polska
Wysłany: 16-10-2006, 23:39
A ja szczerze mówiąc nie bardzo.
Każdy kto choć raz rozwiązywał testy wie że pytania które były zawarte na stronie w żaden sposób nie były w stanie wpłynac na ich wynik. To była tylko mała częśc całości. No ale skoro spece uznali inaczej.
Dodoxt [Usunięty]
Wysłany: 01-03-2007, 19:51 Niestety testy są nadal w internecie
Jak ktoś zamierza rozwiązywać testy psychologiczne na serio ( w ramach rekrutacji do Policji, SG itd.) - lepiej niech nie czyta tego;) Ja na przykład nie będę tego otwierał. Nie znając treści będą moje odpowiedzi bardziej wiarygodne w przyszłości.
Pomógł: 9 razy Dołączył: 21 Gru 2004 Posty: 250 Skąd: Południe
Wysłany: 04-03-2007, 16:28
Czołem!
Rash napisał/a:
Jak ktoś zamierza rozwiązywać testy psychologiczne na serio ( w ramach rekrutacji do Policji, SG itd.) - lepiej niech nie czyta tego;) Ja na przykład nie będę tego otwierał. Nie znając treści będą moje odpowiedzi bardziej wiarygodne w przyszłości.
Myślę, że to nie ma znaczenia. Testów jest cała masa i przeglądnięcie ich ani w niczym nie pomoże ani nie zaszkodzi. Same pytania testowe w testach psychologicznych są niewiele warte - liczy się interpretacja odpowiedzi.
Pozdrawiam V.
Widzę kilka pozycji dotyczących neurotyczności, kilka faktorów składających się na ustalenie typu osobowiści, temperamentu. W sumie bardzo wstępne testy, w bardzo ogólne, ale pozwalające określić kilka rysów dyskwalifikujących pewne typy.
Generalnie jest mozliwość "oszukania" takich testów, ale wymaga to znajomości kilku teorii psychologicznych i odpowiedniego poziomu wiedzy i inteligencji. Inaczej, osoba, która poradzi sobie z tym, z regóły posiada tak rozwiniętą zdolność rozumienia otaczającej rzeczywistości, adaptacji i modyfikacji zachowań, że po prostu jest normalna i tak by przeszła testy.
Mozliwości "poprawy" wyników: jeśli zorientujemy sie jakie faktory wykorzystuje dany test i jakiego rodzaju problematyki dotyczy, możemy je nieco zmodyfikować, przykładowo: zmodyfikujemy odpowiedzi dotyczace poziomu i typu emocjonalności, poziomu aktywności, czy sposobu i szybkości reakcji. Oczywiście możemy zmniejszyc poziom neurotyczności, eliminując odpowiedzi wprost sugerujące pewne stany.
Oczywiście nie zmodyfikujemy samymi odpowiedziami swojej psychiki, i dlatego nie można za bardo manipulować, bo i tak pewne rzeczy wyjdą w naszym zachowaniu. Jesli jednak zachowanie jest w normie, to wszystko gra.
Tak na marginesie, kiedyś znajoma robiła mi (dla zabawy) taki test na sposoby podejmowania decyzji, jaki było jej zdziwienie, kiedy wszystkie typy miały tę samą ilość punktów, oczywiście w "niezabawowym" teście trzebaby dać pewną przewagę pewnemu typowi, aby wyniki nie były "podejrzane", ale to była zabawa.
Przy testach, które mają dużą ilośc pyań (np 500) trzeba przyjąć inną taktykę, ale może kiedy indziej....
_________________ Tak... to już gdzieś było....
Dzik [Usunięty]
Wysłany: 06-04-2007, 14:52
Niedawno robiłem test ( na osobowość czy jakoś tak ) u pani psycholog miał bodajże 566 pytań odpowiedź tylko tak albo nie na pierwszy rzut oka pytania krótkie i proste, ale po około 300 zaczynają sie powtarzać ale w innej formie, a w głowie zaczyna sie pomału mieszać dla człowieka, a kartę odpowiedzi podlicza i ocenia program komputerowy bo jak mówiła pani psycholog dla niej zajęło by to dobre kilka godzin. Jakoś nie wierze, że jest jakiś sposób żeby to oszukać lub jakoś wpłynąć na wynik testu nawet w niewielkim stopniu.
To nie są testy pisane na kolanie, przygotowują je experci w danym temacie, sprawdza się na nich więcej żeczy niż może się wydawac.
Zresztą jak robisz poważne testy to jest KILKA zestawówó, robionych na przestrzeni kilku dni - kilka z pozoru róznych testów jest ze sobą powiązanych.
to troche tak jak z oszukiwaniem wariografu - jsne że można mieć pineske w skarpecie, ale operator maszyny zna wszystkie motywy i motywiki. Na jednym ytaniu oszukasz ale nie na 400.
Pomógł: 2 razy Wiek: 68 Dołączył: 07 Maj 2005 Posty: 267 Skąd: Polska
Wysłany: 06-04-2007, 15:32
Poza tym do testów dochodzą rozmowy z ludźmi, którzy oglądają wyniki.
Nie myśl zę jak poczytałeś czy postudiowałeś psycholegie to panowie i panie rekrutujący dadzą się wyruchać jak upośledzona owca.
Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2017 Skąd: Polska
Wysłany: 06-04-2007, 19:24
Generalnie testy nie są trudne nie przesadzajmy. Do niejednej służby zdawałem psychologiczne testy i nie oszukujmy się ale nie ma co ściemniać. Po prostu robi się tak jak jest zgodnie z prawdą a reszta sama wyjdzie w praniu. Nie ma co oszukiwać bo po co ? nie trzeba bo jak ktoś się stara do służby to chyba ma troche oleju w głowie. A wówczas te testy dla niego to pikuś.
Mnie dziwi taka mania robienia ze wszystkiego tajemnicy. Większość testów jest dostępna na wielu stronach internetowych, sa załączane do podręczników czy publikacji. Jak komuś zależy na jakiejś informacji, to do niej dotrze.
Z drugiej strony nie można psychologii stawiać na niepotrzebnym piedestale, po pierwsze ludzie od zarania historii (dobre parę tysięcy lat) borykali się ze swoimi problemami, kiedy nikt o nowoczesnej psychologii nie słyszał, więcej: wychowywali, dobierali specjalne grupy do specjalnych (specjalistycznych) zadań i sobie radzili z tym lepiej lub gorzej. Dzis tez jest mozliwa taka sytuacja, że po jakiś tam badaniach dojdą do wniosku, że do zadania "A" lepiej sprawdza sie jednak typ osobowości "B", podczas gdy w podręcznikach stoi, że wg teorii pana Xińskiego z pracy z roku takiego a takiego uważano, że lepiej nadaje się typ "C". A biedny człowiek jest tylko igraszką w ręku różnej maści specjalistów. ;o)
Po drugie decyzje i tak powinna podejmować osoba zorientowana merytorycznie, a psycholog to głos doradczy....
Test na intelgencję ma sens do 13 roku życia, dorosłym robi się trochę inny test na zdolności umysłowe i rzeczywiście trudno go podrobić, pewne rzeczy trzebaby obrobić pamięciowo.
Przy pewnym poziomie zdolności i możliwości opanowywyania wiedzy, jest możliwe, że świr nie da się wykryć. Podobnie testy charakterologiczne. Testy nie zastępują rzeczywistości i rzeczywistych sytuacji.
Powiem więcej, jest możliwość, że pzeciątny psycholog nie wykryje pewnych rzeczy w rozmowie i to są fakty, bo akurat wiem o czym piszę. Natomiast oczywiście nie oznacza to, że zdarza się to nagminnie i że ma się zdarzać.
Dla przeciętnego osobnika, rzeczywiście nie opłaca sie kombinować, bo może sobie nawet i zaszkodzic, zresztą opanowanie odpowiedniej wiedzy i umięjętności nie jest łatwe.
Wszystko jednak przędzej czy później wychodzi w rzeczywistych sytuacjach, czy to szkoleniowych, czy realnych. otoczenie po jakimś czasie zorientuje się, że coś jest nie tak.
Rozpisuję się w tym temacie dlatego, że uważam, ze akurat w tej dziedzinie wiedzy mam coś ciekawego do powiedzenia. Oczywiście w innych tematach macie o wiele większe doświadczenie i pozostaje mi tylko czytać.
Inaczej, osoba, która poradzi sobie z tym, z regóły posiada tak rozwiniętą zdolność rozumienia otaczającej rzeczywistości, adaptacji i modyfikacji zachowań, że po prostu jest normalna i tak by przeszła testy.
Skupmy sie na słowie "normalna".Czym ta normalnosc wg. Was jest?
Wikipedia podaje...:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum