Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2017 Skąd: Polska
Wysłany: 24-11-2007, 12:18
Słuchaj nie wiem czy trzeba być jakimś super znawcą broni żeby wiedzieć co nieco o iglicy i do czego ona służy.
Ja osobiście znam resort policyjny. Wiem też że historie w stylu strzałów o których piszesz są po prostu śmieszne a już na pewno o Twoim skutecznym strzelaniu z P64. Tak jak powiedział foka. 0.3s. Słuchaj może nawet i miałeś okazje użycia broni, nikt Ci tego nie ujmuje. Jaki tak było to dobrze. Ja też jestem zdania lepiej niech 6 sądzi niż 4 ma nieść więc skoro musiałeś strzelić to spoko, ale nie dodawaj sobie tu plusów z tego powodu i nie oipowiadaj nam bajek o tym jak szybko to zrobiłeś i jak celnie trafiłeś dokładnie tam gdzie chciałeś. Każdy z nas zna realia polskiej milicji i wie jak często i z jakim naciskiem odbywają się szkolenia strzeleckie. a już na pewno w KR więc tak jak powiedział FOKA o takim użyciu broni mogą powiedzieć tylko ATciaki i to też nie wszyscy.
Szanowny kolego to jest tak jak z domniemaniem niewinnosci!!!! Jesli chcesz udowodnić ze masz racej w danej kwestii to podaj mi podstawe prawna. To ty starasz sie udowodnic jakas teze nie ja. Wiec do ciebie nalezy odszukanie odpowiednich przepisów.
Rozsmiesza mnie to ze piszesz nawet wykładowcy w słupsku tego nie wiedzieli, znakiem tego wszyscy którzy ukonczyli kursy SP Słupsk tego nie wiedza.
Napisz mi jeszcze ze KGP wydało specjalnie taki akt prawny potajemnie żeby nikt o nim nie wiedział.
Mam do ciebie pytanie: a ty go widziales czy tylko zaslyszales od kolegów czy przelożonych o nim? Wielu ludzi tez slyszalo o Yeti a nikt go nie widział
Jesli oczywiscie podasz mi podstawe prawna to przeprosze na forum publicznym i bede blagal o litosc
No i co tu z wami pisać? Teoretyzujecie przed tym kompem, nic więcej. Nie dociera do was, że są ludzie tu piszący (czytający) którzy są w czynnej służbie i mają od was doświadczenie w tej materii. Przez neta nie da się wielu rzeczy wytłumaczyć, wyjaśnić itd. choćby z powodu zachowania tajemnicy służbowej.
Dokument o którym napisałem widziałem na własne oczy i też nie mogłem uwierzyć gdy z magazynu musiał mój dowódca oddać wszystkie pociski gumowe.
Niestety jest on (tak jak wszystkie dokumenty wewnętrzne) obdarzony klauzulą tajności (większą lub mniejszą) więc kserowanie ich, a tym bardziej wynoszenie poza jednostkę i publikowanie w sieci jest zabronione.
Po drugie to ty chciałeś mi udowodnić i znaleźć w sieci ten dokument i teraz nie chcesz tego zrobić? Te które ja ci przedstawiłem to znam na pamięć, uczyłem się ich zresztą jak kol. Shunkaha na kursie podstawowym ładnych parę lat temu.
koala napisał/a:
Rozsmiesza mnie to ze piszesz nawet wykładowcy w słupsku tego nie wiedzieli, znakiem tego wszyscy którzy ukonczyli kursy SP Słupsk tego nie wiedza.
Niestety tak, te pismo chyba tam nie dotarło bo i na dobrą sprawę nie musiało. Uzbrojenie przydziela się w jednostkach terenowych i to tam komendanci muszą wiedzieć co, komu i w jakiej ilości się należy, a nie wykładowcy w SP. Oni mają uczyć, a nie przydzielać uzbrojenie.
Myślę, że na tym skończymy bo nie ma sensu więcej dyskutować. Chcesz to przyjmiesz to do wiadomości, nie to nie, zwisa mi to.
Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2017 Skąd: Polska
Wysłany: 24-11-2007, 13:01
Cytat:
Przez neta nie da się wielu rzeczy wytłumaczyć, wyjaśnić itd. choćby z powodu zachowania tajemnicy służbowej.
Jakoś nie kojarzę jakiegoś zarządzenia czy wytycznych KGP o strzelaniu które były by objęte klauzulą niejawności
Cytat:
niestety jest on (tak jak wszystkie dokumenty wewnętrzne)
Przepraszam jaki dokument wewnętrzny podobno mówimy o przepisach ogólnokrajowych i obowiązujących wszystkich policjantów w kraju ?! Ja też z racji że jestem bezpośrednio zainteresowany chciałbym poznać te dziwne przepisy
Przez neta nie da się wielu rzeczy wytłumaczyć, wyjaśnić itd. choćby z powodu zachowania tajemnicy służbowej.
Jakoś nie kojarzę jakiegoś zarządzenia czy wytycznych KGP o strzelaniu które były by objęte klauzulą niejawności
Po pierwsze to klauzula tajności a nie niejawności. I nie o strzelaniu tylko o przydzielaniu uzbrojenia http://www.ifp.pl/html/spb/01_14_139.html (przeczytaj uważnie) ale jeśli nie możesz to zacytuję:
"2. Materiały, o których mowa w ust. 1 pkt 7-9, przydziela się zgodnie z przyznanym uzbrojeniem.
§ 2. Wzory i typy broni składającej się na uzbrojenie Policji oraz normy należności uzbrojenia zespołowego i indywidualnego ustala Komendant Główny Policji."
"7) amunicja do broni palnej oraz pociski do przedmiotów i wyrzutni, o których mowa w pkt 2-4,
8) granaty i materiały wybuchowe,
9) środki chemiczne,"
Cytat:
Cytat:
niestety jest on (tak jak wszystkie dokumenty wewnętrzne)
Przepraszam jaki dokument wewnętrzny podobno mówimy o przepisach ogólnokrajowych i obowiązujących wszystkich policjantów w kraju ?! Ja też z racji że jestem bezpośrednio zainteresowany chciałbym poznać te dziwne przepisy
Oj chłopie. Przepisy wewnętrzne - inaczej przepisy wewnątrz resortowe czyli dla wszystkich policjantów, a nie dla cywili.
Nie poznasz ich/nie zobaczysz bo nie jesteś uprawniony. Chyba to jest dość jasne.
No i co tu z wami pisać? Teoretyzujecie przed tym kompem, nic więcej. Nie dociera do was, że są ludzie tu piszący (czytający) którzy są w czynnej służbie i mają od was doświadczenie w tej materii.
Arni napisał/a:
Nie poznasz ich/nie zobaczysz bo nie jesteś uprawniony.
Ja tylko, jako zwykły cwyił, chciałbym zwrócić Ci uwagę, że sam wpadasz we własne sidła - Ty też nie wiesz z kim korespondujesz, nie wiesz z kim masz do czynienia, kto jest w jakim resorcie, a kto nie jest w ogóle. Więc ostrożniej z ocenianiem ludzi.
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Jak na razie nikogo nie uraziłem, próbuję jasno wytłumaczyć co poniektórym problem, a z dyskusji wynika, że osoby te nie mają wiele do czynienia z jakimkolwiek resortem obrażając jedynie mnie czy Shunkaha.
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 08 Lut 2005 Posty: 447 Skąd: Warszawa
Wysłany: 24-11-2007, 14:24
Cytat:
A czy ja pisałem o użyciu ŚPB w stosunku do drzwi czy do człowieka?
Przez użycie ŚPB rozumuje się użycie tych narzędzi, siły itd. tylko i wyłącznie w stos. do człowieka. Jeśli takiej pałki użyłeś do otworzenia drzwi to nie użyłeś ŚPB tylko narzędzia. Rozumiesz?
PS. Stan wyższej konieczności to nie obrona konieczna (odsyłam do KK) - choć kolega twój działał jak najbardziej zgodnie z prawem bo zastosował stan wyższej konieczności czyli ratował dobro wyższej wartości poświęcając dobro niższej wartości.
Jak dla mnie to pisales o uzyciu noza w stosunku do pasow bezpieczenstwa, do tego odnosilem swoj przyklad. Nie wiem po co wskazujesz mi roznice pomiedzy obrona konieczna i stanem wyzszej koniecznosci, znam te roznice. O stanie wyzszej koniecznosci a nie o obronie koniecznej pisalem.
PS. witamy serdecznie pierwszego mundurowego na www.specops.com.pl! Kangur sa powody do swietowania
Przepsiy dot. przydziału broni dla wszystkich służb w policji sa informacja niejawna (hahaha). Co lepsze jeszcze klauzula tajnosci!!!! Slusznie tu BA zauazyl to jakas kpina!!!! (znakiem tego jesli taka bron zostanie uzyta nie prawidlowo sledztwo zostanie utajnione a pokrzywdzony bedzie wylaczony z postepowania bo nie ma dostepu do takich info)
Kolego z forum chcialbym zauwazyc ze przepisy dot. uzycia pododdziałów at maja jedynie klauzule poufne a wiec nizsza niz tajne!!!! A ty mi mowisz ze przepis uzycia broni amunicji specjalnej typu loftka, berneka itd. maja klauzule tajne
chcialbym zuwazyc ze informacja niejawna o klazulli tajne to informacja majaca wpływ na bezpieczenstwo Państwa (czy uzycie np. pompki jest taka informacja???). Idac dalej twoim tropem wiekszosc gosci pracujacych na komendach ma dostep tylko do info poufnych wiec nie mogliby nawet zapozanawac sie z przepisem o ktorym mowisz.
Jesli chodzi o przepisy ktore chcialem znalezc dot. one SPB a nie twojego mitycznego aktu prawnego. Ja nie mam zamiaru szukac czegos czego nie ma, jesli chcesz cos udowodnic podaj przepis a nie zaslaniaj sie klauzula tajnosci. Pozaty kolego nazwy rozporzadzen nie sa niejawne, niejawna jest tylko tresc.
Moim zdaniem cos tam w trawie piszczy ale nie wiesz zabradzo co! Jak zwykle kompleks ja parcuje w służbach a wy nie wiec nierozumiecie. W wielu przypadkach mozna rzeczywiscie tak to wyjasniac, niestey kolego jak slusznie zuwazyl foka nie wiesz z kim piszesz wiec sie nie wymadrzaj na temat doswiadczenia bojowego
Pomógł: 3 razy Wiek: 41 Dołączył: 12 Lis 2007 Posty: 328 Skąd: Polska
Wysłany: 24-11-2007, 18:52
Broken Arrow,masz świętą racje odnośnie strzelań w policji.ja nigdy nie napisałem,że celowałem i trafiłem tam gdzie chciałem(celowałem w bark,trafiłem w górną częśc prawego płuca,to tak samo jak w filmie "Robin Hood -faceci w rajtuzach",jak Robin po odstrzeleniu przez Apsika sznura od szubienicy wiszącego mu na szyi dziękuje mu za precyzyjny strzał,a ten odpowiada;"Celowałem w kata".Uważam,że przy wyszkoleniu strzeleckim przeciętnych gliniarzy miałem więcej szczęścia niz rozumu i umiejętności,ze udało mi sie trafic i wyjśc z życiem z opisanych wyżej sytuacji.Chciałem tylko opowiedziec o szarych glinach,o których nikt nigdzie nigdy nie pisze ,którzy czasami stawiani są w sytuacjach ,do których szkolone jest AT i muszą też się jakos zachowac.Nie jestem żadnym asem działań specjalnych,interesuję sie tym owszem i pare razy miałem nawet okazję zabezpieczac działania AT(aż przyjemnie było popatrzec,jak to robią),ale kilka razy w kryminalnym sytuacja zmusiła nas ,żebyśmy robili akcje,które ogół społeczeństwa przypisuje tylko AT.I powtarzam po raz kolejny,to,że nam sie udało nie wynika z tego,że byliśmy jacys tam super Rambo,tylko dlatego,że mieliśmy więcej szczęścia niz rozumu.Teraz,jak nie muszę,naprawde wolę poczekac na AT.Rambo umarł 4 lata temu,jak przez chęc zaszpanowania wylądowałem na pół roku w szpitalu i tylko cudem wróciłem do zdrowia i do służby.Szare psy też mają czasami o czymś opowiadac.Pozdrowieniadla wszystkich od psa,któremu nie udało się zostac AT-ekiem.
Prosze zwracaj wieksza uwage przy redagowaniu postow.
t0m1
[ Dodano: 24-11-2007, 19:03 ]
foka,zazdroszczę Ci jak cholera,że możesz strzelac regularnie.nawet sobie nie zdajesz sprawy,jak sie czuje pies,ktory rocznie ma (albo i nie ma okazji) wystrzelic kilkanaście pestek na szkoleniu prowadzonym przez instruktora dyletanta,co to odwala swoje( i nie zawsze),a potem ten pies staje oko w oko z uzbrojonym bandziorem i wtedy pytanie;"Czy strzele pierwszy i trafię?"jest najważniejsze.Wg mnie najważniejsze jest obycie z giwerą.Rzadko sie trafia antytalent,który nie ma pojecia o strzelaniu.nawet taki nieuk strzelecki jak ja 14 lat temu na szkole podoficerskiej,kiedy mieliśmy 4 razy po 2 godziny strzelania w tygodniu potrafił z pogardzanego P-64 oddac w 18 sekund 12 strzałów ze zmiana magazynka i nawet miec większośc pocisków w tarczy.A wtedy P-64 był podstawową giwerą na wyposażeniu Policji(i nadal jest) i było ode mnie bardzo wielu,dużo lepszych w strzelaniu z tego gnata.
Ostatnio zmieniony przez t0m1 24-11-2007, 21:54, w całości zmieniany 1 raz
Przepsiy dot. przydziału broni dla wszystkich służb w policji sa informacja niejawna (hahaha). Co lepsze jeszcze klauzula tajnosci!!!! Slusznie tu BA zauazyl to jakas kpina!!!! (znakiem tego jesli taka bron zostanie uzyta nie prawidlowo sledztwo zostanie utajnione a pokrzywdzony bedzie wylaczony z postepowania bo nie ma dostepu do takich info)
Są niejawne dla ciebie, ja je znam bo mam takie uprawnienia. Proste.
Cytat:
Kolego z forum chcialbym zauwazyc ze przepisy dot. uzycia pododdziałów at maja jedynie klauzule poufne a wiec nizsza niz tajne!!!! A ty mi mowisz ze przepis uzycia broni amunicji specjalnej typu loftka, berneka itd. maja klauzule tajne
Nigdzie nie pisałem tajne a jedynie,że objęte klauzulą tajności. Nie jest to ważne czy tajne, poufne czy jeszcze inne. Ważne jest to że ty tych polecen nie musisz widziec.
Cytat:
chcialbym zuwazyc ze informacja niejawna o klazulli tajne to informacja majaca wpływ na bezpieczenstwo Państwa (czy uzycie np. pompki jest taka informacja???). Idac dalej twoim tropem wiekszosc gosci pracujacych na komendach ma dostep tylko do info poufnych wiec nie mogliby nawet zapozanawac sie z przepisem o ktorym mowisz.
Powtórzę, nie jest to ważne, ważne jest to, że ty nie jesteś uprawniony do tego by takie przepisy czytac.
Cytat:
Jesli chodzi o przepisy ktore chcialem znalezc dot. one SPB a nie twojego mitycznego aktu prawnego. Ja nie mam zamiaru szukac czegos czego nie ma, jesli chcesz cos udowodnic podaj przepis a nie zaslaniaj sie klauzula tajnosci. Pozaty kolego nazwy rozporzadzen nie sa niejawne, niejawna jest tylko tresc.
A o czym ja cały czas piszę?
Cytat:
Moim zdaniem cos tam w trawie piszczy ale nie wiesz zabradzo co! Jak zwykle kompleks ja parcuje w służbach a wy nie wiec nierozumiecie. W wielu przypadkach mozna rzeczywiscie tak to wyjasniac, niestey kolego jak slusznie zuwazyl foka nie wiesz z kim piszesz wiec sie nie wymadrzaj na temat doswiadczenia bojowego
To nie ja mam kompleksy tylko ty bawisz się w wojsko/policję i wydaje ci się, że posiadasz wiedzę na temat ich sposobów działania itd.
Sram na to czy chcesz przyjąc tę informację podaną przeze mnie jako prawdziwą czy nie, nie ty musisz się z tym męczyc.
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 08 Lut 2005 Posty: 447 Skąd: Warszawa
Wysłany: 24-11-2007, 20:26
Cytat:
Nie zauważyłem tego
To moze pora na komisje lekarska? Jakis procent moze wpadnie, pare zloty bedzie, sprobuj. Jak narazie to ty na tym forum glosisz jakies dziwne teorie ktorych nie potrafisz poprzec zadnymi aktami prawnymi. Jesli jest take zarzadzenie to podaj jego numer a kto ma w tym interes i mozliwosci bedzie mial mozliwosc uzupelnienia ewentualnych brakow w wiedzy.
To moze pora na komisje lekarska? Jakis procent moze wpadnie, pare zloty bedzie, sprobuj. Jak narazie to ty na tym forum glosisz jakies dziwne teorie ktorych nie potrafisz poprzec zadnymi aktami prawnymi. Jesli jest take zarzadzenie to podaj jego numer a kto ma w tym interes i mozliwosci bedzie mial mozliwosc uzupelnienia ewentualnych brakow w wiedzy.
O przepraszam ale to nie ja jako pierwszy zadeklarowałem odnalezienia odpowiedniego aktu w necie. Niech zrobi to ten który napisał:
Cytat:
myslisz sie rozkazy i rozporzadznia KGP mozna spokojnie odszukac w necie: strona KGP MSWiA i IFP.
Jesli bedziesz sobie życzył podam ci konkretne art i akty prawne w/w przepisow.
Ja wam wskazałem punkty w których jest mowa o przydzielaniu odpowiedniego rodzaju uzbrojenia w tym amunicji i o tym kto wydaje szczegółowe rozporządzenie w tej kwestii
http://www.ifp.pl/html/spb/01_14_139.html
Teraz wszystko wiedzący koala niech się wykaże i znajdzie numer tego aktu prawnego. Dla ułatwienia podam mu że pochodzi on sprzed 2/3 lat. Ja tego nie będe robił bo nie chce mi się, nie widzę potrzeby, a i treść aktu nie jest wam przeznaczona.
Pomógł: 3 razy Wiek: 41 Dołączył: 12 Lis 2007 Posty: 328 Skąd: Polska
Wysłany: 24-11-2007, 21:06
a wracając do właściwego tematu,u nas w firmie instruktorzy strzelań uczą,żeby w takich sytuacjach równocześnie z gradem kul wysyłanych w stronę napastnika jednocześnie krzyczec-"policja!'.Po co?sam nie wiem.Dotyczy to chyba nieumundurowanych,ktorym taka sytuacja może sie przydarzyc,bo chyba umundurowanego trudno pomylic np.z ojcem rydzykiem.
wycialem zbedne powtorzenie,
t0m1
Ostatnio zmieniony przez t0m1 24-11-2007, 21:56, w całości zmieniany 1 raz
1. czytaj uwaznie moje posty bo zadeklarowalem sie ze podam ci akty prawne dot. uzycia SPB i nie deklarowalem ze znajde twoje mityczne rozporzadznie.
2. Akty prawne mozna swobodnie odnalezc jesli ma sie na to ochote
3.Napisales ze twoje akty prawne nie sa tajne tylko maja klauzule tajnosci- Co to oznacza (dla nie wtajemniczonych informacje niejawne dziela sie na: zastrzezone, poufne, tajne, scisle tajne) wiec co to oznacza maja klauzule tajnosci ale nie sa tajne?????
4.Koncentrujesz sie na mojej osobie a ja wymagam od ciebie tylko tego zebys poparł swoja teorie jakimis konkretami a nie gadaniem ze ty widziales......
5.Czy jesli powiem ze od KGP wyszlo ze od dzis juz nie wolno strzelac z P64 uwiezysz mi na slowo?
6. Tak sie składa ze posiadam dostep do informacji niejawnych o dosc wysokiej klauzuli, wiec jeszcze raz PROSZE o nazwe i date wydania tego mitycznego aktu prawnego a ja sobie sprawdze. JESZCZE RAZ PRZYPOMINAM ZE NAZWY AKTOW PRAWNYCH NIE SA NIE JAWNE, NIE JAWNA JEST ICH TRESC (to dla nie wtajemniczonych)
7. Powstrzymaj sie od tych glupich komentarzy bo jesli masz ochote dyskutowac z amatorami lub dziecmi to proponuje inne forum, bo jest tu troche ludzi którzy parcuja w slużbach lub sa blisko z nim zwiazani. PRZYLACZAM SIE DO ALPELU SOKOLA JEST PIERWSZY MUNDUROWY NA SPECOPS- TRZEBA SWIETOWAC-hihp hura hip hip hura
Tylko przez dobre wychowanie i skromnosc nie powiem co o tobie mysle- mitomanie
_________________ SKANDAL !!!
Ostatnio zmieniony przez t0m1 25-11-2007, 11:35, w całości zmieniany 1 raz
No i powiedz sam, co tu z wami dyskutować skoro wy tylko obrażać ludzi potraficie. Od razu widać, że mam do czynienia z dziećmi. Z mojej strony nie padły na wasz temat żadne obraźliwe słowa, a ja i Shunkaha zostaliśmy obrażeni kilkakrotnie. Niestety ktoś kto nie ma nic do powiedzenia tak postępuje, krzyczy i obraża innych.
Już raz wam napisałem, nie chce mi się niczego szukać w robocie bo mam to gdzieś, jak masz takie możliwości to poszukaj sobie sam skoro się zadeklarowałeś na wstępie. Ja ci tylko podałem wstępne namiary i to powinno w zupełności wystarczyć.
Jak kiedyś dorośniesz do normalnej dyskusji to pogadamy
Powodzenia.
Arnie, internet to specyficzne medium - Ty i Kolega przeżywacie to co iluś tam mundurowych tutaj przed Wami - mianowicie - wydaje się na pierwszy rzut oka że tutaj siedzą dzieciaki etc
natomiast tak nie jest, jak są dzieciaki to znają się na uzbrojeniu / terminologii lepiej od Was (co tez jest zrozumiałe, oni mają czas na czytanie neta i zapamiętywanie różnic pomiędzy M16a1v4 a M16A3v1 etc)
tutaj dyskusja opiera się na merytorycznej argumentacji każdej wypowiedzianej tezy.
Nie wystarczy napisać "ustawa X" bo ludzie tą ustawę znajdą w 30 sekund.
Nie wystarczy powiedzieć ze coś jest 'tajne' - bo 50% ludzi na tym forum jest 'tajna'
Nikt tutaj nikogo nie obraza, co najwyżej punktuje wszelkie niekonsekwencje w pisanym tekście - forum działa od 3 lat, jest 'mocno trzymane za morde' - nie uświadczysz pyskówek w stylu NFOW lub IFP.
Na koniec - czytam Wasze wypowiedzi i tak na marginesie powiem że dyskutujecie w tych wątkach z poważnymi ludźmi, którzy generalnie nie plota głupot. Wiec na spokojnie, mam nadzieje ze czegoś nowego siebie na wzajem nauczymy.
kolego z klocków lego, tekst o Yeti i kilka innych, co to jest? To nie obraza?
Nie będę latał po jednostce, szukał w archiwum jednego pisma by je tu zacytować. Nie widzę absolutnie potrzeby, a i chęci ku temu nie mam. Zwyczajnie wali mnie to. Miałem to pismo w rekach, czytałem i wiem co mówię bo musiałem wykonać polecenie opróżniając szafę w magazynie z pocisków gumowych. Nie widzę wśród was Policjantów więc nie dziwię się, że taka info. do was nie dotarło bo i jak miało dotrzeć. W necie takie rozkazy KGP, KWP nie pojawią się bo nie mogą. To są wewnętrzne zarządzenia, a nie ogólnodostępne, w tym konkretnym przypadku mówiące o należności rodzajów pocisków poszczególnym komórkom organizacyjnym. Niestety inaczej wam tego nie udowodnię. Skończmy to bo do niczego to nie doprowadzi. Jeśli ktoś z was ma możliwość i chęć niech spróbuje poszukać w odpowiednim miejscu. Na pewno mu sie uda.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum