Wysłany: 21-02-2009, 21:29 Sekcja Realizacyjna ZOS CBS
Zdjęcie pochodzi z www szkoły Policji w Pile.
Pozdr
Robal2pl
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Pomógł: 52 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2005 Posty: 1395 Skąd: Warszawa
Wysłany: 22-02-2009, 12:07
Przecież gogle są przypięte do tego stepcuta, to co, miał je odpinać jak maskę włoży?
Zresztą były przypadki noszenia gogli na maskę - choćby w OSŻW, jak się na FX z dymem strzelali w maskach MP-5 to musieli naciągać na to Bolle bo silikonowy wizjer maski mógłby pęknąć po trafieniu FX. Na pociechę mogę powiedzieć że MP-6 ma przynajmniej poliwęglanowe wizjery.
A tych nowych Avonów, to pół świata może Domowi Latającego Sztyletu pozazdrościć.
Co przeszkadzają gogle chyba nic,przeciesz jak zdejmie maskę to będzie ich potrzebował.Sprzęt wypas HK-416 i reszta to światowy poziom chyba jako jedyni w Polsce albo i w Europie taki mają,gratulować tylko
Pomógł: 2 razy Wiek: 43 Dołączył: 06 Lis 2008 Posty: 583 Skąd: z samego dna
Wysłany: 23-02-2009, 20:42
Czegoś tutaj nie rozumiem. Cały czas wszyscy płaczą, że brak sprzętu, wizji, kasy. pojawia sie fota gościa, któremu raczej niewiele brakuje w wyposażeniu. Dobry hełm, gnat i platecarrier. ale co my czytamy; gogle ma i maskę - źle, wolne miejsce na szynach (rozumiem sarkazm wynikający z zazdrości), pewnie ASG - to samo, za dużo celowników - źle ... A ja się osobiście cieszę, że ktoś w końcu ma dobry sprzęt na tym padole łez i mu gratuluje bo chłop może zajać się robotą a nie bieganiem po sklepach by sobie jakieś trzewiki czy czapkę kupić.
Mają sprzęt bo są zaradni i tak samo muszą wydreptać w logistyce, ale najlepiej to narzekać i pieprzyć głupoty w gazetach jacy to my nie jesteśmy najlepsi i komandosi od wszystkiego.A koledzy z ZOS CBŚ zapieprzają po trzy roboty w tygodniu i nie mają czasu na pajacowanie Myśle że wszyscy powinni z nich brać przykład a nie latać po planach filmowych hi hi.
Pomógł: 3 razy Wiek: 24 Dołączył: 06 Sie 2005 Posty: 122 Skąd: Łódź
Wysłany: 24-02-2009, 11:50
Czy wy czasem nie przesadzacie? Gość ma HK, po prostu stłumioną, LWC kolimator i latarkę... Czy to jest tyle szpeju że można polecieć na marsa? Fakt że u nas to nie norma ale nie ma się czym podniecać, wg mnie.
Aluzji z goglami też nie zrozumiałem, co jeśli gość założył maskę podczas działań? Co robisz z goglami jak zakładasz Pgaz? Wyrzucasz?:) Bo ja zawsze zakładam na kask/hełm jak na foto- szczególnie że zazwyczaj gogle są zintegrowane z hełmem/kaskiem, ale może też jestem dziwny:)
Nie mają sprzętu za Bóg wie ile kasy... nowy aimpoint kosztuje 1,5k zł dla cywila, latarka niech będzie 600- laser przydziałowy, gość ma rękawiczki za 250zł- licząc w naszych sklepach kombinezon za 300 gogle za 300 kilka ładownic(Gość w tle ma Ładownice ITW NEXUS za 25$ szt...) znaczki policja za dyche a wy robicie szumu jak by w polskim AT było Navy Seals z predatorami używanymi do zwiadu:)
_________________ Jedynym sposobem do zachowania pokoju jest ciągła gotowość do wojny...
Sprzęt Blackhawk, Gerber Tools, Inova Lights, Zippo, Windmill, ESP, ASP, Cold Steel, Lansky, Rite in The Rain, Hatch i inne:
kilka ładownic(Gość w tle ma Ładownice ITW NEXUS za 25$ szt...) znaczki policja za dyche a wy robicie szumu jak by w polskim AT było Navy Seals z predatorami używanymi do zwiadu:)
K. gdzieś tam napisał ile kosztuje zestaw kamizelki z ładownicami dla CBŚ. Weź poprawkę, że służby zwykle nie płacą tyle ile kosztuje towar w sklepie. W polskich realiach zwykle płacą dużo drożej. Bez sensu? Tak, ale tak jest.
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Wysłany: 24-02-2009, 12:47
Foka napisał/a:
Dziki napisał/a:
kombinezon za 300
No ok przefantazjowałem, może kosztuje więcej ale chciałem podkreślić ze mimo wszystko to nie jest jakaś strasznie duża kasa.
Foka napisał/a:
K. gdzieś tam napisał ile kosztuje zestaw kamizelki z ładownicami dla CBŚ. Weź poprawkę, że służby zwykle nie płacą tyle ile kosztuje towar w sklepie. W polskich realiach zwykle płacą dużo drożej. Bez sensu? Tak, ale tak jest.
To też już tak gdzieś słyszałem, a możesz K. nakreślić dlaczego tak jest?
_________________ Jedynym sposobem do zachowania pokoju jest ciągła gotowość do wojny...
Sprzęt Blackhawk, Gerber Tools, Inova Lights, Zippo, Windmill, ESP, ASP, Cold Steel, Lansky, Rite in The Rain, Hatch i inne:
Pomógł: 52 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2005 Posty: 1395 Skąd: Warszawa
Wysłany: 24-02-2009, 13:01
Po pierwsze Dom Latającego Sztyletu jest sprzętową awangardą resortu - i bardzo dobrze. Nie ma co im "lansu" wytykać, bo dzięki nim jest chociaż okazja do sprawdzenia nowinek i przetestowania sprzętu - rozpatrzenia jego użyteczności. To że mają narzędzia do pracy na poziomie światowym i wyróżniają się na tle - tym lepiej.
Wysłany: 24-02-2009, 16:00
Dziki napisał/a:
Nie mają sprzętu za Bóg wie ile kasy...
Tu sie akurat mylisz bo sprzętu to oni akurat duzo mają i cena raczej nigdy nie gra roli. Dlaczego tak jest w przypadku tej jednej jednostki? kto jest w temacie ten wie.
_________________ May God have mercy upon my enemies, because I WON'T
Wysłany: 28-02-2009, 04:40
Skąd szanowni koledzy bierzecie te ceny. Pewnie z okresu gdy Polska będzie drugą Japonią. Z tego co widzę to gość ma oświetlenie Surefire'a, a taka lampka nie kosztuje 6 setek, raczej.
Albo weźmy taki Aimpoint "dla cywila" - chyba wersja cywilna. W przeciwnym razie oznaczałoby, że dla cywila taniej niż dla policji czy wojska. Ale "lunetka" to nie wszystko, przydałby się jakiś montaż, to pare złotych jeszcze będzie.
Wszystko jest proste i tanie jak się otworzy internet. Wczasy są tanie, kredyty są tanie, lokaty bankowe wysokie a zarobki w Policji rewelacyjne - ale gdy przychodzi co do czego to jest jak w starm dowcipie "miały być kobiety,wino i śpiew a jest tanie wino, popsuty gramofon i przechodzone dziwki".
To, że mają sprzęt to rewelacja i dałbym wiele za informację jak to sobie "wychodzili" u wszechwładnych logistyków z KGP. Nie wierzę, że tak poprostu im to kupiono. W tej firmie zakup papieru toaletowego nie jest prosty a co dopiero jego przydział. Na rynku naszym przecież obowiązuje hasło "teraz polska" a więc co nasze jest boskie. A gość ma na głowie MICH'a a nie Moratex czy Maskpol. Maska to też nie MP5 Maskpolu. Ciekawe jaką mają resztę balistyki?
Wysłany: 28-02-2009, 10:23
Niestety tak juz jest że praktycznie wszystko co kupuje policja jest drozsze i bardzo czesto gorszej jakości. Szczególnie w dużych przetargach.
ze.NON napisał/a:
To, że mają sprzęt to rewelacja i dałbym wiele za informację jak to sobie "wychodzili" u wszechwładnych logistyków z KGP.
Jak juz wcześniej napisałem. Kto jest z firmy ten powinien sie orientować dlaczego. moge jeszcze dodac ze maja człowieka który praktycznie tylko zajmuje się wyszukiwaniem nowych gadżetów i póżniejszym ich załatwianiem. Przynajmniej kiedys tak było.
_________________ May God have mercy upon my enemies, because I WON'T
Wysłany: 28-02-2009, 15:57
Piszesz, że widziałeś kiedyś latarki do G36 za 2.5 tysia.
Na zdjęciu koleś z HK ma prawdopodobnie oświetlacz Surefire M900A, a to będzie około 2 tysie a i jakiś filtr IR by się przydał
Ale wracając do cen "resortowych". Jeżeli chcesz kupić np. pistolet to idziesz do przedstawiciela, który sprzeda go Tobie np. za 2 tysiączki. Ale gdy resort chce go kupić to żąda szkolenia, zabezpieczenia umowy i późniejszych napraw gwarancyjnych, a to żywa kasa jest i to co najfajniejsze to coś co p. Stasiak były minister na odchodne lekką rączką podpisał a mianowicie OiB. I tym sposobem z 2 tysięcy detalu łatwo może powstać 3 tysie w hurcie.
Wysłany: 28-02-2009, 18:39
Kangur napisał/a:
Ok, ale coś co kosztuje w cywilu 100 pln w wojsku / policji moze kosztować 15 000 pln
Np:
Broń sprzedawana przez firmę X z marża 6 500 % - drożej niż w sklepie w detalu w UK.
Termos wojskowy na zupę za 12 000 etc.
Kiedyś widziałem latarki do G36 które kosztowały 2 500 czy inną podobnie kosmiczną kwotę.
Co z tego że na Allegro coś jest taniej?
K.
Możesz wyjaśnić tak ociemniałemu człowiekowi jak ja, dlaczego tak jest?
"Jeżeli chcesz kupić np. pistolet to idziesz do przedstawiciela, który sprzeda go Tobie np. za 2 tysiączki. Ale gdy resort chce go kupić to żąda szkolenia, zabezpieczenia umowy i późniejszych napraw gwarancyjnych, "
Dobra ale to tyczy się broni dlaczego termosy czy latarki mają kosztować 10 razy więcej niż w detalu?:)
Od razu mówię że się z tym nie sprzeczam, tylko wytłumacz Kangur z jakiego paragrafu oni biorą takie ceny?:)
Wysłany: 01-03-2009, 09:20
To proste. Przykładem jest amunicja made by Mesko. Reklamowe hasło pod jakim jest sprzedawana to "amunicja, na którą stać najlepszych". To fakt jest bezsprzeczny. Sztuka dziewiątki to o.k. 2 zeta a np. czech to ok. 40 groszy.
W takim razie dlaczego jeszcze ktoś ją kupuje?
Może ma coś czego nie ma konkurencja a jast to bardzo ważne dla jej skuteczności.
Faktycznie, ma parę takich boskich cech a m.in. rok produkcji wytłoczony na łusce.
Toteż gdy inni takiej cechy nie mają a jest wymagana to można ja sprzedać za kupę miedziaków. Pewnie z termosami i latarkami jest podobnie
Pomógł: 9 razy Wiek: 37 Dołączył: 08 Lut 2009 Posty: 690 Skąd: z nad wisły
Wysłany: 01-03-2009, 11:20
ze.NON napisał/a:
To proste. Przykładem jest amunicja made by Mesko. Reklamowe hasło pod jakim jest sprzedawana to "amunicja, na którą stać najlepszych". To fakt jest bezsprzeczny. Sztuka dziewiątki to o.k. 2 zeta a np. czech to ok. 40 groszy.
Po pierwsze Policja amonicję mesko przestała kupować już jakiś czas temu z powodu dużej ilości zacięć na tej amonicji, w tej chwili jest kupowana amonicjia Szwajcarska albo Czeska ( oczywiście jeżeli chodzi o 9mm Para)
Po drugie cena 40 gr. to cena bardzo stara cena.
Wiadomo jak jest z przetargami i zakupami dla Policji nie zawsze się kupuje to co jest dobre i w odpowiedniej cenie a często kupuje się towar nie nadający się do czego kolwiek i za jeszcze cenę 50% droższą niż cena detaliczna w sklepie.
Wysłany: 02-03-2009, 19:41
Małe sprostowanie dla Jacek 282. Każdy może się pomylić, ale nie tym razem.
Ostatni zakup amunicji czeskiej firmy SiB w kalibrze 9 Para z pociskiem FMJ dokonany dla Policji miał miejsce za kwotę 46 groszy za sztukę. Ostatni duży zakup czecha miał miejsce w ostatnich dniach roku pańskiego 2007.
Później przyszła pora na amunicję Ruag (Szwajcarską), rok 2008. Szwajcar wygrał gdyż był jedynym, który złożył ofertę w postepowaniu przetargowym. I dobrze, bo to przyzwoita amunicja do treningu, zresztą tak jak i czech.
Polska amunicja przepadła ze względu na oferowaną cenę. To, że były zacięcia to fakt. Faktem jest również, że przy niewypale ładowało się ją często powtórnie. Po 2001 roku było już znacznie lepiej ale szału nie było. Jednakże poza tymi opiniami żadnego śladu pisanego nie odnotowano, niestety. Zgodnie z zapisami w SIWZ jedynym kryterium wyboru przy 9 Para FMJ po spełnieniu wymogów konstrukcyjnych typu waga pocisku itp. jest cena. Toteż jeżeli polska amunicja stanieje to nie ma przeszkód aby ją zakupić. Nikt nie wykluczył polskiego producenta z przetargów.
Mają sprzęt bo są zaradni i tak samo muszą wydreptać w logistyce, ale najlepiej to narzekać i pieprzyć głupoty w gazetach jacy to my nie jesteśmy najlepsi i komandosi od wszystkiego.A koledzy z ZOS CBŚ zapieprzają po trzy roboty w tygodniu i nie mają czasu na pajacowanie Myśle że wszyscy powinni z nich brać przykład a nie latać po planach filmowych hi hi.
Ale się uśmiałem!!!
Oczywiście nie ztego że chłopaki maja dużo roboty bo chwała im za to, ale z pozostalej części. Szczególnie podobał mi się ten zwrot o tej zaradności i dreptaniu....
Po pierwsze primo: Jak się jest blisko kotła czyt: w KGP to można wogule o takich rzeczach myslec, d-ca pododziału w wiekszosci KWP może wydreptać u swojego logistyka nawet scieżke do mekki i hu... z tego bedzie miał (albo przynajmniej niewiele)
Po drugie primo: Gazety piszą różne rzeczy, a ja znam jeszcze kilka jednostek które tez troche pracują a o takim sprzecie mogą tylko pomarzyć.
Po trzecie primo: Jakośc i standard sprzetu proponuje mierzyć Polskimi realiami jednostek o podobnym charakterze. Wtedy znajdziecie odpowiedz dlaczego ten sprzet to kosmos i dlaczego czegos takiego w Polskich realiach trzeba i warto pozazdroscic!!!
No i ten morał o braniu przykładu
Kangur składam formalny wniosek o szybszy awans dla tego człowieka i stanowisko politruka (czy jak tam to sie nazywa)
Nazarci to oni naprawde są. Kasy jest full widać Inni tylko moga pozazdrościć. Ciekawe tylko co jak na Wędrzyn pojadą z tymi 5.56mm. LIPA z pukaniem w budynkach. Komendant nie pozwoli. A może teraz zakupia sobie podświetlacze celi wiązka laserowa dla F-16? W tej robocie MP-5, EOTECH, dobra latarka wskażnik laserowy i przedni chwyt to jest max czego potrzeba. Ale jak ktoś jest przy korycie to dlaczego nie skorzystać.
to nie są kombinezony z allegro... to w ogóle nie są kombinezony... mnie to wygląda na SFU firmy HELIKON...
aaaale to tylko taka uwaga na marginesie
możecie się kłócić dalej
_________________ TAO PIELGRZYMUJĄCEGO ZAKONU PIECHOTY
I. naucz się cierpieć
II. niejesteś nikim wyjątkowym, znaj swoje miejsce
III. zerwij krępujące cię więzy
to nie są kombinezony z allegro... to w ogóle nie są kombinezony... mnie to wygląda na SFU firmy HELIKON...
aaaale to tylko taka uwaga na marginesie
możecie się kłócić dalej
Wiek: 34 Dołączył: 30 Maj 2008 Posty: 258 Skąd: piaseczno
Wysłany: 04-03-2009, 20:58
bugiat napisał/a:
Nazarci to oni naprawde są. Kasy jest full widać Inni tylko moga pozazdrościć. Ciekawe tylko co jak na Wędrzyn pojadą z tymi 5.56mm. LIPA z pukaniem w budynkach. Komendant nie pozwoli. A może teraz zakupia sobie podświetlacze celi wiązka laserowa dla F-16? W tej robocie MP-5, EOTECH, dobra latarka wskażnik laserowy i przedni chwyt to jest max czego potrzeba. Ale jak ktoś jest przy korycie to dlaczego nie skorzystać.
hmmm...wydaje mi się, że HK416 nie zostały kupione po to, żeby się lansować na Wędrzynie, tylko żeby były bardziej skuteczne w pracy...bo nikt mi nie wmówi, że 5.56 mm jest mniej skuteczne od 9 mm.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum