Mam Hatche Reactory, starszy model (inny układ poduszek na grzbiecie).
Jak to nie będzie zima z -20 st tylko normalnie - ok -10 to dadzą radę, z tym, że wg mnie nie nadają się na "zwykłą" służbę. To są rękawice raczej dedykowane do AT - poduszki chronią wierzch dłoni przed urazem, a wewnątrz jest kilka warstw skór, rękawice są sztywne (nie wyobrażam sobie wypisywania mandatu czy przeszukiwania kogoś), ale dzięki temu dobrze nadają się do zjazdów po linie. Będzie w nich miał kłopot z podstawową obsługą broni czy choćby zamkiem błuskawicznym.
Rękawice BHI raz czy dwa miałem na rękach, nie posiadałem własnych. Dużo bardziej miękkie od Hatch i wygodniejsze. To są rękawice strzeleckie - układ szwów wewnątrz dłoni powoduje, że dłoń "sama" układa się do chwytu. Na pewno dużo łatwiej w nich operować palcami i robić różne precyzyjne rzeczy, ale nie wiem jak się sprawują zimą.
Dodam, że oczywiście taniej je można mieć z eBay ;)
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Guns kill people... Spoons make them fat...
Rash [Usunięty]
Wysłany: 08-07-2007, 20:20
Tommy- proponuje Ci rekawice z neoprenu, dodatkowo z odpinanymi czubkami palcow (Allegro, sklepy rowerowe - Shimano produkuje zajeb*** neopreny lub sklepy wedkarskie - tam znajdziesz rekawice firm Jaxon oraz ICEBAHR)
Pomógł: 13 razy Wiek: 12 Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 746 Skąd: Centrum
Wysłany: 08-07-2007, 21:26
Szczerze mówiąc, chciałbym zobaczyć te rękawice (zarówno BH jak i Hatch) po 10 zjazdach na Marlowie, bo coś mi się to nie widzi. No, ale ile osób które to kupi będzie się desantować na Fast rope?
Co do neoprenów, do działania całkiem ok, i dopóki ręce się nie spocą to i ciepło będzie. Fast rope nie wchodzi w grę.
_________________ Watch your corner and bring your men back alive.
Kawaleria wciąż utrzymuje pozycje ;)
Rash [Usunięty]
Wysłany: 08-07-2007, 22:00
Zenith napisał/a:
Co do neoprenów, do działania całkiem ok, i dopóki ręce się nie spocą to i ciepło będzie. Fast rope nie wchodzi w grę.
Tommy napisal:
"Chodzi mi o to czy nadaja sie na rekawice słuzbowe (zwykła słuzba - zadne AT)"
Szczerze mówiąc, chciałbym zobaczyć te rękawice (zarówno BH jak i Hatch) po 10 zjazdach na Marlowie, bo coś mi się to nie widzi. No, ale ile osób które to kupi będzie się desantować na Fast rope?
Ale pytający nie wymagał tego. Ja nie miałem okazji przetestować ich na grubej linie, ale na zwykłych zjazdach na 10mm używałem ich wielokrotnie i są nadal w bdb stanie.
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Juz precyzuję - mówiąc zwykła słuzba mam na mysli zabezpieczenie przy trzymaniu delikwenta,podnoszeniu przedmiotów bez zostawiania na nich sladów. Jednak tez aby w razie jak komus przyjdzie do głowy ugryzc mnie w dłon (znajomy miał taki przypadek) to zeby zęby nie wbiły sie w skórę (podobnie przy uderzeniu kogos w razie koniecznosci - tez przypadek u innego znajomego).
To BHI, które podałeś odpadają. Hatche są ok, opisałem je wyżej.
Rękawice do których podałem linki przegryźć raczej się nie dadzą, bo to kevlar, ale nie zabezpieczą tak jak gruba skóra, sianiak czy krwiak opewnie będzie.
No, najbezpieczniejsze będą chyba te http://allegro.pl/item212834448.html
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 08 Lut 2005 Posty: 447 Skąd: Warszawa
Wysłany: 10-07-2007, 12:40
Ja w robicie uzywam zwyklych przydzialowych slozanych a dodatkowo kupilem Hatche model "Gimble".
http://www.military.pl/?prod=939&cat=104
Zwykle maja dosc dobry chwyt, nadaja sie do przeszukan, brudasow itp. a przy tym szybko sie je wklada i zdejmuje no i zapewniaja niezbedna ochrone natomiast Hathe zakladam gdy jest ryzyko ze petent na przy sobie jakies ostrza badz igly.
Kupilem od Foki Hatch Street Guard, uzywalem ich w zimie jako rekawiczek. Nie sa idealne (mam troche zbyt obcisle, odplywajaca krew dodatkowo ochladza dlonie w zimne dni), ale do postawionych zadan nadaja sie niezle, bo wnetrze rekawicy pozwala na wyczucie opuszkami wielu detali mimo mocnego materialu. Przy okazji dobrze sie tez w nich strzela z broni krotkiej.
Przyznaje jednak, ze mnie nikt po rekach nie gryzl.
Mysle ze sokol ma racje, rekawice ze skory przydzialowe doskonale nadaja sie do codzienej sluzby zarowno podczas interwencji z uzyciem srodkow przymusu jak i podczas kontroli osobistej zwyklych osob i meneli. Dodatkowym plusem jest latwosc ich oczysczania (wystarczy dokladnie wymyc rece w rekawiczkach woda z mydlem lub srodkiem dezynfekujacym a nastepnie troche je wysuszyc. Drugi plus to koszty w wypadku zgubienia lub uszkodenia.
Jesli mamy do czynienia z zwiekszonym podejrzeniam ze osoba ma np. igly proponuje dodatkowy komplet np. Hatche opisane przez sokola
Jednym slowem czasmi warto mierzyc sily na zamiary i nie zawsze kupowac najdroszy markowy sprzet renomowanych firm
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 08 Lut 2005 Posty: 447 Skąd: Warszawa
Wysłany: 12-07-2007, 18:00
5.11 ma teraz w katalogu ciekawe rekawice do sluzby. Caly opuszek palca uszyto tam z jednego kawalka skory ( wiec nie ma tam szwow) wiec i "wyczuwalnosc" powinna byc lepsza.
wafel [Usunięty]
Wysłany: 20-09-2007, 23:27
Witam
Przy okazji poruszonego tematu. Ktore rekawice z tego asortymentu polecacie ?
http://www.military.pl/?cat=104 Chcialbym aby nadawaly sie na szybkie zjazdy i mialy dobry chwyt broni.
Jakich rekawic uzywaja chlopaki w naszych poddodzialach AT ? do szybkich zjazdow itp. ? na niektorych zdjeciach wygladaja na amerykanskie rekawice lotnicze.
I czy tak naprawde w sklepach internetowych sa dostepne jakiekolwiek rekawice nadajace sie do szybkich zjazdow ??...kazdy kto probowal zjazdu z przynajmniej 10-15 metrow wie jaka to temperatura...
Ja zjeżdżam w rękawicach roboczych, takich do kopania rowów. Dałem za nie 8 złotych i dają rade. Na specjalnych okazjach mam skórzane rękawice MSA Auer - dałem za nie 12 dolarów i dają rade.
Tak myslalem Kangur My robimy podobnie, kolega mial dostep do fajnych roboczych rekawic z Sedyko i nawet daje rade w lepszych modelach, ale napewno nie wiecej jak na 2-3 pietra bo zaczyna byc cieplo no i po kilku takich zjazdach raczej dobrze nie wygladaja. Takze pozostaje pytanie...ktore rekawice taktyczne sa naprawde dobre i gdzie je mozna zakupic ?
Czy te "prawdziwe" rekawice do fast rope sa naprawde tak mocne ze mozna w nich cwiczyc i uzywac ich w akcjach czy jest to poptostu element wyposazenia uzywany sporadycznie..i wymieniany dosc czesto ? przyznam bez bicia ze nie wiem....
dokladnie nie ma to jak dobre robocze rekawice z castoramy albo obi! Sa dosc dobre i wytrzymale a i koszt niski (kilka zlociszy) wiec mozna je stosunkowo czesto zmieniac jesli jest taka potrzeba!!! Spora czesc chlopakow wlasnie ich uzywa.
Pozatym nie ludz sie nie ma jednoczesnie dobrych rekawic i do zjazdow i do dobrego chwytu na bron albo albo. Wash & go
pozdrawiam
_________________ SKANDAL !!!
wafel [Usunięty]
Wysłany: 21-09-2007, 00:04
Liny Petzl'a mamy ale napewno nie te o ktorych myslisz zjezdzamy na linach ogolnie dostepnych i dosyc cienkich... temat poruszylem bo czasami trzeba zjechac bez uprzezy na linie np 1,5cm z kilkunastu metrow. Nie mowie o typowym desancie ze smiglowca na grubej linie bo do takiej jest dosc trudny dostep.
1. Dostęp jest, można kupić dzisiaj i jutro dostawa, tylko kosztuje 1800 PLN za metr.
2. Używasz nie tego sprzętu do czego jest i się dziwisz że coś sie nagrzewa. No tak. Na cienkiej linie sie zjeżdża na przyrządach zjazdowych i wtedy nie ma problemu. Nie pytaj się o rękawice tylko o kostnicę.
Jak sie nie ma co sie lubi To sie lubi co sie ma Nie wiem jakie wlasciwosci maja liny tego typu, wiem tyle ze jest to dobra plecionka i napewno inaczej zachowuje sie przy szybkich zjazdach niz zwykla lina statyczna pokryta powloka kevlarowa. Reszte zapytam na PRV.
Zjeżdża się w samych rękawicach, bez przyrządów. Zwróćcie uwagę na grubość. Wygląda podobnie jak lina konopna, ale jest z włókien sztucznych. Średnica ok 7 - 8 cm.
Obie w średnicach do 12 mm. Składają się z rdzenia, oplotu i koszulki.
Liny kevlarowe to zupełnie inna bajka, nie wiem czy naprawdę na takich ktoś zjeżdżał, bo najczęściej mają mniejszą średnicę, są sztywne, nie absorbują energii. Używane do wciągania bagażu lub jako linki nośne w paralotniach. Statyki też nie są pokrywane kevlarem - przynajmniej o takich nie słyszałem.
Do zjazdów na Fast rope - zwykłe robocze, grube zimowe firmy MON, hutnicze lub spawalnicze. Muszą być grube, gdyż tarcie (ciepło) pochłaniają właśnie rękawice.
Do alpinistycznych - robocze - ponieważ trzeba operować przyrządami, blokować, mocno ścisnąć. Tutaj tarcie pochłania głównie przyrząd zjazdowy i to on się najbardziej nagrzewa.
Do broni - żadne z wyżej wymienionych, najlepiej nomexy lotnicze lub inne specjalnie do tego celu.
Teraz wybierzcie sobie na czym kto zjeżdżał. Prościej nie umiem.
_________________ Watch your corner and bring your men back alive.
Kawaleria wciąż utrzymuje pozycje ;)
Dokladnie jak kolega wafel napisal jak sie nie ma co sie lubii to sie lubi co sie ma:
Wiadomo ze porzadna lina przeznaczona do zjadow na fast roope jest o wiele bardziej konfortowa (jej konfort da sie odczuc przy zjazdach) np. Lekko zaciskasz dlonie i prawie sie zatrzymujesz ALE taka lina kosztuje swoje a czasami jest potrzeba troche pocwiczyc przy jakims budynku lub na czyms innym i wtedy Polskie warunki mowia wez tansza line...
Co do rekawic to chyba wszystko jest juz jasne w temacie, koszt roboczych jest nie wielki a troche wytrzymaja pozatym fast roopa nie cwiczy sie codziennie!!
Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2017 Skąd: Polska
Wysłany: 22-09-2007, 11:05
Panowie a ja mam tylko taką jedną małą dygresję ?
Nie można po prostu napisać szybka lina ? Musi być tak po amerykańsku ? ?
A zgadzam się w pełni w wypowiedzią Zen.
Wszystko fajnie co piszecie, ale ja jestem pod wrażeniem że kol. Wafel zjeżdża w rękawicach na linach ALPINISTYCZNYCH _BEZ_ przyrządów - dlatego moja wzmianka o kostnicy. (o tym że MOŻNA to dziadek Kangur wie, ale zaraz jakiś 14-latek się zabije)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum