Sory że pisze to tutaj, ale tylko tutaj mogę pisać??
Jeśli można to przerzucić do właściwego wątku będę wdzięczny.
Mam do was pytanie dotyczące kolejności przeszukiwania pomieszczeń w określonym budynku. Na rysunku jest przedstawiony schemat budynku z ponumerowanymi pomieszczeniami, proszę o ułożenie kolejności sprawdzania tych pomieszczeń i mile widziane będą uwagi dotyczące techniki sprawdzania poszczególnych pomieszczeń.
Z góry dziękuje K_FFOX
Rozumiem, że chciałeś zapytać dlaczego nie możesz pisać w innych działach? Albo chciałeś zgłosić awarię tego działu AT - INFORMACJE OGÓLNE?
A FAQ po prostu nie zauważyłeś.
No to może ostrzeżenie zauważysz.
Stopczyk, Ty sie od razu denerwujesz zamiast pomoc.
wiec tak, zloty łańcuszek czasem może wpaść pomiędzy poduszki na kanapie, inne drobne przedmioty czasem się wtoczą pod lodówkę w kuchni. Starsza panie najczęściej chowają rentę gdzieś pomiędzy okładki książek - najprawdopodobniej z Ojcem Świętym. Kulki od ASG można najczęściej odzyskać po przeszukaniu odkurzacza mamy. Wiec w ten sposó należy przeszukać te pomieszczenia.
Wiec jeszcze raz napisz to pytanie używając odpowiedzi na takie słowa jak:
KTO - GDZIE - KIEDY - DLACZEGO etc -to może nawet ktoś odpowie.
Pomógł: 6 razy Dołączył: 21 Lip 2005 Posty: 77 Skąd: Warszawa
Wysłany: 13-04-2006, 23:02
Nie znalazłeś, bo ona jest tak tajna/ poufna, że nawet jej nie ma w oficjalnym spisie FM'ek ;)
Do założyciela topicu.
Poczytaj na stronie o taktykach CQB i wykombinuj sobie , jak to powinno wyglądać.Jak już będziesz wiedział jak, to później możesz się nas zapytać, czy dobrze to opracowałeś(oczywiście podając więcej danych, niż śmieszna mapka ;)).
Założyciel tematu (na wmasg znany jako PONS ) chyba się obraził.
Pisał mi ostatnio w listach z dalekiego kraju, żem niekulturny i niegramotny, w czym wina rodzicieli moich. Jak także, że jemu się tu wcale a wcale nie podoba i nie będzie tu zagladał, bo Wy grażdanie jesteście gbury nieskore do pomocy. Wot swołocz...
No i nie widziałem go od 12'ego na forum. Szkoda, nie odebrał jeszcze priwa ode mnie.
Żal dupe ściska, pojawia się jakis łoś, słyszy że jest dupa i zamiast poprawy wali focha i mówi innym że są niekulturalni bo ich rodzice nie wychowali.
_________________ A jeśli Boga nie ma, to co z Ciebie za Szatan?
Pomógł: 11 razy Wiek: 22 Dołączył: 25 Mar 2005 Posty: 944 Skąd: z Polski
Wysłany: 14-04-2006, 15:19
Panowie, troche wyrozumialości, w koncu to jest dział ogolny.
No, teraz jest w ogólnym. Bo go tu Kangur z administracji przeniósł.
Swoją droga zadać pytanie tez trzeba umieć. Co my mu mamy napisać, jak nie wiadomo co, gdzie, ani jakimi srodkami?
Stopczyk
A ja bym sprawdzil pomieszczenia po kolei czyli najpierw 1 potem2,3,4,5,6,7,8. Zastosowalbym skuteczna technike wsadzenia glowy w szpare uchylonych drzwi. Gdybym nic nie widzial podczas przeszukania w zaleznosci od tego jakie sa drzwi to prawa lub lewa reka zapalilbym swiatlo w pomieszczeniu. Oczywiscie z zachowaniem zasady "glowa w szparze".
_________________ "W walce na miecze największą sztuką Samuraja jest wiedzieć, kiedy nie dobywać miecza." - Musashi Miyamoto specnazlodz.pl
Pomógł: 12 razy Dołączył: 09 Maj 2005 Posty: 831 Skąd: Festung Posen
Wysłany: 14-04-2006, 20:46
w razie stwierdzenia zamknięcia drzwi na klucz można też zastosować uniwersalne pytanie "jest tam kto?" najlepiej w kilku językach w tym dla pewności jakimś arabskim... pytanie można poprzedzić zapukaniem do drzwi tak by zainteresowani wewnątrz wiedzieli ze to o ich pomieszczenie chodzi
w przypadku gdy nam nikt nie otworzy stosujemy sytuacje awaryjna z zachowaniem wszystkich zasad taktyki i ulotke zostawiamy na wycieraczce.
Tyle chyba mozna zdradzic.
_________________ "W walce na miecze największą sztuką Samuraja jest wiedzieć, kiedy nie dobywać miecza." - Musashi Miyamoto specnazlodz.pl
Pomógł: 6 razy Dołączył: 21 Lip 2005 Posty: 77 Skąd: Warszawa
Wysłany: 14-04-2006, 21:12
Zawsze też można:
Proszę otworzyć, Policja.
Panie , nie wygłupiaj się Pan, tylko otwieraj.
Chcesz pan, żebym wstydu Panu narobił i ludzi pobudził?
Panie, otwieraj Pan, bo po klucz do recepcji zejdę.
Stopczyk - w zasadzie Twój pierwszy post w tym temacie to jest to! W końcu są czołgi ASG Puściliby takiego w korytarz, zajechali po kolei do każdego pomieszczenia i pozamiatane
Pomógł: 12 razy Dołączył: 09 Maj 2005 Posty: 831 Skąd: Festung Posen
Wysłany: 15-04-2006, 08:55
na wieży można by taśmą domontowć jakaś cyfrową kamerkę żeby potem materiał do analiz mieli spece od czarnej.... no i na wypadet tych granatów co izi wspominał... w końcu żaden porządny szturman ne chce oddawać wstążeczki z lewego ramienia.
Izi przeczekanie wydaje sie najbardziej taktyczne z sugestii... trzeba też mieć szklankę i podsłuuchać gdzie głodni i rzdrażnieni zamówią pizze i taktycznie przebrać jednego swojego za dostawce pizzy....
Pomógł: 52 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2005 Posty: 1395 Skąd: Warszawa
Wysłany: 15-04-2006, 11:14
A drugiego za pizzę.
_________________ Jedźmy. Życie stygnie.
Andrzej J.A.G.a [Usunięty]
Wysłany: 15-04-2006, 12:22
Dobra pośmiali sie było wesoło...a teraz gdzie konkrety?Panowie to przypomina zjazd kółka gospodyń wiejskich które przyszły poklechac przy robótkach a nie konkretna krytyke i zaprezentowanie jakiegos konkretnego rozwiazania.Każdy zaprezentował jakże wybitna zdolność smiania sie z kogos.Jakże potrzebna w profesjonalnym wojsku...
"zaprawde powiadam wam...kto nie ma własnego ASG w domu niech pierwszy rzuci plastikową kulką"
Baczność!
K_FFOX na jednej nodze zapier%$# do...http://www.specops.com.pl/_site/media/Image/Download/techniki_CQB_ENG.pdf od tego możesz zacząć potem zaprezentuj konkretne rozwiązania.Jak bedą złe będa zjebki ale nie czekaj aż ktos Ci podrzuci pod pysk gotowe danie.Przerobisz to zgłoś sie.
Pomocne mogą być pytania:
Wiec jeszcze raz napisz to pytanie używając odpowiedzi na takie słowa jak:
KTO - GDZIE - KIEDY - DLACZEGO etc -to może nawet ktoś odpowie.
by Kangur
Wykonać!!
Sprawdzam czy teoria Pawłowa sprawdzi się w bodźcowym oduczaniu lenistwa i bezczelności.
by Stopczyk
Stopczyk dałeś mu nagane za lenistwo to zrozumiem ale to aby było równo powienieś dać nagane każdemu następnemu który sam ma ASG a beszczelnie wylewa z tego.Jesliby mieli honor to sami walneliby z 50 na kościach.Kangur goscia zbeształ ale podrzucił pomysł od czego zacząć...
Tak to jest panowie ze nie widzimy belki w swoim oku a widzimy w cudzym drzazge.Jak wyście zaczynali to wszystko było w jednym paluszku?
To moze w ogóle zróbmy forum tylko dla ludzi którzy są w słuzbie.Bedziemy do Kangura słać kxera papierów zaświadczających o pracy w takiej a takiej dziedzinie a on juz będzie sam decydował kto ma wstęp na forum?
Panowie coś mi tu zalatuje dwulicowościa i fałszem.Jesli kogos uraziłem to przepraszam ale coraz mniej tu konkretów a coraz więcej polewki i postów które tak naprawde nic nie wnoszą.Jest temat trivia prosze przenieść i tam może polewac co?
Sorry mam zły humor wczoraj na słuzbie zaliczyłem nożownika.
Skur%$# poharatał mi kamizelke.
Co do pomieszczeń czwórka do 1 potem do 4 w tym czasie kolejne dwa zespoły do pomieszczeń 2i 3(jednocześnie) w tym czasie kolejny team robi schody...
na pięterku korytarz i wszystkie pomieszczenia jednocześnie po uprzednim ustawieniu się do szturmu.Oczywiscie wszystkie okna obstawiane przez Sierra(snajperzy).
Na parterze sa okna można pokusic sie o wejscie oknami a na pięterku szturm z lin ale w/w rozwiązanie na początek mysle że wystarczy wszystko zalezy od tego co doniesie wywiad i jak zadecyduje d-ca.
Pozdrawiam i smacznego jajka...
Jak widzę Kangur mnie uprzedził w zamknięciu wątku. To ja tylko kilka słów.
Po pierwsze - jeśli Kolega ma zastrzeżenia do mojej pracy, to będzie je adresował na PW do mnie lub Kangura?
Cytat:
Stopczyk (...) powienieś dać nagane każdemu następnemu który sam ma ASG a beszczelnie wylewa z tego
A może chciałeś napisać o tych, którzy nie mają ASG i "się nalewają".
Informacyjnie - w kontekście ASG jest na tym forum kilka osób, które doskonale wiedzą co i dlaczego piszą. I mają cokolwiek dobra orientację w tym temacie. Do przemyślenie w wolnej chwili.
Poza tym wpadłeś na to, że są pytania na które nawet nie warto odpowiadać? Pytający zadał sobie zero trudu aby samemu rzecz rozwiązać i wysługuje się innymi...
Zresztą nawet jeśli cokolwiek mu napisać, to i tak pozostanie to bezużyteczne i będzie stratą naszego czasu. Zgadnij czemu?
Za to pojawi się precedens i za tydzień połowa szczeniaków biegająca z ASG zacznie tu wklejać "plany" wszystkich znanych im ruinek z żądaniem poinstruowania uch jak mają je "zdobywać"...
Pozdrawia: Hipokryta, Szuja, Kauzyperda, a do tego jeszcze Ubek
Stopczyk
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum