Wysłany: 04-03-2011, 17:42 Pare pytań
Witam.Mam kilka pytań i wiem, że są tu osoby które
mogą mi odpowiedzieć na te pytania nawet z pierwszej ręki.
Bardzo bym prosił o o odpowiedź.
1.Czy funkcjonariusze/żołnierze z jednostek AT/Specjalnych -Policji/SG/ABW/Wojskowych –GROM, Formoza, Lubliniec przechodzą co roku sprawdzające testy sprawnościowe i czy nie zdanie tych testów może grozić usunięciem z takiej jednostki. Czy odchodzi się od takich testów po przyjęciu do jednostki ?
2.Jakie jednostki wchodzą w skład grupy wodnej MSWiA-WZD MOSG, SPAP KWP Gdańsk, ktoś jeszcze ?, BOA ?
3.Czy to prawda, że funkcjonariusze austriackiej EKO Cobry mogą w niej służyć maksymalnie 4 lata a potem wracają do swoich poprzednich jednostek?
Wysłany: 04-03-2011, 17:54
Grupa Wodna składa się z formacji przygotowanych do działań specjalnych na morzu, np rozwiązywanie sytuacji zakladniczych na statkach . Funkcjonuje podobno od 2001 roku.
poczekaj - czyli to jakaś większa komitywa pomiędzy wszystkim co pływa w MSWiA?
No bo w MOSG jest WZD - mają RIB-y, płetwonurków tlenowych etc - SPAT-Gdańsk to odrobina zagadki z tą wodą, jakieś artykuły w prasie ale czy mają własne łodzie etc?
nie wiem, pierwsze słysze zęby byłą jakaś taka między-resortowa spójna grupa wodna....?
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Cze 2005 Posty: 95 Skąd: warszawa
Wysłany: 04-03-2011, 19:47
Tomek4 napisał/a:
Grupa Wodna składa się z formacji przygotowanych do działań specjalnych na morzu, np rozwiązywanie sytuacji zakladniczych na statkach . Funkcjonuje podobno od 2001 roku.
z tego co wiem to nie ma czegosc takiego. jedyna jednostka na chwile obecna ustawowo uprawniona do dzialania na polsich wodach jest WZD MOSG a ze czasem odbywaja sie wspolne cwiczenia i wymiana doswiadczen to juz inna sprawa
_________________ to nie z powodu trudnosci brak nam odwagi!!
to trudnosci pojawiaja sie gdy nam jej brak!!!
Wysłany: 04-03-2011, 19:48
Tak jest to grupa w której skład wchodzą wyspecjalizowane w działaniach na wodzie jednostki MSWiA, są to jednostki z policji i straży granicznej. Na początku kiedy powstała ta grupa należały do niej obecny WZD MOSG(wtedy pluton specjalny) i SPAP KWP Gdańsk. Obecnie zastanawia mnie czy nie należy do niej też BOA i stąd moje pytanie.
Co do wyposażenia SPAP KWP Gdańsk to parę razy na ćwiczeniach widziałem ich na RIB-ach, ale nie jestem pewny czy należały do nich czy może były wypożyczone od GROMU lub z WZD MOSG.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Cze 2005 Posty: 95 Skąd: warszawa
Wysłany: 05-03-2011, 11:15
ze.NON napisał/a:
Cytat:
jedyna jednostka na chwile obecna ustawowo uprawniona do dzialania na polsich wodach jest WZD MOSG...
A BOA to nie może działać na naszych wodach terytorialnych? To po co im profesjonalne wyposażenie i wyszkoleni ludzie?
panowie jest roznica miedzy posiadaniem wyposazenia i wspolnymi szkoleniami a uprawnieniami w ktorych jest jasno napisane ze SG jest odpowiedzialne za statki i instalacje morskie i platformy.rozgraniczcie to prosze bo sie zacznie dywagacja o malym penisie
[ Dodano: 05-03-2011, 11:41 ]
Prawo na morzu
Zasadne wydaje się, aby przypomnieć raz jeszcze w tym miejscu
polskie i międzynarodowe przepisy regulujące problem bezpieczeństwa
na polskich obszarach morskich.
Zakres ustawowych zadań oraz uprawnień StraŜy Granicznej
określają Ustawy z dnia: 21 marca 1991 roku (z późniejszymi zmianami)
o obszarach morskich Rzeczypospolitej Polskiej i administracji morskiej;
z 12 października 1990 roku (z późniejszymi zmianami) o ochronie granicy
państwowej oraz o StraŜy Granicznej. Wskazują one, Ŝe Minister
Spraw Wewnętrznych i Administracji odpowiada za ochronę granicy państwowej
na lądzie i na morzu, a zadanie to wykonuje StraŜ Graniczna.
Odkreślają takŜe zasięg działania tej formacji na polskich obszarach
morskich. Na pewno nie jest to tylko strefa przybrzeŜna. Ustawa o StraŜy
Granicznej jednoznacznie wskazuje tej formacji zadania w ochronie granicy
państwowej, w tym jej morskiego odcinka.
Sprowadzają się one m.in. do:
- przeciwdziałania nielegalnej migracji;
- nadzoru nad eksploatacją polskich obszarów morskich oraz przestrzeganiem
przez statki przepisów obowiązujących na tych obszarach;
- zapobiegania transportowaniu – bez zezwolenia wymaganego
w myśl odrębnych przepisów – przez granicę państwową odpadów,
szkodliwych substancji chemicznych oraz materiałów jądrowych
i promieniotwórczych;
- zapobiegania przewoŜeniu – bez zezwolenia wymaganego w myśl
odrębnych przepisów – przez granicę państwową środków odurzających
i substancji psychotropowych oraz broni, amunicji i materiałów
wybuchowych;
- prowadzenia czynności w celu rozpoznawania i przeciwdziałania zagroŜeniom
terroryzmem.
Ponadto Ustawa z dnia 4 września 2008 roku o ochronie Ŝeglugi
i portów morskich daje StraŜy Granicznej uprawnienie, zgodnie z ustawową
właściwością, do podejmowania działań, w celu zapobieŜenia,
ograniczenia lub usunięcia powaŜnego i bezpośredniego niebezpieczeństwa
groŜącego statkom, obiektom portowym i portom oraz związanej
z nimi infrastrukturze, powstałego na skutek uŜycia statku lub obiektu pływającego
jako środka terrorystycznego.
_________________ to nie z powodu trudnosci brak nam odwagi!!
to trudnosci pojawiaja sie gdy nam jej brak!!!
Wysłany: 05-03-2011, 13:30
Co do Grupy Wodnej MSWiA to znalazłem takie coś:
W przypadku zaistnienia sytuacji zagrożenia na morzu struktury reagowania kryzysowego dysponują wyspecjalizowaną formacją noszącą nazwę Specjalna Grupa Wodna MSWiA. W skład tej funkcjonującej od 2001 r. struktury wchodzą dwa elementy: Samodzielny Pododdział Antyterrorystyczny Policji w Gdańsku oraz Samodzielna Kompania Odwodowa Morskiego Oddziału Straży Granicznej
Jeśli chodzi o BOA to z tego co mi wiadomo mają lub będą mieć w najbliższym czasie Grupe Wodną, więc myślę, że tworzenie takie grupy, gdyby nie byli uprawnieni do działań w sytuacjach kryzysowych na morzu było by nie potrzebne.
Mogłby mi ktoś jeszcze odpowiedzieć czy żołnierze/funkcjonariusze jednostek AT/Specjalnych przechodzą co roku testy sprawnościowe itp i czy nie zaliczenie takie testu może skutkować usunięciem z jednostki, czy może po przyjęciu do jednostki odchodzi się już potem od takich testów sprawdzających formę funkcjonariuszy/żołnierzy?
Z ustawy o SC. Myślę że w temacie... Art. 47. 1. Zatrzymywanie statków przemieszczających się po morskich wodach wewnętrznych,
morzu terytorialnym lub wodach śródlądowych może być dokonane tylko przez pełniące służbę,
oznakowane jednostki pływające Służby Celnej, zwane dalej "jednostkami pływającymi".
2. Dowódca jednostki pływającej na morskich wodach wewnętrznych, morzu terytorialnym i
śródlądowych drogach wodnych ma prawo:
1) wezwać statek do zmniejszenia prędkości przepływu, zatrzymania się do kontroli oraz zastosowania
się do wskazanego kursu przepływu;
2) zatrzymać statek, wejść na jego pokład, sprawdzić dokumenty dotyczące statku i ładunku,wylegitymować załogę statku oraz znajdujących się na nim pasaŜerów, zbadać ładunek i przeszukać
pomieszczenia statku, a także zatrzymać osobę podejrzaną o popełnienie przestępstwa;
3) zmusić statek do zawinięcia do wskazanego portu, jeżeli kapitan nie stosuje się do wydanych
poleceń.
3. Dowódca jednostki pływającej ma prawo do podejmowania działań, o których mowa w ust. 2, w
szczególności, gdy statek:
1) przyjmuje na pokład lub wysadza osoby wbrew obowiązującym przepisom lub dokonuje załadunku
lub wyładunku towarów poza miejscami do tego wyznaczonymi;
2) opuszcza port bez kontroli;
3) zachodzi obawa, Ŝe nawiązuje łączność z wybrzeżem w celach sprzecznych z przepisami prawa
karnego;
4) zakotwicza poza miejscem do tego przeznaczonym.
4. W celu zatrzymania statku dowódca jednostki pływającej, z odległości umożliwiającej odebranie
sygnału, przekazuje wizualny i dźwiękowy sygnał polecający zatrzymanie się statku.
5. Jednostki pływające, w celu zatrzymywania statków, stosują sygnały międzynarodowego kodu
sygnałowego, zapalając światło niebieskie błyskowe widoczne dookoła widnokręgu.
6. W przypadku gdy mimo wezwania do zatrzymania, o którym mowa w ust. 4, statek nie zatrzyma
się, dowódca jednostki pływającej wzywa jednostkę pływającą Straży Granicznej w celu udzielenia
pomocy przy zatrzymaniu statku.
7. Jeżeli przed podjęciem czynności kontrolnych uzyskano wiarygodne informacje wskazujące na
możliwość niezatrzymania się statku lub możliwość ostrzelania lub wystąpienia zagrożenia przejęcia
jednostki pływającej, właściwy organ Służby Celnej może wystąpić z wnioskiem o przydzielenie jednostce
pływającej asysty jednostki pływającej Straży Granicznej.
czy żołnierze/funkcjonariusze jednostek AT/Specjalnych przechodzą co roku testy sprawnościowe itp i czy nie zaliczenie takie testu może skutkować usunięciem z jednostki, czy może po przyjęciu do jednostki odchodzi się już potem od takich testów sprawdzających formę funkcjonariuszy/żołnierzy?
Funkcjonariusze/żołnierze z jednostek AT/Specjalnych przechodzą co roku testy sprawnościowe, sprawdzają one czy funkcjonariusz/żołnierz nadal nadaje się do pracy np w pionie bojowym, nie zaliczenie testu sprawnościowego grozi usunięciem z jednostki. Testy jakie przechodza AT z policji dokładnie określa rozporządzenie MSWiA w sprawie ustalania zdolności fizycznej i psychicznej policjantów do służby na określonych stanowiskach lub w określonych komórkach organizacyjnych jednostek Policji.i Kryteria oceny prób testu sprawności fizycznej w testach dotyczących stanowisk służbowych, na których realizowane są warty ochronne na pokładzie statku powietrznego, oraz komórek organizacyjnych właściwych w sprawach zabezpieczenia działań
-w przypadku straży granicznej.
Tam można sprawdzić dokładnie jakie to testy. Funkcjonariusze/żołnierze z takich jednostek w ABW, Wojsku(GROM, Formoza, 1PSK) i innych, też takie testy przechodzą. Zresztą jest to norma w jednostkach specjalnych na całym świecie, że co jakiś czas sprawnościówke trzeba zdawać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum