Wysłany: 18-07-2005, 10:14 MP5A5 silenced, a MP5SD6
Jako, ze nie posiadam uprawnien do pisania w wiekszkosci tematow, tak wiec moje pytanie skieruje tutaj.
Chodzi mi mianowicie czym roznia sie tlumione wersje MP5 (A3, A4, A5) od MP5 z zintegrowanym tlumikiem dzwieku (SD3, SD6)? Czym wersja z opcjonalnym tlumikiem rozni sie od wersji SD? W co oplaca sie bardziej inwestowac (mam tu na mysli jednostki AT)?
Wysłany: 18-07-2005, 12:03
wygladem;)
a na powaznie: caly zespol od gniazda magazynka w strone konca lufy jest inny i ma inne wymiary. pozostale elementy sa wymienne.
Czy tylko mi sie wydaje ze wystarczy popatrzec na jakiekolwiek zdjecie zeby zobaczyc roznice?
Na drugie pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Zalezy od specyfiki dzialan. Najlepiej by bylo miec i to i to.
W SD zastosowano lżejszy zamek. Początkowa część lufy jest nawiercona (otworków jest, jeśli dobrze pamiętam, 30) a wydostające się tamtędy gazy wędrują do komory wstępnego rozprężania w tłumiku. Sama lufa też jest krótsza. To wszystko zapewnia obniżenie prędkości wylotowej pocisku do prędkości poddźwiękowej. W co lepiej inwestować? Trudno powiedzieć - SDki są cichsze, ale te drugie bardziej uniwersalne. Jeśli chodzi o nasze AT, to wesje z opcjonalnym tłumikiem - jest inny topic o tym, jakie problemy są z używaniem tłumika w polskiej policji (znaczy się - tłumika się nie używa).
_________________ Legio Patria Nostra
mch90 [Usunięty]
Wysłany: 18-07-2005, 14:18
Antypatr--> Tak, oczywiscie obie wersje roznia sie znacznie wygladem, ale mi chodzilo raczej o roznice w zakresie parametrow broni tj. sila ognia, zasieg i funkcjonalnosc w dzialaniach AT. Wydaje mi sie, ze wersja z opcjonalnym tlumikiem przewyzsza osiagami wersje SD, lecz to tylko moje zdanie. Dziekuje za odpowiedz.
Wersja SD jest przede wszystkim o wiele drozsza od standardowego MP5A+opcjonalny tlumik. Wiec w polskich realiach mniej atrakcyjna dla naszych antyterrorystow (caly czas glowna role w wyposazaniu naszych atekow odgrywaja pieniadze). Powoli sie zmienia podejscie oficjeli do broni wytlumionej wiec szanse na pojawienie sie tego rodzaju broni w SPAPach wzrastaja.
Aha ale nie mozna zapominac ze MP5+opcjonalny tlumik jest dluzsze od MP5SD.
mch90 [Usunięty]
Wysłany: 20-07-2005, 11:00
Dziekuje za wyczerpujace odpowiedzi z Waszej strony. Mysle, ze temat jest do zamkniecia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum