Witam wszystkich
To mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość.
Moje pytanie jest następujące-czy w Polsce policyjne AT i/lub inne siły gromowładne wykorzystują pojazdy w stylu np. Raid czy Mars? (Commando 3/2008)
Czy wykorzystuje się busy policyjne z platformą na dachu i ewentualną drabiną?
Taką ptaformę widziłąem ostatnio na zwykłym policyjnym busie
Chodzi mi o coś takiego do czego SAS wykorzstuje Landrover 110 z drabinami na dachu.
Mile widziane fotki wnoszące coś do tematu.
_________________ Dulce et decorum est pro patria mori
Pomógł: 11 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Mar 2008 Posty: 972 Skąd: Prusy Wschodnie
Wysłany: 11-02-2009, 19:32
Widziałem Toyoty Hilux, LR Defender i Mercedes G z jw 2305. Były częściowo zabudowane, jednak nie widziałem takich jak np. NZ SAS. LR Defender 110 był w zabudowie Hardtop, a platformę miał na dachu.
20061211adf8161479__003_lo.jpg SASR
Plik ściągnięto 134 raz(y) 225,55 KB
zdjecie_517_6421.jpg
Plik ściągnięto 89 raz(y) 189,11 KB
grom077.jpg
Plik ściągnięto 256 raz(y) 58,26 KB
Ostatnio zmieniony przez Chorąży 11-02-2009, 19:36, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 1 raz Wiek: 25 Dołączył: 08 Lut 2009 Posty: 328 Skąd: Polska
Wysłany: 11-02-2009, 19:35
Wracając do tematu-może macie jakieś info na temat tych samochodzików Gromu?
Znacznie ciekawszym jest ciężki i zapewne częściowo opancerzony samochód Toyota HiLux z widocznymi modyfikacjami i wzmocnieniami, sugerującymi jednoznacznie jego zastosowanie w działaniach antyterrorystycznych. Jest prawdopodobne, iż został zakupiony w ramach przetargu na dostawę samochodów ciężarowo-osobowych wysokiej mobilności opancerzonych (w istocie były w 2007 dwa takie przetargi, jednak pierwszy prawdopodobnie był anulowany i brak jest informacji o wyniku drugiego postępowania) / Zdjęcia: Grzegorz Hołdanowicz
[ Dodano: 11-02-2009, 19:43 ]
Nareście ruch w temacie!
Rozumiem ze o takich wynalazkach jak MARS czy RAID lub Liberator długo jeszcze pomażymy.
A może orientujiecie sie o przeróbkach furgonów czy busów do CT?
[ Dodano: 11-02-2009, 20:14 ]
Przerobiony Mercedes Sprinter Gromu?
W standardzie są tylko 1 drzwi boczne a na pokazie furgon ma 2.
[ Dodano: 11-02-2009, 20:19 ]
Foto z pokazu
zdjecie_1446_16138.jpg
Plik ściągnięto 70 raz(y) 131,36 KB
MercedesSprinter_2008_2_d.jpg
Plik ściągnięto 101 raz(y) 51,33 KB
Pomógł: 1 raz Wiek: 20 Dołączył: 09 Lis 2006 Posty: 20 Skąd: Warszawa
Wysłany: 11-02-2009, 20:36
Ten furgon ma jeszcze podwozie terenowe. Parę razy zdarzyło mi się go widzieć na rondzie Wiatraczna jak wracałem ze szkoły. Do kompletu posiadają na bazie tego samego samochodu zrobiony ambulans, który też był na pokazach roku temu pod Arsenałem.
Wysłany: 11-02-2009, 20:43
Ciekawym wg mnie patentem mogłoby być upozorowanie podrasowanej furgonetki na wóz ekipy budowlanej. Widziłem coś takiego i nie zwraca to żadnej uwagi osób postronnych. Na dachy można by zastosowąć platformę i ew. mocowaie do drabin sztormowych. Co na ten temat myślicie?
Sorki drabin SZTURMOWYCH!
[ Dodano: 11-02-2009, 20:52 ]
Co kraj to obyczaj i taktyka:]]]]]]
segwaycommandos.jpg
Plik ściągnięto 104 raz(y) 41,69 KB
Wysłany: 11-02-2009, 20:59
Co do właściwości trakcyjnych Mercedesa Sprintera przerobionego na terenówkę mam pewne zastrzeżenia. Nie wiem jakim dokładnie modelem dysponuje jw 2305, ale jeździłem Sprinterem (pow. 3.5 t), którego podwozie oraz układ trakcyjny został przerobiony przez jakąś austriacką firmę na ,,terenowy". Wnioski: prześwit jest spory, ale wystający reduktor przeszkadza w bezpiecznej jeździe w lekkim terenie (kamienie, koleiny, itp.). Mechanizmy różnicowe są blokowane elektronicznie. Brak reduktora. Wystarczy lekki piach, lub śnieg a pojazd przy swojej masie zaczyna się grzebać, co w konsekwencji bez reduktora może skutkować spaleniem sprzęgła (co w kilku przypadkach miało już miejsce).
Na zakończenie dodam, że opisałem pojazd używany przez jedną z polskich służb mundurowych.
[ Dodano: 11-02-2009, 21:02 ]
Znacznie lepiej w lekkim terenie spisywał się VW Transporter T4 2.5 TDI Syncro. Płyta osłaniająca podwozie i silnik, stosunkowo mała masa, dobry układ napędowy sprawiały, że udawało przejechać się przez miejsca, gdzie nikt zwykłym busem by się nie zapuszczał.
Wysłany: 11-02-2009, 21:10
A jak się sprawuja choćby VW transporter vs. brama. Z historii wiadomo że policyjne AT używało do pokonywania bram Defenderow 110 opncerzonych. Czy wiecie coś o pokonywaiu takich przeszkód przez samochody? Jakie przerobki w nich zastosowano?
[ Dodano: 11-02-2009, 21:18 ]
A jakie stosuje się przeróbki busów? Podesty? orurowanie z przodu? coś ciekawego?
[ Dodano: 11-02-2009, 21:19 ]
Ciekawe rozwiązania do CT stosują indonezyjskie jednostki CT na pick-upach.
[ Dodano: 11-02-2009, 21:24 ]
Jeżeli macie jakieś ciekawe fotki tego typu samochodów wrzucie je.
Wysłany: 11-02-2009, 21:31
SPAPy (SPATy) używają, używały LR Defender 110, ale z silnikiem V8 4.2 l. Z tego co wiem to opancerzenia tam nie było. Za to z przodu standardowy stalowy zderzak (dosyć mocny i dobrze rozcina blachę innych samochodów) z bardzo solidnym LRowerowskim kangurkiem (orurowaniem). Normalne bramy skrzydłowe można tym taranować. Z przesównymi ze względu na ich konstrukcję może być problem.
Wysłany: 11-02-2009, 21:44
Czy Dzików w końcu sie używa w AT? Po Magdalence jest to chya jeden z najważniejszych wniosków? O ile się nie myle to na Anakondzie 2008 uzywały go Odziąły Specjalne Żandarmerii w epizodzie z arzesztem.
Dziki-AT w Policji są dwa. W BOA.
OS-y mają swoje Dziki 2.
Policja ma też BTR-60PB w jednostkach prewencji...
Pozdr
Robal2pl
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Sypiesz pytaniami i pomysłami co 3 minuty, jakbyś prowadził bloga z Twoich podróży z googlem.
Odpocznij przez 3 dni od zadawania pytań a zajmij się googlem, bo widzę, że Ci nieźle idzie, a znajdziesz wiele odpowiedzi na swoje pytania. Jak już z tym skończysz zbierz przemyślenia i pytania w jeden logiczny i zgrabny post, i go wtedy tutaj zamieść.
Dzięki.
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Pomógł: 7 razy Wiek: 34 Dołączył: 04 Gru 2007 Posty: 836 Skąd: Polska
Wysłany: 22-02-2009, 21:55
Żebyś się nie zdziwił! Taki sam pojazd wjechał na początku miesiąca we mnie taranem, aż jeszcze dziś mi w głowie huczy.
,,Gniotsa-nie łamiotsja", do AT się nadaje, póki rdza go nie pokona.
To kto właściwie buja się tymi Toyotami Hilux?
Tylko JW2305 czy jeszcze ktoś podlegający pod DWS?
Pytam,bo taki wózek od Poniedziałku widuję w mojej JW.
Widziałem conajmniej jedną Toyotę Hillux w III Flotylli w Gdyni (więc najprawdopodobniej z "Formozy"), ale nie aż tak "spimpowaną" wersję (chociażby bez tych dingsów na platformie na dachu). Poza tym ta ze zdjęcia jest albo superciemnozielona, albo czarna; te rzekomo gdyńskie formozowskie były właśnie zajebiście ciemno zielone.
_________________ Co się tu dzieje, na Litość BOSKĄ!
Wóz zmyślnie zrobiony, jedyne czego nie zrobili wedłóg mnie to ta belka świetlna na dachu- powinna zniknąć przed okratowaniem. Ale się auto ogólnie spisuje, tylko jak nim latałem za kierownicą musiałem uważać na garby na drodze bo ma podesty dość nisko.
Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 06 Lis 2008 Posty: 581 Skąd: z samego dna
Wysłany: 19-11-2009, 17:02
Oszczędne trochę te podesty i ta zbudowa, chyba że są jeszcze jakieś opcje lub tylko o to chodziło
Mam pytanie, jakie jest zastosowanie "słupka" zamontowanego na poziomie maski?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum