Pomógł: 7 razy Wiek: 35 Dołączył: 04 Gru 2007 Posty: 845 Skąd: Polska
Wysłany: 12-05-2009, 21:42
Nikt Ci tego niestety nie powie, bo to informacja NJ.
Ale tajemnicą poliszynela jest, iż liczą ona po kilkadziesiąt osób, i tak też radzę Ci napisać.
Zresztą stany faktyczne są sprawą płynną, z zasady etat nigdy nie jest pokryty w całości.
Wysłany: 12-05-2009, 23:00
Można by próbować pisać do KGP/kolejnych KWP w trybie ustawy o dostępie do informacji publicznej, ale trudno przesądzać o wyniku.
Nigdy w prasie nie podawano konkretnych liczb.
Pomógł: 12 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Kwi 2005 Posty: 1055 Skąd: Kraków
Wysłany: 13-05-2009, 09:41
Pomimo uwag naszego "forumowego bohatera, znawcy tajemnic wszelakich, których nigdy nie zdradzi wrogom wewnętrznym i zewnętrznym", to liczebność polskich formacji była już nie raz i nie dwa opisywana w prasie (od "Komandosa", po "Broń i Amunicję" czy świętej pamięci "Commando"). Przykłady dostępne od razu ;)
"Na podstawie Decyzji nr 296/00 KGP z 29 grudnia 2000 i Zarządzenia nr 14 KGP z tego samego roku w sprawie szczegółowych zasad organizacji działania jednostek organizacyjnych policji, Kompanie Antyterrorystyczne zostały wyłączone ze struktur oddziałów prewencji i pod nową nazwą Samodzielny Pododdział Antyterrorystyczny Policji (SPAP) (...) Zgodnie z nowym rozkazem organizacyjnym SPAP nadal liczy 55 etatów i składa się obecnie z: kierownictwa (dowódca, zastępca dowódcy i dwóch specjalistów), pionu bojowego, czyli plutonu szturmowego (28 operatorów) i zespołu szkolenia (10 instruktorów) oraz 10-osobowego zespołu minersko-pirotechnicznego i trzyosobowego zespołu technicznego do spraw logistycznych."
[I. Chloupek "Śląski SPAP", Broń i Amunicja 03/2006]
"(...) [BOA] (...) liczy prawie 200 osób podzielonych na dowództwo, wydziały bojowe oraz wydział wsparcia bojowego, obejmujący głównie komórki logistyczne. Wydział bojowy podzielony jest na sekcje bojowe (w których znajdują się także snajperzy) oraz sekcję szkoleniową, w skład której wchodzi 10 instruktorów oraz najlepsi specjaliści z różnych dziedzin. Nie zajmują się oni jednak wyłącznie działalnością szkoleniową, lecz również uczestniczą w akcjach bojowych, zwanych w slangu policyjnym realizacjami. Najmniejszą komórką (...) jest sześcioosobowy zespół szturmowy."
[I. Chloupek "ZOA", Broń i Amunicja 02/2005]
Nie wiem, na ile te dane po 3-4 latach są aktualne, poza tym, przyznaję, że nie czytałem uważnie dodatku "Commando", gdy jeszcze wychodził, a i tematykę jednostek specjalnych w "Komandosie" raczej omijałem, ale przynajmniej masz na czym bazować i wiesz, w którym kierunku iść. Wiem, że miała być jakaś reforma SPAP-ów związana ze zmniejszeniem ich liczebności czy też podziału, na rzecz jednostki centralnej, ale to wszystko, co pamiętam o ostatnich zmianach. Nie moja branża ;)
Wbrew wbitemu przez lata socjalizmu do głów niektórych ludzi, paranoicznie chroniących dostępu do podstawowych informacji, większość danych jest jawna, a kurczowe opisywanie wszystkiego jako sekret, do którego mają dostęp jedynie wybrani, świadczy raczej o chęci zatrzymywania sobie wiedzy tajemnej i pozowania na kogoś, kim się nie jest. Ot, typowy pozer wszystko kamufluje pod płaszczykiem tajemnicy, aby nie wyszła na jaw jego ignorancja.
Pomógł: 23 razy Wiek: 27 Dołączył: 11 Cze 2005 Posty: 476 Skąd: Warszawa
Wysłany: 17-05-2009, 13:37
Liczebność SPAPów już mam, etat wynosi 44 osoby - podstawa prawna ZARZĄDZENIE NR 1041 KOMENDANTA GŁÓWNEGO POLICJI z dnia 28 września 2007 r. w sprawie szczegółowych zasad organizacji i zakresu działania komend, komisariatów i innych jednostek organizacyjnych Policji.
Może to troche na marginesie, ale po co ludziom wiedzieć ile jest tam ludków z kominiarkami... Po co oni w takim razie je noszą? Nie wiem jak wy ale ja tu widzę jakieś dwie sprzeczne ideologie.
Pomógł: 12 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Kwi 2005 Posty: 1055 Skąd: Kraków
Wysłany: 17-05-2009, 13:55
Morek napisał/a:
Może to troche na marginesie, ale po co ludziom wiedzieć ile jest tam ludków z kominiarkami... Po co oni w takim razie je noszą? Nie wiem jak wy ale ja tu widzę jakieś dwie sprzeczne ideologie.
Czy mógłbyś napisać o co Ci chodzi, ale tym razem po polsku? "Ideologia" to nie jest słowo, którego powinieneś użyć w kontekście. A liczebność pododdziału to jedno, zaś identyfikacja jego członków czy ochrona ich tożsamości, to coś innego. Poza tym, mam wrażenie, że HR nie doliczył do etatu dowództwa i innych komórek, których obecności można się doszukać w tym jawnym (to taka informacja dla tych, którzy mają obsesję na punkcie materiałów niejawnych) i dostępnym na Sieci zarządzeniu.
Pomógł: 23 razy Wiek: 27 Dołączył: 11 Cze 2005 Posty: 476 Skąd: Warszawa
Wysłany: 17-05-2009, 14:44
Liczebności BOA nie udało mi się jeszcze ustalić, ale jakby kogoś interesowało podaję strukturę:
1) kierownictwo:
a) dyrektor biura - mł.insp. Artur Skwarczyński,
b) zastępca dyrektora biura ds. bojowych - kom. Jarosław Figarski,
2) Wydział Bojowy I,
3) Wydział Bojowy II,
4) Wydział Bojowy III,
5) Wydział Bojowy IV,
6) Wydział Snajpersko-Rozpoznawczy,
7) Wydział Koordynacji i Szkolenia,
8) Wydział Wsparcia Technicznego,
9) Sekcja Negocjacji,
10) Sekcja Ogólna
podstawa prawna: Zarządzenie nr 372 Komendanta Głównego Policji z dnia 14 kwietnia 2008 r. w sprawie regulaminu Komendy Głównej Policji (Dz. Urz. Komendanta Głównego Policji Nr 8, poz. 47), § 18 i załącznik 10.
Odnośnie SPAPów, 44 to etat normatywny (minimalny).
Pomógł: 2 razy Wiek: 43 Dołączył: 06 Lis 2008 Posty: 583 Skąd: z samego dna
Wysłany: 17-05-2009, 16:02
Cytat:
Może to troche na marginesie, ale po co ludziom wiedzieć ile jest tam ludków z kominiarkami... Po co oni w takim razie je noszą?
Kominiarka zakrywa twarz a nie stan liczebny , chyba że się mylę
Myślę też, że w policji znajdą się inne dane zasługujące na poufność niż akurat liczebność AT
Wysłany: 17-05-2009, 21:22
No, to coś udało się pchnąć do przodu.
Szczegółowa organizacja w sumie nie jest potrzebna do pracy naukowej, chyba że zleceniodawcą jej powstania jest jakaś służba zewnętrzna:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum