Tutaj proponuje aby wszyscy bywalcy Forum wpisywali liste "lektur obowiazkowych z tematu" tak aby zachęcić młódź do czytania i uniknąć zadawania zbędnych pytańw pozostałych działach a jeśli ktoś nie lubi czytac...cóż nikt nikogo nie zmusza...
Polecam:
Jałoszyńskiego "Technika posługiwania sie bronią w oddziałach Antyterrorystycznych Policji"
informacji moze mało ale to zupełne podstawy i dobrze je znać.
Oraz:
Brygady Antyterrorystyczne - Stanisław Kochański
jestem w trakcie lektury ale juz widze ze mozna małe co nieco wyciągnąć dla siebie...
OK Wszystko Andy McNaba a co sądzisz o Suworowie? Też bym polecił choc wiele osób sądzi ze on przesadza...(Przeczytane Akwarium i Specnaz reszty niestety nie znam ale to kwestia czasu)
Pomógł: 5 razy Wiek: 25 Dołączył: 06 Sie 2005 Posty: 162 Skąd: hells pit
Wysłany: 25-01-2006, 13:31
Przez dwóch amerykanów - Lynne Olson i Stanley Cloud. Przedmowe do polskiego wydania napisal Norman Davies. Podtytuł książki trafnie opisuje jej treść "zapomniani bohaterowie II wojny Światowej".
Witam !
a ja ww. pozycji nie polecam, bo Suworowowi uderzyl do glowy nacjonalizm i uwielbienie dla stalinizmu, (w lodolamaczu nie widac tego bardzo, ale w nastepnych tak) Dobra pozycja jest "GRU" a co do AT to polecam nie tyle ksiazki co MMS Komandos z lat 1996 - 2003 i swietne artykuly red Chloupka
Pozdr
Robal2pl
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Andrzej J.A.G.a [Usunięty]
Wysłany: 27-01-2006, 11:43
"Bravo Two Zero" - Andy McNab - coś o przesłuchaniach...
na tapecie GROM.PL
ja do tego dorzuce gromowładnego, pan płk. Polko świetnie opisał szkolenie u rangersów
Andrzej J.A.G.a [Usunięty]
Wysłany: 09-02-2006, 15:01
"Działania specjalne w wojnach i konflikatach zbrojnych po II wojnie swiatowej"
Henryka Hermann'a
...to nie beletrystyka ale polecam szczególnie młodzieży która jeszcze nie była w wojsku "abardzobychciała...byc SPECjalista" Panowie nie ma sposobu.. jesli sie chce byc kims powazniejszym w temacie to najpierw wojo... ale rodzi sie dodatkowe pytanie...jak zmierzyc sie z wojskowym betonem i nie utknac w zaopatrzeniu albo na kuchni jak sie ma ambicje do bycia w pierwszej linii ale to w innym temacie moze...
[ Dodano: Pon Lut 13, 2006 9:00 am ]
"Encyklopedia Sił Specjalnych SAS" - Steve Crawford
Dobra książka troszke tego i owego,mysle ze uważny czytelnik coś zawsze dla siebie wyciągnie...
a tak nawiasem to gdzie ja to pierwszy raz widziałem?? Pozdrówka K.
Moja ulubiona ksiazka z czasow mlodosci byl - Springblade, fikcja literacka ale przyjemnie sie czyta. Dosc szczegolowo opisane zasadzki i walka w dzungli. W tej chwili moja biblia to Marine Sniper 93 confirmed kills - Charlesa Hendersona i Task Force Dagger - Robina Moore'a. Niestety pozycjie te nie zostaly jeszcze wydane w Polsce, a naprawde szkoda. Pierwsza pozycja to historia Carlosa Hathcocka z dosc szczegolowo opisana taktyka walki snajpera w Wietnamie, druga to dzialania specjalne sil specjalnych USA i UK w Afganistanie przeciwko talibom. Najlepsza pozycja warta przeczytania o snajperstwie, jaka ukazala sie na rynku polskim to Cien nad Babilonem - Dawida Masona, a jezeli ktos poleca artykuly Irka Chloupka z Komandosa to polecam JEGO ksiazke Encyklopedia Sil Specjalnych, ktore nie jest do konca tylko tlumaczeniem brytyjskiego orginalu
_________________ Jakby co, kieby co, kany co - To my som. J. Galica
Pomógł: 10 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 407 Skąd: Częstochowa
Wysłany: 14-03-2006, 19:00
widzę że z tematów AT przenieslismy się na temat ogólny
jesli tak to polecam jeszcze;
-Ken Łukowiak "Piosenka Żołnierza" ...cała prawda o Falklandach
-Andy MaCnab "Firewall", "Stan zagrożenia", "Zdalne sterowanie" , "Nim zapadnie zmrok"
-Kapitan Peter Mason "Pozwolenie na zabijanie" -prawdziwa opowieść o żołnierzu SAS który po drugiej wojnie światowej poszukuje zbrodniarzy wojennych...znakomita
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum