Wiek: 101 Dołączył: 10 Maj 2009 Posty: 18 Skąd: z kosmosu
Wysłany: 01-06-2010, 17:55 kobieta AT
Cytat:
„Nie ma taryfy ulgowej dla mnie jako kobiety, muszę dawać z siebie wszystko”
Marta – Wydział Realizacyjny Komendy Stołecznej Policji (2 lata służby, ok. pół roku w jednostce realizacyjnej)
Wydział Realizacyjny to specyficzny wydział, pracujący tutaj policjanci zatrzymują najgroźniejszych przestępców, biorą udział w niebezpieczniejszych akcjach i w każdej chwili muszą pozostawać w pełnej gotowości, by zjawiać się na wezwanie. Szkolą się nieustannie, a w ich treningi również wpisane jest ryzyko – szkolenia z bronią i ostrą amunicją, w warunkach zbliżonych do prawdziwych działań, gdzie najdrobniejszy błąd, chwila dekoncentracji może skończyć się tragicznie. Wśród nich ona – postawna, młoda, pełna zapału i werwy kobieta – jedyna w Polsce w takim wydziale – Marta. W ważącym ponad 20 kg „rynsztunku”, z zakrytą twarzą, fizycznie niby nie wyróżnia się wśród kolegów, jedynie po łagodnych i pięknych oczach wyzierających spod kominiarki można poznać, że to kobieta. W niczym też nie odbiega od nich w codziennych ćwiczeniach, więcej nawet, jak mówią jej przełożeni, niejeden mężczyzna jej nie dorówna. Kiedy zjawia się w pracy nie chce się wyróżniać poprzez ubiór i nie podkreśla swoich kobiecych walorów, chociaż po służbie funkcjonuje jak każda z nas i też jak to kobieta lubi się ładnie ubrać. – Trzeba znaleźć to wyważenie pomiędzy pracą a domem – stwierdza.
– Najtrudniejsze w tej służbie dla mnie jako kobiety jest to, żeby koledzy zaakceptowali mnie taką, jaką jestem, a nie patrzyli na mnie przez pryzmat tego, że po prostu nie jestem facetem. Czy jej się to udaje? Jak sama mówi koledzy nie dają jej odczuć tego, że należy do tzw. słabej płci, zupełnie nie. – Chociaż nie ma dla mnie, jako kobiety, żadnej taryfy ulgowej i muszę i chcę dawać z siebie wszystko, to jednak jeśli coś mi nie wychodzi koledzy bardzo mi pomagają, wydaje mi się, że zwracają na mnie większą uwagę, wspierają i doradzają nawet bardziej niż pozostałym. Cały czas uczę się od nich. Strzelanie, taktyka, treningi, siłownia, mata – fizyka przede wszystkim - to ogromny wysiłek, zwłaszcza dla kobiety. Mężczyźni pewnie nie odczuwają tego w taki sam sposób. Czasami zdarzają się takie sytuacje, że wolałabym być mężczyzną, bo pewnie byłoby mi zdecydowanie łatwiej właśnie z racji siły, jednak bardzo dobrze odnajduję się w tym męskim świecie – mówi Marta.
Nie bez znaczenia pozostaje zapewne fakt, że jej zainteresowania w pełni pokrywają się z jej codziennymi obowiązkami służbowymi – sporty, walki, kryminalistyka, prawo. Największą przyjemność odczuwa wtedy, kiedy przychodzi do pracy – podkreśla to śmiejąc się szczerze i szeroko – a przygotowania do szturmu, akcja, adrenalina sprawiają, że – jak twierdzi – czuje się rewelacyjnie. Pomimo, że jest jedyną kobietą „akcji” i pewnie miło byłoby gdyby nie była „rodzynkiem”, ona sama solidaryzuje się z mężczyznami, to z nimi ma więcej wspólnych tematów. Według Marty zdecydowanie łatwiej pracuje się wśród mężczyzn, niż wśród kobiet, są mniej konfliktowi.
Ta służba wymaga wyrzeczeń. Jak sama mówi, musiała trochę ograniczyć kontakty ze znajomymi, z przyjaciółmi, nie może się z nikim związać, gdyż nie ma na to czasu. Kiedy wraca do domu po ciężkiej służbie i ogromnym wysiłku fizycznym pada ze zmęczenia i musi zregenerować siły. Rodzice woleliby, żeby ich córka wykonywała jakąś spokojniejszą pracę i tak naprawdę nie wiedzą ile wysiłku kosztuje ją ta realizacja celów życiowych. Nierzadko nie może się też z nimi podzielić, tym w czym bierze udział, to jednak ta służba jest jej pasją i odnajduje się w niej doskonale. Pomimo młodego wieku, Marta twardo stąpa po ziemi i wie czego chce i do czego dąży.
u mnie w dawnym rejonie bardzo mocno patologicznym doszło do starcia z naćpanym dilerem narkotyków(nawiasem mówiąc byłym zapaśnikiem!) i dziewczynka z patrolu dostała taki strzał,że do tej pory ma problemy z błędnikiem,a kolega mój ze złamanym nosem ogarną pana i znalazł się w szpitalu!
Doszły mnie słuchy,że jeszcze jedna kobieta stara się o przyjęcie do realizacji w Wawie?!
Pomógł: 3 razy Wiek: 32 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 321 Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 02-06-2010, 10:34
Panie w służbach mundurowych.... można pisać godzinami. Są kobiety kóre się do takiej roboty nadaja a są faceci którzy się nie nadają. Czasami babki mają więcej jaj niż niejeden facet. Ja jednak wole robić z facetami.
Są komórki w służbach mundurowych gdzie kobiety sie przydaja, są potrzebne. WR, SPAP, SAT to nie jest miejsce dla nich.
To oczywiście tylko moje szowinistyczne zdanie.
Pomógł: 11 razy Wiek: 22 Dołączył: 25 Mar 2005 Posty: 928 Skąd: z Polski
Wysłany: 02-06-2010, 17:19
Nie znam tematu na tyle aby się wypowiadać i nie będę, ale po co ten artykuł na głównej stronie i fotki? Czy naprawdę TRZEBA takie rzeczy ujawniać i to w taki sposób? Bez tego by nie było? A może ja jestem stary i głupi?
Pomógł: 11 razy Wiek: 22 Dołączył: 25 Mar 2005 Posty: 928 Skąd: z Polski
Wysłany: 02-06-2010, 19:51
Reportaż o lotnictwie ok, nie mam nic przeciwko kobietom, natomiast wydaje mi się, że jednostki typu WR KSP czy ZZD, a zwłaszcza wszystkim ich personel jakaś tam aura tajemnicy powinna otaczać - rozgłos niepotrzebny... Ale to tak mi się tylko wydaje.
Wiek: 34 Dołączył: 30 Maj 2008 Posty: 258 Skąd: piaseczno
Wysłany: 02-06-2010, 20:21
szczerze mówiąc to nie wiem skąd w Was tyle jadu...
dziewczyna zdała jakieś testy, została przyjęta do WR, pracuje...wiec chyba daje radę...a na forum zamiast gadki, że jest okej, to tylko "kobieta w Policji to zło"...
mówimy o konkretnej osobie a nie o przysłowiowej "Kasi (waga 32 kg) z posterunku, która ma długie tipsy i nie nadaje się do patrolu"...
Pomógł: 11 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Mar 2008 Posty: 972 Skąd: Prusy Wschodnie
Wysłany: 02-06-2010, 20:24
Moja ślubna przez dłuższy czas rządziła dzielnicą z ramienia Policji, dawała radę, do dzisiaj menele i miejscowa bandytka ją wspomina. Zaliczyła sporo interwencji, posadziła wielu za kratki, a teraz w innej komórce ma 2 Glocki.
Drugi przykład, z mojego podwórka. Są u mnie baby, z którymi nie chcę pracować, ani w biurze, ani w terenie. Bo nie nadają się do tej roboty.
Panie przy czarnej robocie tak, ale wyselekcjonowane.
Wiek: 34 Dołączył: 30 Maj 2008 Posty: 258 Skąd: piaseczno
Wysłany: 02-06-2010, 20:28
Chorąży napisał/a:
Moja ślubna przez dłuższy czas rządziła dzielnicą z ramienia Policji, dawała radę, do dzisiaj menele i miejscowa bandytka ją wspomina. Zaliczyła sporo interwencji, posadziła wielu za kratki, a teraz w innej komórce ma 2 Glocki.
Drugi przykład, z mojego podwórka. Są u mnie baby, z którymi nie chcę pracować, ani w biurze, ani w terenie. Bo nie nadają się do tej roboty.
Panie przy czarnej robocie tak, ale wyselekcjonowane.
no i okej...skoro została dziewczyna wyselekcjonowana...:)
Pomógł: 11 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Mar 2008 Posty: 972 Skąd: Prusy Wschodnie
Wysłany: 02-06-2010, 20:32
Ja ją sobie wyselekcjonowałem. Poznałem ją na wspólnej robocie, ale nie wyobrażam sobie, żebyśmy razem pracowali.
Dla ścisłości robimy w różnych firmach.
Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 06 Lis 2008 Posty: 581 Skąd: z samego dna
Wysłany: 03-06-2010, 10:53
Panowie, przecież aby dostać sie do patrolówki wystarczy wyrazić chęć ale aby dostać się do AT czy innych formacji zbliżonych to poza chęciami jest jakaś selekcja. Jeżeli ta Pani przeszła ową selekcję i jakiś kurs wyrównawczy to znaczy, że się nadaje.
Cytat:
Skoro ZOS CBŚ na robotę jeździ z ekipą UWAGA to mnie już nic nie zdziwi...
niestety PR dotyczy raczej wysokiej "góry" a nie robotników. Zdjęcia wspomnianej Pani na dzień kobiet w stylu "kobiety na traktory", liczne filmy o WR KSP w TVP, teledyski na stronie KSP, program o CBŚ na TVN, program o BOA na Discovery itp.
Są też teledyski na YOU TUBE o SPAP-ach, SG, ŻW itp umieszczane przez samych zainteresowanych pewnie z braku dostępu do innych mediów
Czy tak ma być, cóż opinia jest jak dziura w dupie, każdy ją ma
paramedyk [Usunięty]
Wysłany: 03-06-2010, 11:06
Chorąży napisał/a:
Jak pasi chłopakom i są z niej zadowoleni, to tylko pogratulować.
a myślisz że ktoś ich pytała o zdanie albo pyta?
Cytat:
Jeżeli ta Pani przeszła ową selekcję i jakiś kurs wyrównawczy to znaczy, że się nadaje
Właśnie. Jak dla mnie to jest w 100% zagrywka PRowa. Chłopaków z Grupy nikt o zdanie nie pytał, bo dostała tam przeniesienie i zgadza się jakąś selekcje przeszła, tylko wiemy jak w naszych służbach mundurowych wyglądają normy dla mężczyzn i kobiet. Nie pierwszy, nie ostatni raz jest taka akcja.
Mam nadzieję, że się mylę, ale wątpię.
Często tu, na forum, są wrzucane artykuł z prasy, nazwijmy to, popularnej dotyczące policji czy wojska. I często są komentowane przez osoby znające daną sprawę z pierwszej ręki, a nie z prasy. I zwykle okazuje się, że prawda wygląda zupełnie inaczej, tylko ktoś "wysoki" pismakom nagadał co mu pasowało, pismaki sobie dopowiedziały i był ładny tekst (jak choćby sprawa mobbingowanego f-sza z AT gdzieś tam). I moim zdaniem tu jest podobnie.
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Wysłany: 03-06-2010, 16:07
Cytat:
...raczysz żartować sobie?
Ani mi to w głowie. Ktoś ustalił jakieś normy, jedne dla wszystkich. No chyba, że ich nie ma Ale w takim razie może ich również nie być w innych aspektach np. dotyczacych szkolenia czy taktyki a wtedy robi się śmietnik
Cytat:
...a myślisz że ktoś ich pytała o zdanie albo pyta?
A od kiedy w służbach mundurowych obowiązuje aż tak daleko posunięta demokracja?
Tu się wykonuje rozkazy a nie dyskutuje. W jakiej u nas formacji pyta się ludzi czy im ktoś pasuje czy nie.
Oczywiście można kogoś zaszczuć i zgnoić ale to już inna para kaloszy. (sytuacje znane i wystepujące czasem )
Cytat:
...I moim zdaniem tu jest podobnie.
W oparciu o co to przypuszczenie, o sprawę kolesia ze Szczecina?
Najlepiej zapytajmy kogoś z WR KSP a najlepiej kilku osób i wtedy możemy pogdybać. Przecież czytają to forum a nawet "może" i piszą.
paramedyk [Usunięty]
Wysłany: 03-06-2010, 16:15
Cytat:
Najlepiej zapytajmy kogoś z WR KSP a najlepiej kilku osób i wtedy możemy pogdybać. Przecież czytają to forum a nawet "może" i piszą.
czytają, czytają ale w tym temacie nie piszą bo ...
Wysłany: 03-06-2010, 16:42
Dla tych co tak piszą o selekcji kobiet itp. Pani jest 2 lata w słuzbie z czego 7 miesięcy na szkole a od roku w realizacji. Wartość jej jako policjantki każdy może zobaczyć. Ja do niej nic nie mam. Fajnie że w Gr jest... ale chłopaków mi szkoda i tyle.
Tu się wykonuje rozkazy a nie dyskutuje. W jakiej u nas formacji pyta się ludzi czy im ktoś pasuje czy nie.
W AT pytają. Można zdać testy, dostać się, ale jak się nie zgrasz z zespołem to wypadasz. Ale oczywiście jak ktoś z "góry" powie "on(a) ma zostać" to co zrobisz? Zostaje a na robocie siedzi w samochodzie albo zabezpiecza najdalszy narożnik. Ale to nie tak powinno wyglądać :/
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Wysłany: 03-06-2010, 20:35
Co do Instruktora Strzelań Policyjnych. On dla mnie może mieć 0 taż na ulicy. Będzie mieć mniej fantastycznych opowieści dla młodych co najwyżej, a może więcej... (btw ja też chciałem być ISP- ale plecy za małe. Staż przy tym nie ma znaczenia.)
Faceta dojedziesz. Przekonał się o tym pewien policjant w pewnym SPAPie. Dojedziesz też protegowana laskę?? Wątpię
Wysłany: 03-06-2010, 21:52
No, dobra tradycja - dojechać kogoś. Ale co to ma wspólnego z osobą, która się nie nadaje ale spełnia wszelkie normy postawione przez przepisy?
Kto określa, że ktoś jest fajny a inny nie pasuje?
Prowadzi to do tego, że dziś Ty dojedziesz kogoś a jutro zmieni się opcja i Ciebie dojadą.
Cytat:
Dojedziesz też protegowana laskę?? Wątpię
I to jest właśnie ten problem? Na mój gust to albo się sprawdzasz na robocie albo nie.
I po przejściu selekcji oraz kursu wyrównawczego to najważniejsze kryterium.
...tak sądzę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum