Oczywiscie skutecznosc jest najważniejsza.
Co rozumiesz przez selekcja z prawdziwego zdarzenia? Mysle ze teksty w stylu selekcja jest kiepska lub zla to bardzo smiale i daleko posuniete stwierdzenie!!!!!
Co do kierownictwa w policji to zapewniam cie ze od czasu cytownej przez ciebie wypowiedzi szefostwo tej jednostki zmienialo sie juz pare razy.
Absolutnie nie chcialbym podwazac czyjegokolwiek autorytetu (nawet bym nie smial) ale wypowiedzi nie sa jedynym wyznacznikiem i osadem ostatecznym. A bywali w tej jednostce od tego czasu takze gorsi dowodcy niz ci o ktorych MK mówil.
pozdrawim
_________________ SKANDAL !!!
Ostatnio zmieniony przez Foka 20-08-2007, 23:22, w całości zmieniany 1 raz
Selekcja z prawdziwego zdarzenia to taka jaka obowiązuje w innych jednostkach, które uważane są za swiatową elitę........Nie napisałem, że selekcja jest kiepska- zapytałem jaka jest,nie jestem na bieżąco więc może ktoś mnie oświeci co do obecnej sytuacji w ZOA(dowództwa,szkolenia itp.)
Osobiście cenie MK,ale nie jest moim autorytetem.
pzdr.
Ostatnio zmieniony przez Foka 20-08-2007, 23:23, w całości zmieniany 1 raz
Mysle ze musisz wiedziec ze na tym forum raczej nie zadaje sie pytan typu : Jaka jest obenie sytuacja wewnatrz jednostki??!!! Jakiej odpowiedzi sie spodziewasz???
Selekcja z prawdziwego zdarzenia-hmmm. Enigamtyczny jestes ale chyba nie spodziwasz sie ze procedura kwalifikacyjana bedzie wygladac tak jak w SAS czy Grom bo charakter jednostki jest troche inny, inne tez sa jej zadnia. Trudno sie spodziewac aby to typowo policyjnej jednostki urzadzac wielodniowe marsze po gorach.
Mysle ze obecny proces naboru o ktorym juz bylo pisane kiedys w innych tematach pozwala w wiekszosci wybrac ludzi o odpowiednich predyspozycjach do takiej pracy.
Spodziewałem się np. takiej odp:dobrze, nic się nie zmieniło, niezbyt ciekawie................
Chodziło mi o selekcję wzorowaną na tych jaka obowiązuje w jednostkach o podobnym profilu i nie napisałem nic o selekcji podobnej do wojskowych JS...............Jeśli opisany był na tym forum proces naboru to chyba mozna przedstawić jak wygląda.
Myślę, że nie ma sensu dalej ciągnąć tej rozmowy, bo do niczego nie prowadzi.
pzdr
Jeli masz jakas wiedze na ten temat proponuje ja szerzej przedstawic a ktos zorientowany zapewne dlikatnie cie skoryguje lub naprowadzi i rozwije twoje watpliwosci ale zapewne nikt nie odpowie ci wprost.
Jesli chodzi nabor to chetnie poslucham o jakich np. jednostkach piszesz i jaki jest tam rodzaj selekcji.
Otoz moim skromnym zdaniem zolnierz/funkcjonariusz takich jednostek niezaleznie od kraju musi posiadac pewne predyspozycje psychofizyczne (takie same wszedzie) ktore determinuja rodzaj testow. Moze ona wygladac nieco innaczej moga byc przeprowadzane rozne proby ale sprawdzajace pewene takie same grupy cech i predyspozycji.
pozdrawiam
[ Dodano: 09-09-2007, 22:40 ]
Taka Mala ciekawostka do tematu:
Odpowiedź sekretarza stanu w Ministerstwie Spraw Wewnętrznych i Administracji - z upoważnienia ministra -
na interpelację nr 1740
w sprawie funkcjonowania w Policji nieetatowych grup specjalnych
Szanowny Panie Marszałku! Nawiązując do pisma z dnia 19 lipca 2002 r. o sygn. SPS-0202-1740/02, przekazującego interpelację posła na Sejm RP pana Jerzego Müllera w sprawie funkcjonowania nieetatowych grup specjalnych w Policji, uprzejmie przedstawiam następujące informacje.
Zgodnie z art. 6 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 6 kwietnia 1990 r. o Policji (DzU z 2002 r., nr 7, poz. 58, z późn. zm.) organem właściwym w sprawach organizacji Policji na terenie województwa jest komendant wojewódzki Policji, a na terenie powiatu - komendant powiatowy (miejski) Policji. W ich kompetencji pozostaje właściwe rozdysponowanie sił i środków przez utworzenie jednostek Policji, których sposób zorganizowania zapewni sprawną i efektywną realizację zadań ustawowych.
Wypełniając delegację art. 7 ust. 1 ustawy o Policji, komendant główny Policji wydał w dniu 20 marca 2000 r. Zarządzenie nr 3 w sprawie szczegółowych zasad organizacji i zakresu działania komend, komisariatów i innych jednostek organizacyjnych Policji, nadając ich kierownikom uprawnienia do tworzenia nieetatowych ogniw organizacyjnych, przeznaczonych do wykonywania określonych zadań.
Komendanci wojewódzcy i powiatowi (miejscy) Policji mogą kształtować strukturę organizacyjną i etatową jednostek Policji w zależności od potrzeb, reagując na dynamikę przestępczości na obszarze swojej właściwości terytorialnej.
Obecnie we wszystkich komendach wojewódzkich Policji funkcjonują nieetatowe grupy rozpoznania minersko-pirotechnicznego. W strukturach 11 komend wojewódzkich Policji utworzone zostały nieetatowe pododdziały specjalne, grupy lub sekcje interwencyjne i realizacyjne.
Tworzenie nieetatowych ogniw specjalnych podyktowane było brakiem w danej komendzie wojewódzkiej Policji pododdziału antyterrorystycznego lub potrzebą zastąpienia albo wsparcia działającego Specjalnego Pododdziału Antyterrorystycznego Policji w realizacji niektórych zadań (m.in. zabezpieczenia imprez o podwyższonym ryzyku, ochrony VIP-ów, pościgów i blokad, zatrzymywania i konwojowania przestępców, zabezpieczenia rozpraw sądowych).
Nieetatowe pododdziały specjalne pod względem wyszkolenia i wyposażenia są jedynie w ograniczonym zakresie przygotowywane do wykonywania zadań przewidzianych dla pododdziałów etatowych. Używane są w sytuacjach związanych z mniejszym zagrożeniem. Szczegółowe zakresy i warunki działania tych ogniw zostały określone w przepisach wewnętrznych jednostek Policji.
Z możliwością tworzenia nieetatowych grup specjalnych nie skorzystali kierownicy jednostek w województwach: podlaskim, pomorskim, śląskim, małopolskim i podkarpackim, twierdząc, iż etatowe siły antyterrorystyczne operujące na obszarze tych województw w wystarczającym stopniu chronią przed potencjalnymi zagrożeniami.
Wobec powyższego należy stwierdzić, że nie zachodzi potrzeba tworzenia poza grupami rozpoznania minersko-pirotechnicznego nieetatowych ogniw specjalnych w województwach, w których funkcjonują odpowiednio wyszkolone i wyposażone etatowe pododdziały antyterrorystyczne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum