Wysłany: 29-01-2008, 20:53 Informacje dla początkujących
Jestem początkującym w temacie czarnej taktyki i chciałbym zdobyć jakąś wiedzę, podstawy. Znalazłem trochę informacji w necie, ale to jednak za mało... Skąd mogę czerpać taką wiedzę? Są jakieś źródła (książki/czasopisma) w których można znaleść naprawdę dobre, konkretne informacje na temat zasad postępowania jednostek AT, wejść do pomieszczeń w różnych sytuacjach itp. itd.? Zapewne kiedyś też byliście początkującymi i skądś musieliście czerpać wiedzę. ;) Na forum przeczytałem że warte uwagi są m.in. książki: Jałoszyńskiego "Technika posługiwania sie bronią w oddziałach Antyterrorystycznych Policji" oraz "Brygady Antyterrorystyczne" - Stanisław Kochański. Był temat o obowiązkowych lekturach, ale później przeniósł się na książki fabularne i takie bardziej ogólne. Mnie interesują źródła bardziej konkretnej wiedzy o nie tak łatwej taktyce czarnej, (z taktyką zieloną też chętnie bym się zapoznał) jeśli takowe źródła istnieją... Byłbym wdzięczny za pomoc.
Cóż, nie znajdziesz niestety podręczników pod tytułem "Jak wchodzić do pomieszczeń", "Jak poruszać się na klatce schodowej" albo "Nauka odbijania teatru w weekend"... Jak to mówią - z książek ruchać się nie nauczysz Lepiej czekaj na info o kolejnych warsztatach taktycznych SpecOpsa.
Dokładnie podreczników taktyki nikt nie wydaje nakładm 1000szt.
Przeczytaj podstwy/tytuły które sam wymieniłeś (z punktu widzenia taktyki brygady at- kochanskiego {pamietam jak ta ksiazka byla hiciorem} to raczej watpliwa publikacja ale dla ogólnej wiedzy o samych dzialaniach i szczególnie o bronii znakomicie sie nadaje). Ksiązki Jałoszyńskiego jako zanwcy tematu/praktyka wniosą do twojej wiedzy dużo wiecej. Do tego dorzucilbym jeszcze ogólne publikacje na temat akcji/operacji at i tu znów wyciagał wnioski dot. taktyki. pomijał ta czesc ?co autor mial na mysli"
Pogrzeb troche na forum w taktyce poczytaj co ludzie pisza na konkretne zagadnienia wyciagaj wnioski odrzucaj bzdury (nie trzeba sie wysilac aby to zrobić) korzystaj z vortalu (nie wiem czy funkcjonuje) jest tam pare bardzo dobrych rzeczy. Oglądaj filmiki na youtube i innch portali z prawdziwych ćwiczeń i akcji-obserwuj
Trochę ogólnych rzeczy o taktyce - ale więcej o jednostkach i uzbrojeniu jest w Komandosie , ale szukaj starszych numerów (rocznik 2003 i wcześniejsze).
Pozdr
Robal2pl
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Czyli łatwo nie jest zagłębić się w temacie jeżeli nie ma się od kogo uczyć... Jakieś grupy rekonstrukcyjnej, instruktora, szkoleń lub czegoś podobnego...
Chris nie napisałem przeciez ze ma ogladac tylko filiki z polskich pododdziałow. Jest wiele filmików o np. SWAT z prawdziwych akcji i ćwiczeń. Jesli naprawde chce to poszuka i dokopie sie do tego.
Van Balck a co ty myslales ze co znajdziesz tu wiedze w pigolce,?niestety takie zainteresowanie to ciagły rozwoj i nauka czegos nowego! Nie ma prostych sposobów.
Hehe, tylko zeby znow nie wyszla akcja, jak chlopcy biegaja po miescie z replikami i celuja do ludzi...
Van Black [Usunięty]
Wysłany: 01-02-2008, 10:05
Spoko, spoko nie ma obawy...
Wiedziałem że nie jest łatwo dokopać się do wiedzy w tym temacie, ale miałem nadzieje że jednak jest trochę więcej źródeł... Jestem tego świadom że w tym temacie trzeba się ciągle rozwijać i uczyć nowych rzeczy. To nawet zaleta, bo dzięki temu można podyskutować i wymieniać swoją wiedzę z innymi. Poszperam i może czegoś sensownego się naucze. Z czasem to jednak jakieś szkolenie chyba będzie niezbędne żeby mieć dobrą wiedzę...
Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2017 Skąd: Polska
Wysłany: 01-02-2008, 16:19
Pozycji jest wiele ale sama książka czy instrukcja nic Ci nie da tak jak piszą wyżej.
Jak na początek zacznij od służby wojskowej żeby wogóle wiedzieć jak strzela kałach. Później zrób resztę.
Dokładnie tak! jesli myslisz o tym poważnie to przejdz wszystkie poziomy zaczynajac od Zet-ki.
Oczywiscie jesli chcesz robic to hobbistycznie to juz co innego
Mimo wielu różnorakich opinii, Strzelec rzeczywiście jest w stanie dużo nauczyć. Szczególnie jeśli chodzi o podstawy. Wiem z autopsji. Byłem członkiem Z.S. Strzelec (nie OSW).
Pomógł: 2 razy Wiek: 68 Dołączył: 07 Maj 2005 Posty: 267 Skąd: Polska
Wysłany: 15-02-2008, 09:40
Trochę więcej niż podstawy. Właściwie to dużo więcej niż ca. 70% jednostek wojskowych w Polsce. Z.S. Strzelec O.S.W. wyprzedza przy tym inne formacje tego typu. Kwestia oczywiście do jakiej jednostki trafisz, ale możliwości rozwoju są baardzo duże.
Ja również polecam Z.S. "Strzelec", tam nauczysz się od początku wszystkiego... postaw strzeleckich, władania bronią, samoobrony, pierwszej pomocy... <--- to na UKSie.
A potem spróbujesz się dostać do jakieś specjalnej drużyny (która zajmuje się czarną albo zieloną taktyką), i tam będą Cię uczyć chodzić, czyścic pomieszczenia.. i wiele wiele innych.
Będę się powtarzał z moimi przedmówcami, ale zapamiętaj:
Takich rzeczy nigdy nie nauczysz się z samych książek... owszem, mogą potem pomóc, jakieś nowe rzeczy wprowadzić, ale najważniejszy jest trening... godziny powtarzania tego samego... PZDR
Przepraszam za OT, ale czym te dwie organizacje się różniły (no, wiem co to było KPN - rozumiem że jedna z tych organizacji była przybudówką partii? )
Pozdr
Robal2pl
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Szczerze mówiąc, dużym minusem, było to, że właśnie nie zostało nam do końca wytłumaczone, czym różni się "nasz" Strzelec od OSW. Z tego co się jednak zorientowałem nie ma on nic wspólnego z KPN. Powstał po '89 roku i bezpośrednio nawiązuje do tradycji Strzelca z XX-lecia. Znam tylko opinie ludzi, którzy byli w lubelskim OSW, no i z tego co oni mówią, to była to porażka, organizacja, która ze szkoleniem wojskowym nie miał zbyt dużo wspólnego (zaznaczam, to nie moje zdanie, tylko wypowiedzi innych). A jeśli chodzi o podstawowe różnice, to "my" mieliśmy czarne berety, a OSW zielone. Pies pogrzebany jest w tym, że OSW też wywodzi się z tradycji międzywojennej nawiązującej do Strzelców Piłsudskiego...
Jak by nie było, "mój" Strzelec, czyli ten inny niż OSW, przekazywał naprawdę dużo wiedzy wojskowej...
Znam tylko opinie ludzi, którzy byli w lubelskim OSW, no i z tego co oni mówią, to była to porażka, organizacja, która ze szkoleniem wojskowym nie miał zbyt dużo wspólnego (zaznaczam, to nie moje zdanie, tylko wypowiedzi innych).
No to teraz mnie kolega zaskoczył. Ja należałem do lubelskiego oddziału Z.S.Strzelec O.S.W. i przynajmniej w moim okresie, była to naprawdę świetnie działająca jednostka. Wielu kolegów z mojego oddziału służy teraz w różnego rodzaju jednostkach specjalnych, kilku skończyło szkoły oficerskie, prawie każdy jakoś związał sie ze służbami mundurowymi.
@Qoolo, a tak z czystej ciekawości-jakiego koloru patki nosiliście?
My nie mieliśmy jeszcze patek, bo ja byłem w dopiero drugim naborze lubelskim. W ogóle ZS "S" lubelski istnieje właśnie od roku bodajże '05, czy '06. A kiedy Ty Jack należałeś do OSW? Bo może po prostu się zmieniło... ja znam ludzi, którzy byli w OSW w latach mniej więcej '06,'07.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum