Pomógł: 10 razy Wiek: 32 Dołączył: 23 Sie 2005 Posty: 147 Skąd: Warszawa
Wysłany: 02-06-2006, 22:50
Arafat napisał/a:
Zwróćcie uwagę na gościa po prawej i jego MP5. Jak widać ma doczepioną smycz na miejsce w które doczepia się pas nośny
jako podpowiedz dodam, ze te gumki to sa gumki elastyczne... rozciagaja sie. nie sa to liny "zjazdowe", ale grube gumy.
stosujemy takie w SPAT Szczecin (podpatrzone w SPAP Sz). polecam. bardzo dobre rozwiazanie.
Zeby rozwiac spekulacje: ta niebiesko czarna "lina" to najnormalniejszy ekspander (guma). Mozna ja kupic w kazdej Castoramie. Bardzo praktyczna sprawa i coraz czesciej stosowana w innych pododdzialach at zarowno do broni podstawowej jak i krotkiej gdy mamy "prace" na dwoch krotkich jednostkach broni.. jednak zastanawia mnie jedna rzecz, otoz zauwazyliscie gumke na zdjeciu a nikt nie zwrocil uwagi na to, ze operator, ktory ma bron wsparcia KBKAK oprocz tego operuje MP5. Blad! Albo bron wsparcia albo pistolet maszynowy.
Tutaj inna fotka podobnego typu.
_________________ "W walce na miecze największą sztuką Samuraja jest wiedzieć, kiedy nie dobywać miecza." - Musashi Miyamoto specnazlodz.pl
Pomógł: 10 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 407 Skąd: Częstochowa
Wysłany: 06-06-2006, 16:25
nie do końca wiemy co się tam działo
dobrze że w ogóle mają coś do wsparcia ...jak dla mnie to i tak chłopaki są zajebiście wyposażeni....zauważcie że kilku ma własne noże CRKT dobre zdrowe podejście ...
Jesli chodzi o wyposazenie to faktycznie maja dobre. Mozna im pozazdroscic chociazby taktycznych kamizelek modulowych. Nie jestem pewien ale na jednym zdjeciu zauwazylem system FX do MP5 co jest bardzo pomocne w trakcie szkolen. Zapewne powaznie podchodza do realizacji o czym swiadczyc moze wprowadzenie oznaczen taktycznych zespolow szturmowych. Widac, ze maja rowniez inne kombinezony niz pozostale jednostki SPAP w Polsce. Patrzac dalej zwracaja uwage pokrowce na maski p-gaz tez inne niz reszta Polski, mozna wnioskowac, ze dysponuja jakims innym modelem maski. Ktos w Gdansku dobrze ogarnia zakupy dla chlopakow.
Co do broni wsparcia to podtrzymuje wczesniejsza wypowiedz
_________________ "W walce na miecze największą sztuką Samuraja jest wiedzieć, kiedy nie dobywać miecza." - Musashi Miyamoto specnazlodz.pl
Tu na zdjeciu maja jeszcze maski mp5. Zwroc uwage na inny pokrowiec niz na tych zdjeciach z pokazow. Podejrzewam, ze jednak im wymienili maski na lepsze bo te mp5 sa gowniane (pochlaniacz z przodu itp,itd.). No i jeszcze kevlarowe rekawice:) maja.
Nie mam pojecia gdyz na zachodzie jest masa do wyboru do koloru. Widzialem kiedys testowane maski, w ktorych pochlaniacz mogl byc albo z lewej albo z prawej strony. Niestety nie pamietam firmy ani nazwy.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 407 Skąd: Częstochowa
Wysłany: 06-06-2006, 19:00
podejrzewam że nie wymienili im masek ..cała polska zapycha w MP5....inne sa tylko pokrowce..tamtych wczesniejszych nie da się zamontowac na kamizelce...
A moze rzeczywiscie dostali pokrowce na maske razem z kamizelka. W koncu maja kamizelki modulowe a pokrowiec na maske powinien byc jednym z modulow. maski natomiast zostaly te same.
jednak zastanawia mnie jedna rzecz, otoz zauwazyliscie gumke na zdjeciu a nikt nie zwrocil uwagi na to, ze operator, ktory ma bron wsparcia KBKAK oprocz tego operuje MP5. Blad! Albo bron wsparcia albo pistolet maszynowy.
Tutaj inna fotka podobnego typu.
Obrazek
Ten KBK może poprostu został zarekwirowany "przestępcy" na tych ćwiczeniach
Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2017 Skąd: Polska
Wysłany: 10-04-2007, 16:12
Wracając do tematu to chłopaki mają maski w dalszym ciągu te same i faktycznie mają panele NFMu do kamizelek na maski!!
Również potwierdzam że to nie system FX tylko odrzutnik jak pisał FOKA jednak system FX o ile mi wiadomo również jest w jednostce.
Co do kamizelek jeszcze to Gdańsk ma dwa modele. Cougar II i znany wszystkim Wolverine II
Cytat:
Znacznie ciekawszą rzeczą jest AKM widoczny na tym zdjęciu:
Dla ułatwienia, podpowiem że chodzi o broń z prawej
Czarna kolba, szyny montażowe, latarka.
Koleś który jest jego operatorem wkłada w niego dużo pracy. Oczywiście kasy też ale nie jest to tak jak myślicie że za swoje. Po prostu to co jest potrzebne zakupili. Niestety KWP nie ma jeszcze G36 więc SPAP musi kożystać z AKMów jako broń wsparcia.
Cytat:
Widac, ze maja rowniez inne kombinezony niz pozostale jednostki SPAP w Polsce.
To AT3 ma je też na swoim wyposażeniu realizacja ze Stołecznej i troche ZOA.
(BTW wkrótce będę miał je również ja...)
Co do wyposażenia Gdańska to trochę w tym temacie mogę powiedzieć więc jak ktoś chce to niech pyta.
Dokladnie tak jak napisal broken. Chlopaki maja torby na maski od NFM a pracuja z MP5 jak reszta polski. Kombinezony koloru czarnego obecnie stopniowo wprowadzane do uzycia, obecnie procz gdanska dzialaja w nich obie stołeczne jednostki (ZOA WR KSP).
Podobnie jak patent z guma zamiast standardowej tasmy do broni podstawowej. zyskuje on coraz szersza rzesze zwolenikow w calej polsce.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum