Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2017 Skąd: Polska
Wysłany: 20-09-2006, 13:30
Generalnie druga seria to zdjęcia robione pod program o SKYMarshals. "bezpieczny pokład" czy jakoś tak. Nie są poukładane w kolejności szturmu jednak nie wiem co wg tych zdjęć można wywanioskować o błędach w taktyce.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 11 Wrz 2006 Posty: 84 Skąd: Warszawa
Wysłany: 20-09-2006, 20:57
Druga seria to też pokaz, przyjrzyj sie pierwszemu zdjęciu. Taką kamera nie kreci sie raczej materialów do analizy. Ocenianie umejetności ze zdjęc a na dodatek z pokazów to szczyt głupoty. Jeżeli chodzi o sprzęt to dziwie się, że nie wybrali kabur safarilanda o których nie słyszałem jeszcze nic zlego i wykorzystuje je tak wiele jednostek.
Pomógł: 52 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2005 Posty: 1395 Skąd: Warszawa
Wysłany: 20-09-2006, 23:54
Za Safari przepłaciliby okrutnie bo to HPE Kieleckie diluje i "nieco" przycina na nich. Wzieli Securityland pewnie, bo pan PD robił dla nich kabury wcześniej i im podchodziły podobno. No i dobrze bo i produkt krajowy i jakość dobra i cena niewysoka. Ja tylko BHI nie lubię tak całkiem bezinteresownie.
Oczywiscie trodno jest osadzac po fotkach z pokazow, ale pewne wnioski mozna sprobowac wyciagnac.
Ja bede probowal, a wy mnie potem rozsmarujecie, OK?
Moje uwagi dotyczy drugiej czsci zdjec, tzn tej z pomieszczen.
Zaczynajacej sie po wzmiance "Kilinghouse"
Fota 1:
operator z uniesionym MP5 z HWSem ubezpiecza mniej istotny kierunek (drzwi juz poszly)
Jedynka jest bez wsparcia.
Operator ten zreszta zaraz bedzie sie wbijal do pomieszczenia jako dwoja, albo ostatecznie trzeci, wiec nie wie co sie dzieje.
Oczywiscie Pan Z Kamera mogl go po prostu poprosic, o trzymanie broni w kadrze...
Fota 3:
Kują.
Tylko ubezpieczajacy zespol w lewej gornej cwiartce, ustawil sie tak, ze kolega kujac, zaslania niedobregowroga, Wiec celuje partnerowi w odwlok.
Takich problemow nie ma druga kujaca para
Fota 5:
Jedynka sie chyba pospieszyla ciut, i nie zaczekala z wejsciem az FB odpali.
Dobrze, ze cwiczebne maja tylko 130-140 db.
Foty 7-10:
Nie jest to raczej sekwencja jednego wejscia, ale wyglada na to, ze na zadnym zdjeciu nie sprawdzono sektora "za drzwiami".
Moze dlatego ze zespol wiedzial dokladnie, gdzie beda cele...
Fota 8:
czterech operatorow na srodku pomieszczenia, jednak nie kontroluja go calego.
Tyle ja.
Sadze, ze warto omawiac takie ciut bardziej zywe przyklady, nawet jesli sa to tylko pokazy.
Nie sadze, ze pokaz nie ma nic wspolnego ze sposobem cwiczenia, bo pewne nawyki trudno
jest zmienic, i w akcji zrobimy tak jak sie uczylismy: Dajcie np.komus obytemu z bronia wiertatke. I popatrzcie jak bedzie trzymal palec wskazujacy? No jak?
Pozdrawiam pokornie.
Nooreck
BTW Ja na przyklad nie lubie Safarilandow, bo sa wyklejone takim niby zamszem, i sie strasznie ciagna. Spowalniaja dobycie broni.
Pomógł: 52 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2005 Posty: 1395 Skąd: Warszawa
Wysłany: 21-09-2006, 01:23
Wiem Vent, że nie lubisz bo to o tej skórce powtarzasz za każdym razem... To są już drobne różnice preferencji, wybór jest to sobie wybrać można. Swoją drogą nowsze modele 6004 mają inne wyścielenie, z jakiegoś innego materiału.
Wysłany: 21-09-2006, 09:25
Safarilanda w PL nie sprowadza tylko HPE, jest jeszcze firma z Poznania przy strzelnicy Parabellum i z tego co się chwala sprowadzali dla ZOA. A ceny nie sa takie same jak dla zwykłego zjadacza chleba
Oczywiscie Kacz, masz racje,
ale dosyc mnie drazni, kiedy pojawiaja sie "najlepsze" graty, o ktorych kazdy znawca wie, ze sa de best. I nawet nie wypada rozgladac sie za innymi. Bo wtedy jest sie lamerem.
6004 jest tylko flagowym tego przykladem.
Nie jestem tez wielkim fanem BH Serpow, ale rozumiem, ze komus moga odpowiadac.
Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2017 Skąd: Polska
Wysłany: 21-09-2006, 09:43
Cytat:
Foty 7-10:
Nie jest to raczej sekwencja jednego wejscia, ale wyglada na to, ze na zadnym zdjeciu nie sprawdzono sektora "za drzwiami".
Moze dlatego ze zespol wiedzial dokladnie, gdzie beda cele...
To foty, nie film, więc nie wiemy czy ktoś z operatorów nie sprawdził drzwi i sektora za nim ! Może po prostu nie ma tego na zdjęciu.
Cytat:
Kują.
Tylko ubezpieczajacy zespol w lewej gornej cwiartce, ustawil sie tak, ze kolega kujac, zaslania niedobregowroga, Wiec celuje partnerowi w odwlok.
Wg mnie jest to już moment podnoszenia oponenta. On jest już skuty. W sumie racje że powinien i tak w kolesia celować jednak może właśnie się przemieszczał a fota niefortunnie go cyknęła.
Wysłany: 21-09-2006, 09:55
Fota 1:
operator z uniesionym MP5 z HWSem ubezpiecza mniej istotny kierunek (drzwi juz poszly)
Jedynka jest bez wsparcia.
Operator ten zreszta zaraz bedzie sie wbijal do pomieszczenia jako dwoja, albo ostatecznie trzeci, wiec nie wie co sie dzieje.
Oczywiscie Pan Z Kamera mogl go po prostu poprosic, o trzymanie broni w kadrze...
Jeżeli już mialbym się czegoś czepić na tej fotografi czepił bym się bardziej jedynek po prawej i lewej stronie. Gdzie oni maja broń przed i w czasie otwierania drzwi. Operator z MP może mial kontrolować ten sektor nie wiemy jakie były zalożenia.
Jeżeli już mialbym się czegoś czepić na tej fotografi czepił bym się bardziej jedynek po prawej i lewej stronie. Gdzie oni maja broń przed i w czasie otwierania drzwi.
Tez o tym myslalem, ale moga miec w lapach krotka, i trzymac skrocona - przy orderach. Wiec na focie nie widac?
BTW. Jedynka w zespole moze byc tylko jedna. Podobnie dwojka itd.
Wysłany: 21-09-2006, 20:15
Napewno mają krótką co nie zwalnia ich do trzymania w gotowości do uzycia, a jeżeli chodzi o jedynki to masz rację ale napisałem tak dlatego żeby nie było nieporozumień, typu, a skąd wiesz, że ten co stoi po lewej stonie to dwójka ew. trójka a może jedenastka. Paniał.
Pomógł: 4 razy Dołączył: 13 Maj 2005 Posty: 125 Skąd: Ciechanów
Wysłany: 22-09-2006, 08:30
Pierwsze zdjecie z killing house - jedynka stoi "odwrotnie" wzgledem sciany. Jest odkryta na ogien z wnetrza pomieszczenia, zamiast zapewnic sobie oslone sciany.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum