Witam wszystkich, mam elementarne pytania, narysowałem taką poglądową mapke;
sytuacja chyba prosta, sekcja idzie korytarzem i musi sprawdzic pokoje, i teraz moje pytania:
1. czy jesli osoby 1 i 2 wchodza do pomieszczenia zeby je sprawdzic to czy reszta sekcji wchodzi za nimi ? czy zostaja czekaja na nich ? czy moze ida dalej do nastepnego pomieszczenia , a oni jak sprawdza dolaczaja ?
2. czy jest taka mozliwosc ze po wejsciu do pomieszczenia i sprawdzeniu go i wyjciu kolejnosc osob sie zmienia ? ze np. na poczatku stoi 2 1 4 3 5 5 ? czy zawsze wchodza jako 1 2 3 4 5 6 i jak wyjda musza sie ustawic 1 2 3 4 5 6 ?
3. osoby w sekcji sa w "dwójkach" i czy te dwojki ulegaja zmianie ? czy zawsze osoby pracuja w tej samej dwojce ?
Wysłany: 06-10-2009, 22:25
Z tego co ja wiem to nie, nie wchodzi cała sekcja. Wchodzi dwójka, 3 przechodzi przed drzwi, czwórka i piątka za nim. 6 zostaje i kryje tył. jedynka i dwójka po sprawdzeniu dołączają. przy następnych drzwiach to samo. Zmienia się kolejność, wszystko jest elastyczne. Nie zawsze pracuje się w tej samej 2.
Do tego dochodzi komunikacja. Gdyby w pierwszym pomieszczeniu było dodatkowo wyjście to jeden z dwójki którzy weszli do pomieszczenia krzyczy "Wsparcie 1".
Dodatkowy operator wchodzi do pomieszczenie żeby zabezpieczyć to wyjście podczas gdy prowadzone jest przeszukanie pierwszego pomieszczenia (Komendy Ubezpieczam-Sprawdzam).
Podczas wychodzenia z pomieszczenia następuje komunikacja z grupą pozostającą na korytarzu po czym dołączacie do "ogona".
I w zasadzie na Wasze potrzeby jest to wiedza wystarczająca. ;)
Witam wszystkich, mam elementarne pytania, narysowałem taką poglądową mapke;
Obrazek
sytuacja chyba prosta, sekcja idzie korytarzem i musi sprawdzic pokoje, i teraz moje pytania:
1. czy jesli osoby 1 i 2 wchodza do pomieszczenia zeby je sprawdzic to czy reszta sekcji wchodzi za nimi ? czy zostaja czekaja na nich ? czy moze ida dalej do nastepnego pomieszczenia , a oni jak sprawdza dolaczaja ?
2. czy jest taka mozliwosc ze po wejsciu do pomieszczenia i sprawdzeniu go i wyjciu kolejnosc osob sie zmienia ? ze np. na poczatku stoi 2 1 4 3 5 5 ? czy zawsze wchodza jako 1 2 3 4 5 6 i jak wyjda musza sie ustawic 1 2 3 4 5 6 ?
3. osoby w sekcji sa w "dwójkach" i czy te dwojki ulegaja zmianie ? czy zawsze osoby pracuja w tej samej dwojce ?
To chyba tyle oco chcialem spytac.
Zależy czy zalezy Ci na szybości czy na bezpieczeństwie tego kawałka roboty. Robisz 1. pokój 1 i 2 wali do wewnątrz, wszesniej 3 przejmuje ubezpieczenie korytarza. Kiedy 3 i reszta słyszą ze koledzy ubezpieczają się i czyszczą 1. pomieszczenie(wariant szybki teraz) robią drugie. Wariant bezpieczny- czekają ąż zostanie sprawdzone pomieszczenie i dostana sygnał kontaktu od 1 lub 2. Wtedy przechodzą dalej 1i2 wali na koniec. 3i4 do nast. pomieszczenia, 5 wczesniej przejmuje przód a ost tył( zawsze i to na samym początku) kiedy 2 pokieszczenie jest sprawdzane mozesz uzy sprawdzonego pomieszczenia jako osłony dla chłopaków z zespołu. Ktoś sie tam po prostu schowa żeby nie było katła na korytarzu- jeden granat sześ trupów.
I jak najbardziej każdy robi w teamie na kazdej pozycj wysciowej zależnie od styuacj i układu chaty. Więc każdy robi z każdym i każdy wie co ma robi będąc 1,2,3,4,5 czy 6 Yu masz jeden z wariantów, bo jak masz arcze robisz inaczej, jak masz mało ludzi-inaczej, jak dużo, inaczej. A jak zaskoczenie i zależy na szybkości bo to np. hotel i w dwóch są bandziory - to jeszcze inaczej
Pozdrawiam
Z całym szacunkiem dla wyżej piszących (bo piszą generalnie poprawnie), to wszystko zależy od "szkoły". W niektórych wypadkach wejdzie jeden, w innych dwóch, a w innych trzech. O tym co się będzie działo dalej też zależy od wielu czynników, podziały na dwójki i nie też zależą od "szkoły".
W tej zabawie nie ma stałych schematów.
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Chłopak dostał ode mnie podstawy, nie bede sie na początku rozpisywał o wariantach co. kto z kim i jak bo się mu pomiesza. Jak pyta o podstawy to chyba zaczyna działa. Ma czas na naukę
Ale po co ?
Niech się nauczą jednego a dobrze i na ich potrzeby wystarczy z zapasem.
@Kazuki:
Znajdźcie sobie miejscówkę albo zróbcie z srajtaśmy poniższy schemat i macie ćwiczenia na całą zimę
Korytarz L będziecie sobie kroić, wejście do pierwszego przetrenujecie, wsparcie i wejście do drugiego też, potem wyjście z pomieszczeń na korytarz. Potem się zawiniecie i w drugą stronę.
Jak wam się znudzi i wszystko opanujecie to wystarczy zamienić korytarz L na korytarz T i zabawa od nowa.
Na przyszły rok dziadek Kangur może zrobi warsztaty taktyczne to wam poprawi technikę i gra gitara ;)
Pomógł: 5 razy Wiek: 26 Dołączył: 03 Lut 2009 Posty: 1313 Skąd: nie interesuj sie
Wysłany: 07-10-2009, 14:56
HoHoL napisał/a:
@Lasos:
Ale po co ?
Bo ludzie sie nie będą rozwijać. Zawsze warto poznawać nowe rozwiązania, które być może znajdą miejsce w czyjejś taktyce - nigdy nie wiadomo, z jakim sutuacjom będzie trzeba stawiać czoło.
Czasami, jestem na jakimś szkoleniu i ktoś mówi, "nie bo u nas robi sie tak". Ale nie po to jedzie sie na szkolenia, żeby jeść te same kartofle od 20 lat, tylko, żeby poznać coś nowego i być może wynieść cos pouczającego.
Moze teraz napisze jak to robilismy i jeszcze dorzucicie jakies korekty,
a mianowicie, podchodzimy do drzwi, 2 przechodzi na druga strone drzwi a za nia idzie 3 ktora ubezpiecza przod. 1 i 2 wchodza do srodka i wtedy 4 przechodzi i dolacza do 3. Ekipa czeka , jak 1i2 sprawdza pomieszczenie wychodza i wchodza w srodek sekcji (czyli 3i4 sa na poczatku, 1i2 wsrodku no i 4i5 na koncu) wtedy idziemy dalej i kolejne pomieszczenie.
a mianowicie, podchodzimy do drzwi, 2 przechodzi na druga strone drzwi a za nia idzie 3 ktora ubezpiecza przod.
A, czyli drwi są zamknięte. Szczególik, który raczyłeś pominąć.
1 i 2 ubezpieczają kierunek drzwi, 3 i 4 przechodzi.
Kazuki napisał/a:
1 i 2 wchodza do srodka i wtedy 4 przechodzi i dolacza do 3.
4 przechodzi przez światło drzwi gdzie być może trwa walka? Po wejściu 5 (wg mojego przeliczenia) przechodzi dopiero po sygnale ze środka, że jest bezpiecznie.
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Ale po co ?
Bo ludzie sie nie będą rozwijać. Zawsze warto poznawać nowe rozwiązania, które być może znajdą miejsce w czyjejś taktyce - nigdy nie wiadomo, z jakim sutuacjom będzie trzeba stawiać czoło.
Czasami, jestem na jakimś szkoleniu i ktoś mówi, "nie bo u nas robi sie tak". Ale nie po to jedzie sie na szkolenia, żeby jeść te same kartofle od 20 lat, tylko, żeby poznać coś nowego i być może wynieść cos pouczającego.
Nie no pełna zgoda z tym co napisałeś ale to przyszłość.
Nauczysz się jednego, uczysz się następnego.
Wpajanie zielonym wszystkiego od razu nie ma sensu, ani nie zapamiętają ani się nie nauczą a na bank pomieszają wszystko.
Skoro kolega pyta o podstawy to mu trzeba dać prostą odpowiedź. Jak się nauczą to wrócą i zapytają czy da się to robić inaczej
Wysłany: 07-10-2009, 16:43
Hohol w ogóle Laos ;) Wiem literówka zdarza się każdemu Miałem na myśli by sobie przećwiczyli kilka wariantów przejścia i wybrali ten który im najbardziej odpowiada. A potem faktycznie powoli dodawać po kolei następne.
A, czyli drwi są zamknięte. Szczególik, który raczyłeś pominąć.
W sumie, robimy tak ze jak drzwi sa zamkniete to 2 przechodzi, daja sobie znak otwarcie i wejscie, a gdy drzwi sa otwarte to 2 przechodzi po woli takie krojenie pomieszczenia robi w trakcie przejscia.
Foka napisał/a:
4 przechodzi przez światło drzwi gdzie być może trwa walka? Po wejściu 5 (wg mojego przeliczenia) przechodzi dopiero po sygnale ze środka, że jest bezpiecznie.
Robilismy wczesniej ze na poczatku z 3 przechodzila i 4 ale to zmienilismy, ale teraz wiem ze bedziemy robic tak ze 4 bedzie przechodzic dopiero wteyd jak dwojka w srodku da znac ze jest ok.
Wysłany: 07-10-2009, 23:40
przy otwartych drzwiach pamiętać by nie eksponować sie w świetle drzwi- lufa często jest widoczna zanim osoba wejdzie- najlepiej ustawić któregoś z Was, zeby obserwował, niech ustawia sie niestandartowo w różnych miejscach, niech pokameruje, wtedy będziecie mogli sobie poanalizować jak to wygląda z drugiej strony.
Jak Foka tłumaczył- nie pomija sie pomieszczeń
pamiętać o linii bezpieczeństwa
pierwszy robi rogala czyli zawija się w róg
pamiętać że pomieszczenie to trójwymiar
swoją drogą polecam (o ile nie było to już robione) zajęcie się w pierwszej kolejności zieloną taktyką.
Niektórych rzeczy nie da się nauczyć "z książek". Jeśli nie maci na miejscu kogoś kto zna chociaż podstawy to nie macie się co brać za bardziej skomplikowane rzeczy, bo będziecie się uczyć błędnie i nabierzecie złych nawyków.
Kazuki napisał/a:
czaba napisał/a:
swoją drogą polecam (o ile nie było to już robione) zajęcie się w pierwszej kolejności zieloną taktyką.
Ale zielona to zupelnie inna bajka, czarna jest trudniejsza, a zarazem ciekawsza
Naukę należy zacząć od podstaw. Nie mając podstaw a ucząc się "ciekawszych" rzeczy dla kogoś z boku będziecie wyglądać komicznie.
Wysłany: 08-10-2009, 12:35
ciekawsza.. bym polemizował, może bardziej widowiskowa
bez zielonej nie ma co zaczynać czarnej. Koniec kropka:)
zaczynanie od dupy strony do niczego nie prowadzi. Na zasadzie- umiesz czyścić budynek ale co z tego- czy umiesz dotrzeć do niego, gdyby był w środku lasu w środku nocy?
http://www.youtube.com/watch?v=Vykq1oQ31Aw umieszczam tu link, warto obejrzeć całą serie<po angielsku ale da rade zakumać bez znajomości>
jest to przedstawienie w sposób ogólny metod działania SAS- warto zwrócić uwagę że zielona taktyka jest w 1 odcinku, zaczyna się to od stworzenia własnej puszki survivalowej czyli- jest to logiczny ciąg. Na samym pierwszym odcinku można bazować i poświecić na to rok spokojnie, zabawe w antyterrorystów itp. radziłbym zostawić po zapoznaniu się z zieloną.
Chłopaka widocznie zielona nie interesuje bo ma inny kierunek obrany. Swoją droga widzę że jestes wyzarty przez 15 lat roboty i wiesz pewnie co mówisz dając złote rady. Może chłopcy z CBŚ odwiedzaja forum i tez przeskocza sobie na zielona taktykę bo im sie przyda cholera wie do czego.
W zasadniczej pewnie mieli okopywanie. Jest istotna na maxa zwłaszcza przy zatrzymaniach. Bo jak sie przemieścisz z Wawy do Lublina po goscia? Lasem, lasem.
Wiecie co, zle sie wyrazilem, bo to nie jest tak, ze siedzialem w domu i nagle ogladajac W11 (taki joke :P) zachialo mi sie bawic w AT. Ogolnie pare lat temu "bawilismy" sie w zielona, troche od Strzelca sie nauczylo troche z innych miejsc wiec zielona szla, ale ekipa sie posypala i temat umarl. A teraz znalazla sie nowa ekipa chetna na AT, jest z nami koles po szkoleniu w Minsku Maz. (szkolenie wojskowe przed wylotem na misje) wiec on mial MOUT i pokazuje wszystko co mial na tym szkoleniu, a reszte po prostu staramy sie robic z glowa jak najbardziej sensownie i z najmniejszymi stratami. Wiec chyba nie mozna powiedziec ze zaczynamy od kompletnego 0.
Ale wiadome poczatki bywaja trudne, dlatego lepiej spytac ludzi ktorzy maja o tym pojecie.
Wiec wszystkie rady ktore tu napisaliscie napewno wykorzystamy
Początek to sposób przenoszenia broni głównej i zapasowej, zmiana broni, reakcja na awarię, ubezpieczanie partnera, poruszanie się w szyku. Jak to ma się opanowane w 110% można przejść do taktyki. A tego na forum się nie wytłumaczy, trzeba pokazać, a później stanąć, opierdolić i poprawiać błędy.
Takie grupy "paramilitarne" czy jak by to inaczej nazwac, robia to amatorska dla "zabawy"/przyjemnosci/pasji no nie wiem czego jeszcze, i wiadome jest to ze jest to Amatorka, bo tylko Ci co pracuja w sluzbach mundurowych robia to "zawodowo". Ale robiac to amatorsko, starasz sie zeby wygladalo i wychodzilo to jak najbardziej pro, dlatego w miare mozliwosci trzeba uzyskiwac pomoc/informacje z roznych zrodel ;]
Dobra ale teraz mam inne pytanko, wiem ze powiecie ze to za trudne jak na poczatek itd, ale chcial bym wiedziec, nizej jest mapka pomieszczen teoretycznie takich samych w jakich cwiczymy,
I teraz moje pytanie jak powinno wygladac ustawienie pod drzwiami skoro po lewej stronie na przeciw jest kolejne pomieszczenie i do tego z otwartymi drzwiami ?
Czy wogole jedna sekcja robi takie miejsce ? Czy wymagane sa dwie sekcje ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum