Wysłany: 05-10-2005, 15:56 Do czego taka amunicja?
Witam
Ostatnio w magazynie z bronią w mojej firmi zobaczyłem takie naboje rewolwerowe:
ołowiany pocisk ale nie wystajacy z łuski i w dodatku jakby sciety - w kształcie walca.
Do czego służy taka amunicja rewolwerowa?
Cos jakby mini breneka.
Niestety nie jest to amunicja bardzo bojowa...
Nazywa sie to "Wadcutter" jest to rewolwerowa amunicja tarczowa.
Ma dosc niewielka energie, niewielki odrzut, jest latwa do opanowania, i celna.
Cylindryczny, plaski nos zostal zaprojektowany do wycinania eleganckich, okraglutkich dzurek w tarczy. Serio.
W 1994-5 roku na strzelnicy spotkalem sie z czeskim rewolwerem, który strzelal opisywana tutaj amunicja. Gosc ktory prowadzil zajecia mowil, ze ten rewolwer nazywa sie ZKR.
Aaaa, to mozliwe.
Ja widzialem Wadcuttery tylko ,38special, bron nie musi byc specjalnie dostosowywana.
Tzn, z W.38 mozna strzelac w kazdej trzydziestce osemce.
Zapewne W. sa robione w innych kalibrach, z tym ze raczej z uwagi na konstrukcje glownie rewolwerowych.
Witam!
Miestety amunicje SPORTOWA do rewolwerow .38 wydawano polskiej policji.....jet to oczywisty blad sluzb logistycznych, bota amunicja oddzialywuje na cel gorzej niz FMJ
Pozdr
Robal2pl
killfranc [Usunięty]
Wysłany: 07-10-2005, 23:33
Niestey nie masz racji. Bo Wadcutter 38 spc. ma energie mniejsza od Szerszenia 38 spc. w Warszawskim WZ SUSW :-) w czasach E Misztala , chłopcy robili testy i ten pocisk nie przebijał grubej skórzanej kurtki. Jest to amunicja tylko i wyłącznie sportowa, a to ze ktos moze miec ja "na stanie" to tylko zasługa tej osoby bo chciała zabłysnąć.
Witam!
lasnie o to mi chodzilo, ze jest nieskuteczna...do.38 sa tez plastikowe, oraz FMJ, a obecnie jesli sa uzywane rewolwery to jako "bron alarmowa"
pozdr
Robal2pl
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum