Witam.
Ostatnio byłem z kumplem na manewrach ASG, i mi powiedział, że jak będziemy wchodzić do pomieszczenia to on wchodzi pierwszy i oddaje 2 strzały intuicyjne.I tu mam takie pytanie:
Po co sie oddaje te "2 strzały intuicyjne"?
Z góry dzięki.
Sam fakt, ze nowy sie zapytal dobrze o Nim swiadczy. Natomiast intuicja mowi mi, ze dla jego kolegi, ktory wchodzi do pomieszczen i cos tam oddaje nie ma juz nadziei ;)
_________________ Wszyscy, którzy walczyli fair, zginęli.
Ale zauważyłem, że to się jednak stosuje w wojsku.Jeden kolega mi powiedział, że raz o tym mówili na killzon'ie - żeby teoretycznie zabić przeciwnika w miejscu do którego sie strzela albo go tak wystraszyć, żeby nie wystrzelił.Niewiem ile jest w tym prawdy.
Nie słuchaj bzdur... tyle mam do powiedznia w tym temacie.
I jedna rada Takytka to nie tajemniczy ogród:) wiekszość rzeczy ma jakiś cel, jesli cos sie usłyszy wystraczy pomyslec czy to ma sens i do czego moze służyć- jesli odpowiedz jest idiotyczna to sam pomysł tez
Pomógł: 7 razy Wiek: 35 Dołączył: 04 Gru 2007 Posty: 845 Skąd: Polska
Wysłany: 21-05-2008, 09:16
Te mityczne ,,dwa strzały" to pewnie, masz Koala rację, jakiś bzdet, i szeptana legenda. Mi wykładowca taktyki piechoty w Koszalinie dobrze radził, by do każdego zdobywanego pomieszczenia wrzucać najpierw tyle granatów, ile jest w nim otworów okiennych; miało to ponoć wynikać z regulaminu walki-czytaliśmy, jakoś nie wynikało.Zagadnęliśmy gościa na pasie taktycznym, przy fajce, jak miał akurat dobry humor, i podpytaliśmy bliżej - tłumaczył się, że to było w starym regulaminie, ale pomysł jest dobry i warto go nadal stosować. Ale nam się wydawało, iż po wejściu do pomieszczenia wymiecionego - powiedzmy 4/5 szt. RG-42 - zastaniemy sam pył w powietrzu, uniemożliwiający obserwację i walkę, a w najgorszym razie-sufit będzie leżał na podłodze. A zmarnowanych granatów zabraknie nam na następnej zdobywanej kondygnacji, gdy akurat będą potrzebne.
Następnych złotych myśli tego samego, porządnego i mądrego skądinąd człowieka (typu - ,,jak drzwi wyglądają na zamknięte, to wysadzić granatem z AKMŁ"-mieliśmy po aż jednym na pluton, akurat by był pod ręką) nikt już nawet nie notował.
Prywatnie pomysł z wywaleniem w czort dwóch nabojów uważam za nawet bardzo zły, fatalny -walka w pomieszczeniach zamkniętych jest bardzo dynamiczna, a tych dwóch kul może zabraknąć w ekstremalnym momencie, gdy nie będzie już czasu na zmianę magazynka.
A na wojnie nie ma z reguły drugiej szansy.
tych dwóch kul może zabraknąć w ekstremalnym momencie, gdy nie będzie już czasu na zmianę magazynka.
To jedno, a drugie to łamanie jednej z podstawowych zasad posługiwania sie bronią - identyfikacja celu. A co jeśli tam będzie cywil? Butle z propanem? Drugi zespół szturmowy zdążył wejść innym wejściem?
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Pomógł: 7 razy Wiek: 35 Dołączył: 04 Gru 2007 Posty: 845 Skąd: Polska
Wysłany: 21-05-2008, 13:48
...i jeszcze jedno-moja wypowiedź dotyczyła warunków wojennych, gdzie nikt nie liczy się z pewnymi sprawami. Natomiast w działaniach AT-walenie na oślep to samobój, przecież mogą być za drzwiami niewinni ludzie, np. zakładnicy wypchnięci jako żywy kulochwyt przez terrorystów lub bandytów.
Wojna też nie zwalnia z pewnej dozy ostrożności-a nuż za ścianą jest zespół, który w ramach zdobywania obiektu wszedł innym wejściem i właśnie osiągnął pomieszczenie, do którego chcesz właśnie wejść? Kolegów ,,intuicyjnie" bym wystrzelał?
Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2017 Skąd: Polska
Wysłany: 21-05-2008, 14:03
Panowie pomyślcie jaki sens ma strzelanie do niczego ? ?? Bo jeżeli dobrze rozumiem zasadę tych strzałów to strzela się w ciemno tylko po to żeby strzelić ?
Więc po jaką cholerę ? ?
W asg może ma to znaczenie. Dzieciak schowany się wystraszy i zasłoni oczy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum