Wysłany: 05-08-2007, 18:37 Własny kamuflarz, "sposoby domowe"
Jak domowymi sposobami stworzyć własne maskowanie, kamuflarz ?? Ja myślałem o pocięciu na kształt liści kawałków koszulek zielonych, ale nie wiem sam czy będzie dobrze, inny pomysł to wykorzystanie poplątanych specjalnie nitek wełny. A jakie wy macie pomysły na wykonanie kamuflarzu ??
Jestem początkujący w tym temacie, więc sorry za moją niewiedze, pytam bo nie chce kupować seryjnych i gotowych kamuflarzy.
Wysłany: 05-08-2007, 20:39
Przez określenie "kamuflaż" masz w tym przypadku na myśli siatkę maskującą/ghille/itp?
Jako podstawa/szkielet siatka ze sznurka/linki (taka jak hamak ;)) i do tego przywiązać pocięte podłużne paski materiału w kolorach różnych. Najszybciej i najprościej.
edytka: ort ^^
Ostatnio zmieniony przez Leanderr 05-08-2007, 21:56, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 05-08-2007, 20:46
Chodzi ci może o to jak zrobić własnej roboty Ghillie Suit ?? albo siatkę maskującą (bo takie mam wrażenie) ?? Bo trochę nie jasno zadałeś to pytanie Im dokładniej wytłumaczysz o co ci chodzi, tym lepiej i więcej osób będzie ci mogło pomóc.
No więc recon padł, ale niebawem ruszy nowe recon pod adresem tanto.com.pl/recon najprawdopodobniej będzie większość postów co były na reconie1 więc i kamuflaż będzie jeśli czynnik ludzki nie zawiedzie.
Na forum specarmory w dziale warsztat jest opisany sposób jak własnym sumptem zrobić ghille.
Co prawda do zastosowań cywilnych (Paintaball) ale suma sumarum efekt jest udany.
Miałem okazje zobaczyć to ghille na żywo i jest imho ok.
a moze kupic barwink do ubran i zafarbowac np. firanke???
Lepiej wysmarować się gównem i wytarzać w śmietniku.
Ja wiem, że to dział ogólny, ale od myślenia, jak także czytania tego co już napisano i wyciągania wniosków, to nie zwalnia. A jak się nie chce/nie potrafi, to proponuje forum dla piętnastolatków...
ja osobiście myślę o wełnie naturalnej (zakupionej w pasmanterii albo innym składzie z wełną) coby nie bawić się w farbowanie i mieć DOKŁADNIE taki odcień, jaki się chce. Rozumiem,że napewno wyjdzie to drożej niż parciane/jutowe worki i ich farbowanie, ale mniej z tym będzie roboty.
myślałam o siatce sznurkowej, do tego ta wełna i może nieco szersze kawałki szmat (np, ufarbowane i wybrudzone koszulki bawełniane pocięte na niewielkie i wąskie "listki") z możliwością dowiązania jakiś patyków i wybrudzenia wszystkiego miejscowym błotem. co o tym sądzicie??
bo to żaden paintball, tylko prawdziwe wojsko ma być, więc nie chcę się zbłaźnić, a niestety szkoleń w sprawie nie oferują na ZSW.
Wysłany: 07-09-2007, 21:16
Przy okazji samoróbek Ghille powtórzę ostrzeżenie podobnego "amatora-snajpera" z wmasg.pl.
Konkretnie uwaga na jakikolwiek ogień, bo takie farbowane materiałowe ghille potrafi się pięknie zająć ogniem (w tamtym przypadku od żaru z papierosa się zapaliła całość na nim)
Rash [Usunięty]
Wysłany: 09-09-2007, 20:29
1. Po ch** sie ubierac w stroj kamuflujacy, jak sie pali papierosa? To jakby zakamuflowac karabin i przebrac sie za teletubisia.
1. Po ch** sie ubierac w stroj kamuflujacy, jak sie pali papierosa?
Na wypadek gdybyś zamaskował się tak dobrze, że nieprzyjaciel wychodzący na szluga stanąłby nad Tobą i zaczął kiepować na Twoje "gili", nie wiedząc, że tam leżysz. Proste - nie?
Pomógł: 13 razy Wiek: 12 Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 746 Skąd: Centrum
Wysłany: 09-09-2007, 21:41
Rash, to podpowiedz jeszcze jakie są impregnaty niepalne, bo ja znam tylko wodę :D
_________________ Watch your corner and bring your men back alive.
Kawaleria wciąż utrzymuje pozycje ;)
Rash [Usunięty]
Wysłany: 09-09-2007, 22:03
Impregnaty niepalne sa niepalne A tak na serio...to sa chyba jakies chemikalia (KZS ruski jest czyms wymazany, tak?), ktore impregnuja jakos tkaniny. Nie wchodzilem w to gleboko. Mozna polac woda.
Pomógł: 9 razy Dołączył: 21 Gru 2004 Posty: 245 Skąd: Południe
Wysłany: 10-09-2007, 12:05
Szkło wodne daje radę, ale jak zastosujesz w zbyt wysokim stężeniu to wszystko będziesz mieć sztywne i "łamliwe"
Niepalność szmaty pranej w roztworze szkła wodnego jest wystarczająca w omawianej kwestii Poza tym jest tanie i łatwo dostępne (butelki 1 litr.- Castorama itp.)
kurna, tyle lat na froncie i jeszcze nikt sie nie zapalił, jak to możliwe.
Zrób byle działało, nic się nie stanie. Jak dostaniesz z działka amunicją zapalającą to będziesz miał inne zmartwienia, a od kulki 6mm się nic jeszcze nie zapaliło, wiec naprzód.
Pomógł: 9 razy Dołączył: 21 Gru 2004 Posty: 245 Skąd: Południe
Wysłany: 10-09-2007, 17:40
Zen: szmata, którą wyprałem w szkle wodnym (żeby ją później testowo próbować spalić) nie błyszczała, ale kolor stał się ciemniejszy. To czy byłby połysk na zaimpregnowanych tak rzeczach zależy chyba bardziej od materiału bazowego - ja swojego wdzianka nie prałem w takim syfie, bo na wojne nie idę
Kangur: po to jest niepalna impregnacja, żeby sobie można było bezpiecznie przez ognisko poskakać. Wiem, że kermele i nomexy to bzdury Prawdziwi "hardkorowcy" używają tylko azbestu
Komuś sie maskowanie od fajki spaliło (pomijając sens palenia będąc zamaskowanym), więc impregnacja ma rację bytu.
5 0000 innych rzeczy w terenie Was zabije zanim sie spalicie w tym Ghillie.
Oczywiście pytań/dyskusji na temat taktyki/techniki maskowania/snajpera nie ma, ale impregnacja spedza sen z oczu...
Panowie, WSZYSTKO się pali. Diament ma temperaturę zapłonu Jak zobaczycie jakiś płyn który powoduje że materiał się nie pali - to jest temat na Nobla :-)
Wysłany: 18-05-2008, 13:46
mam wrazenie ze slonce deszcz i tarzanie sie w lesie szybko zneutralizuja impregnat
a co do maskowania to zwykle pakuly do uszczelniania rur zabarwione na kilka kolorow daja dobry efekt
Witam
Mianowicie staram się wykonać własne ghillie szukałem w google i na tej str ale większość tematów jest zamkniętych a z osobami piszącymi posty nie mogę sie skontaktować lub nie odpowiadają.
Szukam porady co do wykonania stroju tj:
1.Skąd mogę zakupić len.
2.Jaka powinna być konsystencja lnu nitki czy jakby loki bo obserwowałem rożne rodzaje.
3.Na jakie wymiary ciąć worek jutowy gdyż mój wogóle sie nie chce stżępic i czy ciąć go na pasy czy pojedyncze nitki.
Proszę o kontakt lub odpis gg 9889138.
Wielkie dzięki za pomoc.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum