Pomógł: 13 razy Wiek: 12 Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 746 Skąd: Centrum
Wysłany: 27-11-2006, 16:36
Zarówno działania nieregularne jak i rozpoznawcze są prowadzone przez wszystkie rodzaje wojsk. Wątpliwości mogą się zaczynać od pozyskiwania paliwa do kuchni polowej KP-120 w terenie zurbanizowanym a kończyć na technice wykonywania grobów przez orkiestry.
_________________ Watch your corner and bring your men back alive.
Kawaleria wciąż utrzymuje pozycje ;)
Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2017 Skąd: Polska
Wysłany: 27-11-2006, 16:40
Cytat:
Zarówno działania nieregularne jak i rozpoznawcze są prowadzone przez wszystkie rodzaje wojsk.
Masz racje ale wiesz jak jest Zen. Jak coś jest od wszystkiego to jest....
Więc nie ma jak etatowe komórki rozpoznawcze.
Ale wątpliwości związane ze prowadzniem działań rozpoznawczych, działaniem grup dalekiego zwiadu czy działań nierególarnych to temat rzeka więc proponuję sprecyzować o co konkretnie chodzi.
Razwedcziku_Wol [Usunięty]
Wysłany: 27-11-2006, 17:15
CO do wszelkich wojsk i ich mozliwosci to mam takie doswiadczenie bylem na poligonie na swietoszowie kto byl ten wie z bateria dowodzenia z pulku przeciwlotniczego . W takiej baterii jest druzyna rozpoznawcza na etacie ma 3 stary 266 duzo gratow i 3 zolnierzy + dowodce zazwyczaj plut. poziom ich wyszkolenia(szweje)byl mniej wiecej na poziomi 2 tyg unitarki byli tylko pyskaci nic wiecej.
i jak oni maja byc oczami to moge powiedziec ze ta bateria byla ocemniala!
a mam pytanie czy ktor z was zwrucil uwage na jedna z najbardziej demaskujaca czesc polskiego munduru ?
Wysłany: 27-11-2006, 17:21
Przede wszystkim mylimy rozpoznania.
To o którym piszesz to rozpoznanie artyleryjskie. Ma zupełnie inne zadania i cele.
Głównie mają wykrywać cele i potwierdzać trafienia. Taka ekipa nie zrobi ci np. wypadu czy zasadzki.
więc nie porównuj tego do rozpoznania.
A co do munduru. . . człowiek który go nosi
Wysłany: 27-11-2006, 17:41
Nie do konca nie zajmowali sie potwierdzanie trafien ale dzialali jako druzyna rozpoznawcza bo wybierali miejsca dyslokacji calej baterii a to troche jest. zajmowali sie takze rozpoznawaniem skazen i tp. zasadzki to owszem nie ale ....
masz racje nie do konca sluszne porownywanie bo troche krzywdzace
a co do munduru pierwszym co zdradza mundur nawet dobrze zamaskowanym to ... nasza ukochana flaga co wy na to jak wy maskujecie flage oprucz odprucia;)
Pomógł: 6 razy Dołączył: 21 Lip 2005 Posty: 77 Skąd: Warszawa
Wysłany: 27-11-2006, 20:28
Ja polecam taśmę 100mph.
Wysłany: 27-11-2006, 20:32
co to za tasma bo pierwsze slysze
a co do blotka to ok ale np jak jest srodek lata i jakos nie ma wody wylejesz swoja z manierki ?
a jak zacznie padac zmyje bloto bedzie brudna ale nadal tragicznie kontrastowa no nie
Wysłany: 27-11-2006, 20:59
a ja po prostu polecam flagę w barwach maskujących. nie przesadzajcie. nie jedziecie w pole w wyjściowym mundurze więc naszywa się flagę maskującą i nie ma problemu.
Pomógł: 6 razy Dołączył: 21 Lip 2005 Posty: 77 Skąd: Warszawa
Wysłany: 27-11-2006, 21:05
Na mojego szefa kompanii żadne tłumaczenie nie działało... odprute/zmienione flagi = zniszczenie munduru i kwit do kasy. Niestety tacy idioci są cały czas w monie i nic na to nie poradzisz. Jedynym wyjściem była taśma :/
U mnie bylo tak na codzien na pododdziale to mundurowi nalezal sie szacunek ale gdy bylismy w polu dowodca mowil ja mam nie widziec zadnych czesci munduru ktore zdradza was i waszych kolegow flagi jak dla mnie mozecie odpruwac i przyszywac puzniej. u mnie bylo blotko na codziennym uzytku ale to troche nie zdaje sie sprawdzac choc czasem to bylo uciazliwe albo jak przyszlo do brodzenia w jeziorze jak to mawial d-ca na foke (seals) czyli po nos w wodzie to jakos flaga czysta byla no nie wiem czemu
Pomógł: 3 razy Wiek: 24 Dołączył: 06 Sie 2005 Posty: 122 Skąd: Łódź
Wysłany: 27-11-2006, 21:13
izi napisał/a:
Na mojego szefa kompanii żadne tłumaczenie nie działało... odprute/zmienione flagi = zniszczenie munduru i kwit do kasy. Niestety tacy idioci są cały czas w monie i nic na to nie poradzisz. Jedynym wyjściem była taśma :/
Jak się czyta takie rzeczy to ręce opadają
Wiecie co, temat dumnie był o rozpoznaniu a powinien się chyba nazywać Polska flaga czy za odprucie grozi sąd wojenny Czy mamy barwy zielono czarne?- to tylko flaga gaszona do pracy w polu więc moim zdaniem powinna takowa być w użyciu w polu.
_________________ Jedynym sposobem do zachowania pokoju jest ciągła gotowość do wojny...
Sprzęt Blackhawk, Gerber Tools, Inova Lights, Zippo, Windmill, ESP, ASP, Cold Steel, Lansky, Rite in The Rain, Hatch i inne:
widzialem gdzies ale nie siegam pamieca flage polska
w takim ksztalcie
zamiast bialego - jasno zielony
zamiast czerwongo- ciemno zielony
amerykanie podobny charakter swojej flagi zrobionej w odcieniach zieleni
Pomógł: 10 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 407 Skąd: Częstochowa
Wysłany: 27-11-2006, 21:25
to o czym jest ten wątek ?
bo też wszedłem aby poczytać o rozpoznaniu.
co do flagi to rozwiązań jest wiele ...jak i które zastosować to może w osobnym topicu.
Racja wrocmy do tego co trzeba
Sorki za dygresje byl watek na temat plamek i paskow ale ktos go zamknal ....
Druzyna rozpoznawcza jaka bron byscie proponowali
Ale zaciekawiłeś mnie... Chcesz flage o obniżonej widzialności, ale jak nie będzie czerwonego i białego to to już nie będzie polska flaga? Tzn chcesz taki ciemny biały? Z tego co widziałem w TV wystarczy prać w proszku, który bardzo często pokazują. Nazywa się "Zwykły proszek" to wtedy będziesz miał ciemny biały...
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Odnośnie problemu z maskowaniem flagi, jej kolorystyka, kompletami umundurowania, itp. Trochę to trwało, ale od reinstalki systemu mam burdel w plikach i nie mogłem znaleźć.
Par.35 ust.2 Rozporządzenia Ministra Obrony Narodowej z dnia 14 grudnia 2004r. w sprawie wzorów, noszenia umundurowania, odznak i oznak wojskowych oraz uzbrojenia przez żołnierzy w służbie czynnej.
Flaga państwowa może być noszona przyszyta do munduru bądź na rzepie. Rozporządzenie nie daje delegacji do regulowania tego aktami wewnętrznymi niższego rzędu.
Wiesz regulamin regulaminem szanuje i stosowac sie trzeba ale powiedz na wojnie trzymal bys sie regulaminow ? Mysle ze nie .
[ Dodano: 27-11-2006, 22:42 ]
Jak jako dowodca druzyny byscie to przygotowali :
Misja :
zdobycie informacji na za linia wroga w terenie zurbanizowanym , lesnym oraz podmiejskim,
zbieranie informacji na temat nastrowjow spolecznych , obiektow strategicznych (roznych klas i charakterow) W razie kontaktu eliminacje przeszkod grozacych niepowodzeniu misij glownej.
pozostanie w ukryciu jak najdluzej
Teren:
obce panstwo , np bialorus , ukraina , niemcy.
Pytanie brzmi jak byscie wy to zoorganizowali :
co mnie interesuje:
bron jaka byscie zaoopiniowali
co byscie chcieli dostac w wyposarzeniu
jakich ludzi byscie skompletowali
jak byscie uzywali przykrywke to na co byscie sie powolywali kim byscie starali sie byc widzianym.
nie dzialacie jako oficialna komurka wojskowa
sytuacja jest polityczna bliski konflikt (mobilizacja wojsk) lub pierwsze dni wojny
Przepraszam ale o co Ci dokładniej chodzi. Bo naprawdę nie rozumiem do czego pijesz.
Przed chwilą napisałem, że w akcie prawa powszechnie obowiązującego znajduje się przepis umożliwiający noszenie "oznak przynależności państwowej" (bo tak się to nazywa) także na rzepie. Co chyba rozwiązuje problem flag przyszytych. Możesz (jak karbowy chłopu to pojaśnie...) np. zdjąć taką flagę (i będzie "nieregulaminowo") albo zamiast oczojebnych przypiąć uprzednio zorganizowane zgaszone (o ile nie masz na stanie od ojczyzny). Więc "o so chosi"?
[ Dodano: 27-11-2006, 23:48 ]
Jezusku, kolejny temat z gatunku "historii alternatywnej"...
Wysłany: 27-11-2006, 23:55
Ludzie ale żeście postów wyjebali jak nie miałem netu.
Po pierwsze flagi nie można odpruć po w tym momencie stajesz się najemnikiem i jako taki tracisz prawa międzynarodowe. Flaga w camo jest normalną rzeczą i co tu mają kolory ? to oficjalny wzór.
po trzecie rozwiedliczku czy jak ci tam nie pisz już o rozpoznaniu bo na Boga jedynego nie masz o tym zielonego pojęcia. Lub pytaj a nie pisz tak jakbyś coś o tym wiedział.
[ Dodano: 28-11-2006, 00:20 ]
Cytat:
:)
Druzyna rozpoznawcza jaka bron byscie proponowali
zaraz zaraz ja to bym chciał takie coś. Jak to było Han Solo tym latał
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum