Wysłany: 11-05-2006, 10:04 Publikacje na temat Strzelców wyborowych
Witam
Szukam rzetelnych (nie fikcje literackie) publikacji na temat historii i techniki snajperskich. Mam tu na myśli książki, artykuły (w tym wypadku bardzo bym prosił o podani numeru i daty wydania). Byłbym tez bardzo wdzięczny gdyby któryś z zawodowych strzelców wyborowych mógłby się podzielić swoimi doświadczeniami, uwagami których nie mam w książkach a są istotne.
Z góry dziękuję za pomoc
PS
Pisze tu trochę z lenistwa ze nie chce mi się po bibliotekach i księgarniach włóczyć a także dlatego ze jako laikowi ciężko mi ocenić co jest prawda a co mitem ( dlatego prośba do doświadczonych o nie opowiadanie bajek )
Pozdrawiam
Peter Brookesmith "Strzelec Wyborowy" (Bellona, 2001).
Autor nie wdaje się w książce w szczegóły, ale podał w przystępny sposób ogólne informacje dot. Historii strzelectwa wyborowego, działania snajpera wojskowego i policyjnego, psychologii itp.
''Cien nad Babilonem'' Davida Masona to fikcja, ale jest tam rozdzial dotyczacy warunkow jakie wplywaja na celnosc strzalu.
''93 confirmed kills'' - niestety publikacja nie ukazala sie w Polsce
''Out from nowhere'' Martin Pegler - tlum. ''Z nikad'' ekstra pozycja, rowniez nie ukazala sie w Polsce.
''Sniping in France 1914-18'' Maj. H.Hesketh-Prichard - poczatki snajperstwa w Wielkiej Brytanii - takze niedostepna w Polsce.
Z pozycji wymienionych wczesniej warta uwagi jest ksiazka ''Strzelec wyborowy'' Brokeshmita, choc ma duzo niescislosci i bledow merytorycznych, druga ksiazke- odpusc sobie.
Dobra publikacja:
http://www.snipersparadise.com/fm2310/fm2310.htm
Masz tam wszystko - technika, wyposazenie, taktyka.
Ostatnio zmieniony przez siwy 12-05-2006, 00:03, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 6 razy Wiek: 34 Dołączył: 02 Mar 2005 Posty: 404 Skąd: Tarnów, Małopolska
Wysłany: 11-05-2006, 22:50
Można jeszcze polecić "The ultimate sniper" Johna Plastera. Miałem przyjemność przeczytać tą książkę, napisana bardzo rzetelnie, z podaniem doświadczeń autora. Może ją kiedyś ściągnę z CONUSa...
Pomógł: 4 razy Dołączył: 13 Maj 2005 Posty: 125 Skąd: Ciechanów
Wysłany: 12-05-2006, 09:22
Taaaa.....W sieci dostepny jest material filmowy pod tym samym tytulem i chyba sprzedawany razem z ksiazka. O ile owej nie czytalem, to poziom merytoryczny w filmie jest zenujacy.
Cezar [Usunięty]
Wysłany: 14-05-2006, 18:30
Dziękuje wszystkim na pomoc !!
Jeżeli ktoś jeszcze ma coś do powiedzenie w tej tematyce to zapraszam do pisania
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje
Razwedcziku_Wol [Usunięty]
Wysłany: 27-11-2006, 18:06 Witam
Ja co do technik snajperskich to proponowal bym FM nie pamietam numerow ale mam go w domu wiec w razie czego sie dogadamy
a co do histori ja ostatnio kupilem w TESCO tylko mi sie nie smiac :P ksiazke pt. Polowanie na czlowieka. Ksiazka opisuje dzieje snajperow i ich taktyki sa kawalki ich wspomnien ale mozliwe jest troche zbytine pod ekscytowanie sie tematem.
W razie czego pisz a ja moze cos znajde
Cezar [Usunięty]
Wysłany: 28-11-2006, 10:02
Dziękuje FM już mam
Co do książki to się przejdę do Tesco
Dziękuję
Hej!
A ja bym Ci jednak radził nieco pobłądzić po blibliotekach i księgarniach i to tych internetowych...wiele zachodu nie trzeba a mozna trafić na ciekawe Białe Kruki...
Czytał ktoś "BROŃ PRECYZYJNA. Taktyka działania strzelców wyborowych. Techniki strzelań"??
Warto zakupić czy tylko kupa obrazków?
Pozdrawiam
Cezar [Usunięty]
Wysłany: 11-12-2006, 12:39
Znam tą książkę. Narazie poczytywałem ją w empiku, może na święta sobie zarzycze
Kupilem to dzielo - niezbyt ciekawe i nie wnosi nic nowego do zasobu wiedzy. Zdecydowanie odnosi sie do broni bardziej mysliwskiej, a nie snajperskiej. W calej ksiazce jest tylko jeden dobry fragment.
Poza tym to chyba kompilacja materialow z "Komandosa", tak wiec ktos moze za te same dane zaplacic podwojnie :-)
Pozdr
Robal2pl
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Pomógł: 10 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 407 Skąd: Częstochowa
Wysłany: 14-12-2006, 01:45
nowość
Whitcomb Christopher
"zimny strzał"
Autor pamiętnika o piętnastu latach pracy w FBI, był snajperem w HRT - jednostce antyterrorystycznej, następnie instruktorem do spraw przeprowadzania przesłuchań w Akademii FBI, a ostatnio dyrektorem do spraw wywiadu w Grupie Reagowania Kryzysowego (Critical Incident Response Group). Występował w dziesiątkach programów radiowych i telewizyjnych, pisał dla 'GQ' i 'New York Times Magazine', a jako analityk do spraw terroryzmu stacji NBC wypowiadał się na najróżniejsze tematy związane z wywiadem. Whitcomb za wykazanie się niezwykłą dzielnością w czasie pełnienia obowiązków służbowych otrzymał przyznawany przez FBI medal 'Za Odwagę'. W ostatnich latach brał udział w każdym śledztwie o zasięgu ogólnokrajowym
Nota bene ten sam koles doradzal autorowi sensacyjnej ksiazki "Ten ktory przeżył" [D. Baldacci] - ktora to jest wiarygodna w warstwie szczegolowo - taktycznej,. ale intryge ma ksiezycowa :-)
Pozdr
Robal2pl
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
hmmm z tego co wiem to Marek Czerwiński "Snajperzy wczoraj i dziś" są nawet ciekawi jest tam 18 opowiadań snajperów w swoim żywiole wiele wskazówek jak dla mnie bomba... nie wiem jak dla was, co do "Broni precyzyjnej" to owszem dużo jest o mysliwstwie ale to dośc powiązane ze snajperstwem tak mi sie wydaję ja zakupiłam i jestem zadowolona hmmm jakąś ksiązke znajde to dm znać a tej poniżej też szukam jak ktoś znajdzie to pisać!!
Pomógł: 52 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2005 Posty: 1395 Skąd: Warszawa
Wysłany: 10-12-2008, 23:37
Do publikacji Marka podchodziłbym z ogromnym dystansem, zwłaszcza do grafomanii jaką reprezentują jego bajędy snajperskie (szycie ziemi ognistym ściegiem, skłanianie głowy w ostatnim salucie) . Poprzestanę na pytaniu o bojowe doświadczenie autora
mnie to tam nie obchodzi czy był czy nie był żołnierzem książka mi się podobała i moim zdaniem warto ją przeczytać, hmm a wy chyba nie byliście n polowaniu uwierzcie zwierzęta są bardziej czujne niż ludzie i nie nabierają sie na człowieka ubranego w ghilie.. a szkoda...
Pomógł: 6 razy Wiek: 34 Dołączył: 02 Mar 2005 Posty: 404 Skąd: Tarnów, Małopolska
Wysłany: 12-12-2008, 22:47
Panowie, wkurzyliście niewiastę... ;)
Książki p. Czerwińskiego czytałem i bardzo mi się podobały. Nie traktuję ich jako podręcznika strzelca wyborowego czy snajpera, gdyż:
- nie można tego nauczyć się w domu z książki;
- nie mają one aspiracji, by podręcznikami być - podręcznikiem jest wspomniany "The Ultimate Sniper" Johna Plastera.
Przecież "Dywizjon 303" nie jest instrukcją pilotażu Hurricane`a, nie jest podręcznikiem walki powietrznej, Arkady Fiedler nie był pilotem, a czytało się to z wypiekami na twarzy... wrzućcie sobie na luz, koledzy, to jest beletrystyka militarna
_________________ Stosunek do broni określa dojrzałość człowieka.
GI Jane przechodzi "Hell Week" raz w miesiącu mój brat
Ciało zanurzane w wodzie po paru minutach wyśpiewa całą prawdę.
Nie, no bażanty wykonują jednak swoisty odskok. Przynajmniej na mój widok.
A poza tym rozzłoszczone kobiety są najfajniejsze
może i wkurzyli może nie... ale moim zdaniem mówić o czymś o czym się nie ma pojęcia i śmiania się jest dla mnie dość żenujące hmm jakby zainteresowali się i poszli na parę polowań zobaczyli by ile jest podobieństw ale oczywiście lepiej z góry powiedzieć że to są 2 odrębne światy... ble ble ble
wymiękli by... bo w teorii każdy mocny... lecz w praktyce się to nie sprawdza
A skąd wiesz kto na tym forum poluje a kto nie?
Ja nie wiem czy Catch22 poluje, czy bywa na polowaniach, ale wiem że jak coś pisze to ma coś do powiedzenia w temacie, a to co napisał w ironicznej formie ma sens, przynajmniej dla mnie Po prostu fundamentalną różnicą między walką a polowaniem jest dwustronność tej pierwszej. I nie zmieni tego żadna róznica w zachowaniu czy zmysłach zwierząt. Inne są cele obydwu stron.
Pozdr
Robal2pl
dla mnie ofiara będzie zawsze ofiarą bez względu na to czy to człowiek czy zwierz. Obydwoje się poruszają i obydwoje mogą mnie zauważyć tyle że zwierz może mnie wyczuć człowiek nie i tu jest minus owej rasy, przed człowiekiem wystarczy się ukryję przed zwierzętami nie tylko, usłyszą najmniejszy szmer szelest a nawet zapach.. niestety u ludzi jest to niewykonalne.....
A człowiek ma broń technikę do dyspozycji. Czujesz różnicę?
I zwierzęta raczej celowo, z premedytacją ludzi nie atakują. A ludzie siebie nawzajem tak.
Pozdr
Robal2pl
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum