Pomógł: 1 raz Wiek: 27 Dołączył: 21 Mar 2006 Posty: 44 Skąd: małopolska
Wysłany: 24-03-2009, 20:38 problem z przegrodą nosową
Cześć,
Byłem niedawno na badaniach lekarskich do Studium Oficerskiego i dostałem kategorię N (niezdolny do zawodowej służby wojskowej) z następujących względów:
-skrzywienie przegrody nosowej upośledzające drożność nosa
-podsychający nieżyt nosa
-krótkowzroczność oka prawego
Napisałem odwołanie , niestety zostało rozpatrzone negatywnie.
Uważam, że nadal decyzja nie jest sprawiedliwa ponieważ wymienione wady nie przeszkadzają mi w prowadzeniu bardzo aktywnego trybu życia: biegam w maratonach, trenuje triatlon, długo ćwiczyłem sporty walki, mam ukończony kurs spadochronowy. To zajęcia wymagające dużej wytrzymałości fizycznej i myślę , że obciążenia w studium nie są większe. Czytałem rozporządzenie jednak nie znalazłem już drogi dostania się do zawodowej służby. Interesuję się wojskiem od dawna i chciałbym służyć. Czy macie pomysły w jaki inny sposób mogę dostać się do armii? Oczywiście sprawdziłem FFOW ale nie są zbyt pomocni dlatego pytam tutaj.Wielkie dzięki za wskazówki.
Wysłany: 24-03-2009, 20:51 Re: problem z przegrodą nosową
Jeżeli bardzo Ci zależy, to pewnie znajdziesz jakieś wyjście...
Przegrodę możesz zoperować i ten problem odpadnie. Istnieje też możliwość laserowej operacji wzroku, ale o to musisz zapytać specjalistów. A nieżyt nosa też pewnie nie jest chorobą nie do wyleczenia.
Poświęć kolejnych kilka miesięcy na próbę wyleczenia schorzeń, które Ci znaleziono i spróbuj ponownie za rok.
Wiek: 25 Dołączył: 07 Gru 2008 Posty: 49 Skąd: koniec świata
Wysłany: 24-03-2009, 22:08
Witam!! Jeżeli chodzi o oczy to też miałem problem, ale wcześniej się zorientowałem jak wyglądaja badania i zrobiłem laserową korekcję (metoda PRK, wadę miałem P1,5, L1,25, 1200zł jedno oko). Bez problemu przeczytałem wszystko tylko zaznyczyli że po zabiegu. Jeżeli chodzi o przegrodę nosową to też jest kwestia zabiegu i tygodniowego odpoczynku w szpitalu po nim(2 znajomków robiło i dostali pozytyw po). Tez staram się teraz do SO i miałem problem z bilirubiną, przyczepili się jakby to był HIV czy co. Ale słyszałem że to normalne przy wysiłku. Jedyne wyjście to ulepszyć się trochę i za rok drugie podejście . Pozdrawiam
tydzien to za malo na przegrode - proponuje ja zrobic w szpitalu gdzie usypiaja bo z czesciwoym to trauma - ja robilem w szpitalu sw barbary w sosnowcu i jestem zadowolony - sam pobyt w szpotalu wynosi tydzien czasu drugi tydzien jestes jeszcze oslabiony troche po operacji i niech sie pomalu goi w sumie 14 dni musisz poswiecic - czy warto?w sumie tak nie zatyka mi sie tak nos no i teraz robie obiegowke lekarska i laryngolog sie nie przyczepi;), w razie pytan pw;)
Jeżeli chodzi o oczy to raczej się nie powinni doczepić. Dali ci P.2? Czy jakoś tak? Jak byłem na obiegówce to ludzie dostawali P.2 i mówili że to nic takiego i nie jest to problem wielki. W twoim wypadku chodzi zapewne o nos, a to jest do zoperowania, no i widać że musisz tabakę odstawić
Pomógł: 4 razy Wiek: 12 Dołączył: 30 Gru 2005 Posty: 905 Skąd: daleko od ukochanej
Wysłany: 26-03-2009, 09:20
Nos można naprawić. Przejdź się do larngologa specjalisty i niech da Tobie skierowanie na operację aparatu węchowego. Bolesne jak cholera (po zabiegu znaczy) ale po kilku dniach zobaczysz że było tego warte.
Nos to nie problem, oko też można chyba laserowo załatać ale na takie rzeczy czeka się lata....
_________________ "When the hour of crysis finally arrives, remember that 40 selected men can shake the world..."
Yasotay
Nie wiem w jaki sposób badali Ci wzrok, ale jeśli chodzi o oczy to może wystarczą soczewki kontaktowe? W moim przypadku na badaniach do SPWL to przeszło, no ale nie wiem czy Ci "zaglądali" w oczy czy tylko odczytywałeś literki z tablicy.
Wysłany: 31-03-2009, 21:07
muenteri napisał/a:
tydzien to za malo na przegrode - proponuje ja zrobic w szpitalu gdzie usypiaja bo z czesciwoym to trauma
Bez przesady, to nie jest operacja na otwartym sercu, tylko miejscowy zabieg i wcale nie jest tak źle.
Jak ja byłem to po tygodniu wychodziło się do domu.
_________________ Pomogę w ściąganiu towarów z USA / Chin
szybko nie znaczy dobrze, znam ludzi co musieli miec jeszcze raz powtarzany zabieg - raz a porzadnie u specjalisty dobrego a nie byle jakiego laryngologa co bedzie dlubal w czesciowym...laczie bylo 14 dni l4, znieczulenie dotchawiczne ma to do siebie ze jestes zmeczony po nim i tyle,organizm musi dojsc do siebie
Wysłany: 01-04-2009, 12:46
a mam pytanie czy jesli mam uzebienie w nie najlepszym stanie tzn 3 zeby na dole do usuniecia , po wypadku samochodowym to moga mnie odrzucic ?? jest troszke do reperacji z zabkami, i nurtuje mnie strasznie ta sprawa bo zlozylem papiery do SPWL Zegrze i czekam na skierowanie na komisje lekarska i pracownie psycho
moje gg 1692044 prosze o jakis kontakt na gadulca badz tutaj o odpowiedz, a moze ktos wie poprostu jaki stan uzebienia powinno sie miec aby miec szanse na dostanie sie i przejscie przez lekarzy
zalezy na jakiego stomatologa trafisz - mi na stojaco sprawdzal uzebienie przez kilka sekund ( poliklinika mswia katowice)- nie mialem sie co martwic bo mam wyleczone ale mozesz natrafic co sie przylozy do badania i kapa, najlepiej wyleczyc i juz...
Wysłany: 01-04-2009, 12:53
no jestem juz zapisany do stomatologa swojego, ale wiadomo ze to potrwa troszke, a nie wiem kiedy skierowanie na badania dostane do 31 marca papiery mozna bylo skladac ja zlozylem, a czesto ludzie odpadaja na stomatologu ??
bo nie bede ukrywac ze stan mojego uzebienia jest nawet bardzo slaby
A zęby nie są tylko na misje potrzebne? Bo jak ja robiłem badania to do stomatologa chodzili ludzie co się wybierają w podróż. Ja nie miałem stomatologa w obiegówce wogóle.
Pomógł: 2 razy Wiek: 26 Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 6 Skąd: Dolnyśląsk
Wysłany: 06-04-2009, 18:41
mój pierwszy post na tym forum więc wszystkich witam
Cytat:
Nos to nie problem, oko też można chyba laserowo załatać ale na takie rzeczy czeka się lata.
Na laserową korekcję wzroku nie trzeba wcale dlógo czekać. Jedzie się na przykład do Katowic robi się badania kwalifikacyjne rozmawia z lekażem i ustala się termin. Badania kfalifikacyjne kosztóją 250 pln, jedno oko 1200 pln, razem 2400 pln plus dojazdy na kontrole i krople do oczu. Cena ta tyczy się Katowic, w prywatnych klinikach wychodzi dóżo więcej. Ważna informacja NIE KAŻDY KFALIFIKUJĘ SIĘ DO ZABIEGU I JEST RYZYKO ŻE PO ZABIEGU WZROK MOŻE SIĘ POGORSZYĆ.
Wysłany: 12-04-2009, 13:03 ten nos...
Panowie akurat w temacie nosa moge sie wypowiedzieć z własnego doświadczenia. Konsultant miał po prostu pecha ze trafił na jakiegoś dziada w komisji lek. Ja komisji przechodziłem kilka w tym dwie wojskowe i jakos wiedzieli o skrzywieniu przegrody nosa i polipach. To zalezy wyłacznie od dobrej woli lekarza. Przykład ? Statystycznie co drugi /trzeci glina ma problem z nosem...tymczasem pomimo moich 11 zaliczonych zabiegów nie dostałem sie do czynnej słuzby a wojsko odsłuzyłem normalnie. Paranoją jest właśnie to ze zaden z resortów nie weżmie człowieka za którego leczenie trzeba bedzie zapłacić. Im sie ciągle wydaje ze mają w kim wybierac
Wysłany: 12-04-2009, 13:53 nochal
Akurat płk Drewniak był Karateką wiec nie jest to dzierganie na drutach tylko sport kontaktowy i dlatego wcale nie nalezy sie temu dziwić. Postawa przedstawicieli resortów o których mowa jest typowym objawem spychologii stosowanej i panicznego strachu przed odpowiedzialnością. Jakośc pracy zołnierza lub funkcjonariusza wcale nie musi byc oceniana przez kryterium wyłącznie sprawności fizycznej
Niejednokrotnie ten ze spartolonymi przegrodami ma o wiele lepszą sprawność fizyczną od tego ze sprawnymi, ale tego to się pod uwagę już nie bierze.
Sprawność to sprawność. O zdolności do służby orzekają lekarze, a oni niestety maja swoje wytyczne i guzik ich obchodzą predyspozycje kandydatów, ich osiągnięcia i ambicje.
@M85 - przykład płk Drewniaka jest średnio trafiony. Bo on wstępował do służby w trochę innych czasach, a potem - będąc już w służbie - trochę łatwiej przebrnąć przez sito komisji lekarskiej, niż będąc kandydatem z cywila...
Wysłany: 13-04-2009, 13:26
nie tykaj Pamięci Pułkownika Drewniaka w ten sposób. Poznałem gościa na seminarium we Wrocku. nie jeden gumis z komnadoskiego kółka zainteresowań mógłby mu buty pastowac
nie tykaj Pamięci Pułkownika Drewniaka w ten sposób. Poznałem gościa na seminarium we Wrocku. nie jeden gumis z komnadoskiego kółka zainteresowań mógłby mu buty pastowac
A co to ma do merytorycznie poprawnej wypowiedzi, że wtedy były inne czasy, inaczej się wszystko załatwiało i inaczej wojsko wyglądało?
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Bardzo celna uwaga; możesz mi wyjasnić, w jaki sposób obraziłem pamięć Twojego idola?
Płk Drewniak przeszedł do służby w GROM-ie z BOR-u. Obie formacje były w tym czasie w MSWiA. Nie wiem, czy to właśnie w BOR-ze zaczynał swoje życie w mundurze. Nie wiem też, jak wyglądały w tym czasie badania lekarskie w resorcie MSW, ale nie sądzę, żeby tamtejsi lekarze spalali się wtedy bardzo nad problemem przegrody nosowej, która jest jednym z "koników" wojskowych lekarzy weryfikujących kandydatów na spadochroniarzy, płetwonurków i personel latąjcy WP.
Jeżeli płk Drewniak trafił później przed oblicze wojskowej komisji, która weryfikowała go pod kątem w/w specjalności, to zrobił to jako zawodowy oficer elitarnej formacji, dodatkowo czynny i utytułowany sportowiec. Co teoretycznie nie robi absolutnie żadnej różnicy, a jak jest w praktyce, odpowiedzcie sobie sami.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum