Wysłany: 27-02-2007, 16:35 potrzeby fizjologiczne snajpera
jak waszym zdaniem to ma wygladac?
sikamy w miejscu gdzie jest nasz posterunek obserwacyjny? do pojemników czy bezposrednio...? co z innymi potrzebami gdy sytuacja wymaga ciaglej obserwacji przedpola a nie ma praktycznej mozliwosci skorzystanai z toalety
Heh, mamy XXI wiek. Robi się drugie ghille. Maskuje się niem toi-toia
Robal2pl
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Rash [Usunięty]
Wysłany: 27-02-2007, 18:38
A ja czytałem, że się sra do torebek w miarę możliwości i zabiera ze sobą/zakopuje ładnie - chodzi o psy tropiące.
A poza tym są jakieś chyba środki farmaceutyczne wstrzymujące produkcję masy kałowej na jakiś czas czy coś w tym rodzaju - dokładnie nie wiem jak to wygląda z tymi farmaceutykami, ale słyszałem coś o tym...
A jak nasikać pod siebie przy mrozie -30?
Ja to jestem ciekaw jak snajper sobie radzi z temperaturą ciała zimą...Leży - mróz jak skurwysyn - i skąd tu wziąć temperaturę ciała? Rozumiem, że teraz są goretexy i inne takie ale kiedyś chyba nie było i dzisiaj nie wszędzie jest...Przecież jakby się położyć nawet ubranym na cebulkę i na karimacie przy mrozie wielkim to po niedługim czasie jest piździec...Jak z TYM sobie radzić?
Wysłany: 27-02-2007, 20:23
Oglądałem program dok. o SASie na Discovery. NA długotrwałe misje mają takie zgrzewane woreczki w wewnętrznej stronie spodni. Po wypełnieniu takiego woreczka wyrywali krzak, zabierali trochę ziemi wrzucali woreczek do dołka i nakrywali ponownie rośliną. Biedne krzaczki Niewiem jak się ma to do syt. w zimie ( Tego nie pokazali )
Pozdrawiam
Jakub
Tryglaw [Usunięty]
Wysłany: 28-02-2007, 08:00
Nie wiem czy ktoś by chciał chodzić i działać sprawne z fekaliami w sponiach.Co co pokazywane jest w TV troche mija sie z prawdą.Snajper na pozycji ma pomocnika, którego zadaniem jest obserwacja terenu i dublowanie pomiarów.Więc operator kbw nie jest sam i może spokojnie odejść na chwile na strone.A jeśli tak wyszło, że jest sam to przesuwa się do stanowiska zapasowego i prowadząc obserwacje załatwie potrzeby fizjologiczne.Swoją drogą możecie mi wierzyć lub nie, ale człowiek w sytuacjach tego typu potrafi wstrzymać się od załatwiania potrzeb na jakiś czas.
A poza tym są jakieś chyba środki farmaceutyczne wstrzymujące produkcję masy kałowej na jakiś czas czy coś w tym rodzaju - dokładnie nie wiem jak to wygląda z tymi farmaceutykami, ale słyszałem coś o tym...
Nazywa się to MRE. Faktycznie działa jak korek ;)
Rash napisał/a:
Ja to jestem ciekaw jak snajper sobie radzi z temperaturą ciała zimą...Leży - mróz jak skurwysyn - i skąd tu wziąć temperaturę ciała? Rozumiem, że teraz są goretexy i inne takie ale kiedyś chyba nie było i dzisiaj nie wszędzie jest...Przecież jakby się położyć nawet ubranym na cebulkę i na karimacie przy mrozie wielkim to po niedługim czasie jest piździec...Jak z TYM sobie radzić?
Stamtąd skąd bierze od tysięcy lat - jedzenie. A jak się odpowiednio odizolujesz od otoczenia (mata, gore, polar) i podgryzasz batony to spokojnie da radę.
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Guns kill people... Spoons make them fat...
Rash [Usunięty]
Wysłany: 28-02-2007, 20:56
przed Wietnamem też mieli Gore i polary? Nie. A zima była wtedy sroga. Dawali radę. Więc chyba nie w tym rzecz, żeby się ubrać w Windstoppery i Goretexy. Jedzenie - ok, naturalnie. Ale może jakieś patenty są na to? Bo sory, Foka. Ale jak ja się położę na karimacie ubrany nawet w gore i polary to przy mrozie dużym po jakimś czasie w bezruchy niemalże (a może właśnie w tych minimalnych ruchach nadzieja?) skostnieję choćbym wpierdalał kurczaki z rożna.
Pomógł: 13 razy Wiek: 12 Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 746 Skąd: Centrum
Wysłany: 28-02-2007, 22:08
Podgrzewacze, grzałki spirytusowe - tzw. Syberyjskie - kładziesz na serduchu i grzeje. Wiele warstw ubrań - no nic nowego ci tu nie odkryjemy, widziałeś zdjęcia z wojny zimowej 1940, ze Stalingradu więc tak jak tam. Możliwe też, że nie leżeli w jednym miejscu tak długo jak teraz. Twardość na odmrożenia 3 stopnia nie pomaga.
_________________ Watch your corner and bring your men back alive.
Kawaleria wciąż utrzymuje pozycje ;)
Leśnik [Usunięty]
Wysłany: 01-03-2007, 08:07
Jednym z najważniejszych elementów stosowanych od wieków z walką z hipotermią, jest podawanie ciepłych słodzonych napojów, które utrzymują ciepłotę ciała. Używanie luźnych ubrań ,które umożliwiają krążenie powietrza. Podstawą jest również odizolowanie się od zimnego środowiska gdyż jedną z priorytetowych rzeczy jest zachowanie suchości wewnątrz i na zewnątrz.
Jasne jest również.
- nie dopuszczenie do przegrzania, bo wtedy na dużym mrozie mamy przesrane.
- no i zachowanie czystości, gdyż tłuszcz zapycha tkaniny i uniemożliwia wentylację.
Pomógł: 3 razy Wiek: 27 Dołączył: 18 Maj 2006 Posty: 41 Skąd: Biłgoraj
Wysłany: 03-03-2007, 19:13
Niestety nie pamietam gdzie o tym czytałem, tłucze mi sie po cymbale kilka tytułów ale nie wiem. Jak sobie przypomne to napisze.
Otóż w czasie II wojny światowej w szkółkach snajperskich armii czerwonej zdaje się, że chodziło o leningradyki okreg wojskowy adeptow uczono aby przy niskich temperaturach stosowali metode izometryczna. Czyli maksymalne napinanie najwiekszych partii miesni, koejno zaczynajac od lydek. Miesnie napinano od 6 do 8 sek. co 15 sek. po pol godz. takich cwiczen podobno robilo sie dosyc cieplo.
Był to artykuł zamieszczony w ,,Komadosie''. Jesli chodzi o II wojne swiatowa, a mianowicie o radzieckich snajperów to nie było to leznie po 2-6 godzin a czesto ponad dzien. Czesto po takich akcjach były odmrożenia ale przeciez liczy sie kolejny ,,krzyżyk'' czy ,,szrama'' na kolbie Mosina. Do takich akcji mogli podchodzic tylko najlepsi z selekcji w szkółkach snjaperskich.
Watpie zeby napinanie miesni pomagało wystarczajaco w kwestii ciepła ale na pewno powoduje ze miesnie niewiodczeją i sa stale gotowe do tego jednego strzału.
_________________ LOOK AFTER YOUR FEET. YOU ONLY GET ONE PAIR!
Rash [Usunięty]
Wysłany: 03-03-2007, 21:10
hehe;) ciekawe jak wyprężali się jak ich skurcz przypierdolił za udo/pośladek/łydkę/cokolwiek dużego...
Leśnik [Usunięty]
Wysłany: 03-03-2007, 21:37
Skurcze opisane wyżej, zapewne miały emitować, samoogrzewanie- właśnie te ,które się włącza w niezaawansowanej hipotermii( jak zmarzniemy).Informuje ono organizm, że należy się ogrzać. Wątpię w to, żeby takie napinanie mięśni ogrzewało w jakimś stopniu organizm na takim mrozie ( może na chwilke). Jest to raczej nie możliwe. Najlepsza broń obronna jaką dysponuje nas organizm po pewnym czasie się wyłącza gdy nie ogrzejemy się.
Pomógł: 3 razy Wiek: 27 Dołączył: 18 Maj 2006 Posty: 41 Skąd: Biłgoraj
Wysłany: 04-03-2007, 10:31
NIE, NIE, NIE TO NIE "KOMANDOS"
TO była książeczka po rosyjsku z lat 60 -70 w stylu naszych monowskich "Taktyka w przykładach bojowych". Tytuł był jakiś nie związny z treścią.
scorky [Usunięty]
Wysłany: 02-04-2007, 16:20
środki farmakologiczne zatrymają potrzeby na góra 12 godzin mój dziadek mówił że na froncie jeszcze w czasie wojny snajper klękał podciągał nogawke przesówał spodnie i robił swoje dziwne ale skuteczne.
hehe;) ciekawe jak wyprężali się jak ich skurcz przypierdolił za udo/pośladek/łydkę/cokolwiek dużego...
W pośladek, to mnie nigdy nie chwyciło, ale łydka, czy udo - natychmiastowa reakcja odgięciowa przeciwnej grupy mięśni... (duży palec do góry, a za nim cała noga). Po paru razach robi się to prawie automatycznie.... (nawet w trakcie padania na ziemię)....
:o)
(jak mówił znajomy fizjoterapeuta - ból jest naljepszym treserem.....)
_________________ Tak... to już gdzieś było....
Rash [Usunięty]
Wysłany: 07-04-2007, 20:00
Otto:) Mnie często jakoś jebią skurcze na pośladkach (nie wiem czemu, wiem, że to największe mięśnie w całym ciele i boli.). Moja reakcja - tak jak Twoja:) Z resztą...czy jest ktoś kto tak nie reaguje na skurcz?
W tym zdaniu co cytowałeś chodziło mi o to, że przy takim nagłym wyprężeniu jest ruch i może dekonspirować;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum