Wysłany: 25-05-2007, 22:35 Podręczniki do nauki Nawigacji
Witam a ja jak zawsze z prośbą o pomoc.
Czy ktoś z froumowiczów mógłby mi polecić jakąś dobrą ( w sensie dla początkujących ale nie dla skończonych owiec) książkę, stronę dotyczącą nuaki nawigacji lądowej.
Z góry dziękuje
To nie sa "książki" czy podręczniki ale czysto techniczne opracowania zasad tworzenia map topograficznych, ich symboliki, zasad zmian symboli przy przeskalowywaniu itp itd.
Jak już opanujesz technicznie terenoznastwo to polecam zapoznać się właśńie z tym żeby wiedziec co jest co na mapach ;) Oczywiście kwestie grubości linii, sposobów kreślenia i takie tam możesz sobie odpuścić ;)
Wysłany: 28-01-2008, 00:47
Ja mogę ci śmiało polecić właśnie Terenoznawstwo z 1965 ,ale jak chcesz się nauczyć coś więcej to polecam też FM Map Reading and Land Navigation oraz mam tablice z terenoznawstwa w plikach JPG. - z 22 strony jest.
Tylko jeszcze pytanie czego dokładnie chciałbyś się nauczyć ? Czy samej orientacji z mapą i bez oraz marszu z azymutem i tysięcznej, może również tworzenia prowizorycznych busol i szkiców ?
Wysłany: 28-06-2008, 21:48
Linki do www.napieraj.pl są ciekawe (zresztą jak cała stronka - kompendium wiedzy o Adventure Racing), ale nawigacja pod kątem działań militarnych, a nawigacja w trakcie rajdu jest zdecydowanie różna.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum