Powinienem zadać to pytanie w dziale wyposażenie ale niestety jako kompletny cywil nie mam dostępu wiec proszę o wybaczenie mi tego świadomego wykroczenia
Szukam informacji (pisemnych, fotografii, "obrazków" ) dotyczących modyfikacji oporządzenia ALICE.
Najbardziej interesują mnie rozwiązanie, dobre, proste, nie drogie. Jak usprawnić ten wynalazek
z góry dziękuje za wszelką pomoc
PS. Dziękuję również za sugestię "lepiej kup coś innego" - to już wiem
Alice jest bardzo dobra
Podstawowa sprawa to dodanie comfort pada. Zwiekszy Ci komfort oraz powiekszy troche obwód pasa (wiecej ładownic wejdzie).
Kolega wypruł sobie szelki z LBV + dorzucił pasek piersiowy.
Czytałem również o zamienianiu tych metalowych łączników miedzy szelkami a pasem linką elastyczną - tego jednak nie znam z praktyki.
Sporo osob wypruwa uszka od granatów.
Możesz naszyć sobie taśmy PALS na ładownice od 2qt manierki.
Oszczędzisz troche miejsca naszywając kompasówkę na manierke. Medicala na buttpacka mozesz wrzucić.
Ostatnio zmieniony przez w0jna 20-04-2007, 15:54, w całości zmieniany 2 razy
Holmes [Usunięty]
Wysłany: 19-04-2007, 23:04
Może nieco zagalopowana odpowiedź ale doskonale usprawnia Alicję i dodaje jej nowego blasku oporządzenie holenderskie (duże ładownice na magi, małe na magazynki do krótkiej, buttpack). Za nijaką cenę można na bazie szelek+pasa skompletować taki PLCE dla ubogich. Dodatkowo gra on świetnie z holenderskim plecakiem a od biedy też z Bergenami.
Poza tym wywalenie haczyków i zastapienie ich paracordem - nie tłucze się, mniej miejsca zajmuje na pasie, większy komfort.
Ale faktycznie zacząłbym od hipcia - wyraźnie poprawia komfort.
Kolejna rzecz (nieco szycia) przerobienie szelek Y na H. Wyraźnie stabilizuje cały szpej.
Można też doszyć z paracordu "uszka" do wszystkich elementów (ładownice, manierka, etc.) i połączyć całość gumą (jak w PLCE).
EDIT: Wywalić przegrody z ładownicy na magi
Ostatnio zmieniony przez Holmes 19-04-2007, 23:35, w całości zmieniany 1 raz
Tylko tak z ciekawości:"Kolega wypruł sobie szelki z LBV + dorzucił pasek piersiowy". LBV nie jest częścią systemu ALICE zostało wprowadzone jako część oporządzenia IIFS(w który sam biegam ) więc co Twój kolega zrobił z szelkami?? Zamienił je z ALICEowskimi??,Moim zdaniem troche bezsens-wiem że gąbka z LBV jest przyjemniejsza do noszenia niż szelki ALICE ale przecież można chodzić w LBV skoro już sie ma. Możesz nieco przybliżyć nieco o co chodzi? Ostatnio widziałem chyba na allegro tzw. Customa który w rzeczywistości był zwykłym pasem LC3+szelkami od LBV (kieszenie na magazynki + granaty zostały usunięte, tak samo jak siatka) zestaw ten kosztował koło 200 zł(nie pamiętam dokładnie) bo tak noszą SEALS. Takie to troche... dziwne mi sie zdaje. Co do ładownic to zastanawiam sie po co komu wywalać zaczepy od granatów-ze stali nie są i w niczym nie przeszkadzają(może wygląda to mniej estetycznie ale mimo wszystko ja swoich nie ruszam. Może kiedyś będę miał za dużo granatów i co wtedy??) choć też sam widziałem często zdjęcia z poodcinanymi.(chyba nawet gdzieś FOKA ze swoją ekipą miał takie zdjątka).
P.S. Holmes wyprzedziłeś mnie bo nic więcej sie już z tym chyba nie da zrobić.
_________________ "Mundur daje szacunek, broń-władze"
Remigiusz Weber po powrocie z monopolowego;]
Ostatnio zmieniony przez Brightgrey 19-04-2007, 23:17, w całości zmieniany 1 raz
Holmes, mozesz mi wyjaśnic tak w skrócie, o co chodzi z tą gumą w PLCE? Moze być na PW.
Edytka: Tak, wywalił te panele z cycków na magazynki. Zostawił poprostu same poduchy. Ja nie wnikam czemu. Działa, zadowolony, mi to wystarcza Widocznie Bóg tak chciał. Chociaz kiedyś tez mnie to dziwilo, po jaką cholere ...
Cezar [Usunięty]
Wysłany: 19-04-2007, 23:20
Nie musi być na PW ja też z przyjemności sie dowiem możesz tu dać opis.
Fajne patenty ale momentami brakuje mi wyobraźni by z wizualizować niektóre z przedstawionych pomysłów jeśli posiadacie jakieś zdjęcia to były by mile widziane
PS Konrad - super ten pdf wielkie dzięki
EDIT : Super to mało powiedziane, brak mi słów, to mistrzostwo świata, jest genialne dokładnie tego szukał :) WIELKIE DZIĘKUJĘ
Ostatnio zmieniony przez Cezar 23-04-2007, 14:57, w całości zmieniany 1 raz
Holmes [Usunięty]
Wysłany: 19-04-2007, 23:37
Na tej aukcji (AUKCJA) ładnie widać jak mocować i do czego przydaje się guma z bagażnika malucha w PLCE
[ Dodano: 10-05-2007, 16:39 ]
O jeszcze jednym zapomniałem ;) Komfort pada do Alicji da się świetnie zrobić z szelek od innej Alicji i kilku troków. Wycinasz same szelki (te z gąbkowym wzmocnieniem). Odcinasz część materiału, która je łączy (tak, że układają się w V). Usuwasz z nich klamerki i haczyki. Przykładasz od wewnętrznej strony pasa (kiedy cały szpej jest już przyczepiony) i montujesz na pasie przy pomocy 8-10 troków.
Taki prowizoryczny komfort pad kosztowo wyjdzie z 20 zł a świetnie sobie radzi z tymi cholernymi spinkami, które obijają boki.
Jak będę miał w jednym miejscu aparat + Alicję po takim remake, to zrobię foto.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum