Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2017 Skąd: Polska
Wysłany: 11-09-2007, 13:40
pisarz, piszarz piszarz a fe !!!! pisarz to nie żołnierz
Mały OT
zwiadowca [Usunięty]
Wysłany: 16-09-2007, 21:47
ja osobiście pełne maskowanie używam tylko podczas podchodzenia bądź obserwacji, (posiadam ghille własnej roboty do tego wkomponowane elementy otoczenia ) zakładam na kamizelkę taktyczną mniej hałasuje oporządzenie.
Podczas patrolu używamy roślinność wczepioną w oporządzenie (zastosowane sznurki i gumki doczepione do kamizelek i do mundurów polowych w miejscach z dala od kieszeni i zamków.
Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2017 Skąd: Polska
Wysłany: 17-09-2007, 10:17
Ja uważam że samo maskowanie w czasie patrolu to bzdura.
Zasłonięcie jakiegoś stanowiska ogniowego, kamo na zasadzce czy maskowanie wozu w postoju owszem ale na patrolu ? Roślinność tylko przeszkadza w czasie marszu już nie mówię o tym że zwiędnie i trzeba ją wymieniać a po co ? myślicie że obserwator przeciwnika zauważy żołnierzy bez maskowania ale chodzące drzewa nie rzucą mu sie w oczy ? ? :-)
Zasłonięcie jakiegoś stanowiska ogniowego, kamo na zasadzce czy maskowanie wozu w postoju owszem ale na patrolu ? Roślinność tylko przeszkadza w czasie marszu już nie mówię o tym że zwiędnie i trzeba ją wymieniać a po co ? myślicie że obserwator przeciwnika zauważy żołnierzy bez maskowania ale chodzące drzewa nie rzucą mu sie w oczy ? ? :-)
Dobre na podsumowanie bw.
Wszelkie maskowanie krzaczkami w czasie jakiegokolwiek przemieszczania sie to totalna bzdura.Porządna maść camo(nie to nie reklama produktu naszej ulubionej firmy :D ) a wszelkie kształty "zamazać" ew. pociętymi paskami munduru.Broń tak samo.Owinąć np.pociętymi portkami w wymaganym kolorze.Sprawdzić działanie broni- wymienić magazynek,przeładować etc.Poprawić ubarwienie twarzy szyi uszu(lepiej maskować błotem - łatwiej zmyć niż farbe) dłoni.
Sprawdzaliśmy to na KSRze.Jedna drużyna maskuje pozycje oraz BWP a "wrogi" pluton podchodzi marszem patrolowym.(Pluton też miał czas na zamaskowanie się).Naszych zamaskowanych stanowisk nie było w ogóle widać.BWP troszkę ale to nie przeszkadzało Za to "atakujące" krzaczki juz z b.daleka i to nawet nieuzbrojonym okiem.Aha mieli podejść z dowolnej strony nie tak że my ich oczekujemy z określonego kierunku i tam sie wpatrujemy.Pora dnia..."po obiedzie bliżej przed kolacją".
Pozdrawiam.
_________________ Dekalog komandosa:
'Masz głowę i chuj to kombinuj'
Chor.Sztab.Kałużny
zwiadowca [Usunięty]
Wysłany: 17-09-2007, 15:04
Endriu napisał/a:
broken_arrow napisał/a:
Wszelkie maskowanie krzaczkami w czasie jakiegokolwiek przemieszczania sie to totalna bzdura.Porządna maść camo(nie to nie reklama produktu naszej ulubionej firmy :D ) a wszelkie kształty "zamazać" ew. pociętymi paskami munduru
Sprawdzaliśmy to na KSRze.Jedna drużyna maskuje pozycje oraz BWP a "wrogi" pluton podchodzi marszem patrolowym.(Pluton też miał czas na zamaskowanie się).Naszych zamaskowanych stanowisk nie było w ogóle widać.BWP troszkę ale to nie przeszkadzało Za to "atakujące" krzaczki juz z b.daleka i to nawet nieuzbrojonym okiem.
Zgadzam się jeśli chodzi o maszerujące drzewa ale weź pod uwagę że masz na przedzie szperaczy, nie zawsze też idziesz na wroga ale czasem patrolujesz i nadziewasz się na pojazd z przodu (z tyłu), jeśli szperacze są kumaci to zdążą przekazać sygnał dowódcy który, nakaże się ukryć.
A co lepiej widać mundur "leżący" przy drodze czy nawet zwiędnięte gałęzie które rozmyją sylwetkę żołnierza.
Jeśli zaś chodzi o maskowanie twarzy to proponuję przed maskowaniem twarzy wpierw ją nasmarować kremem nivea nie dość że mniej piecze to jeszcze łatwiej ją zmywa woda z mydłem.
Zamykaj tagi.
S.
Ostatnio zmieniony przez Stopczyk 17-09-2007, 16:44, w całości zmieniany 1 raz
A co lepiej widać mundur "leżący" przy drodze czy nawet zwiędnięte gałęzie które rozmyją sylwetkę żołnierza.
Primo to raczej przy drodze sie nie kładziemy bo nuż ktoś na nas nasika a tak poważnie to wierz mi że dość ciężko wypatrzeć taki mundur nieważne czy leży wisi stoi czy siedzi a pierwsze co nas zdradza to właśnie ruch i dźwięk.Jeśli dorzucisz na siebie jakąś gałąź to wieksza powierzchnia się porusza i jest to łatwiejsze do zobaczenia.Inna sprawa jeśli przygotowujesz posterunek stały i nie ruszasz sie z niego ale np.czekasz na spotkanie ale jest sens robienia zamaskowanego posterunku przy drodze.
Sprawdź to praktycznie.
Pozdrawiam
_________________ Dekalog komandosa:
'Masz głowę i chuj to kombinuj'
Chor.Sztab.Kałużny
zwiadowca [Usunięty]
Wysłany: 17-09-2007, 15:58
Nie chodzi mi o posterunek obserwacyjny przy drodze sam wiesz że to bez sensu ale o to iż nieraz zdarza się być zaskoczonym podczas marszu a nie zawsze masz szansę skryć się głęboko w lesie. owszem pol. mundur w miarę dobrze się wkomponowuje w tło roślinne ,
ale i tak uważam że dobrze dobrane maskowanie roślinne jest lepsze od żadnego
Pomógł: 13 razy Wiek: 12 Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 746 Skąd: Centrum
Wysłany: 17-09-2007, 19:17
Entowie nadchodzą...
Orki tropiły ich po pozostawionych na całym szlaku uschniętych gałęziach, ma gdy weszły do lasu łatwo dało się zauważyć kołysanie Drzewców w innym rytmie niż reszta kniei. Dalej wydarzenia potoczyły się błyskawicznie...
Myślałem, że temat został już wyczerpany.
"dobrze dobrane maskowanie roślinne jest lepsze od żadnego" - czyli od Epizodu 12b: "Całkowitej, jawnej nagości"? :D Mundur w kamuflażu to też maskowanie.
_________________ Watch your corner and bring your men back alive.
Kawaleria wciąż utrzymuje pozycje ;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum