Jakie macie sposoby na obrone przed tymi wkur***** insektami?
Podobno polskim zolnierzom w latach 60. - czyli w czasie, kiedy szykowala sie wojna w Wietnamie - podawano jakas szczepionke, dzieki ktorej komary nie imaly sie ludzi. (zna ktos szczegoly?)
Ktore srodki na komary polecicie?
Mi na przyklad pomaga moskitiera, ale bardzo przeszkadza mi ograniczona ostrosc widzenia przez nia.
W miare skuteczny w moim odczuciu okazuje sie srodek firmy Ziaja "Anty Bzzz..." i w dodatku - bezzapachowy. Forma: Atomizer.
pozdro, Rash.
PS. Czy sa jakies farby maskujace z dodatkiem srodka na komary?
Ostatnio zmieniony przez Rash 30-07-2007, 16:24, w całości zmieniany 1 raz
Używam regularnego Off'a i zero pogryzień od komarów i zero kleszczy i nie mówię tu o wyjściu do pobliskiego lasku tylko o miejscach typu Puszcza Knyszyńska czy też Pieniny. Oczywiście nie zmienia to faktu że komary kręcą się wokół i przysiadają, niemniej jednak nie gryzą.
Na komary pomogą nawet tanie środki z kiosku. Off też jest dobry. Różnica między nimi to długość działania. Te na bazie alkocholu działają krótko.
Generalnie w czasie marszu pomoże spray a kiedy śpisz duża moskitiera lub namiot.
Mała też jest ok ale nie chroni dłoni i innych odkrytych części ciała. Minusem też jest to że słyszysz jak tem małe ...piiiii... latają dookoła.
Pomógł: 5 razy Wiek: 25 Dołączył: 06 Sie 2005 Posty: 162 Skąd: hells pit
Wysłany: 30-07-2007, 10:40
ja podam kilka 'nietypowych' środków:
-łykanie wit b6 pomaga (sprawdzone)
-dym z ćmika pomaga, ale na krótko, podobnie z ogniskiem
-natarcie odsłonietych czesci ciala terpentyna, cebula, octem, sokiem z cytryny lub olejkiem eukaliptusowym
-jedzenie duzej ilosci cebuli lub czosnku (zasłyszane)
Do wytłuczenia drani w zamknietym pomieszczeniu można użyć świeczki postawione na talerzyku z roztworem formaliny lub terpentyny w wodzie, zasznurowac namiot i wyjść - po 10-20 min wracamy, skubańce są już uśpione.
-amerykański srodek na komary jest naprawde doskonały
Na komary super mi się sprawdzaamerykański olejek na insekty ("kontraktowy" ze sklepów militarnych). Działa super.
Na kleszcze nie wiem, w całym swym przydługim życiu nie miałem ani jednego
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Już pomijając środki chemiczne to na kleszcze najlepsze jest ich nie wpuścić. Nigdy nie wchodzę do lasu wcześniej nie zabezpieczywszy rękawów i nogawek. Wiadomo że środkiem chemicznym sie nie spryskasz po jajkach jak jesteś w terenie bo nie ma jak.
Raz jeden nie zabezpieczyłem sobie nogawek a trzeba było trochę poleżeć w obronie okrężnej i mnie jakieś insekty tak zgryzły po nogach że do dzisiaj mam takie mini siniaki w tych miejscach.
To że komary nie lubią dymu przetestowałem na poligonie. Śpiąc z NSie wystarczyło spalić kilka szyszek i był względny spokój. Dodatkowo mniej waliło starymi skarpetami ;)
co do kleszczy- najlepiej sobie poprostu strzelic szczepionke i koniec, ja mialem cos takiego- podejrze 3 dawki- druga po jakims miesiacu, trzecia po roku i spokój (nie wiem czy na cale zycie), teraz nawet jak sie mnie uczepi male scierwo to nie musze sie przejmowac.
edit, dzieki foka
_________________ "Boxing is like Christmas - it's better to give then to recive." (avatar jest moj, osobisty, prywatny ze mna samym; nikogo nie udaje, pod nikogo sie nie potrzywam- na wszelki wypadek =:-) )
Ostatnio zmieniony przez Foka 30-07-2007, 15:58, w całości zmieniany 2 razy
Rash [Usunięty]
Wysłany: 30-07-2007, 15:18
fazi napisał/a:
co do kleszczy- najlepiej sobie poprostu strzelic szczepionke i koniec, ja mialem cos takiego- podejrze 3 dawki- druga po jakims miesiacu, trzecia po roku i spokój (nie wiem czy na cale zycie), teraz nawet jak sie mnie uczepi male scierwo to nie musze sie przejmowac.
Szczepionka taka chroni przed bolerioza, ale nie przed zapaleniem opon mozgowych (lub odwrotnie - nie pamietam dokladnie). W kazdym razie - zawsze mozesz sie czyms zarazic.
Wysłany: 30-07-2007, 15:27
Nie ma szczepionki na borelioze, leczy sie ja antybiotykami, co trwa dlugo i jest nieprzyjemne.. Więc najlepiej zapobiegać, chodzić w rękawiczkach, długim rekawku, na szyi chusta albo szalik, kapelutek a po powrocie do domu dokładnie sie obejrzeć, zwłaszcza pod pachami, w kroczu, za uszami, kluczowe sa pierwsze 24 h po ugryzieniu kiedy kleszcz jeszcze nie wydalał.
Pomógł: 13 razy Wiek: 12 Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 746 Skąd: Centrum
Wysłany: 30-07-2007, 17:56
Ważne też na jakim rejonie działamy, w niektórych rejonach kraju szczepy kleszczy są tak endemicznie skonstruowane, że nie przenoszą boleriozy czy WZOM.
_________________ Watch your corner and bring your men back alive.
Kawaleria wciąż utrzymuje pozycje ;)
Wysłany: 30-07-2007, 18:12
Podobno tak (wg znajomego weterynarza), lecz nie można wykluczyć zakażenia w momencie ugryzienia bakteriami zawartymi w ślinie, chociaż takie ryzyko jest wielokrotnie mniejsze. Po znalezieniu i usunięciu kleszcza warto (jeśli jest możliwość) w tym miejscu zastosować jakiś antybiotyk z grupy tetracyklin, poza zwykłym zdezynfekowaniem rany.
Ostatnio zmieniony przez Stopczyk 01-08-2007, 17:25, w całości zmieniany 2 razy
minimi [Usunięty]
Wysłany: 01-08-2007, 16:31
Ryzyko zakażeniem wzrasta im dłużej kleszcz jest wbity w skóre
Poważnie? Jakbym o tym nie przeczytał wyżej, to może nawet bym się zdziwił.Zółta kartka. S.
Ostatnio zmieniony przez Stopczyk 01-08-2007, 17:31, w całości zmieniany 2 razy
aguhadajerade [Usunięty]
Wysłany: 19-09-2007, 16:20
Polecam witaminę B6. Zauważyłam, że ktoś już wcześniej to napisał. Naprawdę pomaga. Skóra wydziela wówczas specyficzny zapach, który odstrasza komary. Jest jeden minus...myślę, że zapach ten może się nie spodobać kobietom, z którymi sypiacie. :P
Aby uniknąć kleszczy najlepiej zakładać odzież ciasno osłaniającą jak największą powierzchnię ciała. Odzież można spryskać preparatem "Muszka" (środek dla kotów i psów) zabójczy dla kleszczy. Ubranie po spryskaniu należy wysuszyć przed założeniem. Srodek zawarty w Muszce -permetryna- przeżywa na ubraniu przez dwa prania. Nie stosujcie tylko tego bezposrednio na skórę!!!
Pozdrawiam:)
puent [Usunięty]
Wysłany: 19-09-2007, 16:55
bulva napisał/a:
zastosować jakiś antybiotyk z grupy tetracyklin.
Tetra chyba nie są dostepne dla zwykłego śmiertelnika? Sa w ch...olere toksyczne.Aczkolwiek nie wiem bo nigdy nie pytałem sie o takowe w aptekach
pzdr
puent
Wysłany: 19-09-2007, 17:11
Tetracykliny, antybiotyki tetracyklinowe - grupa antybiotyków o szerokim spektrum działania, pierwotnie otrzymywana ze szczepów pleśni Streptomyces aureofaciens. Ich mechanizm działania polega na hamowaniu biosyntezy białka (poprzez blokowanie podjednostki S30 rybosomów bakteryjnych) i zaburzaniu procesów energetycznych w komórkach bakteryjnych.
Są podawane drogą doustną, niektóre dożylnie; dobrze penetrują do narządów i tkanek (tkanka płucna, płyn otrzewnowy), mają dobrą penetrację do ośrodkowego układu nerwowego po podaniu drogą doustną, co ma istotne znaczenie w leczeniu zakażeń Borrelia burgdorferi (borelioza).
Tetracykliny charakteryzują się szerokim spektrum obejmującym bakterie Gram+ i Gram-, chlamydie (np. Chlamydophila pneumoniae), riketsje i krętki.
Jednym z powszechnych zastosowań jest leczenie trądziku.
Tetracykliny stosuje się między innymi w: leczeniu nieswoistego zapalenia cewki moczowej, boreliozy, dżumy, brucelozy, nieswoistych zakażeń dróg oddechowych, zapaleń w obrębie miednicy mniejszej, trądziku młodzieńczym i promienicy.
źródło: Wikipedia
Jest tak samo toksyczna jak każdy antybiotyk, do kupienia w aptece.
Wysłany: 20-09-2007, 19:12
Też tak myślałem, ale jak koledze nie chciało się sprawdzić samemu u Wiki, pójść do apteki ani zadzwonić do znajomego lekarza lub farmaceuty to na link pewnie też by nie nacisnął ;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum