Wysłany: 16-09-2007, 23:22
Co do 'wietrzenia' H2O2 i tracenia przez nią właściwości antyseptycznych to jest to fakt niezaprzeczalny, niestety mało znany.
Druga uwaga zawierała słówko "podobno", bo pewien tego nie jestem, ale obiło mi się o oczy że woda utleniona tak jak spirytus salicylowy jest odkażająca aż za bardzo, 'wypalając' ranę i zwiększając trudność gojenia- jeśli chcesz to wygrzebię dokładny cytat opisujący jak powinna się zrastać skóra, a jak zrasta się po potraktowaniu jej alkocholem.
Na tej samej zasadzie waciki LEKO nadają się do dezynfekcji skóry i okolic rany, a nie nadają się do dezynfekcji samej rany.
Riwanol dostępny jest w trzech postaciach, jako pigułki do rozpuszczenia w wodzie (1 pigułka na pół szklanki ciepłej przegotowanej wody), jako wspomniany przez ciebie roztwór, i w postaci żelu w tubce.
Poza tym to tak, to on co zostawia wszędzie żółty osad (tak jak nadmanganian potasu fioletowy).
To jest odpowiednik wody utlenionej, trując wszystkie grzybki, pierwotniaki i bakterie (jednakże nie radzi sobie z przetrwalnikami tych ostatnich, z czym spokojnie radzi sobie już PolSeptol).
A co do przytyku to sam nie wiem, ale jak przypisali-tak stosowałem ;)
Po namyśle- po co przelewać zwykłą wodą, jak można środkiem antyseptycznym, zaszkodzić- nie zaszkodzi, choć pomóc pewnie też nie pomoże. Takie niepotrzebne zabezpieczenie, jak pas cnoty u starej niemki ;)
Kolego, o tym, że woda utleniona, tudzież alkohol, może powodować denaturację białka to mnie się obiło o uszy już dawno temu. W szkole podstawowej jeszcze... (ale to było na długo zanim wprowadzili gimnazjum ). Ale nie wypisuje tu różnego rodzaju teorii bo:
a) nie jestem lekarzem, farmaceutą, etc.
b) nie potrafię podać wiarygodnego źródła, które potwierdziłoby takie dane.
Z tych samych powodów nie będę deliberował "co mi się wydaje".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum