akie pytanko mi się nasunęło - skąd moda, czy pomysł na używanie (ostatnio popularne) rękawic w kolorze czarnym? Na takich rękawicach nie widać zabrudzeń np. krwią, nie widać szczegółów jeśli np. weźmie się do ręki drobny przedmiot... Skąd ten kolor?
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Pomógł: 9 razy Wiek: 37 Dołączył: 08 Lut 2009 Posty: 690 Skąd: z nad wisły
Wysłany: 12-12-2010, 16:58
Myślę że jest to moda pod kątem typowo taktycznym, tak jak mówisz mało na nich widać w szczególności w ograniczonej widoczności, najlepsze moim zdaniem są klasyczne niebieskie nitryle.
Foka - jakie drobne przedmioty, używane w czasie pomocy na polu walki, masz na myśli?
W moim pojęciu nic z tych rzeczy nie wymaga szczególnego wysilania wzroku - tym bardziej, że calutką zawartość plecaka medycznego, medyk zna na pamięć
Przy dobrej widoczności na czarnych rękawicach krew da się zobaczyć, a w ciemności przez rękawice i tak tego nie wyczujesz - musiałbyś mieć gołe dłonie (niektórzy tak polecają - w przypadku, kiedy działamy w zgranym zespole i mamy pewność (hhehe), że nikt nie jest nosicielem choćby wirusa żółtaczki).
Kolor czarny to typowo taktyczna zagrywka, pewnie też troszkę komercyjna...
Foka - jakie drobne przedmioty, używane w czasie pomocy na polu walki, masz na myśli?
No poleciałem trochę skrótem myślowym, ale takie rękawice są też używane w policji i różnych trzyliterowych agencjach do przeszukań. am się zdarza, że chcesz coś obejrzeć, to kładziesz na dłoni i przysuwasz do twarzy.
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Z low-vis jedyne jakie w Polsce znalazlem to czarne. Mowie o takich w paczkach po 100 i normalnej cenie (ok. 30 PLN), nie 10 par za 50 PLN spod taktycznej marki.
Pomógł: 5 razy Wiek: 26 Dołączył: 03 Lut 2009 Posty: 1312 Skąd: nie interesuj sie
Wysłany: 13-12-2010, 18:38
Krzysztof napisał/a:
Do dzieci bylyby calkiem sensowne.
Chyba nie mówisz poważnie ;)
Ja na to patrzę w ten sposób: Zdarzenie masowe, coś walnie, jest zamieszanie - widzę kolesia w oczojebnych rękawiczkach, okej robi swoje nie przeszkadzam mu(nie każdy musi mieć pierdutny napis paramedic w końcu).
Kapral - mowie jak najbardziej powaznie, na dziecko przydaje sie kazdy odwracacz uwagi. A co do Twojej koncepcji:
Cytat:
widzę kolesia w oczojebnych rękawiczkach, okej robi swoje nie przeszkadzam mu(
A jakie posiadasz uprawnienia, zeby w razie czego w takiej sytuacji przeszkadzac?
Zarzadzanie scena w Polsce nalezy do konkretnych sluzb. I nie jest to Strzelec. ;)
Wieczny problem uprawnień. Nie po to się uczę i szkole, żeby w robocie rozłożyć ręce w razie W. Robię swoje i leje na uprawnienia, bo to kwestia życia i śmierci.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum