Witam, zwracam się do użytkowników forum z pewną sprawą:
- Czy ktoś może wie o jakiejś literaturze w języku polskim na temat "ratownictwa taktycznego". Chodzi mi o książki w których zawarte by było np jak doszło do zmian w medycynie wojskowej (czyli także, historia) , najbardziej zależy mi na danych takich jak: śmiertelność w danych urazach, powstanie, postępowanie.
- A może ktoś wie jeszcze o literaturze na temat terroryzmu: żeby były dane statystyczne, ile ataków ile ofiar, czy ich liczba rośnie czy nie.
Najbardziej zależy mi na książkach, bo publikacji sporo już znalazłem.
Potrzebne mi to do pracy licencjackiej pt: "Medycyna ratunkowa na polu walki" a głównym mottem mojego promotora jest: "Dane statystyczne!!!" które zresztą ciężko znaleźć. I ostatnia sprawa: czy wie ktoś gdzie mógłbym dopaść artykuł z 1996 roku w którym to użyto po raz pierwszy nazwy "TCCC" (piszą o tym w nie jednym artykule, a ja bym chciał dopaść oryginał).
Pomógł: 9 razy Wiek: 37 Dołączył: 08 Lut 2009 Posty: 690 Skąd: z nad wisły
Wysłany: 29-12-2011, 19:08
W kwestii literatury na temat TCCC w języku polskim to możesz mieć spory problem, generalnie nikt jeszcze nie podjął się przetłumaczenia takiej pozycji. Jedynie można coś dostać w języku angielskim.
http://jtactical.pl/Produ...Publikacje.html
Ta książka a raczej zeszyt to tylko wstęp. Najwięcej chyba zajmuje opis zawartości apteczek. jakieś konkretniejsze pozycje niestety tylko angielskojęzyczne.
klik
zgadza się natomiast autor pyta o pozycje w języku polskim dotyczące tej tematyki a ta książka jest jedną z nich. Jeśli chodzi o terroryzm to pozycji jest sporo:
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum