Kupiłem na stan trochę QC - wystarczy wpisać QuikClot (NIE QUI_C_K CLOT!!) na Allegro.
W tej chwili negocjujemy dla Was lepsza cene - jak kupie 100 sztuk to dam znać, cena powinna być bardziej atrakcyjna.
Mamy też wersję ACS (granulat w gazie) + opatrunek ratunkowy USMC - naprawde działa!
Z nowości to mam w drodze 10 sztuk opatrunku na bazie jonów srebra - konkurencja do QC - ma tą zaletę ze jest "biodegradable" i można praktycznie zaszyć w ranie - nie trzeba przeczyszczać granulatu - troche inna zasada działania - wadą jest to że jest BARDZO drogi - cena na Allegro prawdopodobnie bedzie powyżej 700PLN - ale jest to opatrunek na wojne.
Nie, QC nie jest wchlaniany przez rane. NIE reaguje z organizmem - ale nie mozna go zostawić w ranie. Na szkoleniu tlumaczyli to w ten sposob (dla laika takiego jak ja) to troche tak jak zostawic sterylny piasek w ranie. Nie spowoduje zakazenia ale nie jest to witamina C :-)
Zreszta na poziomie uzytkownika liczy sie tylko zatrzymanie krwotoku - ktos oddycha nie ta dziura co normalnie - a potem wykwalifikowany personel zajmuje sie pacjentem.
NAlezy pamietac o napisaniu na czole ofiary QuikClot lub przykleic opakowanie po QC - zeby lekaz wiedzial ze QuikClot zostal zastosowany.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum